PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Meraklılarına bir sorum var!

Vehbi Şirikçi
03-03-2005, 21:59
Hareket halindeki bir aracın içinde olan ve onunla hareket eden nesnelerde araçla aynı hıza sahip olurlar. Bu mantıkla farların hem araçla birlikte olan hızları hem de kendi ışık yayılma hızları toplamı olacağı için yine aydınlanacağını teorik olarak varsayabiliriz diye düşünüyorum.

Emrah Cengiz
03-03-2005, 23:14
arabanınarkasını aydınlatır.

Cenker Köse
04-03-2005, 00:30
Teoride, ışık hızı doğada kabul edilen (~saniyede 300.000 km) en yüksek hızdır. Yani limit hızdır.

Şimdi klasik fiziğe göre, ışığın hızına c dersek, arabanın hızı da c olacağından, farlardan çıkan ışık ışınlarının hızı 2c olacaktır. Dolayısıyla şöföre göre aracın önü aydınlanacaktır.

Ama, en yüksek hız c olabileceği, yani diğer bir deyişle ışık hızından daha yüksek bir hız olamayacağı kabul edildiği için; farlardan çıkan ışın demetinin hızı yere göre yine c olacaktır. Işık ışınları ve araç aynı hızda gittiğinden, farlar aracın önünü aydınlatamayacaktır; çıktığı anda orada birikecektir. Bu şuna benzer; çizgi filmlerde, hızla hareket eden kamyonların önüne yapışmış kedi görüntüsüdür. Bu arada ışık hızına ulaşıldığında araç, araç olmaktan çıkar enerjiye dönüşür; izafiyet teorisine göre.

Bütün bunlar ışığın sadece taneciklerden (foton) oluşan bir yapıya sahip olmasıyla geçerli olabilir; diye düşünüyorum. Ama ışık hem tanecik hem de dalga özelliğine sahiptir.

Eray Karabağlı
04-03-2005, 01:15
Işık hızına ulaştığın anda araç yanar yani oda bi ışık kümesine dönüşür.Işık hiç bi yeri aydınlatmaz diye düşünüyorum

Sinan Bıçak
04-03-2005, 01:29
ışık hızına ulaştığımızda bize ışık lazım olacak mı diye düşünmeden edemiyor.Ayrıca ışınlanma denen olay ışık hızına ulaşmak diye düşünüyorum bunun içinde aydınlatmadan daha çok gidilecek yerin koordinatlarına varış sorun gibi geliyor bana

Eray Karabağlı
04-03-2005, 01:48
İşte şu an ışış hızına ulaşıp yanmıyacak bir madde bulunamadı.Bulunduğu yönünde bi haber duymuştum ama bu seferde o maddenin içindeki insan yanacak ???

Faruk Can
07-04-2005, 18:20
Şimdi klasik fiziğe göre, ışığın hızına c dersek, arabanın hızı da c olacağından, farlardan çıkan ışık ışınlarının hızı 2c olacaktır. Dolayısıyla şöföre göre aracın önü aydınlanacaktır.

Ama, en yüksek hız c olabileceği, yani diğer bir deyişle ışık hızından daha yüksek bir hız olamayacağı kabul edildiği için; farlardan çıkan ışın demetinin hızı yere göre yine c olacaktır. Işık ışınları ve araç aynı hızda gittiğinden, farlar aracın önünü aydınlatamayacaktır; çıktığı anda orada birikecektir. Bu şuna benzer; çizgi filmlerde, hızla hareket eden kamyonların önüne yapışmış kedi görüntüsüdür. Bu arada ışık hızına ulaşıldığında araç, araç olmaktan çıkar enerjiye dönüşür; izafiyet teorisine göre.
benim anlamadığım V=V1+V2 formülü rölativiteye göre yanlış olur yani ;

* * * * * * * * * * * * V1 + V2
V = ----------------------------- *
* * * * * * * 1+ { ( V1 x V2) / C2 }

formülü doğru kabul edilmekte...o zaman neden klasik fizik liselerde bize öğretildi? neden yanlış öğrettiler?...

Aytek Türkmen
12-04-2005, 02:26
299.273 km /sn ışık hızı....bu durumda ışık hızıyla giden bir araçta farların ışıklarının hızları 299.273 km/sn x 2 dir.

Hakan Eren
29-08-2007, 16:54
ya ne fark eder EN BÜYÜK FENERBAHÇE ;D

:D