Orijinalini görmek için tıklayınız : İktisatçılar
Nazım Çevik
13-04-2005, 02:09
İşletmeciler var baktım ama iktisatçıları bulamadım...
neyse vizeler nası gidio renkdaşlar?
Canan Gebetaş
14-04-2005, 18:44
iktisatçılar da burda .valla yarın son vizemi olup buralardann terfi etcem :) vizeleri sorarsan boşver hiç sorma bende bilmiyorumm :)
Serhat Doğan
15-04-2005, 01:50
İktisatçılar her yerde:)Bizimkiler başlamadı daha 10 gün var.Çalıştım mı?yok:(
Canan Gebetaş
15-04-2005, 15:33
bu iktisat bitermi?.. zor bi bölüm zorrr
Bestami Gezer
15-04-2005, 15:59
bölümdaşlarıma slmlar oncelikle.iktisat bilimi " karl poppere" göre sosyal bilimlerin kraliçesidir.
iktisat bence hayatın anlamıdır.bunun için zor olmasa gerek.tabi bazı sayısal uygulamalar belki bazı arkadaşları tedirgin edebilmekte.ama olsun bi daha sınava girsem yine iktisat yazardım.
Bestami Gezer
15-04-2005, 19:08
İşletmeciler var baktım ama iktisatçıları bulamadım...
neyse vizeler nası gidio renkdaşlar?
walla benim vizeler bitti fena deıldı.bu topıcı açmakla girişimci ruhunu gösterdin nazım.saolasın.
Canan Gebetaş
16-04-2005, 16:16
anayasa hukukundan 150 soru ,araştırma yöntemlerinden bilim felsefesiyle ilgili tez ,işletmeden çikolata firmaları ithalat ihracat durumları,ve bi firma sahibiyle röpörtaj işiiiiii...
bir sürü ödev beni bekliyo ..bu arada katılamam gereken konferanslar... benden bi tane daha kopyalabilirmisiniz?..
Serhat Doğan
17-04-2005, 02:24
anayasa hukukundan 150 soru ,araştırma yöntemlerinden bilim felsefesiyle ilgili tez ,işletmeden çikolata firmaları ithalat ihracat durumları,ve bi firma sahibiyle röpörtaj işiiiiii...
bir sürü ödev beni bekliyo ..bu arada katılamam gereken konferanslar... benden bi tane daha kopyalabilirmisiniz?..
Şu anda bu mümkün değil maalesef ;D kolay gelsin her biri için...
Onur Şencan
18-04-2005, 00:29
Vizeler eh işte. İktisat kardeşliği kuralım.:)
Canan Gebetaş
18-04-2005, 22:52
''Vizeler eh işte. İktisat kardeşliği kuralım.''
kuralım valla,iyi olur.bugün son ders iktisattı ve çok zevkli geçti.bayılıyorum şu prof a çok zevkli anlatıyo.
dersten aklımda kalan bi söz :'' insanlar parayı para zannettikleri için değerli''...:)
Onur Şencan
19-04-2005, 00:14
tabi paraya para demeyicek kadar çok paran olunca paranın değeri kalmıyo:)
Canan Gebetaş
19-04-2005, 16:33
hayır ,onur, parayı değerli yapan çokluğu değil,insanların onu
kabul etmiş olmasıdır.insanlar parayı değilde başka bi maddeyi kullansalardı para yerine şimdiki elimizdeki bankonotların ne anlamı olurdu? isterse sonsuz tane olsun..
Serhat Gül
24-04-2005, 19:40
Yedi bitirdi bu bölüm beni. 20 günden beri sınavdayım daha yeni bitti. Bütün metabolizmam alt üst oldu.
Fatih.Celik
24-04-2005, 19:59
abserhat abi sabret güsel günler bizi bekliyor .... bu arda bende kardeşiliğe katıldım iktisat olanına.......CETEİUS PARİBUS FATİH BEN
Canan Gebetaş
26-04-2005, 11:43
ee iktisat kardeşleri neler yapıyorsunuz? ben ödevlerle uğraşıyorum.. bu arada umarım şu güzel günler gelir... :)
Serhat Doğan
02-05-2005, 20:42
ee iktisat kardeşleri neler yapıyorsunuz? ben ödevlerle uğraşıyorum.. bu arada umarım şu güzel günler gelir... :) *
Vizelerle uğraşmaktayım 6 tanesi bitti 5 tanesi beni bekler:(Gideyim de çalışayım bari...
Canan Gebetaş
14-05-2005, 14:40
eee iktisatçılar burayı çok boş bırakıyorsunuz?_..nerde iktisat kardeşleri bakim?...
Serhat Doğan
14-05-2005, 14:57
Ben de arada sırada bakıyorum ama hiç ses çıkmıyor bölümdaşlarımdan.Daha aktif olmamız gerekmez mi?
Mete Karayel
14-05-2005, 19:30
Adam Smith, Ricardo, Keynes, Marshall, Marx, Friedman ve digerleri. 4 senem bunlarin teorilerini ogrenmekle gecti. Herkese selamlar...
Canan Gebetaş
15-05-2005, 23:01
işte bu ya arkadaşlar yazın arada bi bişeyler dimi ama?..aktif olalım...mete bizde öğreniyoruz bakalım..ben 4.sınıfta ne kadar öğrenmiş olcam... :)
Şafak Dülger
16-05-2005, 14:10
Mezun olmama yaklaşık bir ay kaldı ama Çok sıkıldım artık bu bölümden. Dersler kesildi allahtan 2.vizeler ve finallerimiz kaldı..
birde Bitirme Projem. Konu: 1990'lı yıllarda uygulanan Para politikasını Para Arzı üzerindeki etkisi. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bende sizin konulara bakarım söz.!
Canan Gebetaş
16-05-2005, 16:43
slm benim iktisat finalim vardı ama ne final..3 soru sordu bizim prof.1.soru çok kazıktı...kimse yapamamış diğer 2 sorum dğoru galiba...şu iktisattan hayırlısıyla mezun olsamda :)...
Şafak Dülger
16-05-2005, 16:51
slm benim iktisat finalim vardı ama ne final..3 soru sordu bizim prof.1.soru çok kazıktı...kimse yapamamış diğer 2 sorum dğoru galiba...şu iktisattan hayırlısıyla mezun olsamda :)...
iktisatçılar Mezun oluyor ama altyapı çok sağlam.1sınıflar baya varmış Çok iyi yaa:)
Finaller için çok erken değil mi :? Bizim daha 2.vizeler yeni başlıyor.. Neyse geçmiş olsun umarım geçersin..
Ozan Avcu
16-05-2005, 20:11
Benim de hazırlıkla birlikte 5 sene oluyor. Son 1 aya girmiş bulunmaktayım. Sonunda bitiyor. Çok eğlenceli geçtiğini söyleyemem ama çok ta zor değildi açıkçası.
bana en çok yararı dokunan ise son senem oldu, gerçekten bu sene çok şey öğrendiğime inanıyorum.
Neyse işte son 1 ay, ilginç duygular kaplıyor insanın içini sevinsemmi üzülsemmi.
Mete Karayel
17-05-2005, 00:21
Mezun olmama yaklaşık bir ay kaldı ama Çok sıkıldım artık bu bölümden. Dersler kesildi allahtan 2.vizeler ve finallerimiz kaldı..
birde Bitirme Projem. Konu: 1990'lı yıllarda uygulanan Para politikasını Para Arzı üzerindeki etkisi. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Bende sizin konulara bakarım söz.!
ceterisparibus diye bir site var, mutlaka duymuşsundur ordaki makalelerden araştır. Bir de Merkez bankası yayınları olması lazım. Aslında epey ağır bir konu almışsın. Kolay gelsin...
Mete Karayel
17-05-2005, 10:24
www.ceterisparibus.net
Fakat bu sitede en son baktığımda bu konunun 1995 sonrası vardı.İş anca Merkez Bankasına falan kaldı.
http://www.academical.org/dergi/MAKALE/9_10sayi/s9ozker1.htm
Ustteki adreste 90 sonrası para politikasina deginmis biraz. Incele onu..Kolay gelsin.
Şafak Dülger
18-05-2005, 00:27
Mete ve Erkan yardımlarınız için çok saol'un Şu vizeler bitsin Bitirme tezinin çökecem artık başına:)
Mete Karayel
18-05-2005, 14:26
Son ana bırakma. Başla şimdiden :) Kolay gelsin meslektaş...
Canan Gebetaş
18-05-2005, 17:08
bence de erken ama şafak naparsın işte bizde 1 vize ,1 final.
2 gündür matematik çalışdım bugün yine de finalim berbat geçti
:( üstelik herkese de ben anlattım konuları yaaaa....
Serhat Doğan
19-05-2005, 01:37
Şu Matematik belasından bir kurtulamadım maalesef.Dördüncü senemde bile yakamı bırakmıyor:(
Nazım Çevik
19-05-2005, 03:22
valla derslere pek girdiğim girsem de dinlediğim solenemez ama finaller gelio gene ve gerçekten de iktisat zor zor:)
Bestami Gezer
19-05-2005, 04:29
fınaller yaklaşıyo heyecan başlıyo.bu donem de baya zor kardeşlerım ya.umarım yaz okuluna kalmam.çünkü bu yıl bizde de yaz okulu paralı olacakmış:)
Canan Gebetaş
19-05-2005, 14:05
istanbul üniversitende yaz okulu varmı?..
ben yaz okuluna kalıyorum bile ama yenibişey öğrendim..istediğm üniversitede yapalirmişim ..yanlız kredileri ders saatleri biizim okulunkine uymalıymış...tabi bi de 2üniversiteninde onaylaması gerekmiş...eğer olabilirse istanbul üniversitesini isterim ....ama iyice bi araştırayım şu konuyu...
Serhat Doğan
19-05-2005, 14:51
Bir tek bizde yaz okulu yok galiba:(
Nazım Çevik
19-05-2005, 17:52
yaz okulunda da burdaız...:)
Şafak Dülger
19-05-2005, 18:27
Aslında pek inanmadığım KPSS'ye başvurmak zorunda kaldım.(aile baskısı)
Bu sınav Hükümetimizin ''Kamu gelirleri''arasında bildiğiniz gibi. Her adaydan 45 ytl alıyorlar.. yüzlerce insanın başvurduğu bu sınava toplanan Paralar nereye gidiyor..!
Gelelim inanmama konusuna: Bu sınav, Torpili sağlam olan kişilerin.. (ülkemizde kimlerin nereye nasıl geldiği konusuna girmek istemiyorum.) Hiç olmazsa Memur(Yakınları Memur olanlar kesinlikle alınmasın)olalımda sırtımızı Devlete dayaylım'ın ilk adımı..
Canan Gebetaş
19-05-2005, 20:36
ne güzel ya artık iktidatçılar burayı boş bırakmıyorsunuz aferimm hep böyle olun :) yaşasın iktisat kardeşliği !...
Mete Karayel
20-05-2005, 01:25
Adam Smith size bakiyor :)
Canan Gebetaş
20-05-2005, 16:40
ahhh sorma ömer benim de pazartesi muhasebe finalim var ve ben hem maça hem kutlamalara katılamıyorum... :( reva mı bu ya?...
Ömer Birdal
20-05-2005, 17:27
tabii ki deil. bu rektörler de 6s li heralde.. :P
Şafak Dülger
20-05-2005, 22:09
tabii ki deil. bu rektörler de 6s li heralde.. :P
Vizeler Şenlikler'den Üç gün Sonra Başlayacak deyipte. Hemen ertesi günü Vizeleri Başlatan..
23 Mayıs'ta Finalleri Başlatan
(Bizimki Allahtan 30'unda başlıyo çünkü daha vizeler devam ediyor)
Rektörleri Kınıyorum >:(
Bestami Gezer
21-05-2005, 01:37
evet kredi uyduktan sonra bizim üniversiteden de alabilirsin yıldız teknik vs dan da o dersleri alabilirsin.şu an alttan dersim yok umarım bu dönemde olmaz sağlam bir staj programı uygularım kendime.staj zorunluluğu olmasa bile imkanları doğrultusunda herkesin yazını iyi geçirmesi gerkiyor buna staj artı iyi bir tatil de dahil.istanbul üniversitende yaz okulu varmı?..
ben yaz okuluna kalıyorum bile ama yenibişey öğrendim..istediğm üniversitede yapalirmişim ..yanlız kredileri ders saatleri biizim okulunkine uymalıymış...tabi bi de 2üniversiteninde onaylaması gerekmiş...eğer olabilirse istanbul üniversitesini isterim ....ama iyice bi araştırayım şu konuyu...
