PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Türk Edebiyatında Fenerbahçe

Cahit Binici
12-08-2004, 14:52
Ersin Demirel arkadasimizin konsey toplantisinda biraz sozunu ettigi "Turk Edebiyatinda Fenerbahce" tez calismasi var. Ersin de foruma uye olduguna gore bize biraz bu eserden bahseder biz de belki ona yeni acilimlar kazandirabiliriz.

mesela ben edebiyatimizda fenerbahce deyince bu eserlerin cogunlukla "destanlar" bolumunde olup olmadigini merak ediyorum. *;)

Ersin Demirel
12-08-2004, 15:11
Cahitciğim,açmış olduğun konu başlığı için çok teşekkür ederim.

Konseyden sonra pek çok arkadaşım tezin ayrıntılı içeriği ile ilgili olarak bilgi istediklerini bildiren özel mesajlar gönderdiler bana.Bu konu başlığı altında merak edilenleri,konseyde heyecandan söylemeyi unuttuklarımı burada sizlerle paylaşmak benim için de büyük bir mutluluk olacak.

Yakın bir zamanda tezin kitap olarak basılması aşamasına geçilecek.Kitaplaşma sürecinin ne kadar zaman alacağını kestirmek güç.Bu yüzden 1907 Derneği Yöneticileri ile bir toplantı yapıp sağlıklı bilgileri buradan aktaracağım sizlere.ü

Desteğiniz için hepinize teşekkürler...

Cahit Binici
13-08-2004, 18:42
evet evet.. ben de isterim o siiri. toplantida bogazim dugumlendi gercekten dinlerken...

Ersin Demirel
13-08-2004, 20:21
İlginiz için çok teşekkürler arkadaşlar...

Madem istiyorsunuz, o zaman tezin içeriği ile ilgili olarak ilk önce şiirden başlayalım.

Şiir,ferdi şiiri ve sanat için sanatı savunanların edebî topluluğu olan Servet-i Fünun şairlerinden Süleyman Nazif'e ait olup 1923 tarihinde Malta sürgünü dönüşünde yazmıştır.

Süleyman Nazif,milliyetperver,ülkesini seven bir edipti.Her ne kadar Servet-i Fünun Topluluğu'na bağlı bir şair olsa da oldukça sosyal bir şairdi.

İstanbul'un işgal edilmesi üzerine,İstanbul'a çıkan Fransız İşgal Kuvvetleri Komutanı'nın,atının ayakları altında Türk bayrağını çiğnemesi halk ve aydınlar arasında büyük bir nefrete sebep olmuştu.

Süleyman Nazif de aydın bir edipti ve bu hakarete satırlarıyla karşılık verdi.Pierre Lotti Günü'nde işgalcileri lanetleyen ve aşağılayan konuşması,onun sürgün edilmesine yetip de artmıştı bile...

Sürgün edildiği yer Fenerbahçe'nin o dönemki başkanı olan Sabri Toprak Bey'in de sürgün edildiği MALTA ADASI'ydı...

Sabri Toprak Bey de Anadolu'daki asilere silah ve adam kaçıran kulübün (FENERBAHÇE'NİN) başkanı ve İttihat ve Terakki'nin üyesi olması sebebiyle Malta'ya sürülmüştü.

İkisinin de sürülme amaçları aynıydı.İşgâle İsyan!

İşgâl altındaki İstanbul halkına o karanlık günlerde mutluluk aşılayan ise,her maçta işgalci ülkelerin futbol takımlarını ve boksörlerini alaşağı eden Fenerbahçe'ydi.

Süleyman Nazif,Fenerbahçe'yi tanıyordu.İşgalci takımları yerle bir eden okumuş,milliyetperver sporculara hayrandı.

İşgalin sona ermesiyle birlikte Başkan Sabri Toprak Bey'in kulüp için bir marş yazması ricasını seve seve kabul etmişti.

Süleyman Nazif'e göre Fenerbahçe taraftarları ve sporcuları,ülkenin önde gelen vatanseverleriydi,yani onlar TÜRK İLİNİN ERLERİidi...

