PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Lefter Küçükandonyadis(Tarihin en büyük futbolcusu)

Çağrı Özmen
04-12-2004, 03:44
Lefter: O futbolun Mozart'i, Picasso'su, Ömer Hayyam'i, Mimar Sinan'i

Canavar Burhan daliyor onsekize, bir sut. Top ust aglarda patliyor!
Vuhuaaaaaavvv!
"Inönu Stadi'ndan yukselen ses Uskudar'dan duyuldu demislerdi sonradan. Evliya Celebi palavrasi olmayabilir. Istanbul sessizdi o yillar.
1954 Dunya Kupasi eleme macinda Ispanya'yi 1-0 yeniyoruz. Zafere bak!
O gece Kucuk Bebek Gazinosu'nda, bando trampeti gibi caldigi tefi ile costuruyor Tahsin Karakus ve "Dag basini duman almis" marsini söyletiyor.
Muzeyyen Senar ise Kristal'de milli futbolculari kutluyor, gur sesli Ahmet Ustun mendilini cevirerek "I-Limon ektim tasa amanin amanin..." sarkisini gazinodakilerle birlikte söyluyordu.
Halk coskuluydu. Ama kimse pompali tufekle, tabancayla ates etmedi. Kimse ölmedi.
O gun kazanmistik. Bir önceki macta 4-1 yenildik, dört tane yedik ama muhim degil. Cunku averaj puani yok.
Bir maglubiyet, bir galibiyet. Simdi ne olacak?
Elbette ucuncu mac.
Ve ucuncu mac tarafsiz saha Italya'da oynaniyor. Bu defa berabere kaliyoruz.
Sonuc torbadan cikacak bu durumda.
Bir cocuk bulunuyor.
-Daldir torbaya elini evladim. Iki kagittan birisini cek.
Turk ve Ispanyol yöneticiler dua ediyor. Kendi takimlari tombaladan ciksin diye... Hinzir bakiyor oglan, adamlarin sunnetci önundeki cocuk gibi titremelerine.
Minik elini torbaya sokuyor ve kagitlardan birini cekiyor. FIFA görevlisi kagidi kapiyor. Sadistce torbadan cikani hemen aciklamiyor. Kasiliyor ve sonra tek kelime:
-Turkiye.
Sonradan ulkemize davet edilen "Kahraman Franko"nun ugurlu elleri sayesinde finale katilma hakki kazaniyor Turkiye. Futbol tarihimizin ilk ve tek Dunya Kupasi finaline...
...Ve 1954 Dunya Kupasi icin Isvicre'ye gidiyor milli takim.
Kismete bak simdi. Ne bicim guruba dusmusuz. Macaristan, Almanya, Guney Kore ve Turkiye.
Guney Kore keklik ama ötekiler anka kusu. Macaristan, dunya tarihinin gelmis gecmis en iyi futbol takimi. "Uzaydan mi geldiler?" supheleri var.
Almanya ise Ikinci Dunya Savasi'ni kaybedeli 9 yil olmus iclerinde bazilari Hitler'in genclik ordusunda askerlik yapmis. Ulkelerinin yuzde yetmisbesi savasta yikilmis.. Gururlari bombalanmis. Cok hirslilar. Alman irkinin diz cökmemis oldugunu ispat edecekler. Milli onurlari, mac kazanmak hirslarini atom bombasi kadar guclendirmis.
Macar milli takiminin yaraticisi Gustav Sebes. Bir bilim adami. Fizikcileri, matematikcileri, satranc ustalarini toplamis ve... Dunyayi aptallastiran Macar Sistemini bulmus. Bugunku; 4-2-4, 3-5-2(*) vesaire gibi sistemleri dogurmuslar. O gune kadar oynanan WM sistemi ilkel kalmis, kimse Macarlara direnemiyor. Ve ayrica, duvar pasini icat etmisler.
Ingiltere'ye 6 gol atiyorlar. Tam 98 yil sonra Ingilizler kendi sahalarinda ilk defa maglubiyet göruyor.
Almanlarin da muthis bir takim oldugu biliniyor. Baslarinda yasli kurt Herberger var.
Maclar basliyor. Macarlar ile kura geregi mac yapmiyoruz. Almanya'ya 4-1 ve 7-2 yeniliyoruz. Kore'yi 7-0 yeniyoruz. Eleniyoruz.
Macarlardan 8 gol yiyorlar Almanlar ama yine de finale kaliyorlar. Ve buyuk finalde mucize oluyor; Almanya, uzayli Macaristan'i 3-2 yenerek 1954 Dunya Kupasi'ni kazaniyor.
Biz bu maclari radyodan dinledik. O zaman televizyon ne gezer?
Almanlara ilk golu biz atmistik. Altinci dakikada Suat ile.
Maci anlatan spikerlerimiz "...Ve goggglll...ve gol..." diye bagirmiyordu. Savas yoklugunun cocuklariydilar, belki de bagiracak kadar vitamin alamamislardi(!).
Kore'yi 7-0 yendigimizde "buyuk zafer gunu" demedi kimse. Kore futbol topunu pirinc kasesi sanan takim. Yensen n'olur?
23 Nisan 1948 Atina
Yunanlilar cok heyecanli. Turk milli takimi ile mac var. Yunan basini gunlerdir kiskirtiyor; "Meclislerini kurduklari ve bayram ettikleri 23 Nisan gununde sunlari rezil edelim."
Yunanlilar tartisiyordu:
-Kolay degil Turkiye'de Lefter oynuyor.
-Peh. O bizden sayilir, bize karsi asla iyi oynamaz merak etmeyin.
Mac basliyor. Lefter Kucuk Andonyadis o muthis calimlariyla Yunanlilari yirtip geciyor, vuruyor ve gol. Macin sonuna dogru; Lefter ilerliyor, ilerliyor, Yunanli seyirci ayaga kalkmis nefesini tutmus, Lefter hala ilerliyor, bir calim, bir daha ve cakiyor: Gol!
Lefter, Yunanlilari sok ediyor.
Yunanistan'i 3-1 yeniyoruz. Iki fanatik Yunanli Lefter'in gollerine kahretmisler. Uzuntuden intihar ediyorlar. Hem de Akropol'den asagi kendilerini atarak.
Yil 1956. Uzay takimi Macaristan'i 3-1 yeniyoruz. Iki muhtesem gol Lefter'den, bir gol Metin Oktay'dan. Lefter o macta Macarlarin dunyaca unlu iki oyuncusu Bozsik ve Lorant'i calimliyor, geciyor, duruyor ve parmagiyla tekrar gelmeleri icin cagiriyor. Saldiriyorlar, tekrar calimliyor. Mac bittiginde Bozsik kosuyor ve Lefter'i kutluyor "Dunyanin en buyuk forveti" diyor.
Dunyayi sasirtan gercekten buyuk zafer. Ama o gece silahlar patlamiyor, kimse ölmuyor.
Yil 1997. Galler'i 6-4 yeniyoruz. Gal mahallesini "onbir ates" amatör takimi gibiler. Gecen yil da Gurcistan'a 5-0 yenilmislerdi.
"Buyuk zafer, buyuk zafer" cigliklari. Demek öyle? Keyifliyiz, öyleyse silaha sarilalim.
Tahrik edilen sevinc, pompali tufeklerin namlusundan fiskiriyor. Adana'li bab görunen kaza sonucu oglunu ölduruyor.
"En asiri keyiflerin surdurulmesi, en dayanilmaz acilari yaratir."
Spiker yakiniyor "-Yazik. Hakan bu golu de atsaydi, Lefter'in milli maclar rekorunu gececekti."
Spiker kardesim elbetteki bilgi verecek. Ama ben duygusalim:
"-Yazik filan degil. Lefter gol matematigi ile gecilemez arkadas. Mona Lisa'dan guzel tablo yapamaz tabelaci, Mozart'i asamaz fareli köyun kavalcisi." diye söyleniyorum.
Icim burkuluyor. Vefaliyim, hassasim gecmisin guzelliklerine. Ayni duygulari yarin Hakan icin tasiyacagim.
Sevgili Hakan mutlaka Lefter'in sayi rekorunu kiracak. Futbol tarihine gececek. Buyuk onur. Sevinecegim, alkislayacagim. Ama asla "Lefter'den buyuk" anlami cikmaz alkislarimdan.
Ve "Efsaneler muzesinde" Hakan'in tablosunun Lefter'in tablosu yanina asilmasini gönulden dileyecegim. Ancak; muzelerde yeni bir tabloya yer acmak icin klasik bir tabloyu yakmazlar degil mi? Ikisinin de guzelligi yanyana dursa?