Ozan Avcu
21-05-2005, 02:49
Bir tek bizde yaz okulu yok galiba:(
babalar gibi bütünlememiz var, niye üzülüyosun bu kadar :)
Serhat Doğan
21-05-2005, 03:19
babalar gibi bütünlememiz var, niye üzülüyosun bu kadar :)
Yaz okulu olsa bi dert olmasa bi dert ama yaz okulunu tercih ederdim bütünlemelerin yerine ;)
Canan Gebetaş
23-05-2005, 19:13
finaller ,finaller,finaller...yoruldum uyumak istiyorum.yok yok ben aslında herşeyi bırakıp tatile gitmek istiyorum ......
Serhat Doğan
23-05-2005, 19:48
Tatil mi?Ne kadar yabancı bir kelime:(
Canan Gebetaş
27-05-2005, 13:54
ooohh!... şöyle 2 haftalık bi tatilim var...f,naller bitti ama bende bittim...artık yaz okuluna kadar iyice bi dinlenirim de yaz okulunda not yükseltme olayına girerim....darısı herkesin başına
yaşasın TATİL... :) :)
Fatih.Celik
27-05-2005, 18:50
1 inde istanbulda 20sinde yaz okulu için tekrar bursadayım.....
bol ceterius paribuslu günler.....
Bestami Gezer
28-05-2005, 03:42
finallerimiz bu hafta başlıyor.allahtan lig ve şampiyonluk maçımıza rastlamadı da stresi üzerimizden attık.umarım iyi geçer de yaza mutlu ve yüzümüzden gülücükler eksilmeden gireriz.herkese başarılar.finallerden sonra yazışmak ümidiyle,ben geçici olarak bu sıralar ders kampına giricemde:)
Ozan Avcu
28-05-2005, 20:51
finaller 6 haziranda , üniversite hayatımın son final sınavlarına yavaş yavaş yaklaşıyorum. hayırlısıyla atlatsam da mezun olsam :)
Canan Gebetaş
29-05-2005, 14:46
arkadaşlar ben bugün çook mutluyum ..çünkü herkesin kaldığı muhasebe ve matematik sınavından, ben, evet bennn!.. geçmişim..(nasıl oldu bende bilmiyorum iii sallamışım demek ki) darsısı muhasebeden problemi olan herkesin başına :) matemtik mi oo o kolay canım yani sayısal çıkışlı biri için hiç de zor değil..
ama yinede herkes kalmış yaa...neyse çok havalanmayalım demi?.. :) :)
Serhat Doğan
29-05-2005, 17:22
arkadaşlar ben bugün çook mutluyum ..çünkü herkesin kaldığı muhasebe ve matematik sınavından, ben, evet bennn!.. geçmişim..(nasıl oldu bende bilmiyorum iii sallamışım demek ki) darsısı muhasebeden problemi olan herkesin başına :) matemtik mi oo o kolay canım yani sayısal çıkışlı biri için hiç de zor değil..
ama yinede herkes kalmış yaa...neyse çok havalanmayalım demi?.. :) :)
Tebrikler walla :) ;) :D 8)
Nazım Çevik
31-05-2005, 02:34
finaller başlıo valla yarın allahtan şampiyonluk stresi fln yok geseliler şimdiden elendi:)
Ahmet İnal
31-05-2005, 09:33
çarşamba iktisat
perşembe hukuk
cuma türk dili
pazartesi muhasebe %90 kaldım
salı iktisat tarihi bundanda kaldım
çarşamba matematik bundan geçerim
cuma tarih
bu hafta idare ederde haftaya berbat ya tabii finallerden 2 gün sonraya bütleride koydular ohhh 2 temmuza kadar izmitteyiz
Şafak Dülger
01-06-2005, 13:06
Son Final dönemine girdim Mezun olmaya 2 hafta var ama ben birtürlü ders çalışamıyorum. 1. ve 2. vizelerinde pek tadı yok:( Mezun olamazsam 6.seneye katlanmak zorunda kalacam.
Ömer Birdal
01-06-2005, 17:20
SPOR 01.06.2005 ÇARŞAMBA
Fenerbahçe, Galatasaray'ın 100. yılında tarihini gurur tablolarıyla donattı
Birçok branşta G.Saray�ı geride bırakarak 100. yılına gölge düşüren Sarı-Lacivertli ekip, basketbolda Avrupa�da erkeklerde dördüncü, bayanlarda ikinci oldu. Voleybolda ise iki özel turnuvayı birinci tamamladı.
Galatasaray�ın 100. yılını kutladığı bu sezondaki tek başarısı Türkiye Kupası şampiyonluğu oldu. Borç içinde yüzen Sarı-Kırmızılıların Bayan Basketbol Takımı�nın ikinci lige düşmesi, erkek şubesinin ise Play-Off�larda son onda ligde kalması 100. yıl şenliklerine gölge düşürürken, voleybolcuları da geçen yıl Birinci Lige �elveda� demişti. Beri yandan 100. yılında tüm branşlarda şampiyonluğu hedefleyen Fenerbahçe, birinci asrını devirmeye iki yıl kala bu başarıya burun mesafesinde. 2004-2005 sezonunu 100. yılını kutlayan Galatasaray�dan en önde kapatan Fenerbahçe, 30 yıl sonra üst üste ikinci kez mutlu sonu yakalayarak tarih yazmanın yanı sıra amatör branşlardaki başarısıyla da parmak ısırtıyor. Sadece futbol takımının şampiyonluklarıyla yetinmeyen camia, �tesis yapıyorlar ancak başarı yok� eleştirilerinin aksine, diğer şubelerden de başarı bekliyor.
Futbol takımı 2004-2005 sezonunu tıpkı 2003-2004�teki gibi şampiyon kapatırken, Avrupa�da da çok eleştirilmesine rağmen topladığı 9 puanla en yüksek rakamına ulaştı. Denizlispor�u yenerek Beşiktaş�ı UEFA Kupası�na, Galatasaray�ı mağlup ederek Trabzonspor�u Şampiyonlar Ligi�ne gönderen Fenerbahçe, Avrupa�ya gidenleri de belirledi. Basketbol erkek şubesi, Türkiye Ligi�ni beşinci sırada bitirirken, yarı finalde güçlü rakibi Efes Pilsen�e zorlu maçlar sonunda ancak boyun eğdi. Erkek basketbolcular Avrupa�da ise, zoru başararak tecrübesizliğine rağmen dördüncülüğe ulaştı. Sarı-Lacivertli bayan basketçiler de Avrupa�da ikinci olmanın yanında Türkiye Kupası�nı müzesine götürdü, ligi Beşiktaş�a son seride tartışmalı bir maç sonrası kaybetti. Voleybolda birinci lige yeni yükselen Fenerbahçe, iki özel turnuvayı birincilikle bitirdi. Avrupa Kupaları�nda ise son sekiz takım arasına kaldı.
Atletizm, boks ve yüzme�de rakiplerine fark atan Sarı-Lacivertliler, Atagün Yalçınkaya ve Eşref Apak�ın olimpiyatlardaki; Gülsüm Tatar�ın ise Avrupa Şampiyonası�ndaki madalyalarıyla gururlandı. Kanarya masa tenisinde de sezonu şampiyon olarak bitirdi. Yelkende Ertuğrul İçingir�in başarılarıyla bu sene de övünmeye devam eden Fenerbahçe, diğer kategorilerde de bir çok rekora imza attı. Yüzmede ise Orel Oral ile onurlanan Sarı-Lacivertliler, Türkiye Kış Kupası�nda bay-bayan tüm kategorilerde birinci oldu. Kürek Şubesi�nin sporcuları uluslararası arenada beş bronz olmak üzere toplam 21 madalya kazandı.
F.Bahçe, mücadele verdiği dokuz branşta bu sezon tüm dallarda elde ettiği başarılı sonuçlarla 98. yılında haklı gururu yaşıyor.
01.06.2005
Vahap Söztutan
İstanbul
Özlem Sekreter
02-06-2005, 00:04
yaa offf ,okulum 6'ya dogru hıııızla gıtmektee!!nedir bu iktisattan çektigimiz!!arkadaslar üniversitesinde,yaz okulunda büyüme ve türkiye iktisat tarihi acılanlar varsa ve bana bu konuda bilgi verebilirlerse coook sevinirim!!hayde finallerle cebelleşmeye dewam...
Şafak Dülger
02-06-2005, 02:52
Yaz okulunda açılacak dersler daha belli olmadı. En yakın zamanda Liste şeklinde koyarım buraya.
Canan Gebetaş
02-06-2005, 15:49
benim bu dönem ki finallerim 1.dönemden daha iiiii ve çok zorlandığım derslerden geçmenin mutluluğunu yaşıyorum..
bölümdaşlar iktisat zor ama zevkli biders hayatın içinde olan
ve sürekli değişebilen bi yapıya sahip olması onu daha da güzel kılıyo bence...bi siyasetçinin ağzından çıkan bi laf herşeyi değiştirebiliyor... :)
Serhat Doğan
04-06-2005, 02:38
bi siyasetçinin ağzından çıkan bi laf herşeyi değiştirebiliyor... :)
Ekonomiyi etkileyenler genelde ekonomi dışı etkenler der hep hocalarımız.Ne de güzel demişler,pek de güzel demişler;)
Arif Kocamanoğlu
04-06-2005, 05:47
Ama var yaa Şu Adam Smith'i bi de Keynes'i bi yakalasam..yaaa adamlar başımıza ne işler açtı yaa....
Canan Gebetaş
04-06-2005, 15:59
eee bölümdaşlar pikniğe kimler katılıo?....
Serhat Doğan
05-06-2005, 02:35
Arkadaşlar okulların da tam kapanmaya yaklaştığı döneme geldi ama seneye lazım olur,belki de bir çoğunuz haberdardır bu siteden:
http://www.gencbilim.com
ödev,tez,makale vs. gerçekten arşivi çok geniş bir site tavsiye ederim ilgilenenlere...
Fatih.Celik
06-06-2005, 01:02
john nash teorisi ne oyun terosii ne demek dünyayı bizmi kuratracaz ya??
Şafak Dülger
06-06-2005, 07:36
Valla benim son 3 finalim ama umrumda değil 5 seneden beri sınav sınav bunaldım artık. Zaten ders çalışasım yok. G.antep'te oynanan Genç Bayan Türkiye Şampiyonası bahanem oldu işte hergün kapalıdayım.
MEZUN etmezlerse etmesinler:(
Ahmet İnal
06-06-2005, 17:39
Arkadaşlar okulların da tam kapanmaya yaklaştığı döneme geldi ama seneye lazım olur,belki de bir çoğunuz haberdardır bu siteden:
http://www.gencbilim.com
ödev,tez,makale vs. gerçekten arşivi çok geniş bir site tavsiye ederim ilgilenenlere...
bu siteyi biliyorum liverpool kazanınca taksimi gösteren bir site arıyodum o zaman bulduydum ama işin kötüsü istanbulun çeşitli noktalarında bulunan kamera taksimde yoktu ve ben izleyememiştim :(
hade hepinize finallerde başarılar
Bestami Gezer
09-06-2005, 15:15
hala sınavlarım devam etmekte yarısı bıttı yarısı kaldı.haftaya bitiyo nihayet.bu arada kombıneler de çıkcakmış kale arkasına.bu benım için baya iyi olacak çunku her maç mabetteyım.malıyetleri düşürmek lazım.minumum girdiyle maxımum çıktı olayı yani.sınavı devam eden herkese kolay gelsin.
Fatih.Celik
09-06-2005, 15:25
havalaı havalı iktsatcılar...
vice versa diyorum baska bişi demiyorum..
Mete Karayel
09-06-2005, 20:20
ceteris paribus ;)
Fatih.Celik
09-06-2005, 20:44
p.q= r
Mete Karayel
10-06-2005, 00:58
Birisi de cost function yazsin hadi :)
Bestami Gezer
10-06-2005, 14:52
Qd=a-bp
Qs=-c+dp
Q*d=Q*s denge mal ve fiyat miktarı.
Fatih.Celik
10-06-2005, 14:57
pI
I
I
I
I_________________p=MR
I
I
I_________________ q uheuehue bu ne oldu ya?
