PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Grip, Soğuk Algınlığı, Gribal enfeksiyon nedir?

Vehbi Şirikçi
22-02-2005, 02:45
Grip nedir? Nezle nedir? Soğuk algınlığı nedir? Farkları nelerdir nasıl anlarız?

Toplum içerisinde sıkça birbirine karıştırılan ve tedavisi sırasında yanlışlar yapılan bu hastalıkların tariflerini, ayrımlarını ve tedavilerini özet olarak bu başlıkta paylaşacağım.

Vehbi Şirikçi
22-02-2005, 03:16
Dünyanın her tarafında en sık görülen hastalıklar üst solunum yolu hastalıklarıdır. (faranjit, grip, nezle, sinüzit..) Bir kişi bir yıl içinde birden fazla üst solunum yolu enfeksiyonu geçirebilir. Önemli ölçüde iş gücü, okul günü kaybına yol açar. Ülke ekonomisine önemli bir yük yaratmaktadır. Üst solunum yollarının büyük bir bölümüne "virüs"ler neden olur. Virüs enfeksiyonlarında antibiyotiklerin hiçbir faydası yoktur. Antibiyotikler bakteriyel enfeksiyonlarda kullanılır. Bu açıdan antibiyotiklerin en sık kötüye kullanıldıkları enfeksiyonlardır üst solunum yolu enfeksiyonları..

İsmail Sümer
22-02-2005, 03:29
Bişeyler ekleyim , gribe neden olan virüs orthomixoviruslardır. bu virusler çok sık şekil değiştirebilirler. ve bu virüsün bir çok alt grubu vardır. İnsanın vucuduna girip grip yapan virüse karşılık geliştirilen bağışıklığın insanı sürekli koruyamamasının nedeni bu virüslerin rejenerasyon yeteneğindendir. bu yüzden grip aşılarının içine bir çok virüsün etkisizleştirilmiş hali konularak daha fazla virüse karşı bağışıklık sağlanması amaçlanmaktadır..

Vehbi Şirikçi
22-02-2005, 03:31
Bu gece Nezleden başlayalım;

Soğuk Algınlığı = akut viral rinit = Nezle

Dünyanın her tarafında özellikle kış aylarında en sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonudur. Her yaşta olabilir. Okul çocuklarında sıktır. En sık bulaşma yolu hastanın enfekte elini kullanması ile olur. Bu nedenle hastalar sık sık ellerini yıkamalı, el sıkışmaktan kaçınmalıdır.

Kendi kendine iyileşen basit bir enfeksiyondur. Genellikle ateş yoktur, burun akıntısı ve tıkanıklığı, hapşırık-aksırık, boğaz ağrısı, halsizlik, kırıklık, kuru öksürük ve hafif baş ağrısı olur. Bu bulgular en şiddetli halini hastalığın 2. 3. günlerinde alır. Klinik tablo maksimum 7-10 gün sürer.

Tedavi: etken viral olduğu için antibiyotik kullanılmaz!, semptomatik tedavi yapılır. Yani istirahat önerilir, analjezik(ağrı kesici), antipiretik, oral dekonjestanlar, burun damlaları, öksürük kesiciler verilebilir.

Soğuk algınlığına karşı koruyucu aşı henüz kullanımda değildir. Sıkça el yıkamak bulaşmayı azaltır, 1-2 gr gibi yüksek doz C vitamini tartışmalı olmakla birlikte koruyucu etki sağlayabilir.

Vehbi Şirikçi
22-02-2005, 03:37
Bişeyler ekleyim , gribe neden olan virüs orthomixoviruslardır. bu virusler çok sık şekil değiştirebilirler. ve bu virüsün bir çok alt grubu vardır. İnsanın vucuduna girip grip yapan virüse karşılık geliştirilen bağışıklığın insanı sürekli koruyamamasının nedeni bu virüslerin rejenerasyon yeteneğindendir. bu yüzden grip aşılarının içine bir çok virüsün etkisizleştirilmiş hali konularak daha fazla virüse karşı bağışıklık sağlanması amaçlanmaktadır..