(*)4-2-4 sistemini tam olarak 1958 Dunya Kupasi'nda Brezilya uygulayarak sampiyon olmustu.

Tevfik Yener, Sabah Gazetesi, 23 Ağustos 1997

Reşat Özdemir
04-12-2004, 03:48
Elini öpme şerefine nail olduğumuz büyük topçumuz.. Hastalıktan yeni kurtulmuş, yeni yeni aykalnmaya başlamıştı.. Bize "N'olcak çocuklar bu Fenerbahçe'nin hali?" diye soruyordu dolu gözlerle. Kolay geğil şampiyonluk yarışında geride kalmış, ezeli rakibimize 3. yıldızı taktırmıştık.. Yanındaki kişi "Bak Lefter, çocukların senin yanına gelmiş, seni yalnız bırakmıyorlar" diyordu.. "Onlar benim çocuklarım" dedi.. Bu sefer de bizlerin gözleri doldu..

Allah ondan razı olsun..

Onur Bilgin
04-12-2004, 15:07
ya lefter ahkkında anlatılanları dinleyince(görmek nasip olmadı) O'nu izleyemediğim için deli gibi üzülüyorum.anlatan herkes bir daha O'nun gibisinin gelmeyeceğini söylüyor

eeeee boşuna dememişler 'ver leftere yazsın deftere'

Muhammed Turan
04-12-2004, 17:42
" Lefter Küçükandonyadis " gibi büyülü lirikler.

Uğur Yedikardeş
04-12-2004, 17:59
Keşke onu tanıyıp seyredebilme imkanım olsaydı...

Ersin Demirel
06-12-2004, 11:35
"Benim için Allah'ımdan sonra Fenerbahçe gelir! diyecek kadar gerçek bir Fenerbahçeli...Onunla tanıştığım için çok ama çok mutluyum..

Onur Kalender
22-12-2004, 22:42
1925 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Türk futbolunun sembol isimlerinden. Futbola Taksim'de başladı. Fenerbahçe'de 1947'de yer aldı.

İtalya'nın Fiorentina ve Fransa'nın Nice takımlarının formalarını giydi (1951-53). Dönüşünde tekrar Fenerbahçe'de oynadı. Sarı-Lacivertli forma altında 2 İstanbul Profesyonel lig, 3 Türkiye şampiyonluğu yaşadı.

Gol Kralı oldu(1953-54).

Milli Takım formasını 50 kez giydi. Futbol Federasyonu'nun "Altın Şeref Madalyası"nı alan ilk futbolcu oldu.

Milli takım'da 8 kez kaptanlık yaptı.

1963'te futbolu bıraktıktan sonra Yunanistan'ın Egaleo, Güney Afrika'nın Johannesburg takımlarında futbolcu ve antrenör olarak yer aldı. Daha sonra Samsunspor, Orduspor, Mersin İdmanyurdu ve Boluspor'da teknik direktörlük yaptı.