Ömer Birdal
10-06-2005, 15:36
;D neyse olm sne şu yaz okuluna bi git de bi de ondan sonra denersin... ;D ;)
Fatih.Celik
10-06-2005, 16:10
sus lem bak senin ki kareni alırım görürüsün :P
Mete Karayel
10-06-2005, 18:23
profit, rent, wage, interest :P
Fatih.Celik
10-06-2005, 18:26
repo faiz borsa merkez bankası arz talep
LM IS C T G I :P
Mete Karayel
10-06-2005, 22:34
Fatih sen asmissin dostum :)
Fatih.Celik
10-06-2005, 23:31
aştım evet ama neyi...?
adam smithin teorsini yıkmadıktan sonra ben bişi aşamam.. :P
Bestami Gezer
10-06-2005, 23:36
adam smıth klasık bakar olaylara.fatıh sen de mı yoksa klasıklerdensin.bı de keynesi dene:)
bılıyosun bı baba keynes var bı de junıor.
Mete Karayel
11-06-2005, 02:01
Adam Smith'i tek geçerim!!!
Adam gibi Adam, Adam Smith...
Mete Karayel
11-06-2005, 02:04
tam adı “milletlerin zenginliğinin mahiyeti ve sebepleri üzerine bir araştırma” olan smith’in kitabı, yazarın ölümünden yüz yıl geçinceye kadar tam etkisini göstermemiştir. kitabın yazımı; buhar makinesinin icadıyla sanayileşmenin ortaya çıkmaya başladığı, fiyatların istikrar kazanıp iş saatlerinin ve ücretlerin belirlendiği, ithalat ve ihracatın tamamen devlet kontrolünde olduğu, savaşların eksik olmadığı, idareci hakim sınıfların eşitliğin dağıtılması yolundaki her teklife şiddetle karşı çıktığı, eğitim imkanının az sayıdaki imtiyazlılara mahsus olduğu, hükümetin toprak sahibi asillerin elinde olduğu ancak tüccar ve sanayiciden oluşan yeni ve güçlü bir sınıfın doğmaya başladığı ve bu sınıfın kendisi için imtiyazlar (gümrük vergileriyle korunmak, ücretlerin düşük, çalışma saatlerinin yüksek tutulması) talep etmeye başladığı bir ortamda gerçekleşmiştir.
iskoçyalı olan smith, 1737’de 14 yaşında glasgow üniversitesi’ne kaydolmuş, burada f.hutcheston’un tesirinde kalmıştır. hocasının “en çok kişiye en çok saadet” sözü smith’in idare felsefesindeki temel prensiplerinden olmuştur. daha sonra oxford üniversitesi’nde 6 yıl geçiren smith, iskoçya’ya dönemsinin ardından glasgow üniversitesi’nde mantık, metafizik, ahlak felsefesi dersleri verdi. 12 yıl burada kalan smith, bu süreçte çağdaşları tarafından milletlerin zenginliği’ne üstün tutulan “theory of moral sentiments” adlı eserini yazmış, bundan sonra 3 yılını avrupa’da geçirmiş, özellikle fransa’da zamanının meşhur iktisatçı, felsefeci ve siyasetçileri ile tanışmıştır.
iki ciltlik milletlerin zenginliği adlı eserinin ilk müsveddelerini 1759’da yazan smith’in inceleme-araştırma-düzeltme konularındaki titizliği nedeniyle kitabın basımı 1776’da gerçekleşmiştir. işbölümünün tartışması ile kitaba başlayan smith, paranın doğuşu ve kullanılışı, mal fiyatları, ücretler, stok kârları, toprak kirası, gümüşün değeri, üretici olan ve olmayan emek gibi çeşitli konulara değinmiş, sonrasında roma imparatorluğu’nun yıkılışından bu yana avrupa’daki iktisadi gelişme, avrupa milletlerinin ticaret ve sömürge politikaları, hükümdarların geliri, ilkel toplumların savunma ve adalet metotları, avrupa’da devamlı orduların çıkışı ve gelişmesi, ortaçağ eğitim tarihi, kilisenin dünyevi gücünün tarihi, devlet borçlarının büyümesi gibi oldukça geniş bir yelpazede fikirlerini beyan etmiştir. smith kitabın sonunda vergileme prensiplerini ve kamu geliri sistemlerini incelemektedir.
Mete Karayel
11-06-2005, 02:17
Bir de merkantalistler vardir:
iki temel ilkesi wardır;
1. bir ulusun zenginliği ve buna bağlı olarak gücü, o ülkenin sahip olduğu değerli madenlerin stoğu ile belirlenir.
2. kapitalist sistemin gelişebilmesi için devletin de ekonomik yaşama katılması gerekir.
çok doğru tespitlerdir bunnar, oysa karşıtı olan fizyokrat düşünce de sağlamdır ilk bakışta...
Fatih.Celik
11-06-2005, 12:34
Para Teorisi ve Politikası
Para teorisi ve para politikasının tanımları; paranın tanımı, özellikleri, fonksiyonları; para miktarı, tanımları; para rejimleri ve temel ilkeler; para talebi teorisi (farklı yaklaşımlarda); para arzı teorileri; faiz teorileri; ödemeler dengesi ve para miktarı.
BEYLER BUNLARI ÖDEV OLARAK İSTİYORUM....
Mete Karayel
11-06-2005, 13:34
Para
Değiş tokuşu sağlayan, değer standardı getiren ve satınalma gücünü saklamaya yarayan her şey.
Para arzı:
İşlem ve yatırımlarda kullanılmaya hazır para miktarının tümü. Belirli bir dönemde ekonomide bulunan para stoku.
Paranın dolanım hızı (velocity):
Bir ekonomide her b,ir para biriminin belirli bir sürede kaç kez el değiştirdiğini gösteren ölçü.
Paranın değer kazanması (appreciation):
Bir ülke parasının başka ülkelerin paralarına göre değerinin artması. Bu değerlenmenin sonucunda parası değerlenen ülkedeki kişiler diğer ülkelerin mallarını daha ucuza almaya başlarlar.
Paranın değer kaybetmesi (depreciation):
Bir ülke parasının başka ülkelerin paralarına göre değerinin azalması. Bu değer kaybının sonucu olarak parası değer kaybeden ülkedeki kişiler diğer ülkelerin mallarını daha pahalıya almaya başlarlar.
Para politikası:
Merkez Bankası'nın hedeflerine ulaşmak için uyguladığı açık piyasa işlemleri, iskonto oranı ve munzam karşılıklar oranı politikalarının bütünü.
Peg:
Bir ülkenin parasının yabancı paralar karşısındaki değerini bir başka ülkenin ya da ülkelerin paralarından oluşan bir sepete bağlayarak belirlemeleri sistemi.
Mahfi Egilmez'den direk kopyalanmistir...
Mete Karayel
11-06-2005, 13:38
http://yunus.hacettepe.edu.tr/~tcavus/News/ODEVLERINOZETI.doc
Bu adrese gir para ile ilgili tüm bilgilere ulaş ;)
Fatih.Celik
11-06-2005, 13:56
Mete Kardeş Vizen 100 :P kopya cekene ragmen itiraf etin ama bana yakalanmadıgın için 100 bravo hatta finale girme oda 100 harf notun AA bravoo...
Fatih.Celik
11-06-2005, 14:17
peki şimdi ne iş yapıyorsun mete...
Mete Karayel
11-06-2005, 14:30
http://www.cumhuriyet.edu.tr/edergi/makale/866.pdf
Fatih.Celik
11-06-2005, 14:39
harikasın baba...
ver elini öpüyüm üstad..
Fatih.Celik
11-06-2005, 14:45
önemi yok bizde daha tazeyiz yeni 3.sınıf olduk.. macro micro..falan beynimi öldürdü...
Fatih.Celik
11-06-2005, 20:40
yapma be...
abi moralimi bozma zatn ekonometriye kafadan kaldım die bakıyorum Mete abi ne ypmalıyım? :(
Fatih.Celik
11-06-2005, 23:00
abi ben 3.sınıf seneye okuycam..o yüzden..hangi kitabı okurum bilmiyorum valla.. ama calıscam bakalım..of of kazanmak bi dert okumak bi dert ama okumak dahada dert...
Fatih.Celik
11-06-2005, 23:11
abi cok mezun abim ablam var onlardanda biliyorum 2 sene ne cabuk gecti ya hala anlamadım anı yasadık ama onu bile anlamadık...uf yaa....offf
Fatih.Celik
11-06-2005, 23:33
bakıcaz artık bursadan nefret eiyorum ama 2 seneninde bitmeisni istemiyorum üniversitemiz harika çünkü kalsammı acaba 5 6 7 seneye?
Fatih.Celik
11-06-2005, 23:51
inşşallah biizm valideyi kandırırsam kurs murs falan yani..bakıcaz artık.ç...
Fatih.Celik
12-06-2005, 00:00
Öben özel sektör düşünüyorum ama of aib ya içeism geldi şimdiii..
Fatih.Celik
12-06-2005, 00:14
abi sen benim job makerim olsana :P
Fatih.Celik
12-06-2005, 19:22
degil abi....
teoride bilrsin bütün ibf mezunaları bişi bilmezler bende napıyım okuyorum ama anlamayada calsıyıroum anlıyomyum acaba?
Fatih.Celik
12-06-2005, 21:32
türkiyede bu böylemi acaba?
Bestami Gezer
12-06-2005, 23:24
o zaman hem çalışalım hem de kazanalım.işletme masterımı yapmalı acaba:)
Canan Gebetaş
13-06-2005, 00:11
degil abi....
teoride bilrsin bütün ibf mezunaları bişi bilmezler bende napıyım okuyorum ama anlamayada calsıyıroum anlıyomyum acaba?
kesinlikle bende okuyorum.büyük bi istekle öğrenmeye çalışıyorum..ama anladıkça karışıyor sanki.. ;D hocam da "iyi daha iyi karıştıryorsan öğreniyorsun" diyor...umarım çok karıştırmadan bititririm bu bölümü ;D ;)
Fatih.Celik
13-06-2005, 00:21
umarım dedigin gibi olur ...canan
Fatih.Celik
13-06-2005, 01:21
bizdede öleleri var iktisat tarihi die bir ders aldım..kagıdımın hocanın cevap kagıdıyla virüglüne kadar aynı olması lazımmıs vizeye cok calıstım 25 aldım finalede hiç bakmadım sevkim kırıldı tabi kacınılmaz son FF ...nedir bu ya??bu hoca bide benim danısmanım...of of...
Canan Gebetaş
13-06-2005, 19:05
off offf +2 :)
Mete Karayel
14-06-2005, 01:04
OKUN'S LAW: BÜYÜME %2.25 ÜZERİNDE OLURSA İŞSİZLİK ORANI DÜŞER...
u= -0.5(y-2.25)
Forum Yönetimi
14-06-2005, 18:42
OKUN'S LAW: BÜYÜME %2.25 ÜZERİNDE OLURSA İŞSİZLİK ORANI DÜŞER...
u= -0.5(y-2.25)
Değerli üyemiz ,
Forum kurallarımız gereğince;
''Tamamı büyük harflerden oluşan mesaj yazmak ve konu başlığı açmak yasaktır. Konu başlıkları etrafında, yıldız, çizgi gibi işaretler ve gereğinden fazla ünlem kullanılamaz.''
Mesajınızda / Konu başlığında kullandığınız ifadelerle bu kuralı ihlal ettiniz.
Lütfen forum kurallarına uyunuz.
1907UNIFEB - Forum Yönetimi
Canan Gebetaş
15-06-2005, 14:04
sosyoloji dersinde kahvenin sosyolojik düşünce açısından
değerlendirilmesini öğrendik...kahve çok özel bir içecekmiş ve
herkese ikram edilmezmiş..bir kahvenin kırk yıl hatırı vardır sözü da aslında kahvenin sosyolojik açısından önemini anlatıyormuş..
vay be ben sadece fal açısından yararlarını bilirdim o kadar :)..
yaa demek ki kahve deyip geçmemeli insan ... :) :)
Bestami Gezer
18-06-2005, 02:05
iktisatta salt bir matematik yaklaşımını yadsıyorum doğrusu biraz daha çoğulcu düşünmek gerekiıyor,bu bağlamda fransada gelişmeye başlayan post otistik iktisata biraz daha destek vermek ve makalelere katkıda bulunmak lazım.biz istanbul tayfa bu konuda çalışmalara başlamıştık devamı da gelecek.iktisadı bir metedolojı halıne getıreceğiz.bu arada 3. sınıfı da devırdım gerçı son sınavım şüpheli alacaklar gıbıydı.40'a razıyım.
artık sıra bıraz eglenmeye geldi.buna piknikle başlayacam,iktisat kardeşligını oraya da taşımak lazım.
