PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Matematikçiler

Sayfa : 1 2 [3]

Gizem İnanç
07-04-2006, 18:53
Benim de fonksiyonel analizle başım belada :-X Nası geçicem hiç bilmiyorum :( Sınavlar da geldi çattı. :-/ ama 22 Nisan'da tribündeyim Burhan. ;)

Burhan Günarslan
07-04-2006, 19:52
22 nisanda görüşmek üzere gizem :)

Samet Erden
07-04-2006, 20:06
bune yaw:(oho bide matematikçi olcam walla...hayal ürünüyüm ben yaw..

Gizem İnanç
07-04-2006, 20:53
22 nisanda görüşmek üzere gizem :)
Topoloji defterimi de getireyim mi Burhan iki soru çözeriz ya... ;D

Burhan Günarslan
08-04-2006, 23:18
Topoloji defterimi de getireyim mi Burhan iki soru çözeriz ya... ;D

ya bit git gizem ya ;D

Gizem İnanç
09-04-2006, 15:36
ya bit git gizem ya *;D
zaten vizeler bitmiş oluyo işe yaramaz çözdüğümüz sorular ancak finaller için olur ama yok şimdi ortamı germeyelim öyle topoloji falan dimi... ;D

Burhan Günarslan
13-04-2006, 10:08
evet germe şimdi ortamı topoloji filan ;D

Gizem İnanç
13-04-2006, 18:10
Pazartesi başlıyor sınavlar ve ben çalışamıyoruuummmm :'( Elimde sürükleniyo fonksiyonel defterim nabıcam ben yaa :-/

Mehmet Karakaya
13-04-2006, 21:27
Pazartesi başlıyor sınavlar ve ben çalışamıyoruuummmm :'( Elimde sürükleniyo fonksiyonel defterim nabıcam ben yaa :-/

al benden de o kadar.zaten birinci dönemi uzattım mezun olamıyorum ikinci dönemin uzaması da an meselesi ben böyle gidersem

Havva Özdamar
13-04-2006, 23:18
zaten vizeler bitmiş oluyo işe yaramaz çözdüğümüz sorular ancak finaller için olur ama yok şimdi ortamı germeyelim öyle topoloji falan dimi... ;D
Ya ben topoloji özürlü biinsan olarak hiç de gerilmedim
Zira bugün de topoloji sınawım wardı
İnanamıyorum ama sanırım iyidi :D
Size de kolay gelsin sınawlarınızda... ;)

Gizem İnanç
20-04-2006, 17:48
biraz önce fonksiyonel sınavından çıktım açıkcası beklediğimden çok çok iyi geçti 60 falan alıcam sanırım... :D Soyuttan da 63 almışım bi tek kötü geçen sınavım topoloji 40 bekliyorum fazlası olmaz... :-/ biletim de yok maç sabahı nası bulcam bakalım... :'(

Hüseyin Kaya
20-04-2006, 22:37
Merhaba arkadaşlar benmatemetik öğretmenliği okuyorum Boğaziçinde...Önce bi kendimi tanıtıyım dedim Zank diye girmiyim muhabbete:D...
Nu kadar zor mu bu bolum yaw...Ben daha hazırlığım da....

Gizem İnanç
25-04-2006, 16:39
Bu cuma günü son sınavım.. Seçmeli Uygulamalı Matematikte Güncel konular.... Ders de rezil ya hani dif denk. 2 de özel fonksiyonlar vardı Jn In Beta Gamma falan onlarla ilgili özellikleri ispatlıyoruz. Neresi güncel anlamadım ??? Güncel diyince dersin adında ben de valla ne yalan söliyim böyle öss tarzı bişey sandım.. Saf mıyım ne... ;D ;D

Havva Özdamar
26-04-2006, 00:09
biraz önce fonksiyonel sınavından çıktım açıkcası beklediğimden çok çok iyi geçti 60 falan alıcam sanırım... :D Soyuttan da 63 almışım bi tek kötü geçen sınavım topoloji 40 bekliyorum fazlası olmaz... :-/ biletim de yok maç sabahı nası bulcam bakalım... :'(
Gizem ya sınawlarının ii geçmesine çok sewindim de
Bilet bulabildin mi maça?
Biz anca ekrandan izleyebildik :(
O ortamda olmak wardı ama kısmet diilmiş :'(
Gene Fener tarih yazdı :D

Gizem İnanç
26-04-2006, 15:18
Gizem ya sınawlarının ii geçmesine çok sewindim de
Bilet bulabildin mi maça?
Biz anca ekrandan izleyebildik :(
O ortamda olmak wardı ama kısmet diilmiş :'(
Gene Fener tarih yazdı :D
Bilet buldum Havva'cım oradaydım ben de... İnanılmaz bir ortamdı keşke olsaydın sen de... Biz de Burhan'la topoloji çalışıcaktık güya ama görüşemedik maçta ;D Neyse artık başka bir maça inşallah. ;) Bu arada açıklanan notlarıma hemen yaziim. Topoloji 45 Soyut 2 63... :D E bereket versin... ;)

Havva Özdamar
26-04-2006, 17:50
Bilet buldum Havva'cım oradaydım ben de... İnanılmaz bir ortamdı keşke olsaydın sen de... Biz de Burhan'la topoloji çalışıcaktık güya ama görüşemedik maçta ;D Neyse artık başka bir maça inşallah. ;) Bu arada açıklanan notlarıma hemen yaziim. Topoloji 45 Soyut 2 63... :D E bereket versin... ;)
Ne güsel ya her yönden mutlusun demek ki sen şimdi ;D
Maçta topoloji çalıştığınızı düşünemiyorum Tam Appiah gol atarken T4 uzay kalıtsal mıdır tartışması yaparmışsınız :D
Bu arada Soyut Cebirden 63 mü aldın yoksa ben mi yanlış okudum şunun sırrını bana da wersene ::)
Tebrikler walla billa
Hatta bu notun önünde saygıyla eğiliyorum :o