Büyük futbolculuğu ile "Ordinaryus" olarak tanımlandı.

Muhammed Turan
22-12-2004, 22:55
Bir gün bende onunla tanışma şerefine nail olacağım.

Onur Özalp
22-12-2004, 23:02
Arkadaslar bu arada bugun Ordinaryus'un dogumgunu..
Nice yillara Lefter..
Nice sampiyonluklari gorecegin guzel yillara..

Onur Aloğlu
29-07-2005, 19:02
*Ömrü boyunca belki en büyük şanssızlığı o yıllarda televizyon yokluğuydu... Hala gördüğümde tüylerim diken diken olur, gözlerim dolar, tarifsiz bir duygudur Lefter'i görmek benim için. Sanki antik yunana ait bir tanrı görmek gibi... Anlatılır gibi de değil ya... Çok güzel bir de reklam filmi vardı hatırlarsınız;

* Genç: *"Hey babalık atsana şu topu"
*
* Lefter:...

Alper Çakır
29-07-2005, 19:09
Lefter önce Allah sonra Fenerbahçem diyenlerden. Müthiş bir futbolcu ve müthiş bir karakter. Allah bizlere böyle futbolcular nasip etsin. Ama böyle adamlar çok nadir gelirler dünyaya.

Ver Leftere yaz deftere :)

Adem Sakaoğlu
29-07-2005, 19:44
Hiç bitmeyecek efsane "Lefter". Onu izleme fırsatını keşke bulabilseydik. Keşke televizyonu daha önce icat etselerdi. Onunla, tanışmak bir efsaneye dokunmak, kokusunu almak... Tanışan arkadaşlara imreniyorum açıkçası. Herkese nasip olmayacak bir olay bu.

Muhammet Budak
30-07-2005, 21:50
ver leftere yaz deftere
ordinaryüs demişler adama boşuna değil herhalde
şimdiki kadar maç olsaydı herhalde o zamanlarda ulaşılamaz rekorlar kırardı gerçek efsanemiz.
türkiyenin gelmiş geçmiş en büyük futbolcusu
10 LEFTER

Muhammet Budak
23-08-2005, 14:49
Zaten yönetimin sağa sola isim verme konusunda başarısız olduğu bir gerçek.Tesislere eski muhalefet liderlerinin adı verilirken(faruk ılgaz) ne hikmetse Fenerbahçe'iy Fenerbahçe yapanların ismini hiçbir yerde göremiyoruz >:(
Zeki Rıza Sporel
Fikret Arıcan
Lefter
Can Bartu
Cemil Turan
Ali Şen
Ziya Şengül
Alparslan Eratlı
Cihat Arman

son nesilde ise
Aykut Kocaman
Oğuz Çetin
Rıdvan Dilmen
Cem Pamiroğlu
Selçuk Yula
Turan Sofuoğlu...

Yönetin bu konudaki en önemli icraati stadın ismi oldu ve de büyük kampanyalarla basın tribününe İslam Çupi adı verildi...

Yönetimin yukarıda saydığım isimleri görmezden gelmesi ilginç ve de şaşırtıcı... ???

gerçekten çok büyük bir hata yapıyor yönetim bu konuda.diğerleri neyse de lefterin isminin hiçbir yere verilmemesi büyük hata.

Alper Çakır
23-08-2005, 23:00
FENERBAHÇE Samandıra Lefter Küçükandonyadis tesisleri olabilir. Ya da en azından Fikritepe veya Dereağzı tesislerine isimler verilebilir.

Gözde Sayılgan
07-09-2005, 15:16
İnanılmaz duygulandım su bir cümlecikten.

"Kadıköy vapur iskelesinden sonra,o tüm zamanların en büyük futbolcusu Lefter'in Ada'dan gelişini beklemek ve onunla birlikte Kadıköy toprağında birkaç adım atmak,hangi futbol hazzı ile değişilebilirdi?"
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * İslam Çupi

Cem Özcan
08-09-2005, 11:18
bence de lefter adının bir yerde ölümsüzlestirilmesi şart. peki bizler icin bu kadar önemli olan bir insan istanbulda burnumuzun dibindeyken, bir ziyarette bulunamazmıyız sizce? fikir benden, uygulama organizasyon komitesinden!! sahsen ben lefter gibi bir efsaneyle tanısıp, onunla fotograf cektirip, anılarını dinlemekten büyük haz duyarım...

Gözde Sayılgan
08-09-2005, 14:28
Cem bencede harika bi fikir bu mümkünse Bejeke maçı haftası olsa keşke yaa
ben istanbulda olucam da :D

Muhammet Budak
15-09-2005, 15:35
Ben de Cem'e kesinlikle katılıyorum acilen bir org. yapılmalı.Bu büyük Fenerbahçeli,Türk futbolunun yetiştirdiği en büyük futbolcuyu ziyaret şart.

Ufuk Peker
15-09-2005, 15:55
haydi organizasyona

Bahtiyar Güdürü
14-10-2005, 11:24
EFSANE, Mabedine Dönüyor !
Büyük coğunluğumuz O'nu yeşil sahalarda hiç göremedik.
O ise mabedini ve taraftarlarını son olarak yıllar önce gordu. Bu özlem, Cumartesi günü son bulacak ve forumlarımızda yıllardır konustuğumuz, taraftarlarımızın en cok istediği dilek nihayet gercekleşiyor. Yaşayan en büyük efsane Lefter Küçükandoyadis, bizleri kırmayarak ödül törenimiz için Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadı'na geliyor!!! Bu büyük günü kaçırmamak icin hepinizi Mabedimize bekliyoruz.

HOŞGELDİN EFSANE ...............

