PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Attila İlhan'ı Kaybettik!!! Allah Rahmet Eylesin

Süleyman Karadağ
11-10-2005, 12:30
Allah RAhmet Eylesin.

O kadar üzüldüm ki şimdilik başka birşey yazamayacağım.

"TAM BAĞIMSIZ TÜRKİYE CUMHURİYETİ" düşüncesinin en büyük savunucularındandı!!!

akşamın acı su karanlığı içinden
soğuk kadife teması yalnızlığın
şuh bir kahkaha balkonun birinden
gizli işareti midir bir başlangıcın

sevmek için geç ölmek için erken

başbaşa çay elele yürümek derken
boğaz vapurları mı iskele sancak
telefonda kaybolmak sesini beklerken
insan insanı yeniler doğrudur ancak

içimdeki gökkuşağı besbelli neden
bulutların içinden kuşlar yağıyor
bir şiire başlarsın birini bitirmeden
hiç kimse gözlerine inanamıyor

sevmek sevildiğini bile farketmeden
yaklaştıkça ölüm soğuk bir yağmur gibi
sevmek zehir zemberek ve yürekten
gecikerek de olsa vuruşur gibi

ATTİLA İLHAN

Muhammed Turan
11-10-2005, 12:46
Allah rahmet eylesin. Mekanı cennet olur inşallah.

Süleyman Karadağ
11-10-2005, 12:53
an gelir
La İlahe İllallah
Kanuni Süleyman ölür.
görünmez bir mezarlıktır zaman
şairler dolaşır saf saf
tenhalarında şiir söyleyerek
kim duysa korkudan ölür
tahrip gücü yüksek
saatli bir bombadır patlar
an gelir
Attila İlhan ölür.

Onur Aloğlu
11-10-2005, 12:55
:'( *:'( *:'(

* *Devrimci Cuhuriyet'in yılmaz savunucusu, yiğit insan Attila İlhan Hakk'a yürüdü...

* *Sisler Bulvarı'nda yürüdüğümde çocuk yaştaydım, gözlerin gözlere değdiği anı okuduğumda aşıktım üçüncü şahsa, "kirli yüzlü melekleri" yaşamadan ondan öğrendik belki...Hangimiz yarimizie bir şiiri ile seslenmedik ki? *O "yorgun bir serüvenciydi" bu şiiri yazmadan evvel başlamıştı serüveni, o bir devrimciydi... Emperyal Oteli de öksüz kaldı babo... Eksiksiz öldün mü babo? Öptün mü pia'nın ellerinden? Emperyal Oteli, İstanbul şehri onlarca sevenin öksüz kalmadı mı? "Elde var hüzün" diyorsun ya, bize hüzünden başka şans mı bıraktın yiğit insan? Her daim söylediğin "dip dalga" yı göremedin ama meşalen ellerimizde... Çünkü biz yine senden öğrenmiştik ki;

* * * * * * * *"an gelir Attila İlhan ölür"

Onur Aloğlu
11-10-2005, 14:07
" Ölüm hayatın diyalektik bir sonucudur, hayat varsa ölüm de vardır. Eğer 17 yaşında hapishaneyle tanışıyor, hayatının yarısını takiplerle geçiriyorsan ölmek sıradan birşeydir"

Attila İlhan

Ersin Demirel
11-10-2005, 14:37
Tanımaktan büyük onur duyduğum mükemmel insan, hocam! Allah mekanını cennet eyler inşallah!

Fenerbahçe Dergisinin 2004 Ocak sayısı için hazırladığım "Mekteb-i Sultani" başlıklı yazımda görüşlerine yer vermiştim. Şöyle diyordu:

1930'lu yıllardan beri alkışladığım Galatasaray Futbol Takımı'nın uzun yıllar boyunca sahaya çıktığında halk tarafından neden yuhalandığını hep merak etmiştim. Sonra çocukluğuma döndüm ve rahmetli pederimin sözleri kulaklarımda çınladı. Kulübün bağlı olduğu Mekteb-i Sultani yani Galatasaray Lisesi'nde saltanat kibarlarının oğulları okurdu. Babamın sözleri, bu yuhalamanın nedenini geniş psikolojik tasvirlerden çok daha kolay anlatıvermiştir.