Gizem İnanç
26-04-2006, 21:22
Ne güsel ya her yönden mutlusun demek ki sen şimdi ;D
Maçta topoloji çalıştığınızı düşünemiyorum Tam Appiah gol atarken T4 uzay kalıtsal mıdır tartışması yaparmışsınız :D
Bu arada Soyut Cebirden 63 mü aldın yoksa ben mi yanlış okudum şunun sırrını bana da wersene ::)
Tebrikler walla billa
Hatta bu notun önünde saygıyla eğiliyorum :o
Mutluyum Allah daha da güzel günler göstersin inşallah Havvacım... :D T4 uzayı falan nedir biz daha gelmedik oaralara... ??? Soyuttan 63 almanın da bir sırrı yok valla. Sadece şansım yaver gitti gerçekten çok iyi çalıştığım yerlerden çıktı sorular. Hocayı çözdüm sanırım ;) Pazartesi ilk sınavımdı öncesinde yaşadığımız malum 5-3 lük mağlubiyetten sonra işte ne kadar çalışabildiysem girdim sınava... Ama iyi ki 63 aldım 53 alsam bırakırdım okulu herhalde ;D Maç ertesi 53... :P ayy çok fena... ;D

Havva Özdamar
27-04-2006, 00:59
Mutluyum Allah daha da güzel günler göstersin inşallah Havvacım... :D T4 uzayı falan nedir biz daha gelmedik oaralara... ??? Soyuttan 63 almanın da bir sırrı yok valla. Sadece şansım yaver gitti gerçekten çok iyi çalıştığım yerlerden çıktı sorular. Hocayı çözdüm sanırım ;) Pazartesi ilk sınavımdı öncesinde yaşadığımız malum 5-3 lük mağlubiyetten sonra işte ne kadar çalışabildiysem girdim sınava... Ama iyi ki 63 aldım 53 alsam bırakırdım okulu herhalde ;D Maç ertesi 53... :P ayy çok fena... ;D
Walla bence de çok sinir bozucu bi durum olurdu *>:(
Şu halde 40 almak gurur werici bi olay olur ;)
T4 uzayı açıklamak için de T1 uzayı we Normal uzayı açıklamak gerek
Çünkü bu ikisinin toplamı T4 uzayı weriyo
Tamamen regüler+T1 de T3 1/2 (Thichonoff) uzayı ;D
Siz topolojide nerdesiniz ki?
Biz sürekliliği bile bitirdik
Aslınca eğlenceli konular
Korkulacak bişe yok pek
Sen yaparsın cebiri yaptıktan sonra
Ben de cebirde salladım walla
Ya çok ii gelcek ya da çok kötü
Aman kaybedicek bişeyim yok nası olsa :P

Gizem İnanç
27-04-2006, 13:36
Havvacım bazı okullarda Topoloji 1 ve 2 var sanırım 3. sınıfta. Bizde değil öyle biz 2. dönem alıyoruz topoloji 1i topoloji 2 de 4. sınıfta seçmeli ders. Ondan konular farklı oluyo sanırım. Tabanlar yardımıyla topoloji üretilmesi falan işte son onları yaptık... Sınavda da bi güzel çıktı kaç puan aldım merak ediyorum o sorudan 25 puandı. ;D Neyse böyle işte. Soyut 2 de de şimdi cisim genişlemelerine başlıycaz hatta başlamış olabilirler ben bu hafta dersleri salladım. :D

Havva Özdamar
27-04-2006, 18:42
Havvacım bazı okullarda Topoloji 1 ve 2 var sanırım 3. sınıfta. Bizde değil öyle biz 2. dönem alıyoruz topoloji 1i topoloji 2 de 4. sınıfta seçmeli ders. Ondan konular farklı oluyo sanırım. Tabanlar yardımıyla topoloji üretilmesi falan işte son onları yaptık... Sınavda da bi güzel çıktı kaç puan aldım merak ediyorum o sorudan 25 puandı. ;D Neyse böyle işte. Soyut 2 de de şimdi cisim genişlemelerine başlıycaz hatta başlamış olabilirler ben bu hafta dersleri salladım. :D
Hmmm anladım biz topoloji2 alıyoruz şimdi
Bu arada sen uzattın mı ki 4ün topolojisini almadın?
Cebir aynı ilerliyo gibi de ben de bu hafta okulu astım Ank.ya geldim 2 hafta sınawım yok :D
Neyse Allah sonumuzu hayreyleye ;)

Gizem İnanç
27-04-2006, 22:12
Hmmm anladım biz topoloji2 alıyoruz şimdi
Bu arada sen uzattın mı ki 4ün topolojisini almadın?
Cebir aynı ilerliyo gibi de ben de bu hafta okulu astım Ank.ya geldim 2 hafta sınawım yok *:D
Neyse Allah sonumuzu hayreyleye ;)

Yok topoloji 2 seçmeli bizde o da açılmadı bu sene. Ama ilk dönemden 3 dersim var seneye bu dönem hepsini temizlersem şubat 2007 gibi mezunum :D

Havva Özdamar
28-04-2006, 00:30
Yok topoloji 2 seçmeli bizde o da açılmadı bu sene. Ama ilk dönemden 3 dersim var seneye bu dönem hepsini temizlersem şubat 2007 gibi mezunum :D
Tamam o zaman seneye şubatta önce senin mezuniyeti kutlarız
Ardından mayıs gibi de Fbnin yüzüncü yıl şampiyonluğunu we benim mezuniyetimi ;D

Burhan Günarslan
28-04-2006, 18:56
ankara üniversitesinde okuyan matematikçi arkadaş var mı ???

Erkut Yeğen
08-05-2006, 21:25
Kader de 73 almak ta varmış:)Matematik'ten.

Gizem İnanç
09-05-2006, 16:32
Süpersin Erkut... :D Şu kahrolosı topolojiden büte kalmasam fonksiyonelden geçsem... :-/

Burhan Günarslan
14-05-2006, 01:25

hangi dersten erkut 73 aldın ::)

Gizem İnanç
14-05-2006, 23:42
Burhan 3 4 tane topoloji sorusu sorcam sana yaparsın dimi perşembe yazarım önümüzdeki haftaya lazım bi el atı verin yaa iş aldık başımıza... :-/

Tuğrul Kanat
25-05-2006, 19:19
Ali BÜLBÜL ü tanıyan var mı?
tanımıyosanız şanslısınızzz...