14.10.2005 10:10
kaynak: antu.com

Emre Bağlı
14-10-2005, 15:51
babamin bile futbolunu hayal olarak hatirladigi efsanemizi kismet olursa statta canli görecek olmak çok heyecanlandirdi beni.ordinaryüsün önünde saygiyla egilelm ;)

Alper Çakır
14-10-2005, 22:00
Keşke ben de Lefter'i ödül alırken izleyebilseydim. Fenerbahçemin adı geçtiği yerlerde gurula karışık gözleri dolan insanlar başımızın üzerindedir.

Efsaneye büyük sevgi ve saygı duyuyoruz. O gün stadyumda olacak arkadaşlar elleri kızarıncaya kadar Lefter'i nam-ı diğer Ordinaryüs'ü alkışlayınız. Keşke ben de orada ödülü alırken Lefter'i alkışlayabilsem.

Fenerbahçemizin diğer adı da vefa'dır. Bunu dost düşman yine görecektir.

Volkan Peri
14-10-2005, 23:43
Ver Leftere
Yazsın deftere
İşte gerçek efsane
Dönüyor mabedine

Emre Bağlı
18-10-2005, 18:29
fenerbahce.com da okudugum bu haber tüylerimi diken diken etti aynen kopyaladim...

İşte Lefter'in vasiyeti!

1947'de Fenerbahçe formasını giydi. 1963'te 'Elveda' dedi, '10 numaralı formasını' soyunma odasında malzemeciye teslim etti. Ve geçtiğimiz cumartesi günü yani '42 yıl sonra' tekrar soyunma odasına geldi. Tuncay'ın askıda asılı '10 numaralı formasını aldı, öptü, kokladı, sonra tekrar yerine astı..'

Kırk yıla yaklaşan meslek hayatımda, çok futbolcu gördüm, tanıdım, dost oldum. Ama Lefter gibi kulübüne, formasına aşık oyuncuyu hiç görmedim. 81 yaşındaki futbolumuzun efsane ismi, Fenerbahçe konuşulunca gözleri doluyor, çocuklar gibi seviniyor. Tam bir Fenerbahçe ve Başkan Aziz Yıldırım hayranı.

Özel yapılan Lefter formasını görünce

Yıllardır bu büyük futbol adamını görmemiştim.. Doğrusunu isterseniz, Antu.com'un düzenlediği 'Futbolun efsaneleri' gecesisine de pek katılacağını tahmin etmiyordum.. Ama Fenerbahçe TV'nin Genel Müdürü İhsan Topaloğlu 'Gelecek.. Bizi kıramaz' dediği vakit heyecanlandım.. Saatler öncesinden buluşma yerine gittim..

Yanında gelini ve torunları ile Fenerbahçe Stadı'na girerken çocuklar gibi şendi.. Bir orta kahve istedi.. Bir yudum aldı.. Gözü, gençlere, özel gece için yaptırdıkları 'Lefter formasını' ilişti.. Heyecanla 'Bu benim mi?' dedi. Hemen eline alıp, üzerine giymek için montunu çıkarmak istedi. Fenerbahçe Başkanı; 'Hava soğuk, üşürsünüz' diyince sağlığı aklına geldi..

Bu odada mı soyunuyorlar?

İçi gidiyordu, giymek için.. Elbisesini üstüne giymesi önerildi. 'Olmaz. Bu forma kutsaldır' diyerek kabul etmedi.. Sonra, Fenerbahçe'nin mabedi, muhteşem stadı gezmek istedi. Önce, soyunma odasına gitti.. Kapıdan içeri girince dev bir salon ve küçük küçük odaları görünce 'Futbolcular bu odada mı soyunuyorlar' dedi. 'Evet' cevabı alınca da 'ne kadar büyük' diye şaşkınlığını göstererek, 'Bizim soyunma odalarımız daracıktı.. Birbirimize yapışık oturup, nefes alamazdık' dedi.

Atatürk hayranı

Gözü birden duvarda dizi formalara ilişti.. Hemen oraya doğru koşarak, Fenerbahçe formasını öptü, kokladı, okşadı.. Arkasını çevirdi. 'Aaahhhh, bu Tuncay'ınmış' diyerek Yıldırım'a dönerek, 'Çok iyi futbolcu.. Ben ona çok nasihat ettim. Futbol dışında başka bir şey düşünmemeli' dedi. Sonra yeni yapılan müzeyi görmek istedi. Saatlerce kupalara, formalara baktı; Atatürk'ün Fenerbahçe'yi ziyaretini simgeleyen mumyasının önünde durdu.

Fenerbahçeli yöneticilerle içeri girerek resim çektirdi. Kurbağlıdere'den Anadolu'ya cephane. Kaçırılan bölümde gözleri doldu. Eski dikişli topları, formaları, kösele ayakkabıları görünce 'Hey gidi günler, hey...' diye derin bir iç çekti. Arkasından gelini ve torunlarına dönerek, 'Size vasiyetimdir. Ben öldükten sonra evimde ne kadar kupa, madalya, şilt, forma, ayakkabı yani benim futbolum ve kulübüm ile ilgili ne varsa hepsini Fenerbahçe kulübüne vereceksiniz' dedi.

Ben Lefter'in tek ayakkabısı bile olamam..

Yorulmuştu.. Dinlenmesi için İhsan Topaloğlu'nun odasına gidildi. İçeri girdi, Fenerbahçe'nin bir başka efsane futbolcusu Can Bartu ile karşılaştı.. Hasretle birbirlerine sarıldılar.. Bu tarihi anının ölümsüzleşmesi için resim çektirmek isteyen Yıldırım, 'Fenerbahçe'nin iki efsane futbolcusu yan yana' deyince, Bartu, 'Ne efsanesi, ben Lefter'in tek ayakkabısı bile olamam.' diye itiraz etti.

Tesislere büyük övgü...