FENERBAHÇE MARŞI

HEP BİLİRLER BİZİ,SPORCULUĞUN MEFHARIYIZ

TARİHİN BENDESİYİZ,SERVERİYİZ.

BU GÜZEL MİLLETİN ZİNDE DİLAVERLERİYİZ,

BİZ FENERBAHÇELİLER TÜRK İLİNİN ERLERİYİZ.

YÜKSELEN IRKIMIZIN ŞÂNI DOLAR YÂDIMIZDA.

HEPİMİZ MERT VE METİN,BENZERİZ ECDADIMIZA

ONLARIN RUHU KOŞAR HER ZAMAN İMDADIMIZA

BİZ FENERBAHÇELİLER TÜRK İLİNİN ERLERİYİZ!

mefhar:övünç-kıvanç

bende:köle-bağımlı

server:yüce-ulu

dilaver:gönül alan

yâd:hatıra

1923 tarihli bu şiir,Fenerbahçe'nin bilinen ikinci marşıdır.Ne yazık ki bütün çabalarıma rağmen bu marşın notalarına ulaşamadım.

Bir edebiyatçı tarafından yazılan bu marş,Fenerbahçe'nin işgal yıllarındaki rolünün,aydınlar üzerindeki tesirini açıkça göstermektedir.

Sürecek...

Muhammed Turan
15-08-2004, 00:30
Ersin abi bende inşaallah son sınıfa geldiğimde tez hazırlayacağım. Spor Yüksekokulu'nda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümdeyim. Bölümüm gereği Spor ve Fenerbahçe konulu bir tez düşünüyorum ( umarım kimse yapmamıştır :) ) Bu konuda benden yardımlarını esirgemezsen minnetar olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum ve kitabı sabırsızlıkla bekliyorum...

Cahit Binici
15-08-2004, 12:27
benim de bitirme projem fenerbahce altyapisi ile ilgiliydi.

Ersin Demirel
15-08-2004, 14:52
Ersin abi bende inşaallah son sınıfa geldiğimde tez hazırlayacağım. Spor Yüksekokulu'nda Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümdeyim. Bölümüm gereği Spor ve Fenerbahçe konulu bir tez düşünüyorum ( umarım kimse yapmamıştır :) ) Bu konuda benden yardımlarını esirgemezsen minnetar olurum. Şimdiden teşekkür ediyorum ve kitabı sabırsızlıkla bekliyorum...

Güzel bir düşünce kardeşim.Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.Yalnız unutma ki Fenerbahçe ile ilgili bir proje hazırlamak çok ama çok zor bir olay.Her şeyden önce sabır gerekiyor...

Bu arada Samsun maçı öncesinde tezle ilgili düşünce ve önerilerini paylaşan arkadaşlara çok teşekkür ediyorum.En sık karşılaştığım soru "Tez,kitap haline ne zaman gelecek?" sorusu oldu.Bu sorunun cevabını bir hafta içinde verebileceğimi umuyorum.

Tezde yer alan "edebî" bölümlere yer vermeye devam edeceğim...

Tuğçe Demirel
15-08-2004, 17:42
Bu çalışma abimin epeyi vaktini aldı.Gitmedik müze bırakmadı.

Tezinin büyük bölümünü okudum.Çok güzel şiirler var.Bazı hikaye ve romanlarda Fenerbahçe'den bahsedilmiş.İnşallah kitap olarak en kısa zamanda basılır da bana da imzalı olarak bir tane hediye eder. :D

Muhammed Turan
15-08-2004, 18:13
Zaten imzalısı için epey bir sıra olacaktır :)

Melis Varan
15-08-2004, 20:44
Dernekte bi imza günü düzenleriz artık :)

Ersin Demirel
15-08-2004, 23:15
Dernekte bi imza günü düzenleriz artık :)

Şımartmayın beni arkadaşlar.Havaya giriyorum :P

Gizem İnanç
18-08-2004, 15:00
Şımartmayın beni arkadaşlar.Havaya giriyorum :P
İnan ki hak ediyosun Ersin.... Sabırsızlıkla bekliyorum kitabını adıma imzalamanı.. ;)

Ersin Demirel
23-08-2004, 13:56
HABABAM SINIFI:

Herkesin kalbinde bu sınıfın farklı bir yeri vardır şüphesiz.Hele hele biz Fenerbahçliler için yeri daha da başkadır bu sınıfın.Çünkü onlar BİZDENDİR:FENERBAHÇELİDİR!