Fatih.Celik
19-06-2005, 16:03
iktisatcı abileirm ablalarım kardeşlerim 3.sınıf oldugum kesinleşmiştir...ama ayz okulu var keldigim dersler için...olsun...bu ülkeyi iktisatçılar kurtarabilir ben bunu bilr bunu sölerim...bu arada bestami abi seninle tanıstıgm için cok memnunum....:P
Bestami Gezer
19-06-2005, 18:48
hadı hayırlı olsun fatıhcim.ben de senınle tanıştıgım için hoşnutum.üşenmeyip dün gelmiştin pikniğe ayaklarına sağlık.bu da gösteriyor ki iktisatçılar heryerde.umarım tekrar grş en kısa zamanda:)
Fatih.Celik
19-06-2005, 18:55
abi kusura bakma bestami yazmısım abiyi unutmusum şidi düselttim utandum kendimden..
bu arada her zaman her yerde iktisatçılar olarak fenermizi destekliycez....güsel bir piknik gecirdik.....
bu arada tr nin x-m si ne acaba..:P
Canan Gebetaş
19-06-2005, 22:08
bende piknikteydim ama hiç bir iktisatçıyla tanışmadım..bölümdaşlar gizli gizli mi örütleniyorsunuz bakim :)
:) neyse başka organizasyonlarda inşallah :)
Fatih.Celik
20-06-2005, 12:54
bende piknikteydim ama hiç bir iktisatçıyla tanışmadım..bölümdaşlar gizli gizli mi örütleniyorsunuz bakim :)
:) neyse başka organizasyonlarda inşallah :)
3 numara canan senmiydin renktas....valla ben mac yorgunlugundan...zaten bestami abiylede tanısmamız cengiz ai sayesinde oldu..senle tanısmaktan büyük zevk alırım..meslektasım....
Fatih.Celik
20-06-2005, 13:01
geldim bile..
Bestami Gezer
20-06-2005, 13:34
fatıh resımı aktarmışsın gerçı ben bıraz mahçup çıkmışım ama neyse:)notlarına gelınce makroda yardımcı olurum istersen bı ara pratık yaparız.ömercim ankaragucu maçında seneye yıne bırlıkteyız umarım fatıhı de kapar getırrım merak etme:)
Fatih.Celik
20-06-2005, 13:41
fatıh resımı aktarmışsın gerçı ben bıraz mahçup çıkmışım ama neyse:)notlarına gelınce makroda yardımcı olurum istersen bı ara pratık yaparız.ömercim ankaragucu maçında seneye yıne bırlıkteyız umarım fatıhı de kapar getırrım merak etme:)
estagfurullah abi ne mahcupu asıl ben senin yanında ezik cıkmısım...macro valla bakalım yaz okulunda inşallah baska hoca gelir 3 derside AA yapsam tavan yapıcam ganoyu umarım ya...
Canan Gebetaş
20-06-2005, 16:31
3 numara canan senmiydin renktas....valla ben mac yorgunlugundan...zaten bestami abiylede tanısmamız cengiz ai sayesinde oldu..senle tanısmaktan büyük zevk alırım..meslektasım....
;) ta kendisi bölümdaş artık başka biorganizasyonda inşallah ;)
Bestami Gezer
20-06-2005, 19:06
allahım yoksa tavla turnuvasında bana karşı zübeydenın uguru olan kışı senmısın canan,eger o sensen yeni bir iktisat kuramı oluşturmak gerekıyo tüm tabuları yıkarım:)
Canan Gebetaş
20-06-2005, 21:04
allahım yoksa tavla turnuvasında *bana karşı zübeydenın uguru olan kışı senmısın canan,eger o sensen yeni bir iktisat kuramı oluşturmak gerekıyo tüm tabuları yıkarım:)
evet..zübeydenin uğuruydum.....ama ben seni hatırlamıyorum...
söyleseydin iktisatçı lduğunu yapardık bişeyler sana da ;)
ama istersen yık yine de tabuları kim tutar seni.... ;D ya peki
beni almayacakmısın bu yeni kuramın içine ??? ;D ;D 8)
Bestami Gezer
21-06-2005, 13:55
ya kuram oluşturmak ozverı,sabır ister hepsınden onemlısı master ister:)bu masterı seneye notlarım düşmezse ya yutdışında ya da kendi üniverstemde yapcam.bu kuramda yeralmak istıyosan bı defa nasıl duşundugun çok onemlı keynesyen mı,yoksa tabuların hala yıkamadıgı neo klasık iktisat mı yoksa hala zubeydenın yanında kı akımı destekler yapı mı?bu üç sorunun yanıtını beklıyorum?:)
bak ben orda fatıh dıye degerlı bı ıktısatçı kardeşımle tanıştım,onu bu kuramda kendıme baya yakın goruyorum:)
Canan Gebetaş
21-06-2005, 22:54
ya kuram oluşturmak ozverı,sabır ister hepsınden onemlısı master ister:)bu masterı seneye notlarım düşmezse ya yutdışında ya da kendi üniverstemde yapcam.bu kuramda yeralmak istıyosan bı defa nasıl duşundugun çok onemlı keynesyen mı,yoksa tabuların hala yıkamadıgı neo klasık iktisat mı yoksa hala zubeydenın yanında kı akımı destekler yapı mı?bu üç sorunun yanıtını beklıyorum?:)
bak ben orda fatıh dıye degerlı bı ıktısatçı kardeşımle tanıştım,onu bu kuramda kendıme baya yakın goruyorum:)
hıımmm..ne desem acaba...tamma buldum...hiç birini sadece bestami akımını...... ;D ;) 8)
Bestami Gezer
22-06-2005, 13:05
dogru söze ne denir şu an model aşamasındayım gıtgıde kurama yonelıyorum:)bu zor gunlerımde benı yanlız bırakmayan kalem arkadaşlarıma ve meslektaşlarıma teşekkuru borç bılırım.
saygılarımla prof.dr:)
Ozan Avcu
22-06-2005, 14:15
oh be sonunda BİTTİ... :)
darısı tüm iktisat okuyan arkadaşlarımın başına.
Fatih.Celik
22-06-2005, 19:57
saolasın bestami abi...valla ben notlarımı foruma koydum kuram olustururken beni asistan olarak secmen senin için bir risk ama john nash de derslere girmiyormus benimgibi ama bendeki eksik iq valla umarım iyi seyler yaparızzz GELECEGİN KURAMCILARINA.... :P
Bestami Gezer
23-06-2005, 00:39
senın varlıgın yeter fatihcim.bugunkü notların aldatıcı olabilir sen istersen yaz okulunda olsun öteki seneler olsun düzeltirsin.yeter ki iste,sev gerisi hikaye.bak ben sana bişey söyliym ben iktisata isteyerek girmedim,ilk yil notlarım iyi deildi,iyi olması için de uğraşmıyorum;ama şu an notlarım da ıyı tam anlamıyla iktisata da aşığım çunku hayatın anlamı burda yatıyo,mühim olan bunu harekete geçirebilmek.o güçte sende fazlasıyla var.
Bestami Gezer
23-06-2005, 04:22
omer uyuyamayanlar topıgıne yazmışsın bişeyler izmıre falan gıdecekmışsın hadı ıyı tatıller atıl kapasıtenı orda fullersın umarım.sana görev vermeye gerek yok, çunku sen görev adamısın zaten:)
Fatih.Celik
23-06-2005, 14:18
bugün macrodan mecmu arz elastikiyetini gördük anladım gibi gibi...valla..umarım gecerim dualarınız beinmle olsun bölümdaşlarım...
Mete Karayel
23-06-2005, 16:53
Helal sana Fatih ;) Boyle devam et kardesim...
Yasasin Iktisat Kardesligi...
Canan Gebetaş
23-06-2005, 18:24
bender yaz okulundayım bakalım, iktisat ıı yi alıyorum.inşallah yükselteceğim...herkese şimdiden başarılar...
Serhat Doğan
24-06-2005, 13:53
Bütünlemelerde dualarınızı bekliyorum arkadaşlar.İktisat kardeşliğine bol şanslar.
İyi tatiller(tatili olanlara)
Canan Gebetaş
24-06-2005, 19:06
iktisata giriş ile ilgili tavsiye edebileceğiniz şöyle anlaşılır bir
kitap var mı?....
Özlem Sekreter
25-06-2005, 15:45
kitap var mı?....
ilker parasız-iktisada giriş
Ayça Buğra
25-06-2005, 21:08
Kuram falan yalan şeyler ya.İktisat bitti, çalışmaya başladık, aha hiç alakası yok derslerle, adam bankaya kredi çekmeye geliyo, naapacam arz talep eğrisimi çizcem adama..Abi Karl Marx derki falan ;D Uyutmuşlar senelerce bizi, ayaklanmak lazım ;D Ama yok yok güzel şeyler, olsa da bir makro dersi girsem diyorum, zevkliymiş valla...
Canan sende bi iktisatçı edası vardı zaten :D
İktisat kardeşlerim ;)
Canan Gebetaş
26-06-2005, 12:51
Kuram falan yalan şeyler ya.İktisat bitti, çalışmaya başladık, aha hiç alakası yok derslerle, adam bankaya kredi çekmeye geliyo, naapacam arz talep eğrisimi çizcem adama..Abi Karl Marx *derki falan ;D Uyutmuşlar senelerce bizi, ayaklanmak lazım ;D Ama yok yok güzel şeyler, olsa da bir makro dersi girsem diyorum, zevkliymiş valla...
Canan sende bi iktisatçı edası vardı zaten :D
İktisat kardeşlerim ;)
sağol ayça cım...umarım bende senin gibi iş hayatına atılırım bir an önce ;) ya valla söylediklerin çok doğru..ben bunların bizim prof un odasında tartştım..oda dedi'' burda öğrendiklerinin %20 sini kullanacaksın'' diye.... ;) bakalm arz talep eğrisi uğraşıyoruz işte elbet bi gün kullanırız ;D...
Nazım Çevik
27-06-2005, 18:41
yaşasın yaz okulu:):) renkdaşlar ne zaman açılıo yaz okulları bizimki 4 ünde açılıo .. 3 dene alacağım heralde bakalm siz?
Fatih.Celik
27-06-2005, 21:24
kitap var mı?....
zeynel dinler - iktisada giriş..
Fatih.Celik
27-06-2005, 21:30
ben alıyorum macroyu bakalım hoca bugün sinirlendi..terketti sınıfı persembe vizelerim var dua edin bölümdaşlar...
Nazım Çevik
27-06-2005, 23:32
bizim ağustos sonuna kadar sürcek yandık valla:)
Ahmet İnal
27-06-2005, 23:37
http://img42.echo.cx/img42/6148/adsz5uo.th.jpg (http://img42.echo.cx/my.php?image=adsz5uo.jpg)
alın abi bunlar benim notlar bakalım bütlere girdik verebilecekmiyiz bu arada iktisat tarihi dersine dikkat edin ve benim yerime bide siz sövün
Ozan Avcu
28-06-2005, 10:46
Köşeden MSN in açık olduğu görülüyor, onu bi kapat emin ol notlarına yansıyacaktır :D
Ahmet İnal
29-06-2005, 01:48
Köşeden MSN in açık olduğu görülüyor, onu bi kapat emin ol notlarına yansıyacaktır :D
ah be bu iş MSNi kapatmakla olacaksa ben bilgisayarı camdan aşşağı atarım yeterki şu dersleri verim okul uzamasın :)
Mete Karayel
29-06-2005, 01:49
Iktisatci kardeslerim merhaba :) Matrix sevenlere bir soru. Matrix ogrendiniz ok, peki iktisadin hangi alaninda daha cok kullaniyorsunuz ya da kullanilabilecegini dusunuyorsunuz? Biraz brain storming yapalim hadi...
Bestami Gezer
29-06-2005, 02:27
ben alıyorum macroyu bakalım hoca bugün sinirlendi..terketti sınıfı persembe vizelerim var dua edin bölümdaşlar...
kardeşim sana başarılar allah yardımcın olsun.benim de sınavlar açıklandı bı tane kaldı seçimlik ders pazlama ilkeleri olsun seneye son sınıfa kaldı artık.biz de yaz okulunda iki ders açıldı başka açılmadı ders. allahtan kalmadım yoksa ne yapardım,çok şükür kapadık bu sezonuda.darısı sana ;)
Ayça Buğra
29-06-2005, 09:18
Bitirmeyin kardeşim şu okulu...Bişey olmuyo ;D
Makro gibi ders var mı be heyyttt heyyttt...Ahh ulan kıymetini bilemedik okulun, sürünüyoruz şimdi banka köşelerinde ;D
Ama yaz ın da gitmek kötü be..Yaz okuluna gitmeyin bence direk uzatın okulu ;D
Mete Karayel
29-06-2005, 10:12
OYUN TEORİSİ
Oyun mu, Teori mi?