Lefter ise bu söz karşısında, 'Sen de futbolun sinyörüsün Bartu' cevabını verdi. İki dost saatlerce eski günleri konuştular. Odadakiler ise sessizce dinledi. Trübünleri görünce futbolun koca kurtu bir başka heyecanlandı. Gözlerinin önüne, futbol oynadığı dönemdeki çamur saha aklına geldi. Başkan Aziz Yıldırım'a dönerek, 'Allah seni başımızdan eksik etmesin. Fenerbahçe çok büyük külüp. Ama sen bu büyük kulübü dev yaptın. Avrupa da böyle stat, tesisler yok' dedi. İki doktor kontrolunda gelen, Lefter ödülünü aldıktan sonra, 'Hayatımın en güzel gününü geçirdim. Ama Fenerbahçe'nin maçını izlerken heyecanlanıyorum' diyerek izin isteyip evine gitti..

Ersin Demirel
19-10-2005, 17:40
Lefter sen bizim herşeyimizsin!

Murat Karaman
19-10-2005, 22:13
Lefter sen en büyüksün.Keşke seni canlı izleme şansımız olsaydı :-/

Çağrı Özmen
24-04-2007, 00:59
Son ada organizasyonunda benim de elini öpme şerefine nail olduğum efsane futbolcumuz.
http://img123.imageshack.us/img123/8818/s50005091ma7.th.jpg (http://img123.imageshack.us/my.php?image=s50005091ma7.jpg)

Hayatımın en güzel anlarından biriydi kesinlikle, talihsizlikler dışında gayet güzel geçen bir organizasyonun ardından süper bir kapanış oldu..

Kaan Göktürk
24-04-2007, 17:24
Son ada organizasyonunda benim de elini öpme şerefine nail olduğum efsane futbolcumuz.

bi dahaki ada organizasyonuna sırf Lefter i görmek için geleceğim taaa İzmir'den !!!

Muhammet Budak
24-04-2007, 18:30
Son ada organizasyonunda benim de elini öpme şerefine nail olduğum efsane futbolcumuz.Çağrı bu dünyadaki en şanslı insanlardan birisin.O gün orada olmayı o kadar çok isterdim ki.Formamı imzalatmak en büyük hayallerimden EFSANE'ye.

Sercan Tuna
06-05-2008, 21:11
bende geçtiğimiz hafta LEFTER'in elini öpme şerefine nail oldum..Eskilerden biraz bashsetti de şimdiki futbolcular çok şanslı...
eski bir bestede varmış ama tam sözlerini bulamadım....
Naci'yi geçmek o biraz zor sen LEFTER'i macarlara sor :) maalesef o zamanlarda elde kalan maç görüntüleri yok.Sadece macar maçı var görüntüleri olan... keşek izlemek nasip olsaydı bize :( Facebook'ta Lefter Baba'nın torunu tarafından açılmış bir grup.Bir göz atmanızı tavsiye ederim...

http://www.facebook.com/group.php?gid=5987263916&ref=ts

Orhun Can
07-05-2008, 01:14
Reklam kokan hareketler bunlar, Sercan :)

Sercan Tuna
07-05-2008, 02:42
Reklam kokan hareketler bunlar, Sercan :)
Yanımda sende vardın.Keşke her reklam kokan hareket bu kadar masum içten olsa... :)

Orhun Can
07-05-2008, 03:04
Yok mu şuraya koyulacak Unifeb yağmurluklu resimler ? :)

Ufuk Coşkun
17-12-2010, 19:14
Yoğun bakımdaymış. Durumu ağır demiş doktoru. Geçmiş olsun "Lefter" ...

Murat Karaman
18-12-2010, 15:38
Geçmiş olsun, acil şifalar.

Onur Yıldırım
18-12-2010, 17:25
Bugün öğle saatlerinde resmi sitemizden açıklama geldi:

Değerli Büyüğümüz Lefter’le İlgili Son Durum
Atina'da bulunduğu sırada geçirdiği rahatsızlık sonrası Evangelizmos Hastanesi'nde müşahade altında tutulan Değerli Büyüğümüz Lefter Küçükandonyadis'in sağlık durumu ile ilgili doktorlarının son verdiği bilgilere göre; genel durumunda iyileşme görülen geceyi rahat geçiren efsane sporcumuzun bir süre daha bulunduğu hastanede kalması gerekiyor. Bugün öğle saatlerinde bir değerlendirme toplantısı yapan doktor heyeti şu an için değerli büyüğümüz Lefter Küçükandonyadis'in İstanbul'a gönderilmesinin söz konusu olmadığını belirtmiş bulunuyorlar. Sağlık durumunun henüz seyahat etmesi için uygun durumda olmadığı kanısına varan doktorlar Pazartesi günü tekrar bir değerlendirme yaparak efsane sporcumuzun İstanbul'a getirilmesi konusundaki kararlarını açıklayacaklar.

Kulübümüz tüm imkanları ile değerli büyüğümüz Lefter Küçükandonyadis'in sağlık durumunu sürekli olarak takip etmektedir. Doktorların onay vermesinin ardından da efsane sporcumuzun İstanbul'a getirilmesi ve tedavisinin burada sürdürülmesi adına her tür hazırlık yapılmış durumdadır.

Kamuoyuna duyurulur

Fenerbahçe Spor Kulübü

KAYNAK (http://fenerbahce.org/fb2008/detay.asp?ContentID=22141)

Çok geçmiş olsun.

Nedim Dereli
18-12-2010, 17:26
Geçmiş olsun Ordinaryüs!