Hababam Sınıfı öğrencilerinin Fenerbahçeliliği,tezimde oldukça önemli bir yere sahip.Onların Fenerbahçeliliği eserin yazarı Rıfat Ilgaz kaynaklı mıydı,yoksa başka bir sebebi mi vardı?

Bir kaç gün önce Hababam Sınıfı'nın sivri tiplerinden Hayta İsmail ile(Ahmet Arıman) Bakırköy'de bir saate yakın bir görüşmem oldu.Kendisi koyu bir Fenerbahçeli.Bu bir saat, Fenerbahçe ve Hababam'a dayalı bir sohbetle örülüydü.

Kırgınlıkları,mutluluk ve beklentilerini paylaştı.

Röportaj mahiyetindeki bu görüşmeyi en kısa zamanda Cenker'in fotoğraflarıyla da süsleyerek sizlerle paylaşacağım.

Hababam Sınıfı'ndaki oyuncuların gerçekte de Fenerbahçeliliği şaşılacak bir durum değil aslında.Kemal Sunal,Halit Akçatepe,Münir Özkul...vs..hakiki Fenerbahçelidir.Oyundaki tiplerin Fenerbahçeliliği ise ayrıca incelenecek bir durumdur.

Geniş biçimde bu sınıfın Fenerbahçeliliği hakkında bilgi vermeye devam edeceğim...

Ersin Demirel
07-09-2004, 19:26
Bugün Fenerbahçe Dergisi Ekim sayısı için Unifeb tişörtümle röportaja gittim.Mehmet Çatay'ın fotoğraflarıyla süslenen röportaj,dergimizin ekim sayısında yer alacak.

Ekim sayısında Edebiyatımızda Fenerbahçe tezini neden hazırladığım,ne kadar zamanımı aldığı ve kimlerle çalıştığıma ilişkin soruların cevabını bulacaksınız.Kasım ayından itibaren ise tezi bölüm bölüm dergide yayınlamayı planladık.

Güzel bir röportaj oldu.Sizlerin de beğeneceğinize eminim.

Saygılar...

Ersin Demirel
10-09-2004, 20:13
Nedim, Selim gol atıyor,
Hülya bayram yapıyor,
Şampiyon Fenerbahçe,
Gönüllerde yatıyor.

Tatlıdır çalımları,
Molnar'dır hocaları,
Şampiyon Fenerbahçe,
Topladı kupaları.

Yukarıdaki iki dörtlük,Fenerbahçemiz'in 1968'deki 4 kupalı sezonunda plağa okunan bir marşa ait.Bayram yapan Hülya,pek çoğumuzun da ildiği üzere eski futbolcumuz Selim Soydan'ın eşi Hülya Koçyiğittir.

Yukarıdaki dörtlüklere benzer pek çok şarkı,zamanında pek çok plağa söylenmiştir.

Ersin Demirel
21-09-2004, 20:18
Bu konu başlığına her ne kadar ilgi olmasa da yine yazayım dedim.

Bugün,Fenerbahçe Dergisi'nin Ekim sayısında yer alacak röportajın kontrolü için staddaydım.Sağolsunlar dergide beklediğimden fazla yer verecekler ve 3 de fotoğraf kullanacaklar.Doyurucu bir röportaj olduğunu düşünüyorum.İnşallah beğenir ve eleştirilerinizi bildirirsiniz...Sevgiler...

Serhat Gül
21-09-2004, 22:49
İlgi olmaz olur mu Ersin.Hazırladığın tez 1907Unifeb için bir gurur.Derginin çıkışını sabırsızlıkla bekliyoruz.Tekrar tebrikler kardeşim.