Burhan Günarslan
26-05-2006, 13:47
Burhan 3 4 tane topoloji sorusu sorcam sana yaparsın dimi perşembe yazarım önümüzdeki haftaya lazım bi el atı verin yaa iş aldık başımıza... :-/

ne de anlarım ya topolojiden ;D

sen yaz bakalım cevabı defterimde varsa yazarım sana ;)

Gizem İnanç
27-05-2006, 18:50
ne de anlarım ya topolojiden ;D

sen yaz bakalım cevabı defterimde varsa yazarım sana ;)
Defteri yanımda getirmedim haftaya artık. ;) Yaparsın yaa neymiş topoloji Allah Allah ;D

Burhan Günarslan
02-06-2006, 02:39
tabii tabii cnm topolojide dersmi hay allah nasıl kaldık anlamıyorum ;D

Gizem İnanç
03-06-2006, 12:27
evet topoloji soruları geliyor... aptığım çözümlerden gerçekten zerre kadar emin değilim bir de siz baksanız dedim böyle ne güzel olur zaten 45 aldım.. Tpoarlamak lazım bu işi... Evet yazıyorum ;)
S1 ve S2 sırasıyla T1 ve T2 topolojileri için birer alt taban olsunlar...
a)s2CS1 => T2CT1 bunu galiba yaptım :)
b)S2CS1CT2 => T1=T2 ama bunu yapamadım :(

Burhan Günarslan
04-06-2006, 21:46
maalesef gizem ne defterde var ne kitapta bulamadım :(

Gizem İnanç
09-06-2006, 21:18
maalesef gizem ne defterde var ne kitapta bulamadım :(
Çözdüm Burhan soruları çok kolaymış 2 satırda çıkıyo... :-[

Burhan Günarslan
14-06-2006, 09:43
sınavların en zaman şimdi gizem senin

Gizem İnanç
15-06-2006, 15:18
sınavların en zaman şimdi gizem senin
Sınavlar devam Burhan. Topoloji Pazartesi işte Salı da fonksiyonel analiz... Bu gün uygulamalı sınavı vardı dağıldım resmen yaa şaka gibiydi. :-X Daha önce hiç böyle kötü bi sınav geçirmemiştim. 4 soru 4 ü de yarım... Hatta biri hiç yok... ;D Yazık vizem de 75ti. İşin yoksa şimdi onun bütüyle uğraş. Soyut iyi geçti en azından beklediğimden iyi geçti. Geçerim diye tahmin ediyorum umarım yanılmam. Kalan 4 sınavımın da iyi geçmesi lazım... :-/ sınavları devam eden herkese bol şans... ;) Ben karışık olarak topoloji ve fonksiyonel çalışmaya gidiyorum :D

Burhan Günarslan
17-06-2006, 03:44
allah kolaylık versin vallaha

Gizem İnanç
17-06-2006, 21:02
mahvetti beni bu fonksiyonel yaa. durduk yerde ağlayasım geliyor valla :-/

Gizem İnanç
20-06-2006, 17:59
Topoloji ve fonksiyonel bütünlemeleri Temmuzun göbeğinde beni bekler... :-/

Gizem İnanç
28-06-2006, 19:36
Açıklanan notlarım...
Topoloji 42 FD yani büt... :-/
Sayılar Teorisi 60 CC :)
Soyut Cebir 2 60 CC :)
Budur şimdilik... ::)

Burhan Günarslan
29-06-2006, 16:38
en zoru kalmış gizem topoloji, ben nasıl geçicem bakalım

Gizem İnanç
30-06-2006, 23:46
Aman Burhan sanki kalan tek dersim topoloji... ;D Fonksiyonel falan var ayrıyetten :P Ya koskoca Temmuz ders çalışarak geçer mi yaa :'(

Burhan Günarslan
01-07-2006, 15:11
;D geçer geçer ;D

Gizem İnanç
01-07-2006, 18:34
;D geçer geçer ;D
Sağol be ;D

Havva Özdamar
13-07-2006, 10:49
Ya bizim büt.ler de geçen hafta bitti
Topolojiden 57 wizem wardı ama bütte bile werememişim :'(
Artık seneye çok sıkı çalışmam lazım mezun olmak için :o
Hepinize kolay gele arkadaşlar

Gizem İnanç
14-07-2006, 10:39
Pazartesi Topoloji, Salı günü de Fonksiyonel Analiz 2 bütünlemem var. Topoloji 43 Fonk. 53 vizelerim bunlar... Valla bana Allah kolaylık versin Topolojiden geçerim bu sefer gibime geliyo iyice çalıştım ama fonksiyonele ne kadar çalışırsam çalışayım hep eksik bi yerler kalıyor gibi hissediyorum.
Ayrıca Havva'cım bak mezun olabilmeye yaklaşmak bile tuhaf bi duygu bunu bu sene başında anlayacaksın. ;) İnsan üniversitenin ilk yıllarına oranla iş bulabilme durumunu daha ciddi oranda düşünmeye başladığı için son senede mezun olabilmenin heyecanını ve sevincini hafif buruk yaşıyor nedense... O yüzden kalan öğrencilik günlerimizin kıymetini bilelim. Şu okul bitip işe güce başlayınca "Allahın Topoloji bütünleme günlerimi geri istiyorum" diye yalvardığımız günlerimiz olacaktır kendimizce :) Takma kafana. Canın sağolsun ;)

Havva Özdamar
14-07-2006, 19:10
Havva'cım bak mezun olabilmeye yaklaşmak bile tuhaf bi duygu bunu bu sene başında anlayacaksın. ;) İnsan üniversitenin ilk yıllarına oranla iş bulabilme durumunu daha ciddi oranda düşünmeye başladığı için son senede mezun olabilmenin heyecanını ve sevincini hafif buruk yaşıyor nedense... O yüzden kalan öğrencilik günlerimizin kıymetini bilelim. Şu okul bitip işe güce başlayınca "Allahın Topoloji bütünleme günlerimi geri istiyorum" diye yalvardığımız günlerimiz olacaktır kendimizce :) Takma kafana. Canın sağolsun ;)
Çok haklısın ya...Bu ortamı iş hayatında yakalabileceğimizi hiç sanmıyorum!Ama ben de artık son sınıf oldum we insan bi noktadan sonra dersleri çekemiyo Artık sınawlara girmek ağırıma gidiyo Kaç yıldır yarış atı gibi sürükleniyoruz Bilenle bilmeyeni de ayırmıyo sınawlar bence Mat. bölümünde okuyoruz ama gene ezberi ii olan bölüm birincisi oluo >:( Hayatımızın hiçbir ewresinde kullanmıyacağımız bilgilerle donatılıyoruz Ne biliyim artık gerçekten kaldıramıyorum Keşke herkes ilgilendiği alanda uzmanlaşsa Mesela uygulamalı mat. olsa tüm derslerim ben derece bile yapardım bölümde
Herneyse ne kadar konuşsak da bu konuda bişe değişmiycek nasılsa Ama umarım herbirimiz akıl we ruh sağlığımızı kaybetmeden bu bölümden mezun olmayı başarırız
Sana da büt.lerde başarılar Gizemcim ;)Artık yüzdün yüzdün kuyruğuna geldin Ama ikisinden de geçiceksin inş. İçime doğuyo :D