Murat Karaman
19-12-2010, 18:29
http://www.radikal.com.tr/Default.aspx?aType=RadikalYazar&ArticleID=1033163&Yazar=FERYAL%20PERE&Date=19.12.2010&CategoryID=103

Esra Sezgin
19-12-2010, 20:59
Acil şifalar

Çiğdem Elmas
19-12-2010, 23:09
Tribünlerde söylendi binlerce kere, Ver Lefter'e yaz deftere, Bitti kalem doldu defter, Bizim İçin Dayan KRALEFTER (http://www.facebook.com/note.php?note_id=10150143022273312&id=71468539607)....

Gözde Karataş
20-12-2010, 11:19
bi calım da azrail e at..

Alp Hacıoğlu
20-12-2010, 14:44
Asbaşkanımız Sayın Murat Özaydınlı ve kulüp müdürümüz Sayın Serkan Acar bu sabah saatlerinde değerli büyüğümüz Lefter Küçükandonyadis'in Atina'da devam eden tedavisi ile ilgili bilgi almak ve doktorların bugün yapılacak değerlendirme neticesinde izin vermeleri durumunda kendisinin İstanbul'a getirilmesini sağlamak amacıyla Yunanistan'a gitmişlerdir.Sayın Özaydınlı ve Sayın Acar'ı karşılayan Atina büyükelçimiz Hasan Göğüş de efsane sporcumuzun sağlık durumu ile ilk andan bu yana yakından ilgilenmektedir. Doktorların değerli büyüğümüz Lefter Küçükandonyadis ile ilgili son değerlendirmeleri ve sağlık durumu ile ilgili bilgileri kamuoyu ile paylaşmayı sürdüreceğiz.

FENERBAHÇE SPOR KULÜBÜ

Begüm Özdoğan
20-12-2010, 20:23
ve lefter istanbula getiriliyor...

Çiğdem Elmas
21-12-2010, 09:50
ulu çınar istanbulda.Efsane futbolcumuz Lefter İstanbul'a getirildi.

Emre Özpolat
24-05-2011, 23:55
Lefter Canli İzlememek Bİzİm Sansizligimiz

Murat Karaman
13-01-2012, 22:15
Malesef kaybettik, başımız sağolsun.

" Bitti kalem, doldu defter .. "

Begüm Söğüt
13-01-2012, 22:20
Bitti kalem, doldu defter.
Mekanın cennet olsun Lefter.

Oğuz Cicak
13-01-2012, 22:20
Malesef kaybettik, başımız sağolsun.

" Bitti kalem, doldu defter .. "

Mekanı cennet olsun...

Fenerbahçe bizlere emanet...

Müge Kazan
13-01-2012, 22:21
efsaneler asla ölmez, büyük efsane LEFTER

Talha Çelikten
13-01-2012, 22:35
Kim demiş Lefter ölmüş diye , efsaneler ölmez.

Ufuk Coşkun
13-01-2012, 23:38
Mekanın cennet olsun efsane LEFTER ...

Mehmet Sabırlı
14-01-2012, 00:05
Sanki Lefter değilde bir yakınım öldü. Çok acayip bir duygu bu ya. Allah rahmet öylesin. ORDİNARYUS LEFTER...

Mehmet Sabırlı
14-01-2012, 00:16
"İlk önce sana güç, kuvvet ve sabırlar diliyorum. Fenerbahçe’ye ve sana haksızlık yapıldığını düşünüyorum. Bunları yanına gelip söylemeyi isterdim, fakat doktorum izin vermiyor. Rıdvan da sağ olsun helikopter temin etmiş beni sana getirmek için. Uçmaktan çekinmeme rağmen gelmek istedim sana, ama izin vermiyorlar lanet olsun.

Ben formayı giyerek hizmet ettim Fenerbahçe’ye. Sen ise başkan olarak inanılmaz işler başardın. Gelip gözlerimle gördüm. Daha yapacağın çok iş var. Yürekten söylüyorum ki yapacaksın. Moralini bozma sakın. Görüyorum ben, herkes de senin arkanda. Geçen gün taraftarlar geldi buraya. Gördüm herkes dua ediyor sana.

Haluk hayatımı yazıyor, yakında basılacak. Sen de bir kaç satır yazarsan bu kitap için sevinirim. Yanına gelemiyorum ama sana torunum Özlem’le bir resmimi ve mektubumu gönderiyorum. Benim için yaptıklarını unutamam asla. Ne kadar ömrüm kaldı bilemem. Hakkını helal et yeter benim için.

Lefter Küçükandonyadis"

Hani hissetmiş derler ya aynen öyle...

Tuna Kocaman
14-01-2012, 00:32
Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversiteli Fenerbahçeliler olarak Ordinaryusumüz Lefter Küçükandonyadis'e Allah'tan rahmet, tüm Fenerbahçelilere'de başlığı diliyorum...

Serdar Gönül
14-01-2012, 01:00
büyük efsane Allah'tan rahmet tüm Fenerbahçelilere başsağlığı diliyorum mekanın cennet olsun ordinaryüs.

Aydın Sağlam
14-01-2012, 01:18
başımız sağolsun

Baran Can
14-01-2012, 02:04
Bitti Kalem Doldu Defter Bu Alemde Kral LEFTER

Yasemin-Mutlu
14-01-2012, 03:08
Bugün üzerimde sevdamın simgesi vardı.
Bugün sanki olacakları bilecekmişim gibi yine ayrı bir gururla taşıdım armamı.
Bugün yeni aldığım Fb polarım vardı üstümde.Mersin sokaklarında önümde kocaman armamla gezdim.
Elbet içimdeki isyanım ve sevdamın ufak bir yansımasıydı.
Gururla taşıyorum buna şüphe yok.
Bir teyzem çevirdi yolda beni.
Afedersin kızım bir bakabilir misin? dedi.
Buyrun dedim.
'Polarını kızıma göstercektim de'dedi.
(Sonra kızına döndü.)
-'Bak kızım ben bu polardan bahsediyordum işte,bundan da alalım sana dedi.'
Gururum tavan yapmıştı.
Bir kez daha anladım 42 bin dişi kanaryanın MABED'i doldurmasını!