Vehbi Şirikçi
22-09-2004, 01:56
* * * * HABABAM SINIFI:

*Herkesin kalbinde bu sınıfın farklı bir yeri vardır şüphesiz.Hele hele biz Fenerbahçliler için yeri daha da başkadır bu sınıfın.Çünkü onlar BİZDENDİR:FENERBAHÇELİDİR!

*Hababam Sınıfı öğrencilerinin Fenerbahçeliliği,tezimde oldukça önemli bir yere sahip.Onların Fenerbahçeliliği eserin yazarı Rıfat Ilgaz kaynaklı mıydı,yoksa başka bir sebebi mi vardı?

*Bir kaç gün önce Hababam Sınıfı'nın sivri tiplerinden Hayta İsmail ile(Ahmet Arıman) Bakırköy'de bir saate yakın bir görüşmem oldu.Kendisi koyu bir Fenerbahçeli.Bu bir saat, Fenerbahçe ve Hababam'a dayalı bir sohbetle örülüydü.

*Kırgınlıkları,mutluluk ve beklentilerini paylaştı.

*Röportaj mahiyetindeki bu görüşmeyi en kısa zamanda Cenker'in fotoğraflarıyla da süsleyerek sizlerle paylaşacağım.

*Hababam Sınıfı'ndaki oyuncuların gerçekte de Fenerbahçeliliği şaşılacak bir durum değil aslında.Kemal Sunal,Halit Akçatepe,Münir Özkul...vs..hakiki Fenerbahçelidir.Oyundaki tiplerin Fenerbahçeliliği ise ayrıca incelenecek bir durumdur.

*Geniş biçimde bu sınıfın Fenerbahçeliliği hakkında bilgi vermeye devam edeceğim...

Özellikle bu kısım hakkında olan ayrıntıları merak ediyorum.

Faruk Aksu
22-09-2004, 18:53
Fenerbahçe dergisinin yeni sayısını her zaman sabırsızlıkla beklerdim ama bu sefer daha da sabırsızlanıyorum.Gururla okuyacağımız bir sayı olacak.

Ersin Demirel
22-09-2004, 20:02
İlginiz için çok teşekkürler arkadaşlar.

Ekim sayısında benimle yapılan röportaj,geniş br biçimde fotoğraflarla birlikte yer alacak.Kasım sayısı ve sonraki sayılarda da tezimden bölümler sunacağım.Kasım ayında Konsey'de okumuş olduğum "BİZ FENERBAHÇELİLER TÜRK İLİNİN ERLERİYİZ" adlı şiir hakkında bilgi vermeyi düşünüyorum.

Yorumlarınıza ve eleştirilerinize ihtiyacım olacak.

Ayrıca Vehbi'nin merak ettiği "Hababam Sınıfı ve Fenerbahçe "bölümüne de sonraki sayılarda yer vermeyi düşünüyorum.

Hepinize teşekkürler...

Berkay Erdim
06-10-2004, 06:08
Ersin Hocam,

Dergi çıktı sanıyorum. Henüz okuyamadım ama sanıyorum Şafak kardeşim bugün dergiyle beraber beni ziyarete gelecek. Mükemmel olduğuna eminim. Emeklerin boşa gitmeyecek. :)

Tüm 1907UNIFEB'liler seninle gurur duyuyor!
Umarım yaptığın bu örnek çalışma herkese örnek olur ve aramızdan nice Ersinler çıkar.

Sercan Matur
06-10-2004, 11:08
Nedim, Selim gol atıyor,
Hülya bayram yapıyor,
Şampiyon Fenerbahçe,
Gönüllerde yatıyor.

Tatlıdır çalımları,
Molnar'dır hocaları,
Şampiyon Fenerbahçe,
Topladı kupaları.

*Yukarıdaki iki dörtlük,Fenerbahçemiz'in 1968'deki 4 kupalı sezonunda plağa okunan bir marşa ait.Bayram yapan Hülya,pek çoğumuzun da ildiği üzere eski futbolcumuz Selim Soydan'ın eşi Hülya Koçyiğittir.

