Çağlar Çağatay
31-07-2006, 20:46
AİDİYET
1978 Ankara,
O zamanlar çocuklar okullarına yürüyerek giderdi..
O zamanlar annelerin çocuklarını mahalle bakkalına bir şeyler alması için gönderebildiği yıllardı.
O zamanlar mahalle bakkalında tek çeşit peynir olurdu… Tenekeden suları akan beyaz peynir, yağlı kâğıda sarılırdı…
O zamanlar Esem Sport , Mekap ve Panter ayakkabıları vardı. Nike, adidas nedir bilinmezdi...
Maltepe`deki Amerikan pazarına Çinkes denen ayakkabılar gelirdi... Bazı büyük abilerde vardı...
34-35 numara Çinkes pazarda olmazdı.
Çinkes giyebilmek için ayağımın bir an önce büyümesi için geceleri dua ederdim..
O zamanlarda büyük ağabeyler bakkalın önünde sigara ve göbekli efes birası içerlerdi…
Ve o büyük ağabeyler o zamanlar ben ne zaman bakkala gitsem beni sıkıştırırlardı.
“Söyle ulan” derlerdi…”Sağcı mısın, solcu musun?”.
Sağ sol konusunda tek bildiğim karşıdan karşıya geçerken bakmak zorunda olduğum yönler olmasına rağmen ,başka bir anlamı olduğunu tahmin ederdim...
İlk sorduklarında çok korkmuş aralarından hızla kaçarak bakkala sığınmıştım...
Çok küçüktüm ama hatırlıyorum, korkup kaçmama kahkahalar atarak gülmüşlerdi...
Bir pazar günü Beşiktaş`ı 2-0 yenmiştik...Osman atmıştı bir golü...
Maç bitti. Annem "Git yoğurt al" dedi...
Meneviş sokağının yokuşunu tırmandım...
Boşları inci gibi dizilmiş göbekli Efes biraları yine bakkalın merdivenlerlerindeydi...
Büyük ağabeyler yine oradaydı...
İçlerinden biri yine sordu...
”Sağcı mısın, solcu musun?”.
Bu sefer başım dimdik, kendime güvenim tam bir şekilde cevapladım...
“Ben Fenerbahçeliyim...
28 yıl geçmiş…
Alış verişten nefret ederim… Geçenlerde eşim peynir al diye büyük marketlerden birine gönderdi. Raflarda binlerce peynir,koyun, keçi, inek, yağlı, diyet, az yağlı tam yağlı… Gözlerim tenekeden bana peynir çıkartacak birini aradı, nafile bulamadım… Almasına bir peynir aldım ama ne aldığımı Allah biliyor…Eşimden de bir araba fırça yedim...
Tadı berbattı...
Zaman her şeyi değiştiriyor mu?
Yoksa bizler mi değişiyoruz bilmiyorum…
Bildiğim bugünlerde doğru dürüst bir peynir bile alamadığım…
Şimdilerde sağcı mısın, solcu musun? Diye gereksiz soru soranlar yok…
Aidiyet konusunda en fazla “Nerelisin” diye soruyorlar…
Ben hala aynı cevabı veriyorum…
“Fenerbahçeliyim”
kaynak:antu
1978 Ankara,
O zamanlar çocuklar okullarına yürüyerek giderdi..
O zamanlar annelerin çocuklarını mahalle bakkalına bir şeyler alması için gönderebildiği yıllardı.
O zamanlar mahalle bakkalında tek çeşit peynir olurdu… Tenekeden suları akan beyaz peynir, yağlı kâğıda sarılırdı…
O zamanlar Esem Sport , Mekap ve Panter ayakkabıları vardı. Nike, adidas nedir bilinmezdi...
Maltepe`deki Amerikan pazarına Çinkes denen ayakkabılar gelirdi... Bazı büyük abilerde vardı...
34-35 numara Çinkes pazarda olmazdı.
Çinkes giyebilmek için ayağımın bir an önce büyümesi için geceleri dua ederdim..
O zamanlarda büyük ağabeyler bakkalın önünde sigara ve göbekli efes birası içerlerdi…
Ve o büyük ağabeyler o zamanlar ben ne zaman bakkala gitsem beni sıkıştırırlardı.
“Söyle ulan” derlerdi…”Sağcı mısın, solcu musun?”.
Sağ sol konusunda tek bildiğim karşıdan karşıya geçerken bakmak zorunda olduğum yönler olmasına rağmen ,başka bir anlamı olduğunu tahmin ederdim...
İlk sorduklarında çok korkmuş aralarından hızla kaçarak bakkala sığınmıştım...
Çok küçüktüm ama hatırlıyorum, korkup kaçmama kahkahalar atarak gülmüşlerdi...
Bir pazar günü Beşiktaş`ı 2-0 yenmiştik...Osman atmıştı bir golü...
Maç bitti. Annem "Git yoğurt al" dedi...
Meneviş sokağının yokuşunu tırmandım...
Boşları inci gibi dizilmiş göbekli Efes biraları yine bakkalın merdivenlerlerindeydi...
Büyük ağabeyler yine oradaydı...
İçlerinden biri yine sordu...
”Sağcı mısın, solcu musun?”.
Bu sefer başım dimdik, kendime güvenim tam bir şekilde cevapladım...
“Ben Fenerbahçeliyim...
28 yıl geçmiş…
Alış verişten nefret ederim… Geçenlerde eşim peynir al diye büyük marketlerden birine gönderdi. Raflarda binlerce peynir,koyun, keçi, inek, yağlı, diyet, az yağlı tam yağlı… Gözlerim tenekeden bana peynir çıkartacak birini aradı, nafile bulamadım… Almasına bir peynir aldım ama ne aldığımı Allah biliyor…Eşimden de bir araba fırça yedim...
Tadı berbattı...
Zaman her şeyi değiştiriyor mu?
Yoksa bizler mi değişiyoruz bilmiyorum…
Bildiğim bugünlerde doğru dürüst bir peynir bile alamadığım…
Şimdilerde sağcı mısın, solcu musun? Diye gereksiz soru soranlar yok…
Aidiyet konusunda en fazla “Nerelisin” diye soruyorlar…
Ben hala aynı cevabı veriyorum…
“Fenerbahçeliyim”
kaynak:antu