İçimde bir sıkıntı vardı bugün.Yalan değil gerçekten vardı.
Hatta öyle bir sıkıntıydı ki günlerdir sabah 3ten 4ten aşağı yatmayan insan,bugün akşam 9 olmadan yatağındaydı.
Ağladı ağladı...kapadı gözlerini.
Sonra birden sıçradı uykusundan hisseder gibi.
Sonra da bu acı haberi öğrendi zaten:'(

Erken oldu be Lefter'im.
Daha Aziz'imizin ve tüm Fenerbahçe taraftarının özgürlüğünü kutlayacaktık.
Sen bizim bu zor günlerimizde en büyük dayanağımızdın.
Seni o mitingte gördük ya,
Bir kez daha gururlandık.
Bir kez daha anladık bu camianın büyüklüğünü.
Bir kez daha anladık Fenerbahçeli olmanın ayrıcalığını.

Küçükken bazen masal değil,
Lefter'i dinledik,
Can bartu'yu
Metin Oktay'ı

Unutcağımızı mı sanıyorsunuz?
Ne 3 ekimleri unuturuz,ne bize çektirilenleri,ne oynanan oyunları...
Ne de Lefter'imizi!!

Bizim herşeyimiz FENERBAHÇE olmuş...
gün boyu üzerinde armanın olduğu polarla gezersin...
Eve gelirsin,
Dolabına kıyafetlerini asarken o şanlı formaya selam çakarsın.
Atkıların da onlara eşlik etmektedir zaten.
Nevresimlerini değiştirirken gururla örtersin yatağına Fb battaniyeni.
Sonra kötü haberi aldıktan 5 saniye sonra gözün salondaki masanın üstüne ilişir.
Bir bakarsın sarı-laci ojeler yanyana.
Dünkü geceden kalma
(Sarı mı sürsem?,lacivert mi? kararsızlığından kalma...)
Biz hiç sarıyı lacivertsiz düşünmedik ki:(
Hiç ayırmadık onları
Ya da kırmızıyla falan kirletmedik 'sarımızı'!!!

Sevgi bizim sevgimiz,
Arma bizim gururumuz,
Yetişen değerler onurumuz (Lefterler,Metinler,'Can'lar,Alexler...)
Tezahuratlar bazen sevincimiz,bazen hüznümüz,bazen isyanımız,
Ama tek gerçeğimiz;FENERBAHÇEMİZ!!!

Yılmadık,herşeye ve herkese rağmen dimdik ayaktayız.
Bütün duygular taşma noktasında ama inatla direnmekteyiz.
Gücümüz armadan gelmekte!

Evladıma miras bu sevda demiştik ya...

Kuşandık Sarı-Laciyi,
Saraçoğlu yokuşlarında,
Siyah çoraplılardan doğan bu sevda,
Büyüyor omuzlarımızda,
Bü---Yü---Yor!!
Destanlar yazan tarihinle,
Yarattığın değerlerinle,
Onurumuzsun sen bizim Kanarya,
25 milyon taraftarın omuz omuza,
Onurumuzsun sen bizim kanarya,
Taraftarın omuz omuza,
Zaptettiğimiz statlara,
Adını taşıyacağız,
Fenerbahçe söyleyecek son sözü,
Haklıyız Kazanacağız,
Hak-lı-yız!!!

Bir efsane yüz yaşında,
Taraftarıyla şanıyla,
Dünya döndükçe hep sürecek,
Kalpleri hep titretecek,
Dillerden hiç düşmeyecek,
FE-NER-BAH-ÇE!!!
Bir gün girsek biz mezara gözümüz kalmaz arkada,
Evladıma miras bu sevda!!!

--Yasmin--
(naçizane...)

Gökşen Eren
14-01-2012, 12:27
Sevdan sevdamız onurun onurumuz .. Şimdi eskisinden daha da güçlü olmak zorundayız .. Fenerbahçemize oynanan oyunlara karşı sesimiz daha gür çıkacak ! Senin için sevdamız için .. Sen ölmedin LEFTER çünkü efsaneler ölmez !

Zeynep Çıvgın
14-01-2012, 13:49
Ver Lefter'e yaz deftere dedik.. Biz seni YÜREĞİMİZE yazdık. Başımız sağolsun..

Oğuzhan Bakır
14-01-2012, 15:13
Fenerbahçe sevigimizden kalbimizde artaalanda kalan tüm güzel duygular ve sevgilerle huzur içinde yat Koca Kaptan

Sedat Deniz
14-01-2012, 17:02
seni hic unutmuyacagz büyük kapta ORDINARYÜS mekann cennet olsun

Murat Karaman
14-01-2012, 17:31
O yazıyı yazmayacağım. Çünkü sen ölmeyeceksin. Bu memlekette Fenerbahçe'yi sevdirmenin belki de yegâne gerekçesisin. Gidemezsin.

Yazıyı yazmayacağım Lefter Küçükandonyadis. Senin arkandan övgüler düzmeyeceğim. Bu memleketin insanlarını birbirine bağlayan ve giderek gevşeyen o bağı elinde tutanlardan biri olduğundan bahsetmeyeceğim. Her gün çirkinleşen ve kirlenen futbol kültürümüzün antikoru olduğunu söylemeyeceğim.

Eski futbolcuların küçüklük odalarımızdaki resimleri günbegün sararıp solarken, hiç izlemediğim seni neden çerçeveleyip astığımı, o resmin neden her gün tozunu aldığımı anlatmayacağım. Televizyon denen aptal kutusu idollerimizi bir bir yutarken, senin o sessiz, vakur halinle yüreğimizi ne güzel ipotek ettiğinden dem vurmayacağım.