Gizem İnanç
14-07-2006, 21:02
ikisinden de geçiceksin inş. İçime doğuyo :D

Canım benim yaaa çok mutlu oldum şimdi bak sen böyle dedin diye. :) Mayıs ta 100. şampiyonluğumuzla senin mezuniyetini bir arada kutlayalım. :D

Havva Özdamar
15-07-2006, 21:53
Mayıs ta 100. şampiyonluğumuzla senin mezuniyetini bir arada kutlayalım. :D
Walla o gün dile benden ne dilersen diycem de önce ben senden diliycem bişeler ::)Dur şimdiden düşünmeye başlıyım ;D Ne de olsa sen şubatta mezunsun ;)

Gizem İnanç
18-07-2006, 18:24
Topoloji'den geçeceğime inanıyorum. Rezalet bir şekilde Rkare düzlemini sayı doğrusu çizerek göstermiş olsam da o sorudan kaybettiğim 18 puana rağmen kağıdımdan 65 çıkacak inşallah. ;) Fonksiyonel ise oldukça sınırda... ??? Olumlu ya da olumsuz yorum bile yapamıyorum... :( Hayırlısı artık :-/

Gizem İnanç
19-07-2006, 18:59
Topoloji 1 : Vize:45 Final:43 Bütünleme:66 CC
Oh bee kurtuldum senden Topoloji... ;D Darısı diğerlerinin başına ;)

Havva Özdamar
20-07-2006, 01:22
Topoloji 1 : Vize:45 Final:43 Bütünleme:66 CC
Oh bee kurtuldum senden Topoloji... ;D Darısı diğerlerinin başına ;)
Canım ya çok sewindim senin adına :D

Gizem İnanç
20-07-2006, 01:36
Canım ya çok sewindim senin adına *:D
Canım benim çok teşekkür ederim darısı başına diyeyim. :D

Havva Özdamar
25-07-2006, 21:59
Gizem fonksiyoneli n'ptın ??? Açıklanmadı mı daha?
Ama bence ondan da geçtin ;)

Bahriye Tekin
25-07-2006, 22:57
ya ben çok sıkıldım..
bitcek mi bu okul? :(

Gizem İnanç
26-07-2006, 20:10
Gizem fonksiyoneli n'ptın ??? Açıklanmadı mı daha?
Ama bence ondan da geçtin ;)
Evet Havva'cım geçtim Fonksiyonelden de hatta bütlerin hepsini verdim bu dönemi tertemiz yaptım. :D Önümüzdeki dönem 3 dersimi de verince mezunum kısmetse. ;) Ocak gibi oluyor sanırım. ;) Bu sefer büte falan kalmıycam çok stres
oluyor... ;D ;D

Havva Özdamar
30-07-2006, 18:16
Evet Havva'cım geçtim Fonksiyonelden de hatta bütlerin hepsini verdim bu dönemi tertemiz yaptım. :D Önümüzdeki dönem 3 dersimi de verince mezunum kısmetse. ;) Ocak gibi oluyor sanırım. ;) Bu sefer büte falan kalmıycam çok stres
oluyor... ;D ;D
War ya çok sewindim senin adına ama ben zaten demiştim sana di mi ondan da geçtin die ;D
Seneye ben de çok ders çalışcam artık
2 dönem de 8 ders wermek zorundayım mezun olabilmek için :'(
Ama n'palım bişeler için uğraşmak gerekio
Allah hepimizin yardımcısı olsun ;)

Gizem İnanç
30-07-2006, 23:01
Evet Havva'cım sen demiştin çok teşekkür ederim. :D Şimdi ben de diyorum ki sana sen de o geride kalan 8 dersin hepsini birden bir çırpıda geçiceksin biliyorum ;) Elimde sınav soruları dökümanlar falan var eğer işime yarar dersen gönderirim sana bi şekilde paylaşırız. ;)

Havva Özdamar
31-07-2006, 20:12
Evet Havva'cım sen demiştin çok teşekkür ederim. :D Şimdi ben de diyorum ki sana sen de o geride kalan 8 dersin hepsini birden bir çırpıda geçiceksin biliyorum ;) Elimde sınav soruları dökümanlar falan var eğer işime yarar dersen gönderirim sana bi şekilde paylaşırız. ;)
Ya walla süper olur gönderebilirsen
Ayrıca umarım senin dediklerin de doğru çıkar ;D
O zaman ben sana özelden mail adresimi gönderiyorum bi şekilde haberleşiriz ::)
Ama şimdiden tşk ederim :D

Onur Kalender
17-08-2006, 12:25
Dünyayı şaşkına çeviren Rus dahi

100 yıldır çözülemeyen ve dünyanın en büyük 7 probleminden biri sayılan Poincaré varsayımını çözen Rus matematikçi, 1 milyon dolarlık ödülü reddederek sırra kadem bastı.

Üç boyutlu uzayı sarmalayan iki boyutlu düzlemin, dördüncü boyut olan "zaman"la bağı üzerine devrim niteliğinde bir çalışma ortaya koyan Grigori Perelman'dan yaklaşık iki yıldır haber alınamıyor. Perelman, 2002 yılında dünyanın çözülemeyen en büyük 7 probleminden biri olarak kabul edilen Poincaré varsayımını çözdüğünü iddia ederek internette 39 sayfalık bir makale yayımladı. Ertesi yıl ilkini tamamlar nitelikte 22 sayfalık başka bir makaleyi de internette yayımlanayan Perelman, aslında çalışmalarında Poincaré varsayımından hiç söz etmiyor. Bu problemin de bağlı olduğu çok daha geniş kapsamlı bir önerme olan Thurston Geometrizasyon Konjektürü'ne çözüm getiren Rus matematikçi, 2003 yılında ABD'de bir dizi konferans verdi ve bilim dünyasına çalışmalarını anlattı.

Düşünce tarihinde yeni bir sayfa
İlk etapta kuşkuyla yaklaşılan makalelerin doğrulunu test etmek için oluşturulan bilim kurulları geçtiğimiz günlerde Perelman'ı destekler nitelikte açıklamalarda bulundu. Çoğu bilim insanı sadece matematik alanında değil, düşünce tarihinde yeni bir sayfa açıldığında hemfikir. Elde edilen bilgiler ışığında bilgisayar teknolojilerinde olduğu kadar bilimin hemen her alanında büyük değişimler bekleniyor. Üç yıldır Perelman'ın makaleleri üzerinde çalışan Yale Üniversitesi'nden Bruce Kleiner, değil önümüzdeki 100 yılda, belki de hiçbir zaman çözüleceğine inanmadıkları bir problemin çözüldüğünü söylüyor.