Teşekkürler İsmail. Bu da çok merak edilen ve önemli bir konu. Grip, grip etkeninin her yıl kendini yenileyen yapısı, ve bu doğrultuda grip aşısının geçerlililiği. Bu konudaki yazıları da yarın yazmayı planlıyorum. Eminim bir şekilde birçok kişinin ilgisini çekecektir bu konu. "Grip aşısı olmalı mıyım?" diye bana soran çok insan olduğundan biliyorum :)

Vehbi Şirikçi
24-02-2005, 02:51
Bugün de "grip"ten bahsedeyim biraz, işin teknik kısmına fazla girmeden özetle;

Influenza(Grip):

Adını etkeni olan INFLUEZA virüsünden almıştır. Etkeninin virüs olmasından dolayı bu hastalıkta da antibiyotik tedavisinin hiçbir faydası olmadığını söyleyebiliriz. (Hatırlayacağınız gibi antibiyotikler viral enfeksiyonlarda değil bakterilerle oluşan enfeksiyonlarda kulllanır.)

Grip her yaşta görülebilir ve en önemli özelliklerinden biri kışın 5-6 hafta süren salgınlar şeklinde görülebilmesidir.

Klinik belirtilerinin en önemlisi Ateştir. "Dikkat ettiyseniz grip ve nezlenin basit ayrımında ateşin olup olmadığını söylemek ayrıntılar dışında yanlış olmaz." Üşüme titreme ile 38-41 C dereceye yükselen ateş, devamlı seyir gösterir (ateş düşürücü almadıkça) Baş ağrısı, kas ağrısı (miyalji), eklem ağrısı, kırıklık, halsizlik, iştahsızlık gribi akla getiren bulgulardır. Boğazda kuruluk, yanma ve ağrı vardır. Kuru öksürük, seröz(berrak) burun akıntısı, burun tıkanıklığı, fotofobi, gözlerde yanma diğer semptomlardır.

En önemli tedavisi hastanın istirahatidir. İstirahat iyileşmeyi kolaylaştırır, belirtilerin süresini kısaltır ve komplikasyon görülme sıklık ve şiddetini azaltır.

Gripte tedavisinde de genel olarak nezle de olduğu gibi semptomları (ateş, öksürük, akıntı..) gidermeye yönelik yani semptomatik tedavi uygulanır. Parasetamol (örneğin reklama girecek ama bildiğiniz Tylol-Hot) , asetil salisilik asid bu tedavide kullanılan ajanlardır.

Bulaşma damlacık yolu ile olur. Yani hasta kişinin çevresine yaydığı virüslar ile. Korunmada maske kullanımı ve aşı gibi yöntemler vardır. Yeri gelmişken biraz aşıdan bahsedelim;

Grip aşısı her yıl Ekim-Kasım aylarında (1 Aralıktan önce) yapılmalıdır. Virüsün sürekli değişken yapısı nedeniyle aşının koruyuculuğu 1 sezondur. Bu nedenle her yıl yenilenmelidir. Aşının koruyuculuğu %67-92'dir. Aşılanan kişilerde enfeksiyon gelişse bile hafif seyreder. Peki kimlere aşı yapılmalıdır?

-Yaşlılara
-Kronik hastalığı olanlara (Diyabet, akciğer, böbrek vs.)
-Sağlık personeline
-Ayrıca aşı olmak isteyen kişilere

Aşı yapılması sakıncalı kişilere antiviral ajanlar proflaktik olarak kullanılır.

Çıkarımlar: Gripte antibiyotik kullanılmaz. Ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi bulgularla önemli iş kaybına neden olur. Korunmada aşı uygulanabilir. Aşı herkese değil, gerek olan ve isteyen kişilere yapılır. Aşı, her yıl, salgınların görüldüğü kış aylarından önce tekrarlanmalıdır.

İsmail Sümer
25-02-2005, 04:57
grip, ani olarak 39 derece üzerindeki ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle başlayan bir enfeksiyon hastalığıdır. Daha sonra hastalık tablosuna boğaz ağrısı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerin akması ve kanlanması gibi belirtiler eklenir. Yaklaşık bir hafta içinde belirtiler kaybolmakta; ancak halsizlik bazen iki hafta kadar sürebilmektedir.

ayrıca bi haber milliyetten...