Futbola bakışını, samimiyetini, yeteneğini anlata anlata bitiremeyenleri, seni izleme imtiyazını ballandıra ballandıra öykülendirenleri, özellikle de senin gibi kalp yetmezliğiyle uğraşan babamı –di’li geçmiş zamanın efkârına itmeyeceğim. Kadıköy’ün, o mabedin sensiz ne kadar ıssız olacağını kimselere fısıldamayacağım. 85 yaşını yeni bitirdin, o hep yazdığın deftere 100 yazdırmadan bir yere gidemezsin.

İnadına Türkiye

Lefter Amca, bu memleket Rumlara çok zulüm etti, biliyoruz. Bir avuç kaldınız. Hepi topu 2 bin-3 bin kişisiniz. Akrabalarına, arkadaşlarına kötü komşuluk ettik biz. Tarihimizin en çirkin sayfalarıyla hepinizi çok üzdük. Yalçın Doğan’ın yalancısıyız. Derin devlet sana bile takmış bir zamanlar. En çok milli olan oyuncu sen olmayasın diye Turgay Şeren’i daha fazla oynatmışlar. Gıkın çıkmamış. Sen 6-7 Eylül olaylarında evinin kapısına dayananları bile ihbar etmemişsin ki Lefter Usta. İnadına bu topraklara sahip çıkmışsın. Şimdi bırakıp gitmek yok öyle. Sana pasaport da vermeyeceğiz, yurtdışı çıkış vizesi de...

Bize tarihi unutturmaya çalışıyorlar Lefter Küçükandonyadis. Oysa biz gayet iyi biliyoruz. Ortalıkta pek çok Metin’in isim babası Metin Oktay, pek çok Hakkı’nın isim babası Baba Hakkı’yken, Can isimli çocuklar Can Bartu’ya benzesinler diye o adı taşırken, oğluna Lefter adını koyamadı çoğumuz. Ama bundan sonra koyacağız. Ve sen doğan her Lefter adlı çocuğa ismini bizzat kendin ver istiyoruz. Daha kaç nesil Ada sahilleri’nde bekleyecek seni. Lefterleri büyütmeden nereye gidiyorsun?

Üstadım, taraftarlar senin anıtını, kendi cebinden para verip sadece bir anı olsun diye dikmedi stadın karşısına. Her gün ibret alınsın diye, önünden geçerken kendimize bir hiza verelim diye, her maç günü sana selam edip, kadeh kaldıralım diye dikti. Toprağın bol olsun diye değil, kulağın çınlasın diye. Ha bir de şunu hatırlatmak için dikildi belki de. O stat senin adınla anılmalıydı Lefter Baba. Çünkü futbolu sen oynadın, o kimliği sen ördün ve en önemlisi tüm yaşantınla o tarihi sen temize çektin. Bize o günleri anlatmadan, ezberletmeden ayrılmana izin vermeyeceğiz.

Dedim ya, senin ardından o yazıyı yazmayacağım. Çünkü sen ölmeyeceksin. Bu memlekette Fenerbahçe’yi herkese sevdirmenin belki de yegâne gerekçesisin. O yüzden hiçbir yere gidemezsin. Bırak Metin Oktay öbür dünyada pas alamıyorum diye yakınmaya devam etsin. Beklesin Taçsız Kral. Zaten o gitti, hepimizin Galatasaraylılığı eksildi. Baba Hakkı, Vedat Okyar’sız kaldık, öksüzleşti Beşiktaşlılığımız. Bak, Ali Sami Yen’den de göçüyoruz, bir de sen zora düşürme bizi. Bu kadar art arda golü hiçbir defans çıkaramaz be Lefter Usta.

Hepimiz kademendeyiz

Açık ve net söylüyorum. Bu memlekette futbolu sevmeye devam etmek için bir tutam gerekçe sakladık cebimizde. O cepte delik açma. Büyükada’da balık çorbası, rakı içmek istiyoruz biz. Futbolu sevmeye devam etmek istiyoruz. Bir arada yaşamaya da...

Velhasıl, sana veda meda yok Lefter Küçükandonyadis. Yazmayacağım o yazıyı. Boşa bekleme... Azrail hücuma geçmişmiş. Pöh! Gerekirse hepimiz gireriz kademene, Bedri Rahmi’nin dediği gibi “İstanbul deyince aklım(ız)a/stadyum gelir/ bağırırı(z) birlikte/avazım(ız) çıktığı kadar/Göğsümüzü gere gere/Ver Lefter’e yaz deftere.”
Vermeyiz seni...

Bağış Erten, 24 Aralık 2010 - Radikal.

Aydın Sağlam
14-01-2012, 17:46
Yarın Kaptana Karşı Son gorevımızı yerine getirecegız

Uğur Yılmazer
14-01-2012, 18:38
Boynumuzun borcudur bu efsanemize karşı..Yarın önce stadda sonra büyükadadayız

Ufuk Gündüz
15-01-2012, 03:10
Allah rahmet eylesin. Hepimizin başı sağolsun...

İhsan Kocaağa
15-01-2012, 17:01
Aziz Yıldırım,'Fenerbahçe'nin iki efsane futbolcusu yan yana' deyince, Bartu, 'Ne efsanesi, ben Lefter'in tek ayakkabısı bile olamam.' diye itiraz etti.

Tuğba Tülü
16-01-2012, 01:46
http://www.yesilgazete.org/wp-content/uploads/2012/01/Lefter-K%C3%BC%C3%A7%C3%BCkandonyadis.jpg

Bitti kalem, doldu defter. Mekanin cennet olsun ordinaryus Lefter...:(:(

Sercan Tuna
18-01-2012, 15:15
kayseri maçında attığımız goller anons edilirken tribünler LEFTER diye bağırsın!!!