Uzmanlar çözümü bile zor anladı
Rus bilimadamının, 2002'de tüm dünyayı şaşkına çeviren Poincaré varsayımına çözüm olarak sunduğu makaleler çok ağır bir matematik diliyle yazılmıştı ve bilimsel bir makaleden çok karalamayı andırıyorlardı. Uzmanların anlamakta güçlük çektiği dokümanların gelmiş geçmiş en büyük matematik problemlerinden birinin çözümünü içerdiğine artık kesin gözüyle bakılıyor. Yazdıklarıyla ilgili detayları açıkladığı ABD'deki konferanslarından sonra 2003'te ülkesine dönen Perelman o tarihten beri e-posta ve telefonlara yanıt vermiyor. Steklov Enstitüsü'nden de ayrıldığı söylenen Grisha'nın ne yaptığı merak konusu. Önümüzdeki hafta Madrid'de toplanacak Uluslararası Matematik Birliği'nde matematiğin Nobel ödülü diye adlandırılan Fields Madalyası'na layık görülmesine kesin gözüyle bakılan Perelman'ın törene katılacağına dair hiçbir belirti de yok.

Poincaré varsayımı nedir?
Fransız matematikçi, fizikçi ve filozof Henri Poincaré 1904'te ortaya attığı önermede, "üzerinde delik olmayan her şey bir küredir" diye özetlenebilecek bir yargıda bulunuyor. Bir elmanın üzerine gerilmiş paket lastiğinin şeklini bozmadan ya da elmayı parçalamadan sonsuza kadar büzülebileceğini, ancak ortası delik bir simitte bunun mümkün olmadığını, delik var oldukça lastiği sınırlayacağını iddia ediyor.

En büyük zevki mantar toplamak
ABD'li Clay Matematik Enstitüsü'nün problemin çözümünü bulan bilim adamına vermeyi vaad ettiği 1 milyon doları almak için çaba sarf etmeyen ve 1996'da Avrupa'nın en saygın matematik kurumunun verdiği Genç Matematikçi Ödülü'nü kabul etmeyen Perelman, esrarengiz kişiliğiyle de merak konusu. Grisha adıyla da anılan Grigori Perelman, 1966 St. Petersburg doğumlu. 1982'de henüz bir lise öğrencisiyken Madrid'deki Matematik Olimpiyatları'nda en yüksek skorla altın madalya aldı. Perelman, 90'lı yıllarda araştırma bursuyla ABD'deki üniversitelerde bulundu. O dönemki arkadaşları tarafından "Sanki bu dünyadan değil gibiydi" diye tanımlanan Grisha, uzun saç ve tırnaklarıyla Rasputin'e benzetilmiş. Dahi matematikçinin en büyük zevkinin St. Petersburg yakınlarındaki ormanlık alanda mantar aramak olduğu söyleniyor.

Kaynak: Referans Gazetesi

Havva Özdamar
18-08-2006, 16:04
Way be,işte bazı insanlar matemetikçi olmuo matematikçi doğuyo :o
Umarım bi gün bu denli zor problemleri aramızdan birileri de çözebilir
Çünkü dünyanın Türk adını her alanda duyması gerek ;)

Burhan Günarslan
06-09-2006, 19:12
öff 18 i de yaklaşıyor :(

Gizem İnanç
16-09-2006, 22:22
25inde başlıyor dersler bizim ama ben 2 Ekim'de başlıycam okula. :D Son 3 ders bakalım Fonksiyonel Analiz 1 Uygulamalı Matematik 1 ve Topoloji 2. ;D Ocak sonu mezun olabilmek umuduyla... ;)

Hanife Özdoğan
24-10-2006, 22:44
matematikçi arkadaşlarım nerdesiniz?
bayramınız mübarek olsun,daha nicelerine...

Barış Güzelsoy
26-10-2006, 15:23
Geçmiş bayramınız mübarek olsun.

Gizem İnanç
03-11-2006, 12:49
Çok içten yazıyorum... Yüreğimden gelen bir çığlık... "Çekil hayatımdan topoloji yaaa...:kizgin: "

Gizem İnanç
13-11-2006, 19:57
Mezuniyete son 3 ders başka bir değişle son 6 sınav... 21inde vizelerle başlıyorum bakalım. Az kaldı... Çok az kaldı...:) Ama diğer matematikçi arkadaşlarımı göremiyorum uzun zamandır...:???: Ders mi çalışıyosunuz?:rol:

Hanife Özdoğan
21-11-2006, 00:58
Mezuniyete son 3 ders başka bir değişle son 6 sınav... 21inde vizelerle başlıyorum bakalım. Az kaldı... Çok az kaldı...:) Ama diğer matematikçi arkadaşlarımı göremiyorum uzun zamandır...:???: Ders mi çalışıyosunuz?:rol:
benim sınavlar bitti ama bende bittim:( bugünlerde bitecek inşh(keşke hiç bitmese,okul bittiğinde asıl hayat o zaman başlayacak malesef)
herkese sınavlarda başarılar...

Gizem İnanç
22-11-2006, 17:07
Yarın fonksiyonel Pazartesi topoloji... Çalışıyorum aynen şu şekilde :kahve: . Şu çarpım bölüm topolojileri nası şeyler öyle yaa.:???:

Gizem İnanç
08-12-2006, 13:31
50 aldım topoloji 2 den. :) Yeter mi emin değilim ama yeter umarım.

Hanife Özdoğan
12-12-2006, 12:30
50 aldım topoloji 2 den. :) Yeter mi emin değilim ama yeter umarım.
gizemcim topoloji için fena bir not değil.inşh finalde daha iyisini alırsın.:) ;)

Gizem İnanç
14-12-2006, 21:18
bu sene bağıl sistem uygulanıyor bizde değişik bi hesaplanması var. Topolojide sınıf ortalaması 45 şu an ortalamanın üzerindeyim ama finalde biraz daha asılmam lazım. Bitsin şu okul artık son 3 sınavım kaldı tek ders falan hariç umarım kalmam.:(

Hanife Özdoğan
15-12-2006, 03:03
bu sene bağıl sistem uygulanıyor bizde değişik bi hesaplanması var. Topolojide sınıf ortalaması 45 şu an ortalamanın üzerindeyim ama finalde biraz daha asılmam lazım. Bitsin şu okul artık son 3 sınavım kaldı tek ders falan hariç umarım kalmam.:(
inşh her şey istediğin gibi olur.birisi de beni şu projeden kurtarsa hiç fena olmayacak.:kahve: 1 saatte 1 sayfayı ancak yazabiliyorum.ahh nerde aramazsın tarih,coğrafyayı:(

Çağdaş Çamlıoğlu
22-12-2006, 20:24
walla gizem bende 55 almışım topolojiden umarım ikimizde sağa salim çıkarız şu sınawlarda... :)

Hanife Özdoğan
31-12-2006, 20:10
İyİ Bayramlar, Mutlu Seneler...