Akademik araştırmalarda kullanım alanları yaygınlaştıkça önemi anlaşılan bu araç, 1990’lardan itibaren Amerika’da yaygın olarak uygulanmaya başlandı. Özellikle ekonomi alanında ihale düzenlemelerinden rekabet analizlerine kadar geniş bir uygulama alanı ortaya çıktı.
Türkiye’de oyun teorisi ancak son yıllarda akademik olduğu kadar günlük hayatta da- özellikle de Akıl Oyunları adlı filmin ülkemizde vizyona girmesinden sonra- ilgi odağı oldu. Aslında, modern oyun teorisi bugün karsımıza çıkan şekline uzun bir gelişme sürecinden sonra ulaştı. Bu sürece kısaca göz atmak “Oyun Teorisi” isminin nereden geldiğini anlamamıza yardımcı olabilir.
Satranç, poker, briç gibi oyunlarda oyuncuların davranışlarını modellemek ve akılcı strateji seçimleri üzerine çalışan Macar asıllı Amerikalı John von Neuman, oyunlar üzerine ilk makalesini 1928 yılında yayınladı. Hidrojen bombası ve ilk bilgisayarın mucitlerinden sayılan bu dahi matematikçi, bir ekonomist olan Oskar Morgenstern ile birlikte, oyun teorisini 1944 yılında basılan “Oyun Teorisi ve Ekonomik Davranış” isimli kitaplarında ilk defa ekonomi alanına taşıdılar. Bu kitapta iki oyunculu, sıfır toplamlı oyunları ve işbirlikçi oyunları incelediler. John F. Nash, 1950-53 yılları arasında yayınladığı dört çalışması ile oyun teorisini geliştirdi ve hem rekabetçi hem de işbirlikçi oyunlarda kullanılabilecek bir denge kavramını ortaya çıkardı. Halen oyun teorisinin ağır yükünü onun ortaya attığı Nash dengesi çekmektedir. Martin Shubik 1959 basımlı “Strateji ve Pazar Yapısı: Rekabet, Oligopol ve Oyun Teorisi” kitabında rekabetçi oyun teorisini ilk defa oligopollere uyguladı. 1965te Reinhard Selten, Nash dengesini yaygın biçimdeki oyunlarda (oyuncuların sıra ile stratejilerini seçtikleri oyunlar) kullanılabilecek şekilde geliştirdi. Üç seri makalesi ile John Harsanyi, 1967-68 yıllarında teorinin oyuncuların eksik bilgi sahibi olduğu oyunlara nasıl uygulanabileceğini gösterdi.
Gittikçe gelişen, dallanıp budaklanan oyunlar teorisi, ekonomi bilimi için olduğu kadar, hukuk, politika, işletme, uluslararası ilişkiler ve hatta biyoloji gibi bilimler için de vazgeçilmez bir matematiksel araç oldu. Ekonomide, özellikle de endüstriyel organizasyon alanında teorik gelişmelere yol açtı ve yön verdi. Oyun teorisi aynı zamanda stratejik karşılaşmaların incelenmesinde standart bir dil haline geldi.
Mete Karayel
29-06-2005, 15:43
Bu dönem en eski çağlardan 18. yüzyılın başlarına kadar geçen dönemde iktisadi düşüncenin gelişimini içermektedir. Tevrat, İncil, Kur'an gibi kutsal kitaplarda; Ariston ve Eflatun gibi eski Yunan felsefesinin kurucularının, Thomas Aquinas gibi Ortaçağ skolastik düşüncesinin öcülerinin eserlerinde iktisadi konulara ilişkin görüş ve öneriler bulmak mümkündür. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
MERKANTİLİZM
ve
FİZYOKRATİZM
Francois Quesnay
Merkantilizm, 1450-1750 yılları arasında yani Ortaçağ ve Fizyokrasi arasındaki dönemde gelişen iktisadi düşüncenin bütünüdür. J.B.Colbert, Richard Cantillion gibi merkantilist düşünürlerden sonra fizyokratlar ekonomik olaylara ve ekonomik düzene farklı açıdan bakmışlardır. F. Quesnay, R.J.Turgot gibi fizyokratlar ve daha sonra John Locke ve David Hume gibi doğal düzen filozofları liberal düşüncenin de öncüleri olmuşlardır. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
KLASİK
İKTİSAT
OKULU
Adam Smith
Klasik iktisat okulu'nun başlangıcı olarak Adam Smith'in 1776 tarihinde yayınlanan Milletlerin Zenginliği adlı eserini göstermek doğru kabul edilebilir. David Ricardo, Jean B. Say, John Stuart Mill, Jeremy Bentham, Thomas Malthus gibi filozoflar modern iktisat biliminin temellerine ilk harçları koyan kişiler olmuşlardır. Klasik iktisatçılar genel olarak devletin ekonomiye müdahelerinin sınırlı olması gerektiğini savunmuşlardır. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
NEO-KLASİK
İKTİSAT
OKULU
Joseph Schumpeter
Neo-klasik iktisat okulu liberal perspektiften klasik iktisat okulunu eleştiren ve aynı zamanda bu okula katkıda bulunan iktisatçıları ve bu iktisatçıların oluşturduğu ekolleri kapsar. Başlıca neo-klasik iktisat okulları arasında Lozan okulu, Cambridge Okulu, İsveç okulu sayılabilir. Avusturya okulunun ilk temsilcilerini de neo-klasik iktisat okuluna dahil etmek mümkündür. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
AVUSTURYA
İKTİSAT
OKULU
Friedrich von Wieser
Klasik iktisadi düşünceye katkıda ve eleştiride bulunan okullardan birisi Avusturya İktisat Okulu olmuştur. Carl Menger, Friedrich Wieser ve Eugen Bohm Bawerk gibi iktisatçılar bu okulun kurucuları olarak kabul edilirler. Avusturya iktisat okulu iktisat bilimine "marjinal fayda" analizini getirerek malın miktarı arttıkça marjinal faydasının azaldığı görüşünü savunmuşlardır. Avusturya okulu mensupları serbest piyasa ekonomisinin önde gelen savunucaları arasında yeralmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
KEYNEZYEN
İKTİSAT
John Maynard Keynes
Keynezyen iktisat, 1929 Büyük Dünya Krizi'ni oluşturan depresyonun ortaya çıkardığı işsizlik ve toplam talepteki yetersizlikleri gidermek amacıyla John Maynard Keynes'in öncülüğünde geliştirilmiş bir iktisadi düşüne okuludur. Keynezyen iktisatçılar, ekonomik sürecin iradi makro-ekonomi politikaları ile düzenlenmesi gerektiğini savunurlar. Bu iktisat okulunda klasik iktisatçıların sınırlı devlet düşüncesi yerine müdahaleci devlet felsefesi hakimdir. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
CHICAGO
İKTİSAT
OKULU
Milton Friedman
Keynezyen iktisadi düşünceyi eleştiren akımların başında Chicago iktisat okulu gelmektedir. Bu okulun kurucusu olarak kabul edilen Milton Friedman, Friedrich A. von Hayek ile birlikte serbest piyasa ekonomisinin günümüzde en güçlü savunucularından birisi olarak kabul edilir. Chicago iktisat okulunun iktisat bilimine en önemli katkısı klasik iktisatçıların miktar teorisini yeniden gün ışığına çıkarmalarıdır. Monetarizm olarak adlandırılan iktisadi düşünce para arzı ile fiyatlar genel seviyesi arasında yakın ilişki olduğunu ve enflasyonun ana parasal genişlemeden kaynaklandığını savunmaktadır. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
FREIBURG
İKTİSAT
OKULU
Walter Eucken
Freiburg iktisat okulu, 1930'lu ve 1940'lı yıllarda Alman iktisatçı Walter Eucken ve hukukçu Franz Bohm'ün öncülüğünde ortaya çıkmıştır. ORDO libarelleri olarak da adlandırılan bu okulun mensupları piyasa ekonomisinin iyi işlemesi için ekonomik düzenin hukuki çerçevesinin oluşturulması gereği üzerinde durmuşlardır. Freiburg okulunun öğretisi literatürde Ekonomik Düzen Teorisi ve Ekonomik Anayasa Hukuku olarak bilinmektedir. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
VIRGINIA
İKTİSAT
OKULU
James M. Buchanan
Amerikalı iktisatçı James M. Buchanan'ın öncülüğünde geliştiren Kamu Tercihi ve Anayasal İktisat Virgina politik iktisat okulunun öğretisi olarak bilinmektedir. Kamu tercihi, kamu ekonomisinde karar alma sürecini analiz etmektedir. Kamu tercihi iktisatçıları, tıpkı piyasa ekonomisinde olduğu gibi kamu ekonomisinde de siyasal aktörlerin rasyonel karar verdiklerini ve özel çıkarlarını maksimize etme gayreti içerisinde olduğunu savunmaktadırlar. Virginia politik iktisat okulu içerisinde ayrıca "anayasal iktisat" adı verilen bir teori geliştirilmiştir. Daha fazla bilgi için lütfen yandaki zarfın üzerini tıklayınız.
Mete Karayel
29-06-2005, 17:01
Aslina bakarsaniz, metin uzun oldugu icin tum iktisat okullarini yazamadim. Bana gore en onemli ders "iktisadi dusunce tarihi" Bence ilk sene iktisada giris dersi yaninda bu da okutulmali. Benim okudugum uni ve senelerde biz bunu 4. sene okumustuk. Bunlari bildikten sonra yorum yapma ve analiz yeteneginiz daha da artar bence. Yoksa bunlari bilmedikten sonra talepmis, arzmis bir mana ifade etmez. Hepsi icinde bulundugu fikir akimiyla manalidir...
Canan Gebetaş
29-06-2005, 20:56
Aslina bakarsaniz, metin uzun oldugu icin tum iktisat okullarini yazamadim. Bana gore en onemli ders "iktisadi dusunce tarihi" Bence ilk sene iktisada giris dersi yaninda bu da okutulmali. Benim okudugum uni ve senelerde biz bunu 4. sene okumustuk. Bunlari bildikten sonra yorum yapma ve analiz yeteneginiz daha da artar bence. Yoksa bunlari bilmedikten sonra talepmis, arzmis bir mana ifade etmez. Hepsi icinde bulundugu fikir akimiyla manalidir...
kesinlikle sana katılıyorum mete, önce, fikir akımlarını ne üzerine oluştuğunu anlatsalar bence kafamız bu kadar karışmaz ;)...biz de seneye göreceğiz ama ben şimdiden merak edip araştırıp,okumaya çalışıyorum... ;)
Mete Karayel
30-06-2005, 13:28
Peki arkadaslar "Oyun Teorisi" dersi okullarinizda secmeli ders olarak okutuluyor mu?
Mete Karayel
30-06-2005, 16:46
Ömer senin üniversiten hangisi?
Bestami Gezer
30-06-2005, 18:19
oyun teorisi makalesini 3. sınıf iktisat metedolojisi dersinde bu yıl gördük,sanmıyorum ders olarak verildiğini.
o deil de keşke iktisat fakültelerinde 3.sınıftan itibaren eskisi gibi bölümlendirilmeye gidilse.herkes hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsa o alana yönelebilse.mesela bankacılık düşünen o bölüme muhasebe düşünen diğerine.ımkb vs düşünen digerine.bu sisiteme tekrara dönülmeli.kişiler sinerjilerini bu yönde daha iyi kullanabilirler doğrusu.bizim istanbul iktisat çıkışlarının çoğu bankalarda çalışıyo.hangisine sorsam istisnalar hariç çok zor diyo sakın bankacı olma vs diyo.bu çok kötü bi olay.bu konuda mezunlar bize geleceğe dönük alternatifler hakkında bi nebze de olsa fikir sunabilirler.bence bu bize en azından bi fikir verir diye düşünüyorum.önerilerinizi bekliyorum.
Fatih.Celik
30-06-2005, 22:54
cok hastayım bügün macro vizesinden cıktım..komaya girmek üzreyim 3 soru sordu 2.5 tane yaptık bakalım hayırlısı olsun..