* Yukarıdaki dörtlüklere benzer pek çok şarkı,zamanında pek çok plağa söylenmiştir.

bu şarkıyı, şampiyonlugumuzdan sonra CnnTürk de ki Belgeselde yayınlamışlardı. İlk kez orda duydum. Çok güzeldi ;) Aslında kayıtları olsa keşke, tekrar dinleme şansımız olsa..

Ersin Demirel
06-10-2004, 20:42
Ersin Hocam,

Dergi çıktı sanıyorum. Henüz okuyamadım ama sanıyorum Şafak kardeşim bugün dergiyle beraber beni ziyarete gelecek. Mükemmel olduğuna eminim. Emeklerin boşa gitmeyecek. *:)

Tüm 1907UNIFEB'liler seninle gurur duyuyor!
Umarım yaptığın bu örnek çalışma herkese örnek olur ve aramızdan nice Ersinler çıkar.

Başkanım sağolasın.Sevincimi yüz yüze paylaşmak,kucaklaşmak isterdim.Teskereden sonra inşallah.

1907Unifeb için gurur vesilesi olabilmişsem ne mutlu bana.Bundan büyük bir onur duyarım.Ben Unifeb için bir anlamda öncü oldum.Unifeb'i farklı alanlarda da temsil edecek nice cevherlerimizin olduğuna inanıyorum.Yeter ki çalışsınlar.Fenerbahçemiz üzerine yapılan hiç bir çalışma boşa gitmez. ;)

Ersin Demirel
18-10-2004, 17:49
Dergiyi aldik ropörtajı okuduk Ersin yazilarini bekliyoruz artik.. ;) ;)

Eyvallah Aticiğim...Yazılar yolda...Bekle:)

Ersin Demirel
29-10-2004, 15:29
FENERBAHÇE'Yİ ANLATABİLMEK

* Fenerbahçemiz için o kadar çok söz söylendi ve yazıldı ki geçmişten bugüne. Hepsinin amacı da camiamıza duyulan sevgiyi anlatabilmekti.Hepsi de güzeldi, hepsi de edebiydi.

* Öyle bir aşk ki Fenerbahçe,kalemine hakim olan yazarları coşturur,en güzel kelimeleri yanyana getirtir.

* Bu yazımda tezimle bağlantılı olarak,Fenerbahçe'yi anlatmaya çalışan yazarlardan örnekler sunacağım.

* Siz karar verin bakalım Fenerbahçemiz'i en güzel kim anlatmış?

İslam Çupi:Türkiye'de Fenerbahçe,halkın gözünde ve gönlünde yaşadığı bir ölümsüz heyecan , bir doyumsuz mutluluk , bir bitimsiz delikanlılıktır...

RÜŞTÜ DAĞLAROĞLU:İşgal yıllarında Osmanlı İmparatorluğu'nun beş asırlık merkezi İstanbul'un elim hayatı ve bu hayat içinde her Türk çocuğu gibi ben de kıvranırken,önce duyduğum sonra da şahit olduğum Fenerbahçe zaferleri beni spora ve Fenerbahçe'ye bağladı.

*Uğradığımız haşin muamele,hatta küçük bedenime indirilmiş bir tekme ve iki dipçik,bendeki intikam duygularını alevlendirirken, öcümü her hafta sarı lacivert formalı Fenerbahçe'nin almakta oluşu benim bu renklere karşı olan bağşışığımı bir aşk ve heyecan derecesine yüceltti.

*NECMİ TANYOLAÇ:Bir tabiattır Fenerbaçe,uşsuz bucaksız bir tarla.Toprağı gerçekten bereketli.Bugüne kadar hep bire yüz vermiştir.Bir ebedi nöbet Fenerbahçe seyircisi için Fener'i tutmak.Bu bitip tükenmeyecek nöbetteki futbol seyircisi bir mehmetciktir.

*Atilla Gökçe:Daha yarısı bile keşfedilmemiş, görüntülenmemiş bir okyanus Fenerbahçe.En küçük dalgalanmada bile kamuoyunun müthiş ilgisini çekiyor.