Gizem İnanç
12-01-2007, 13:59
Bu sabah son dersimi yaptım okulda. Finaller başlıyor mezuniyet öncesi son 3 sınav. İçim bi buruk... stressliyim... Karmaşığım yani. :bilmem:

Çağdaş Çamlıoğlu
21-01-2007, 01:24
reel analizdenn nefrettt ediyorummmmmmm...

Bahriye Tekin
21-01-2007, 04:31
ben metric den daha çok nefret ediyorum :(

Gizem İnanç
21-01-2007, 15:16
Yarın saat 13:30 da Topoloji 2 finaline giriyorum. Üniversite öğrenciliği hayatımın son finali... Son sınavı da olsun inşallah tek ders falan uğraşmayalım. Vizem 50 sınıf ortalaması yaklaşık 45. Bu durumda 50 55 almam geçmem için yeterli olacak gibi gözüküyor ama ben şu an öyle bir durumdayım ki komşuluklar tabanı nedir onu bile yazamıyorum... Umarım bir an önce toparlarım kendimi yoksa 50 bile alamıycam bu gidişle. Reel analize metric e ve diğer tüm sınavlara çalışan arkadaşlarıma kolay gelsin diyorum. :serefe: Güzel haberler vermek ve tabi sizlerden de aynı güzel haberleri duymak dileğiyle;)

Uğur Kaba
21-01-2007, 16:29
okudukça ilerisi için içim karardı :D

benim sıkıntım şuan sadece analitik ve hiv ile kısıtlı(bilen bilir)

keşke hep öle kalsa

Hanife Özdoğan
21-01-2007, 22:45
Gizemcim sınavında başarılar dilerim,inşallah istediğin gibi olur.benim finaller bitti,kendime gelmeye çalışıyorum.

Gizem İnanç
22-01-2007, 21:09
Gizemcim sınavında başarılar dilerim,inşallah istediğin gibi olur.benim finaller bitti,kendime gelmeye çalışıyorum.
Hanifecim teşekkür ederim sınavlarım gayet güzel geçti zannediyorum mezun oluyorum artık ben. :) Kesin sonuçları beklemedeyim bakalım darısı herkesin başına ;)

Barış Güzelsoy
30-01-2007, 22:59
Darısı başımıza. :(

Gizem İnanç
01-02-2007, 18:56
Topoloji 2 BB fonksiyonel analiz 1 CC.:dans: Açıklanmayan tek sınavım kaldı. 2 haftada okunmaz mı kağıtlar yaa deli olucam...:kizgin:

Gizem İnanç
02-02-2007, 12:57
evet artık mezunum... Çok karmaşık bişey bu yaa.. Darısı herkesin başına;)

Hanife Özdoğan
06-02-2007, 17:41
evet artık mezunum... Çok karmaşık bişey bu yaa.. Darısı herkesin başına;)
gizemcim,tebrikler.hadi hayırlı olsun.darısı başımıza:dans: :serefe:

Çağdaş Çamlıoğlu
15-02-2007, 00:54
1 tek top1 büt kaldı...55 wize 50 aldıl kaldım yinee.. :(

Çağdaş Çamlıoğlu
26-03-2007, 01:40
huu matematikçilerr nerdesinizzz... :)

Ezgi Özer
26-03-2007, 02:02
ben burdayım matematik gönüllüsü olarak ;)

Özkan Özaydın
26-03-2007, 16:26
evet hocam biri matematikçi mi dedi

Çağdaş Çamlıoğlu
27-03-2007, 00:18
çok boş kalmışş buralarr yawww... :)

Gizem İnanç
06-04-2007, 21:26
Herkes ders mi çalışıyor ne? :)

Çağdaş Çamlıoğlu
06-04-2007, 22:25
Herkes ders mi çalışıyor ne? :)
wize,wize,wize... :(

Gizem İnanç
07-04-2007, 13:23
wize,wize,wize... :(
Sınıfta katı cisim anlatırken anlamayan gözlere masum masum bana bakan çocukları görmektense topoloji sınavlarına çalışıyor olmayı tercih ederdim... :agla:

Çağdaş Çamlıoğlu
07-04-2007, 13:40
Sınıfta katı cisim anlatırken anlamayan gözlere masum masum bana bakan çocukları görmektense topoloji sınavlarına çalışıyor olmayı tercih ederdim... :agla:
içler dışlar çarpımını bilmeyen birine karmaşık sayıları anlatmış biri olarakk katılıorum sana amaa dönüşümler we topoloji birer gün araylaa o yüzdenn karmaşıkk sayılarr anlatmakk daha cazip şuan :) :)

Gizem İnanç
10-04-2007, 14:16
Peki siz hiç , inanması çok güç belki ama, toplama çıkarma yapamayan birine sayı kesir problemlerini anlattınız mı? :) Şaka gibi geliyor insana ama bu çocuk zamanında LGS sınavına girmiş çıkmış, kör topal lise 3 gelmiş böyle de bir gerçek var...

Çağdaş Çamlıoğlu
10-04-2007, 14:32
off bu çok feciymişş...acıdım walla gizem sana :)

Gizem İnanç
10-04-2007, 14:40
off bu çok feciymişş...acıdım walla gizem sana :)
Topoloji soyut cebir çalışmayı özledim sanki ben...:???: Değişsek mi? :)

Çağdaş Çamlıoğlu
10-04-2007, 16:05
Topoloji soyut cebir çalışmayı özledim sanki ben...:???: Değişsek mi? :)
kismi türewli war şuan elimizde o olur mu :)

Gizem İnanç
10-04-2007, 21:05
kismi türewli war şuan elimizde o olur mu :)

K.T.D.D maceramı özetleyeyim hemen. Sınav sisteminin 1 vize 1 final olduğu dönemler. Vizeden 90 almışım. Nasıl rahatım nasıl olmaz böyle... Finale haliyle hiç çalışmadım sadece vizeye kadar olan konuları biliyorum. Sonuç: Finalden 25 ve kaldım... :serefe: Neyse ertesi sene alttan aldık. Sınav sistemi de değişmişti vize final bütünleme... Vizeden yine güzel bi not aldım 85. Finalden "tarih tekerrürden ibarettir" deyişini kanıtlarcasına 30 falan aldım kaldık büte... :cekic: Nasıl telaştayım ama olmaz böyle... Bütten de 95 almıştım ama sonuç AA. :D Hatırlar hatırlar gülerim o günleri...:D

Çağdaş Çamlıoğlu
20-04-2007, 19:43
yarın son sınaww...ama bide ales war soraki gün...öncekinden 60 almıştım bundan daha fazla almamm lazımmm...