Canan Gebetaş
01-07-2005, 11:22
oyun teorisi makalesini 3. sınıf iktisat metedolojisi dersinde bu yıl gördük,sanmıyorum ders olarak verildiğini.
o deil de keşke iktisat fakültelerinde 3.sınıftan itibaren eskisi gibi bölümlendirilmeye gidilse.herkes hangi alanda uzmanlaşmak istiyorsa o alana yönelebilse.mesela bankacılık düşünen o bölüme muhasebe düşünen diğerine.ımkb vs düşünen digerine.bu sisiteme tekrara dönülmeli.kişiler sinerjilerini bu yönde daha iyi kullanabilirler doğrusu.bizim istanbul iktisat çıkışlarının çoğu bankalarda çalışıyo.hangisine sorsam istisnalar hariç çok zor diyo sakın bankacı olma vs diyo.bu çok kötü bi olay.bu konuda mezunlar bize geleceğe dönük alternatifler hakkında bi nebze de olsa fikir sunabilirler.bence bu bize en azından bi fikir verir diye düşünüyorum.önerilerinizi bekliyorum.
kesinlikle....zaten bence herkes bi konuda uzmanlaşabilir..ve eğer herkes istediği branşa yönlendirilirse öğrenciler daha ilgili olurlar derslerine....düşünsenize istediğiniz meslekte tam olarak uzmanlaşabilme fırsatı üniversite de tam olarak elinize geçecek..... :) ve kimse istemediği şeyleri ayrıntılı bir biçimde görmeyecek.....iktisat çok fazla branşa ve iş imkanına sahip aslında ve bi konuda kendisini çok iyi geliştiren kişi çok başarılı olabilir...ben banka istiyorum yada büyük şirketlerde iyi bi mevkiye gelebilmek... ;) bakalım hayat ne gösterecek.. ;) :D
Bestami Gezer
01-07-2005, 18:31
umarım mezun olduğumuzda hepimiz istediği ve mutlu olabileceği bi işte çalışır,bunun için altyapıyı şimdiden oluşturmalıyız.
bi haftalığına ben izmire kaçar 3 yıldır düzgün bi tatil yapamadım.geldiğimde de staj yeri araştıracam.boş durmak yakışmaz bizim gibi iktisatçılara.bu yılı yaz okulunda geçirmek zorunda kalan arkadaşlara tekrardan kolay gelsin umarım geçerler.herkese kolay gelsin.
Şafak Dülger
01-07-2005, 23:32
KPSS'YE girecek Tüm Kardeşlerime başarılar:)
Ayça Buğra
02-07-2005, 22:36
Ben kpss ye başvurmayı unuttum var mı böyle bişey ya ;D
Neyse seneye artık...
Staj yapacak arkadaşlar stajlarını bankada yapmayı düşünürlerse irtibat kurabilirler...Şubelerimizde stajerler başladı ama belki genel müdürlük içerisinde kadro henüz dolmamış olabilir...Staj dosyanızı ben hazırlarım 2 dakikada ;D Ama kendinizi yakmamanız da tavsiye edilir bi yandan ::)
Ozan Avcu
03-07-2005, 00:59
Ayçacım beni bi işe alsan :)
Mete Karayel
03-07-2005, 14:18
Bu staj yapilacak banka hangisi? Fenerbahceli dayanismasi diye buna derim ben :)
Ayça Buğra
03-07-2005, 16:06
Bu staj yapilacak banka hangisi? Fenerbahceli dayanismasi diye buna derim ben :)
Özel msg da yazayım reklama girmesin ;D
Her zaman bekleriz arkadaşlar, ama sonra bankacı olursanız hergün içinizden saydırcaksınızdır bana ;D
Şafak Dülger
03-07-2005, 18:24
Ben kpss ye başvurmayı unuttum var mı böyle bişey ya ;D
Neyse seneye artık...
Boşver Ayça iyki başvurmamaşsın. Benim 2 gündür soru üstüne soru çöz beynim patladı.
Çok şey kaybetmedin yani:)
Ayça Buğra
03-07-2005, 18:34
Boşver Ayça iyki başvurmamaşsın. Benim 2 gündür soru üstüne soru çöz beynim patladı.
Çok şey kaybetmedin yani:)
Olsun ya memurluk gibisi var mı ;D
Mete Karayel
05-07-2005, 10:04
Iktisatcilar nerdesiniz :) KPSS mi carpti yoksa ;)
Fatih.Celik
05-07-2005, 18:05
burdayız mete abi yaz okuluyla bogusuyoruz..kolay degil..MACRO......IS ve LM egrileri ile politikalarla..fonksiyonlardaki degişmelerle..ugrasıp duruyoruz...
Ömer Birdal
05-07-2005, 18:35
uğraşıcan tabi fatihçiiiim.... bizde yok gelir istihdam yok mikro... uuraşıorz walla...
Fatih.Celik
05-07-2005, 18:41
tabi canım tabi..
olur böle seyler..
millet nerde bu arada..
Mete Karayel
05-07-2005, 23:56
Hangi millet Fatih? :)
Mete Karayel
06-07-2005, 00:09
Kusura bakma Fatih onceki yazini gormemisim. IS-LM makronun en zevkli yanidir. Good ve Asset Market Equilibrium falan filan. Bana Istanbul Unideki master mulakatta bunla ilgili bir soru sormuslardi. Ben de anlatmistim. 2 sene onceydi tabi :)
Canan Gebetaş
06-07-2005, 18:36
bizim üniversitede bu yıl iktisadi idari bilimler fakültesinden 3 kişi
hakimlik-savcılık sınavını kazanmış...valla bravo sen iktisatçı olarak gir,hakim yada savcı olarak çık :)
Fatih.Celik
06-07-2005, 22:58
söylüyorum moralim cok bozuk o kadar..
Mete Karayel
07-07-2005, 07:12
Neden moralin bozuk Fatih kardesim?
Fatih.Celik
08-07-2005, 22:01
derslerden kalmaya mahkum bir adamım ben olmuyor olmuyor...
Mete Karayel
08-07-2005, 22:22
Fatih derslerden kaliyorum diye uzulme. Eger derslerden gecip mezun olan arkadaslarin durumunu gormek istiyorsan forum.memurlar.net'e gir. Birsuru insan en iyi okullardan mezun olmuslar ama yillardir issizler. Onlarin caresizligini gorsen acirsin. Torpil, adam kayirma su bu derken belli insanlar disinda kimse ise giremiyor. Mezun olunca insanlar da kendini master ve askerlikle avutuyor. Su ulkede adam gibi girisimciler olsa da isletme kursalar ve su genclikten faydalansinlar. Dusunsene mezun olan yeni bir gencin 1 2 senelik katma degeri bu ulkeye katamamasi ne aci. Teknik okullarda gitti. Yilda 1.900.000 kisi oss girip sadece 200bin kisi kazaniyor gerisi hayal kirikligi. Uzun lafin kisasi iktisat kasar ama sen devlet sinavlarina falan calis, yaptigin isten zevk almaya calis bak gor mezun olunca ne kadar mutlu olacaksin ;) Bozma moralini. Insallah duzelecek bu kosullar...
Ömer Birdal
09-07-2005, 14:33
okulda hangi mezunu görsem, ellerinde kal1n kal1n kpss kitaplar1, kurs yollar1nda... herkes ümidini devlete baglam1s durumda.. 1-2 sene sonra kpss de öss gibi bi sektör olucak heralde..
Fatih.Celik
11-07-2005, 17:28
Fatih derslerden kaliyorum diye uzulme. Eger derslerden gecip mezun olan arkadaslarin durumunu gormek istiyorsan forum.memurlar.net'e gir. Birsuru insan en iyi okullardan mezun olmuslar ama yillardir issizler. Onlarin caresizligini gorsen acirsin. Torpil, adam kayirma su bu derken belli insanlar disinda kimse ise giremiyor. Mezun olunca insanlar da kendini master ve askerlikle avutuyor. Su ulkede adam gibi girisimciler olsa da isletme kursalar ve su genclikten faydalansinlar. Dusunsene mezun olan yeni bir gencin 1 2 senelik katma degeri bu ulkeye katamamasi ne aci. Teknik okullarda gitti. Yilda 1.900.000 kisi oss girip sadece 200bin kisi kazaniyor gerisi hayal kirikligi. Uzun lafin kisasi iktisat kasar ama sen devlet sinavlarina falan calis, yaptigin isten zevk almaya calis bak gor mezun olunca ne kadar mutlu olacaksin ;) Bozma moralini. Insallah duzelecek bu kosullar...
haklısın mete abi..ama işte öğrenci psikolojisi...normal sezonda kaldııgm bi dersten yaz okulundada kalmak ister istemez koyuyor içimden hocaya sövmekten baska bişi yapamıyorum...bazen düşünüyoruım dünyanın en zenginleri üni mezunları degil bu beni avutuyormu bilmiyorum :P 3 olduk bakalım zarar kar meselesi benimkisi.....ben zaten tiyatrocu olcam...mezun olduktan sonra anneme vericem diplomayı...gidicem konservatuara..:P
son olarak yazın için cok tesekkürler mete abi...
Mete Karayel
13-07-2005, 20:36
Fatih Linki veriyorum, bu tiyatrocu olmak konusunda ufkunu acacak bir yazi ;)
http://www.basakgazetesi.com/A/modules.php?name=News&file=article&sid=68
Bestami Gezer
14-07-2005, 02:18
tatilden geldim nihayet,yeter 10 gün kafamı dinledim bin bereket.bu arada yazılan yazıları okudum da fatih boşver ya takma kafanı sen elinden geleni yapıyosun bence.metenin yazdığı o adreslere takıl biraz.okulu 4 yılda bitirmek o kadar da önemli deil,yeterki kendini geliştir.
ben de staj yerleri kovalamaya çalışacam bu hafta.bir kaç tane şirketle görüşecem faktöring,leasing üzerine umarım şansım yanımda olur. ayçanın da yazısını okudum ve gerçekten çok sevindim arkadaşlarına özveride bulunmaya çalıştığı için umarım bunu bizler de bi yerlerde çalışmaya başladığımızda bizden sonra gelenlere aktarmaya çalışırız.
ya bu arada ben kombıneyı tatıldeyken abime aldırdım da abim b bloktan almış halbuki unifeb c blokta olcakmış ilk bomba patladı bana walla.olsun ben b bloktan kaçar aranıza gelirim.hepiniz sevgiyle kalın.
Canan Gebetaş
15-07-2005, 12:32
oo hayırlı olsun bestami abi...ee bekleriz tabii iktisatçılar olarak bizi yanlız bırakma tabii maçlarda :) :)
Canan Gebetaş
19-07-2005, 17:17
ee, bizde de öyle ömer,daha konuları tam oturtmadan sınav oluyoruz..tam pekişmiyo bilgilerimiz ama napalım...üzülme ve takma sende bi gün hrekes mezun oluyormuş..üzüldüğümde böyle diyolar üst sınıflarda bana :) :)
Bestami Gezer
20-07-2005, 19:11
ya dün tekne gezisine katılamadım,emınım harıka olmuştur.işe başladım ondan gelemedım.neyse grş meslektaşlar.
Bestami Gezer
21-07-2005, 17:49
yok ömer ya bankada deılım.leasıng,faktöring ve denizcilik üzerine.bakalım uğraşıyoz umarım hakkını veririz;zor bir iş ama hele benim gibi bi stajere daha da zor.iş hayatı yaklaştıkça ve okul bitmeye yaklaştıkça kendimi çok fazla yetiştiremediğimin farkına varıyorum.sakın ola dersleri yüksek tutıym telaşıyla kendınızı yeterınce geliştirmeyi unutmayın ben şu an bunun sıkıntısını yaşıyorum.
kendinize iyi bakın salıcakla kalın.
Ayça Buğra
21-07-2005, 20:45
hayırlı olsun bestami abi.. * banka da başladın heralde.. Allah kolaylık versin sana .. bankacılık çok teferruatlymış.. benim abla da staj yapıyo şimdi , çok angarya bir işmiş..
Bankacılık teferruatlıymış ;D Haaa ya, dışardan öyle parayı yatırıyonuz hopp yatıyo zannediyosunuz dimi...Para işleri kolay yürümüyor beyefendi ;D Hassas iş bi de.Sadece bir 0 neleri değiştiriyor.Ben artık sallamıyorum ama, olsada oluyor olmasa da oluyor...
Mete Karayel
21-07-2005, 22:38
Varoluşçuluk
Mahfi Eğilmez
(958 kişi okudu)
20'inci yüzyılın en önemli filozoflarından olan Jean Paul Sartre'ın (Nobel Edebiyat Ödülü, 1964) doğumunun 100. yılı dolayısıyla eserleri yeniden basılmaya ve felsefi düşünceye katkıları yeniden yorumlanmaya başladı. Sartre denilince akla varoluşçuluk geldiği için de bugünlerde bu felsefe akımı Sartre'la birlikte yeniden gündeme oturdu.
Varoluşçuluk akımının babası Danimarkalı filozof Sören Kierkegaard'dır (1813-1895.) Kierkegaard, tanrıya inanan ve inanmayan olarak ikiye ayrılan varoluşçuluğun tanrıya inanan grubunun temsilcilerindendir. Tanrıya inananlar kadar inanmayan varoluşçuları da derinden etkilemiş bir yazardır. Örneğin Carl Jaspers, Kierkegaard'ı aslından okuyabilmek için Danimarkaca öğrenmiştir.