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), yeni bir küresel grip salgınının kapıda olduğunu ve böyle bir salgında 2 - 7 milyon kişinin hayatını kaybedeceğini bildirdi. "Küresel grip salgını tehlikesi her zamankinden daha yakın" diyen WHO uzmanı Klaus Stohr, "Hiç kimsenin kuşkusu olmasın, yeni bir salgın olacak" ifadesini kullandı.

WHO´nun Tayland´da düzenlediği ´Küresel grip Programı´ adlı bilimsel toplantıda açıklamalar yapan Stohr, grip salgınlarının her 20 - 30 yılda tekrarlandığına dikkat çekti. Bu dönem içinde grip virüslerinin genetik yapılarını yeniden düzenleyerek ilaçlara karşı daha dirençli hale geldiklerini belirtti. Stohr, "Bu durumda eski salgınların yarattığı bağışıklık ve ilaçlar işe yaramıyor" diye konuştu.

Herkesi vuracak
Son grip salgınından bu yana 36 yılın geçtiğini belirten WHO uzmanı, "Ciddi bir tehditle yüz yüzeyiz. Bundan korunabileceğimizi düşündürecek hiçbir neden yok" dedi ve olası bir grip salgınından tüm ülkelerin etkileneceğini sözlerine ekledi.

Sancar Serbest
25-02-2005, 17:22
tesekkurler vehbi cok acıklayıcı olmus ozellıkle kullandıgın dıl herkesın anlayacagı sadelıkte olmus
sende ısmail cok ıyı hazırlanmıssın

Vehbi Şirikçi
25-02-2005, 21:16
Kaynak olarak İstanbul Tıp Fakültesi Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları derslerinde anlatılanlar ve Dr. Halit Özsüt'ün hazırladığı Pratisyen Hekimin El kitabı, Hastane dışında edinilmiş enfeksiyonlar.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarından Farenjit/Tonsillit, akut sinüzit, akut otitis media'yı da müsait oldukça kısaca özetlemeye çalışacağım. Bu konularda sizin de eklemek istedikleriniz varsa paylaşalım.

Vehbi Şirikçi
18-09-2005, 02:20
Grip aşısı olmayı düşünen arkadaşlarımız varsa bu mevsimler olmalılar. Yaklaşık %60'lık bir koruyuculuk sağlıyor. Olmak zorunda değilsiniz ama olmak isteyenlere de olma demiyorum.

Çağrı Özmen
18-09-2005, 05:39
ben normalde her sene 2 kez mutlaka grip olurdum,son iki yıldır aşı yaptırıyorum ve 2 senedir,allaha şükür grip falan olmadım.bu senede asımı yaptırıcam.

bide benim merak ettigim bir şey var... grip olan bi insan,hastalıgı atlattıktan sonra,2 yada 3 hafta sureyle bagısıklık kazanır ve 2-3 hafta boyunca grip olmaz diye ogrettiler bize ilkokuldan beri sırayla fen bilgisi-daha buyuk sınıflardada biyoloji derslerinde...bu dogrumu? eger dogruysa;denildigi gibi grip mikronu cok cabuk rejenerasyon geciren bi virus,yani hastalıktan kurtulduktan 2 gun sonra yeniden vucuda girse ama farklı bi grip virusu biz niye yeniden hasta olmuyoruz?

Muhammed Turan
18-09-2005, 14:00
Paylaşım ve bilgilendirme için çok teşekkürler. Ya Vehbi, grip beni inanılmaz bir şekilde etkiliyor. Grip aşısı da yaramıyor. Çok şiddetli geçiriyorum. Aşının yanında Benical ve ağrı kesici olarak Suprafen alıyorum. Yetmiyor Tylol Hot içiyorum, gene de boş. En az 10 günümü yatakta geçiriyorum.

Anlayacağın ciddi bir vakayım :D

Ne yapmamı önerirsin?