*HASAN PULUR:Biz de Fenerbahçeliyiz,hem kalben hem de kayden.Fenerbahçeliliğimiz babadan mirastır.

* Babamız Fener'de futbol mu oynamıştır,atletizm mi yapmıştır, yönetici midir,kulüp üyesi midir?Değil!Peki onun Fenerbahçeliliği nereden gelir? Kendisi anlatırdı;

*"Birinci Cihan Harbinden yenik çıkmışız.İstanbul işgal altında, kara günler,kan ağlıyoruz,Mustafa Kemal Samsun'a çıkmamış, Milli Mücadele başlamamış.Yüzümüzü güldüren,bizi mutlu eden tek şey var.Fenerbahçe'nin İstanbul'u işgal edenlerin takımlarına karşı kazandığı maçlar..."

* NAZIM HİKMET:...Fener'e kanımın kaynaması başka sebepten. Ben iki gözüm spordan anlamam ama,şimdi neden Fener'in taraftarı, Galatasaray'ın balosu müsameresi çoktur, bunu anladım işte.Sporda da olsa halka dayanalım vatandaşlar. Halka kapılarımızı geniş açalım iki gözüm!

* ÇETİN ALTAN:..Galatasaray-Fener maçında halkın Fener'i tutması gayet basit bir sebebe dayanıyor:

* Galatasaray öteden beri,zengin ve elit bir zümrenin sembolü olmuştur.Fener ise halktan çıkan bir firmadır.

* *CEMAL SÜREYYA:Bütün Fenerbahçeliler'in ortalaması alınabilse, ortalama yurttaşın profili çıkar karşımıza...
* *
* *Fenerbahçelilik bir dindir,Galatasaraylılık bir tarikat;
* *Fenerbahçeli bağıra bağıra çoğalır,Galatasaraylı çığlıklarıyla tükenir.

* *ERGUN HİÇYILMAZ:Başka hangi sevgi 1907 doğumludur ve başka hangi sevgi asırlık olmasına rağmen hala böylesine gençtir.

* *FERYAL PERE:1907 yılından beri sadece ana oğuldan vazgeçmez,oğul anadan vazgeçmez.Yardan geçilir,Fener'den geçilmez.Zaten bazen anadır,bazen oğul...

* *Fenerbahçe aşkının gönül derinliklerinden koparak kalem ucuna düşmüş haliydi yukarıda okuduklarınız. Kimisi seksen yıl önce yazıldı kimisi dün.Ama hepsi de tek bir şeyi anlatmıyor mu?

* *BU SEVGİ HİÇ BİTMEZ

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *Sevgiler...

Emre Paçarız
29-10-2004, 16:30
Hepsi de tek bir şeyi anlatıyor; Fenerbahçe hiç bitmeyecek bir sevdadır...

Diğerleri gibi bu yazın da çok güzel olmuş Ersin,ellerine sağlık...

Ersin Demirel
29-10-2004, 18:15
Teşekkür ederim Emreciğim.

Bu arada Fenerbahçe Dergisi Kasım sayısı için hazırladığım yazıyı birkaç gün önce teslim ettim. Beğeneceğinizi umuyorum. Derginin Kasım sayısı pazar-pazartesi gibi çıkar...

Ersin Demirel
01-11-2004, 17:35
Fenerbahçe Dergisi kasım sayısında daha önce bu bölümde sizlerle paylaştığım " Biz Fenerbahçeliler Türk İlinin Erleriyiz "adlı şiirin yazılış sebebi ve Fenerbahçemizin yazar ve şairlere vermiş olduğu ilhamın sebepleri üzerine hazırlamış olduğum yazı var.

Bilgilerinize..

Ersin Demirel
11-11-2004, 21:35
Bugün, dergimizin Aralık sayısı için hazırladığım yazıyı bitirdim. Yaklaşan büyük derbi öncesinde tabiri caizse "cuk" diye oturacak bir yazı oldu.

*Ben bile beğendim yani ;)