Sanayi devriminden itibaren gelen ve 20'inci yüzyılda doruk noktasına çıkan insanın, önce çevreye, sonra topluma ve en sonunda da kendisine yabancılaşması olgusunun yarattığı bunalımlar için çıkış noktaları aramak, varoluşçuluğun temel taşını oluşturuyor. Varoluşçuların tanrı tanımaz kesiminden gelen Sartre'ın 1938 yılında yazdığı ilk roman olan 'Bulantı' 'Özgürlüğün Yolları' adlı dörtlemenin ilk kitabı) bu felsefenin önemli kilometre taşlarından birisidir. Sartre'ın varoluşçuluğu tanımlayışı da tanrı tanımazlığına dayanır: 'Varoluş, özden önce gelir.' Yani insan önce varolur, sonra özünü kendisi oluşturur. Bunu yaparken de karşılaşacağı şeyleri kader gibi bahanelerle tanrıya ya da başkalarına yükleyemez. İnsan, bir şekilde varolur, bundan sorumlu değildir, çünkü o, elinde olan bir şey değildir, tümüyle bir rastlantıdır. Ama ondan sonrası artık onun sorumluluğu altındadır. Özünü doğru oluşturamazsa sorumluluğu kendisine aittir. İnsan, hiçbir bahaneyle bu sorumluluktan kaçamaz. Bulantı'nın baş kahramanı Roquentin'e göre varolmanın hiçbir zorunlu nedeni yoktur, tamamen bir tesadüfe dayalıdır, o yüzden herşey nedensizdir.
İş bu noktaya kadar gelince karşımıza inanılmaz bir bunalım felsefesi çıkar. Çünkü başarısızlıkta ya da herhangi bir olumsuzlukta sorumluluğu başkasına atıp faturayı kadere kesmek bir anlamda kurtuluştur. Bu imkânı elinden alınmış olan birey karşılaştığı her sıkıntıda bunu kendi sorumluluğuna dahil edince bu kurtuluş imkânından uzaklaşmış olur. Bu, öylesine ağır bir sorumluluktur ki insan üzerinde müthiş bir bunalım yaratır. Buralara gelince insan bu kez elinde olmayan varoluşuna karşılık elinde olan varoluşa son verme eylemini aklına getirir. Varoluşçuların bir bölümünün intihar felsefesine kafa yormaları bundandır. İntihar acaba bu kadar ağır bir sorumluluğun yarattığı bu kadar ağır bir bunalımdan kurtuluşun reçetesi midir? Bu sorunla belki de en fazla uğraşmış olan varoluşçu, bir başka Fransız filozof olan Albert Camus'dür (Nobel Edebiyat Ödülü, 1957.) Camus, başyapıtı olan 'Yabancı'da uzun uzadıya bu bunalımı ele alır. Bir hiç uğruna idama mahkûm olam Mersault, hiçbir şeye hatta idama mahkûm olmasına bile aldırmamaktadır. Annesinin o gün mü yoksa bir önceki gün mü öldüğünü bile hatırlamaz. Öylesine bunalımlar içinde ve öylesine her şeye boşvermiştir ki idama mahkûmiyeti bir çeşit intihar gibidir.
Tanrı tanımaz varoluşçuluk akımı, bu dünyadaki sorumluluğunu kadere yıkmaya alışmış olan insanları birden kendi sorumluluklarıyla karşı karşıya getiriverir ve bundan kaçamayacaklarını gösterir. Yine benzer biçimde düşünce zincirine öbür dünya olmadığına ilişkin halkayı da ekleyince bu dünyadaki sıkıntılarını kadere yükleyip bunların öbür dünyada giderileceğine inanan insanın elinde üç seçenek kalır: İntihar veya bütün bu sorumluluğu üstlenip yaşadığı sürece savaşmak ya da her şeye boşverip günü yaşamak.
1968'de başlayıp dünyayı baştanbaşa saran yaklaşımın altında yatan felsefe varoluşçuluktur. Felsefe ortak olmakla birlikte kimileri bunu her şeye boşvermek biçiminde, kimileri de her şeyi ciddiye alıp kendi kaderini oluşturmak biçiminde anlamışlardır.
Ayça Buğra
23-07-2005, 00:58
öyleymiş walla.. söz, bundan sonra bankacılara daha şefkatle yaklaşacağm ;D 8) ee naapalım.. birisi yapacak bu işleri mecburen.. *;D *
Yaa dimi..Yok ama yok, bu zamanda hala vergi numarası olmayan insanlar var ya..Adamın bütün işlerini halletmişin, bi bakıyosun vergi numarası yok...Ev adresini bilmeyen, işyerinin telefonunu bilmeyen insancıklar var yahu...Sonra vay efendim bu bankacılar çatlak, ortadan çatlatıyolar efendim...
Ayça Buğra
23-07-2005, 01:16
öyle walla.. neyse ben (ins.) bankaci olmayacagim için sorun yokta size de yazik ama.. benm apla da staj yapio. ona diyolarmis ki, " neyse bu staj sana baya faydali oluyo, en azindan bankaciligi seçmeyecegini anlamissindir."
Saol ya...
Nazım Çevik
23-07-2005, 01:29
Renkdaşlar
hoca vizede +10 puan verecekmiş bu soruyu bilenlere...
"Atı su içmeye götürebilirsiniz ama zorla su içiremezsiniz"
bunu söyleyen kişi ve anlamı...
NOT:BU BİR İKTİSAT SORUSU
Mete Karayel
23-07-2005, 03:18
Renkdaşlar
hoca vizede +10 puan verecekmiş bu soruyu bilenlere...
"Atı su içmeye götürebilirsiniz ama zorla su içiremezsiniz"
bunu söyleyen kişi ve anlamı...
NOT:BU BİR İKTİSAT SORUSU
BU BIR ingiliz atasozu olarak geciyor. Yani anonim. Ama yine de arastir sen. Umarim bulursun ben bulamadim ve iktisatta ilk defa boyle birsey duydum...
eklenti yapayim bunun ingilizcesi
"You can lead a horse to water but you can’t make it drink" bunun keynesle bir alakasi var. hadi kolay gele. benden bu kadar.
Nazım Çevik
23-07-2005, 03:39
teşekkürler ama ben de demin aradım biraz baya yerde Fransız atasözü olarak geçiyor hakaten anonim ya:)
Fatih.Celik
23-07-2005, 20:56
bu sözü söyleyen ne yapmaya calısmıs ya dünyayaı o mu kurtaracakmıs?? :D
Mete Karayel
24-07-2005, 13:17
Nazım senin hocan epey zeki bir insanmış doğrusu, 10 puan için anonim bir sözü dayayıp size zaman kaybettirip 90 puandan olmanızı sağlamak istemiş benim anladığım :) Bence dersine odaklan daha iyi. Bu arada Ömer, Fatih sizlerde durum ne? Neler yapıyorsunuz?
Fatih.Celik
24-07-2005, 19:22
mete abi biim yaz okulu 1.dönem 1.dönem die ayrılıyor 1.dönem macrodan kaldım yine aynı hoca giriyor macro 2 ye napıcam ben direk kaldım gözüyle bakıyorum 1.dönem 50 kişi aldı dersi 6 sı 40 barajını gecti vizede bende tabi dogal olarak ön yargılı olrak yaklasıyorum....benim hal bu işte..
Fatih.Celik
29-07-2005, 15:34
inşallah ömerim sen basarırsın ben biliyorum bizm gibi olma kardeş..
Canan Gebetaş
29-07-2005, 18:09
yaz okulu vizelerim çok iyi geçti.haftaya da finallerim var...inşallah onlarda iyi geçerse aldığım 3 dersi da allahın izniyle AA getircem...bu arda iktisattan da 70 almışım :) nasıl aldım hala hayret içerisindeyim :) darısı sizin başınıza bölümdaşlar... :)
Fatih.Celik
29-07-2005, 20:31
yok benim iki dönem macroda FF sosyal politikada belki aa gelir...
Bestami Gezer
04-08-2005, 16:00
açılan bi topicte herkesin msn ve mail adreslerini yazdığını görmüştüm ama ben oraya yazmamıştım.şimdi ilk açılışı kendi topicimizle yapmak daha iyi olur galiba iktisat kardeşliği daha da pekişsin dimi.açılış benden bereketi allahtan olsun.
mail:bestami1907@yahoo.com
msn:bestamigezer@mynet.com
Fatih.Celik
07-08-2005, 02:49
http://www.geocities.com/conquerorsteel/best1.jpg
http://www.geocities.com/conquerorsteel/best2.jpg
şenlikten 2 kare...bestami abi ve ben...
Canan Gebetaş
09-08-2005, 15:48
tabi siz piknikte takılın sadece 2 niz..bizi unutun,bizde iktisatçıyız :)
Bestami Gezer
09-08-2005, 17:49
walla canan unutmadık tavla turnuvasında kimyacı arkadaşını bize tercih ettiğini.şenlik bitimindeki resimler sonucu iktisatçı olduğunu öğrendim.bilmem artık bunun gelecek senesi de var artık bırak bi iktisatçı olarak beni desteklemeyi, sana zar attıracam hatta bazen yerime bile geçecen.ne yapıp edip o maçı aldıracan bana.(aramızda kalsın zar da tutabilirsin,biraz geliştir bu konuda kendini) ömer dediğin gibi iktisatçılar olarak ağırlığımızı koyalım ve sağlam bi futbol takımı kuralım.Fb tv attığımız golleri objektiflerine sığdıramasın.
Fatih.Celik
10-08-2005, 18:52
tabi siz piknikte takılın sadece 2 niz..bizi unutun,bizde iktisatçıyız :)
bundan sonra unutmuycaz...canan...
bestami abinin dedigi gibi futbol takımı kuracagız gollermiz fb tv yi süsleeycek sen kaleci olurmusun canan ??sonrada burda oldugu gibi adımız taslara yazılacak altın harflerle :D
http://www.geocities.com/conquerorsteel/fati.jpg
Fatih.Celik
15-08-2005, 15:04
iktisatçılarda tatile girmişlik görüyorum....
Nazım Çevik
16-08-2005, 12:51
finalleri bekliyoruz yaz okulu olarak:(
Erdinç Kadıoğlu
16-08-2005, 13:05
Güzel düşünülmüş topic umarım faydalı düşünceler paylaşırız..
Fatih.Celik
16-08-2005, 20:57
bütün iktisatçı arkadaslara sınavlarda basarılar...
Canan Gebetaş
16-08-2005, 21:16
sağol bestami abi ....ve sağol fatih...ya ben hep maç ederek büyüdüm aslında.ve beni bazen kalecide yaparlardı ama eski performans kalmadı tabiii :) bu arada yaz okulunda aldığım iktisat dersini BA GETİREREk alnımın akıyla çıktım..yazokulundan. ama hukuk yine dd yaaa :( neyse ben bi iktisatçıyım zaten hukukuçu değil :) kendi kendimi de teselli etme yöntemlerinide öğrenmişim :) ;D 8)
Onur Çelik
16-08-2005, 23:13
fatıh kardesım kalecı burnunun dıbınde gormuyon ayıp ya
Şafak Dülger
16-08-2005, 23:33
Kardeşlerim *yazokuluna kaldığım kalan tek dersimdende geçmişim, herhangibir problem yok yani:)
İktisat Mezunlarına bir yenisi daha eklendi gözünüz aydın.. Okuyan arkadaşlarında biran evvel kalan derslerini bitirmesi ve MEZUN olması dileğiyle..
Nazım Çevik
17-08-2005, 01:08
teşekkürler ben 3 ders aldım ii gidio inşallah finallerde gerekeni alırız da bizde geçeriz...
Fatih.Celik
17-08-2005, 12:41
Kardeşlerim yazokuluna kaldığım kalan tek dersimdende geçmişim, herhangibir problem yok yani:)
İktisat Mezunlarına bir yenisi daha eklendi gözünüz aydın.. Okuyan arkadaşlarında biran evvel kalan derslerini bitirmesi ve MEZUN olması dileğiyle..
hayırlı ugurlu olsun...tez zamanda iş bul inşallah darısı basımıza....
fatıh kardesım kalecı burnunun dıbınde gormuyon ayıp ya
o zaman canan forvet oynar sen kaleye gecersin ne yapalım onur...bende bişi eklemek istiyorum yaz okulunda maco iktisat 1 macro iktisat 2 ve sosyal politika adlı dersleri aldım macrolar yine alta kaldı bende anlmadım onur bilir neler hissettiğimi...neyse zararın neresinden dönersek kardır...3.sınıf umarım hayırlı olur....