Gizem İnanç
24-04-2007, 20:08
20 Haziran'a kadar yaklaşık 300 sru yazmam gerek. R^2 ve R^3 de teoremler katı cisimler pramitlerden nası soru yazılır yaaa... Yazılmış soruları çözene kadar akla karayı seçiyorum ben bir de yazıcam...:bilmem:

Ezgi Özer
24-05-2007, 16:12
Matematikçi
Balonla seyehat etmekte olan bir grup yolunu kaybeder ve biraz alçalarak aşağıdaki kişiye yaklaşırlar. İçlerinden biri aşağıya bağırır:
- Heyyy!.. Şu anda nerdeyiz?..
Aşağıdaki şahıs onlara şöyle bir bakar ve biraz düşünüp dalgın dalgın cevap verir:
- Bir balonun içinde ve oldukça alçaktasınız...
Balondaki adam doğrulur ve arkadaşlarına:
- Biliyor musunuz bu adam matematikçi.
der. Bunun üzerine balondaki diğer şahıslar bunu nerden anladığını sorduklarında şöyle yanıtlar:
- Birincisi, çok düşündü, ikincisi söylediği şey kesin olarak doğru... Üçüncüsü, bir işe yaramıyor...

:):):):):)

Ezgi Özer
26-05-2007, 03:45
2+2=5 ¿?
X = Y ................................................ol sun
X² = X.Y............................................eşi tliğin her iki tarafını 'X' ile çarptık.
X² - Y² = XY - Y²..............................her iki taraftan 'Y²' çıkardık.
(X + Y).(X - Y) = Y.( X-Y )...............sol tarafı çarpanlara ayırdık, sağ tarafı 'Y' parantezine aldık.
( X + Y ) = Y.....................................( X - Y )'ler sadeleşti.
X + X = X..........................................X = Y olduğundan,
2.X = X..............................................'X' leri topladık.
2 = 1 ................................................'X ' ler sadeleşti.
3 + 2 = 1 + 3....................................her iki tarafa '3' ilâve ettik.
5 = 4................................................. .buradan,
5 = 2 + 2.......................................'4'ü, '2+2' şeklinde yazdık. HATA NEREDE?

Okan Külekçi
26-05-2007, 04:02
2+2=5 ¿?

(X + Y).(X - Y) = Y.( X-Y )...............sol tarafı çarpanlara ayırdık, sağ tarafı 'Y' parantezine aldık.
( X + Y ) = Y.....................................( X - Y )'ler sadeleşti.

(X-Y)'ler 0'a eşit olduğundan birbirini götürmez.0/0=belirsiz.

Ezgi Özer
26-05-2007, 04:21
(X-Y)'ler 0'a eşit olduğundan birbirini götürmez.0/0=belirsiz.

bu bi paradoks olduğu için küçük işlem oyunları var. paradoks olduğu için zaten doğruluğunu ispat edemem;)

Kemal Aktürk
24-07-2007, 11:40
Matematikçi kimse yok mu bu forumda? Les soruları ile ilgili danışmak istediğim şeyler var. Help Me...

Gizem İnanç
26-07-2007, 22:50
Matematikçi kimse yok mu bu forumda? Les soruları ile ilgili danışmak istediğim şeyler var. Help Me...
Matematikçiler burada. Bu sene ALES sorularını mı diyorsun yoksa? :)

Hakan Altunay
27-07-2007, 13:24

Kemal ayıp ediyorsun buyur sor abi:)

Gizem İnanç
12-08-2007, 23:45
matematikçiler de suskun bu aralar...

Kemal Aktürk
14-08-2007, 18:40
Şimdi sorunum şu:
LES ya da ALES sınavının matematik sorularını hızlı bir şekilde çözmek istiyorum. Hani korsan çözümler vs. Amma velakin Öss ye gireli çok olmuş. Çoğu şeyi unutmuşum. Konu ile alakalı bir kaynak ve arada sırada soru sorduğumda hayatın sırrını sormuşum gibi bön bön bakıp tökezlemeyecek arkadaşlara ihtiyacım var.

Gizem İnanç
14-08-2007, 23:45
Şimdi sorunum şu:
LES ya da ALES sınavının matematik sorularını hızlı bir şekilde çözmek istiyorum. Hani korsan çözümler vs. Amma velakin Öss ye gireli çok olmuş. Çoğu şeyi unutmuşum. Konu ile alakalı bir kaynak ve arada sırada soru sorduğumda hayatın sırrını sormuşum gibi bön bön bakıp tökezlemeyecek arkadaşlara ihtiyacım var.
Les Ales olmadan önce Karaağaç yayınlarının çıkmış sorulardan oluşan kitabını almıştım ben. Mantık sorularında bayaa bi işime yaradı. Çıkmış sorular üzerinde durmak daha mantıklı bence çünkü bu Ales denen sınav gire gire öğrenilcek bişey hem dediğin gibi önemli olan soruyu HIZLI çözebilmek bunun için de bol bol soru çözmek lazım... ;) Pek de açıklayıcı olmadı sanki. :D

Kemal Aktürk
15-08-2007, 16:40
Derdimi anlatamadım sanırım. Şöyle bir örnekle pekiştirelim.

Örn:\
X^2-5X+4=0 aşağılardakilerden hangisi verilen denklemin köküdür?

a-) 1
b-) 9
c-) 13
d-) hiçbiri
e-) hepsi
Cevap : Şimdi bu denklemi çarpanlarına ayırmak yerine seçeneklerde verilen sayıları denkleme yerleştirerek sonuca ulaşmak mümkündür. A şıkkını koyarsanız cevabı bulursunuz. Boşuna çarpanlarla uğraşıp helak olmayın.

Şeklinde çözümler önerecek bir kaynak arıyorum.

Gizem İnanç
15-08-2007, 19:50
Derdimi anlatamadım sanırım. Şöyle bir örnekle pekiştirelim.