İsmail Sümer
19-09-2005, 23:31
ben normalde her sene 2 kez mutlaka grip olurdum,son iki yıldır aşı yaptırıyorum ve 2 senedir,allaha şükür grip falan olmadım.bu senede asımı yaptırıcam.

bide benim merak ettigim bir şey var... grip olan bi insan,hastalıgı atlattıktan sonra,2 yada 3 hafta sureyle bagısıklık kazanır ve 2-3 hafta boyunca grip olmaz diye ogrettiler bize ilkokuldan beri sırayla fen bilgisi-daha buyuk sınıflardada biyoloji derslerinde...bu dogrumu? eger dogruysa;denildigi gibi grip mikronu cok cabuk rejenerasyon geciren bi virus,yani hastalıktan kurtulduktan 2 gun sonra yeniden vucuda girse ama farklı bi grip virusu biz niye yeniden hasta olmuyoruz?

çağrı sorunu ben yanıtlamaya çalışayım vehbi de kendi düşüncelerini ekler sonra..
açıkçası ben tıp fakültesine girdikten sonra biyoloji derslerinde öğretilen herşeyin mutlaka bi istinası olduğunu gördüm. buna dayanarak senin dedğin gibi bi durum mümkün ancak, grip hastalığı çok çabuk yayıldığı için belli bi bölgede birbirine çok çok benzer virüsler yayılıyor. böyle oluncada vucut yeni giren bi virüse karşı bağışıklığını çok çabuk kazanıyor ve hasta olmuyoruz. ancak yinede hastalığı geçirdikten sonra yaşadığımız bölgenin dışına çıkıp başka tip grip infeksiyonunun yaygın olduğu yere gidersek hasta olma riskimiz tabi var. vehbininde ekleyecek bişeyleri varsa bekliyoruz..

Çağrı Özmen
20-09-2005, 15:01
*çağrı sorunu ben yanıtlamaya çalışayım vehbi de kendi düşüncelerini ekler sonra..
*açıkçası ben tıp fakültesine girdikten sonra biyoloji derslerinde öğretilen herşeyin mutlaka bi istinası olduğunu gördüm. buna dayanarak senin dedğin gibi bi durum mümkün ancak, grip hastalığı çok çabuk yayıldığı için belli bi bölgede birbirine çok çok benzer virüsler yayılıyor. böyle oluncada vucut yeni giren bi virüse karşı bağışıklığını çok çabuk kazanıyor ve hasta olmuyoruz. ancak yinede hastalığı geçirdikten sonra yaşadığımız bölgenin dışına çıkıp başka tip grip infeksiyonunun yaygın olduğu yere gidersek hasta olma riskimiz tabi var. *vehbininde ekleyecek bişeyleri varsa bekliyoruz..

cok tesekkurler ismail,yanıtımı aldım ben ;) saolsaın...

Mert Akduman
22-09-2005, 13:28
Maçlara formayla geliyoz çıkışta üşüyoz, polarla geliyoz, gelirken terleyip kapıyoz şifayı. Bilmiyorumki napsak? Ama yorganı çekip terledimi insan bişeyi kalmıyo walla.

Yenigül Bavaş
02-10-2005, 01:03
icinde oldugum acinasi durum grip oluo o halde :( :p

Ali Yılmaz
02-10-2005, 01:53
ben de kötü hissediom bu aralar teşekkürler bilgiler için...

Funda Meriç
04-10-2005, 14:20
Ben erkenden oldum aşımı..ama virüs kaptıysam bişi diyemem.. ;)
Grip nezle vs olan herkese geçmiş olsun..Olacaklara da şimdiden acil şifalar :p

Çağrı Özmen
04-10-2005, 14:27
bende aşımı oldum,aşı olduktan 38 saat sonra konyaya gidip,terleyip,üşüyünce,kaptım hastalıgı,acaba bunun aşıyla bi alakası varmıdır? yani virüs veriyolar ya zayıflatılmıs,onlar guclenmistir falan? simdi benim grip aşım beni korumucakmı??

Serkan Bükülmezer
05-10-2005, 11:58
valla nedır ne degıldır pek bılmem ama hıc hos degıl su an bogazım agrıo atesım var nezleyım cokk kotu cokk