Canan Gebetaş
17-08-2005, 14:02
şafak hayırlı uğurlu olsun.darısı bizim başımıza :) benden forvet falan olmaz en iyisi siz oynayın ben de iktisat kardeşlerime tezahürat yapayım......oley oley oleyyyy en büyük ikolar....(iktisatçılar).. :)
Fatih.Celik
17-08-2005, 17:45
bilgilerimizi, *deneyimlerimizi, soru ve görüşlerimizi paylaşalım yeni bir egitim dönemine omuz omuza girelim...
mesela aranızda 3.sınıf veya daha üst sınıflar varmı ki var safak abi gibi hatta o artık bir mezun...ben 3.sınıfa gectim..ve ekonometri dersi bende aldıgım referenslara göre.. bir takım ön yargılar olusturdu..bana bilgi verirseniz sevinirim...
FOREVER İKTİSAT
Şafak Dülger
17-08-2005, 23:20
bilgilerimizi, *deneyimlerimizi, soru ve görüşlerimizi paylaşalım yeni bir egitim dönemine omuz omuza girelim...
mesela aranızda 3.sınıf veya daha üst sınıflar varmı ki var safak abi gibi hatta o artık bir mezun...ben 3.sınıfa gectim..ve ekonometri dersi bende aldıgım referenslara göre.. bir takım ön yargılar olusturdu..bana bilgi verirseniz sevinirim...
FOREVER İKTİSAT
Ekonometri dersi aslında zor bir ders gibi görünsede aldığınız hocanın Dersler'de sizi dersi sevdirmesiyle zorluk ortadan kalkıyor. Ve Vizelerinde problemler yerine verilen Hipotezlerin yorumunu yaptırması, işin sayısalından çok yorum yapabilme yeteniğimizi arttırması o dersten güzel güzel harfler basmamızı sağlıyor.
Fatihçiğim umarım senin gibi bu derse önyargısı olan arkadaşların dersine MELEK gibi hoclar girer, Biliyosunuz ki dersin adından ziyade Hocaların durumu çok Önemli:)
Örneğin benim en son kalan dersim Matematiksel Ekonomiydi(2.SINIF DERSİ:)) ve de bölümümde benden fazla Matematik çözüpte İktisatı kazanan yoktu. Ama 3 defa almak zorunda kaldım. Bitirme ve 3. ,4 .sınıf derslerinden geçmeme rağmen bu Allahın belası ders yani Hocayla(Dekan'ımız) uğraştım..
Fatih.Celik
18-08-2005, 11:55
Fatihçiğim umarım senin gibi bu derse önyargısı olan arkadaşların dersine MELEK gibi hoclar girer, Biliyosunuz ki dersin adından ziyade Hocaların durumu çok Önemli:)
işte dedigin gibi bu nokta parmak basılması gereken cok önemli bir nokta fakültemizde o kadar kıl hoca varki inşallah dersleriimize gelmezler MELEK gibi hocaların derslerimize gelmesi için dua etmekten başka çare yok anlasılan....
FOREVER İKTİSAT..
Onur Çelik
18-08-2005, 13:53
aminnnnnnnnnn
Ozan Avcu
19-08-2005, 00:10
en sevdiğiniz terim ne arkadaşlar?
benim : Ceteris Paribus
pek bi hoşlaşırız :)
Fatih.Celik
19-08-2005, 04:06
ceterius paribusta sevdigim bir terimdir..ama..
mecmu arz egrisi benim cok hosuma gidiyor :D
Fatih.Celik
19-08-2005, 20:49
meraba fatih;ben aslında 4.sınıf olmalıyım ama 3.sınıftan 3tane dersim var,biri de ekonometri...benim donemimde ekonometri alanlar cok zorlandılar,yurtta oda arkadaslarımın gunlerce oturup o ispatlara calıstıgını biliyorum,moral bozmus gibi oldum ama donem basından sıkı tutmazsak isimiz cok zor...bi de bu sene uluslar arası iktisat var onu da sıkı tutmanı tavsiye ederim,ben ilk defa yaz okulunda 2. donemini aldım ama 1.5 ay yetmedi o yuzden kaldım :'(yine donem icinde burdan mezunlarımızdan yardım alırız...mezunlara duyrulur...
hiç moralim bozulmadı bölümdaş ben bu gazla 3.5 sende bitiririm of ya napıcam ben ya...safak abinin dedigi gibi melek gelmesi lazım derslere..tabi olay hocada bitmiyor bende bitiyor gaye ablanında dedigi gibi cok sıkı tutmam lazım...mezunlardanda tabi yardım gerekiyor :P
Fatih.Celik
22-08-2005, 12:17
ses veren yokmu bölümdaşlar..??
Canan Gebetaş
22-08-2005, 22:41
iktisatçlar kaynaşması buna derim ben :) hadi bakalım bizlere yardımcı olun mezunlar......yanlız bu aralar bestami abiyi göremiyorum....
Fatih.Celik
23-08-2005, 14:07
evet mezunların vede benim içinde 3 ve 4.sınıfların yardımcı olması lazım...kaynaşalaım :D canan ben bestami abinin calıstıgını bliiyorum herhalde onun yüzüdnen yok..
FORZA İKTİSAT....
Canan Gebetaş
25-08-2005, 00:15
evet mezunların vede benim içinde 3 ve 4.sınıfların yardımcı olması lazım...kaynaşalaım :D canan ben bestami abinin calıstıgını bliiyorum herhalde onun yüzüdnen yok..
FORZA İKTİSAT....
;) darısı bizim başımıza fatih bitirelim de çalışalım bizde ;) 8)
Bestami Gezer
25-08-2005, 14:24
fatih artık kocamustafapaşadayım,komşu sayılırız yani takıldığın derslere beraber göz atarız,valla hocalardan kaçabılırsın ama benden asla.ekonometri aslında zevklıdir ama iş dersi anlatanın sevdirmesine de bağlı artı bence istatistiğin devamı gibi.staj olayını bıtırmek uzereyım.antebe kaçıcam fatih.maçların gunlerine gore de donuşum belli olacak.geldıgımde grşelim.
valla arkadaşlar staj zorunlu olmasa da buyuk,küçük demeyın kesın bı yerlerde çalışın okulun 4 yılda bıtmesı o kadar da insanı hayata hazırlamıyo.ben mesela son sınıftayım kayıpsız ama okulun bıtmesını ıstemıyorum 2 yılda master düşünüyorum.kısacası kendınızı geliştirmeye bakın sonuçta o diplomayı herkes alacak bi şekilde.
dersler hakkında valla okullar açılsın fikir alışverişi yaparız artık.
Bestami Gezer
25-08-2005, 14:30
bu arada mezun olan arkadaşlarımıza tebrikler ve hayatında başarılar şafak 1:)
şafak hayırlı olsun.darısı bizlere.
Fatih.Celik
26-08-2005, 15:22
umarım canan bitiririz hos ben 3 oldum bitti sayılır :Dbestami abi cok haklısın sana katılyorum olay bizde bitiyor 3 5 sende okulu bitrimşsin faketmez..kialite eleman olmak önemli ..bunun için calıscaagız...
geldiginde görüşelim abi her zaman 25 eylüle kadar sehreminideyim ben ....bizede bekleriz sizede geliriz....
Bestami Gezer
26-08-2005, 18:43
yarın ve haftaya ankara maçından sonra gıdecem memleketime. allahtan ilk maç milanla deplasmanda, kaçırmayacam kadıkoydekı şampiyonlar lıgı maçlarını umarım.25 inden once gelırım galıba fatıh kayıt yenıleme için.görüşebiliriz inşallah kardeşim.
Fatih.Celik
30-08-2005, 13:22
bölümdaşlarrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr yine kayboldunuzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz............ ...............
Fatih.Celik
01-09-2005, 14:57
yok ses seda yok :(
Fatih.Celik
02-09-2005, 13:01
oh be ses veren varmıs :P
Nazım Çevik
04-09-2005, 22:49
fatih kalkındırıyor forumu:D
Fatih.Celik
05-09-2005, 01:07
http://www.geocities.com/conquerorsteel/ekonomist.jpg
bakın bölümdaşlar calısıyorum :D
Nazım Çevik
05-09-2005, 01:10
yakışır fatih:D
Fatih.Celik
05-09-2005, 01:35
kes.............:P caktırma :P ömer :P
Canan Gebetaş
05-09-2005, 20:09
ya fatih okumaktan çok ne olduğunu anlamaya çalışıyorsun bencre...ama yanlış almışsın sen onda güzel manken kızlar yok :) :)
Canan Gebetaş
06-09-2005, 17:02
bölümdaslar nerdesiniz ??? ???
tatilimizin son demlerini yaşıyoruz... ;) 8)
Fatih.Celik
07-09-2005, 01:43
bölümdaslar nerdesiniz ??? ???
bölümdaş yukarıda resimde gördüğün gibi ben çalışıyorum :P
Fatih.Celik
07-09-2005, 02:04
çalışıyorum rahatsız etmeyin :)
Canan Gebetaş
07-09-2005, 23:12
bence fatih in çalıştığı falan yok sabahtan akşama kadar msn de ne çalışması????
Fatih.Celik
08-09-2005, 04:25
ne istiyorsunuz benden canan ve ömer...
çalışmakta suc ya alla alla hasbinallah :P
Canan Gebetaş
08-09-2005, 16:21
ne istiyorsunuz benden canan ve ömer...
çalışmakta suc ya alla alla hasbinallah :P
;D AAA fatih senden ne isteyelim,sen bize laf yetiştireceğine
ekonomi sayfalarını oku(manken kızların olduğu o sayfada değil ondan bi kaç sayfa sonra oluo..) çalışkan çocuk seniii :D :P 8)
Fatih.Celik
08-09-2005, 19:30
iyiliğimi düşündüğünüz için cok tesekkür ederim...canan calıskan olarak beni gördügün için ayrıca sana tekrar tesekkür ederim...manken kızlar konusuna gelince beni cekemeyen ekonomist cevrelerinin uydurması... :D :P
Canan Gebetaş
08-09-2005, 21:11
iyiliğimi düşündüğünüz için cok tesekkür ederim...canan calıskan olarak beni gördügün için ayrıca sana tekrar tesekkür ederim...manken kızlar konusuna gelince beni cekemeyen ekonomist cevrelerinin uydurması... :D :P
:P :P uydurma mı ??? sana çağla şikel diyorum başka bişeyde demiyorum.. :-X :D 8)
Fatih.Celik
09-09-2005, 13:32
seniha manken degil ama tek gecerim...:D
Canan Gebetaş
09-09-2005, 21:41
arkadaşlar türkiye deki ekonomi hakkındaki görüşlerinizi yazıp bana mail atarssanız sevinirim..mail atmak isteyenler bana msj atarlarsa mail adresimi verebilirim...... ilginize şimdiden teşekkürler....
Fatih.Celik
11-09-2005, 03:59
en kısa zamanda atıcam canan..:P
Mete Karayel
12-09-2005, 09:38
arkadaşlar türkiye deki ekonomi hakkındaki görüşlerinizi yazıp bana mail atarssanız sevinirim..mail atmak isteyenler bana msj atarlarsa mail adresimi verebilirim...... ilginize şimdiden teşekkürler....
Anket falan mi hazirliyorsunuz Canan?
Canan Gebetaş
12-09-2005, 12:12
Anket falan mi hazirliyorsunuz Canan?
hayır,anket değil küçük bir araştırma.... ;)
Mete Karayel
12-09-2005, 13:34
Araştırma bilimsel mi yoksa ferdi bir araştırma mı?
Mete Karayel
18-09-2005, 20:41
Ne oldu yine bir sessizlik hakim ortamda :)
Fatih.Celik
22-09-2005, 21:17
evet mete abi fırtına öncesi sessizlik gibi :P
Fatih.Celik
24-09-2005, 15:29
hala çıt yok...
Mete Karayel
24-09-2005, 16:38
http://www2.gsb.columbia.edu/faculty/jstiglitz/
Joseph Stiglitz'in sitesi. Bir inceleyin arkadaslar. Kendinize buyuk iktisatcilari ornek alin ki ufkunuz da o derece genis olsun. Maksat ayni fikirleri paylasmak degil :) Zaten 2 iktisatcidan 2 farkli gorus cikar derler. Neyse benim gorusum bir iktisatci roman,hikaye,macera kitabi yerine buyuk iktisatcilarin kitaplarini okursa mezun oldugunda o derece donanimli olur.
Basarilar...
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.