Örn:\
X^2-5X+4=0 aşağılardakilerden hangisi verilen denklemin köküdür?

a-) 1
b-) 9
c-) 13
d-) hiçbiri
e-) hepsi
Cevap : Şimdi bu denklemi çarpanlarına ayırmak yerine seçeneklerde verilen sayıları denkleme yerleştirerek sonuca ulaşmak mümkündür. A şıkkını koyarsanız cevabı bulursunuz. Boşuna çarpanlarla uğraşıp helak olmayın.

Şeklinde çözümler önerecek bir kaynak arıyorum.
Ales veya KPSS hazırlık kitaplarının hemen hepsinde bahsettiğin gibi çözümlü örnekler var. Kısa yollar vurgulanıyor zaten.

Kemal Aktürk
17-08-2007, 01:02
Teşekkürler.
Hakan senin de yorumlarını bekliyorum.

Murat Karaman
21-09-2007, 15:56
Matematikçi Ali Nesin'in İzmir'in Selçuk ilçesinde kurduğu ' Matematik Köyü ' vardı.Sanırım kapatılmış.Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim..

Gizem İnanç
21-09-2007, 22:37
Matematikçi Ali Nesin'in İzmir'in Selçuk ilçesinde kurduğu ' Matematik Köyü ' vardı.Sanırım kapatılmış.Bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim..
Açıldığını ilk duyduğumda inanılmaz sevinmiştim hatta hemen hayal kurmaya bile başladım belki ben de olabilirim orada bir gün diye. Sonrasında basında herzamanki gibi yer almadı. Doğrudur kapanmıştır belki de kapatılmıştır inanırım. Hak ettiği değeri görmüyor yazık ki bu ülkede matematik ve matematikçiler...

Murat Karaman
21-09-2007, 23:53
Açıldığını ilk duyduğumda inanılmaz sevinmiştim hatta hemen hayal kurmaya bile başladım belki ben de olabilirim orada bir gün diye. Sonrasında basında herzamanki gibi yer almadı. Doğrudur kapanmıştır belki de kapatılmıştır inanırım. Hak ettiği değeri görmüyor yazık ki bu ülkede matematik ve matematikçiler...

http://www.ntvmsnbc.com/news/418468.asp

Nette arattırdım,bu haber çıktı ortaya.Umarım bundan sonra karar değişmemiştir.. ;)

Gizem İnanç
22-09-2007, 00:36
Umarım öyledir. ;)

Gizem İnanç
19-12-2007, 15:19
Bu konuyu yukarılara taşıyalım. Kimseden ses çıkmıyor bu aralar...

Abdullah.Şahin
28-05-2008, 17:07
MATEMATİKÇİ ARKADAŞLAR BİR SORUM VAR

Ayakkabi magazasina gelen müsteri dükkanda dolastiktan sonra bir ayakkabi begenir. Fiyatinin 35 YTL oldugunu ögrendigi ayakkabiyi satin almak istedigini söyler ve saticiya 50 YTL para uzatir. Kasasina bakan satici kasasinda bozuk para olmadigini görür ve yan dükkana gider, bu 50 YTL'yi bozdurur ve magazasina geri dönüp para üstünü ve ayakkabiyi müsteriye teslim eder. Aradan 10 dk zaman geçer ve yan dükkan sahibi gelerek kendisine verdigi 50.-YTL 'nin sahte oldugunu ve parasini iade etmesini ister. Satici duruma çok üzülür ama ilgili tutari iade eder ve sahte parayi teslim alir.

Bu durumda ayakkabi saticisi ne kadar zarardadir?

Gizem İnanç
09-10-2008, 22:55
Arkadaşlar daha önce de diğer başlıklarda yazmışımdır. Tezsiz Yüksek Lisans son dönem öğrencisiyim alıyorum formasyonu hayırlısıyla. :) Ancak bu üçüncü yani son dönemde (daha önceki senelerde yokmuş ilk kez bizde açıldı) alan projesi diye bir ders alıyorum. Adından da anlaşılacağı gibi matematik öğretimiyle ilgili bir proje hazırlamak zorundayım. Aslında alan çok geniş. Bilgisayar destekli matematik öğretimi olabilir, öğrencilere anket uygulanabilir. Aklıma birçok fikir geliyor aslında ama hemen hepsinden çok çabuk vazgeçiyorum nedenini çözemediğim bir şekilde. Bu yüzden forumdaki diğer matematikçi arkadaşlarımdan yardım bekliyorum... :) Daha önce bu konuda proje hazırlayan, ödev sunanlar varsa bana yardımcı olabilir misiniz? Hocanın dediğine göre bu hazırladığımız bir bakıma tez olacakmış. Nerde kaldı o zaman TEZ-SİZ yüksek lisans gerçi ama neyse. :) Her türlü fikire açığım, yardımlarınızı bekliyorum. ;) Mezun olmak istiyorum artık yaşlandım öğrencilik de bir yere kadar.. :) ;) Şimdiden teşekkürler. :)

Buğra Aykan
26-10-2008, 14:25
İşleteceğiz :D:D

Mehmet Sabırlı
27-08-2009, 01:13
MATEMATİKÇİ ARKADAŞLAR BİR SORUM VAR

Ayakkabi magazasina gelen müsteri dükkanda dolastiktan sonra bir ayakkabi begenir. Fiyatinin 35 YTL oldugunu ögrendigi ayakkabiyi satin almak istedigini söyler ve saticiya 50 YTL para uzatir. Kasasina bakan satici kasasinda bozuk para olmadigini görür ve yan dükkana gider, bu 50 YTL'yi bozdurur ve magazasina geri dönüp para üstünü ve ayakkabiyi müsteriye teslim eder. Aradan 10 dk zaman geçer ve yan dükkan sahibi gelerek kendisine verdigi 50.-YTL 'nin sahte oldugunu ve parasini iade etmesini ister. Satici duruma çok üzülür ama ilgili tutari iade eder ve sahte parayi teslim alir.

Bu durumda ayakkabi saticisi ne kadar zarardadir?
Biraz geç olmuş ama cvp vereyim 100 TL zararda. 50 lira yan dükkana,15 lira müşteriye 35 lirada ayakkabı...

Ece Kahraman
31-03-2010, 16:01
Matematikçi olarak ben de burdayım (:

Çağatay Kabukcuoğlu
31-03-2010, 18:08
bnde geleceğin matematik öğretmeni olarak burdayım :D

Mehmet Sabırlı
21-06-2010, 00:46
Çok şükür bitti...

Arif Muştu
08-02-2011, 20:19
Karaelmas matematik olarak burdayız :))