Galatasaray'lı olmasına rağmen Fenerbahçe'nin halkçı yanını çok sevdiğini söylemişti:(

Erhan Şişli
11-10-2005, 14:39
Allah rahmet eylesin...
Büyük bi üstadı kaybettik :(

Murat Karaman
11-10-2005, 16:19
Büyük bi ismi kaybetti Türkiye... :(Allah rahmet eylesin we tabii ki başımız sağolsun... :'(

BEN SANA MECBURUM

Ben sana mecburum bilemezsin
Adını mıh gibi aklımda tutuyorum
Büyüdükçe büyüyor gözlerin
Ben sana mecburum bilemezsin
İçimi seninle ısıtıyorum

Ağaçlar sonbahara hazırlanıyor
Bu şehir o eski İstanbul mudur?
Karanlıkta bulutlar parçalanıyor
Sokak lambaları birden yanıyor
Kaldırımlarda yağmur kokusu
Ben sana mecburum sen yoksun

Sevmek kimi zaman rezilce korkudur
İnsan bir akşam üstü ansızın yorulur
Tutsak ustura ağzında yaşamaktan
Kimi zaman ellerini kırar tutkusu
Birkaç hayat çıkarır yaşamasından
Hangi kapıyı çalsa kimi zaman
Arkasında yalnızlığın hınzır uğultusu

Fatihte yoksul bir gramafon çalıyor
Eski zamanlardan bir Cuma çalıyor
Durup köşe başında deliksiz dinlesem
Sana kullanılmamış bir gök getirsem
Haftalar ellerimde ufalanıyor
Ne yapsam ne tutsam nereye gitsem
Ben sana mecburum sen yoksun

Belki Haziranda mavi benekli çocuksun
Ah seni bilmiyor kimseler bilmiyor
Bir şilep sızıyor ıssız gözlerinden
Belki Yeşilköy'de uçağa biniyorsun
Bütün ıslanmışsın tüylerin ürperiyor
Belki körsün kırılmışsın telâş içindesin
Kötü rüzgâr saçlarını götürüyor

Ne vakit bir yaşamak düşünsem
Bu kurtlar sofrasında belki zor
Ayıpsız fakat ellerimizi kirletmeden
Ne vakit bir yaşamak düşünsem
Sus deyip adınla başlıyorum
İçim sıra kımıldıyor gizli denizlerin
Hayır başka türlü olmayacak
Ben sana mecburum bilemezsin..

Murat Karaman
11-10-2005, 16:21
Ünlü şair ve yazar Attila İlhan vefat etti. İlhan'ın, gece saatlerinde evinde hayatını kaybettiği bildirildi.

Attila İlhan'ın yarın İstanbul'da toprağa verilmesinin planlandığı kaydedildi.

An Gelir
...
Görünmez bir mezarlıktır zaman
Şairler dolaşır saf saf
Tenhalarında şiir söyleyerek
Küm duysa / korkudan ölür
-tahrip gücü yüksek-
Saatlı bir bombadır patlar
An gelir
Atilla İlhan ölür

Atilla İlhan

HAYATI

Ünlü şair ve yazar Attila İlhan, 50 yılı aşkın süreyle Türk edebiyatına şiir, roman ve deneme gibi eserleriyle hizmet verdi.

Maçka'daki evinde 80 yaşında vefat eden İlhan, "Ben Sana Mecburum", "Ayrılık Sevdaya Dahil" gibi ünlü şiirleriyle edebiyatla ilgilenen, ilgilenmeyen geniş kitlelerin gönlünü kazandı.

Ünlü oyuncu Çolpan İlhan'ın ağabeyi İlhan, İzmir'in Menemen ilçesinde 1925 yılında doğdu.

Attila İlhan, ilk ve orta öğreniminin büyük bölümünü İzmir ve babasının işi dolayısıyla gittikleri farklı bölgelerde tamamladı.

İzmir Atatürk Lisesi 1. sınıfındayken mektuplaştığı bir kıza yazdığı Nazım Hikmet şiirleriyle yakalanmasıyla 1941 yılında 16 yaşındayken tutuklanan İlhan, okuldan uzaklaştırıldı. Üç hafta gözetim altında kalan İlhan, 2 ay hapiste yattı. Attila İlhan, "Türkiye'nin hiçbir yerinde okuyamayacağına" dair belge verilince, eğitim hayatına ara vermek zorunda kaldı. İlhan, Danıştay kararıyla 1944 yılında okuma hakkını tekrar kazandı ve İstanbul Işık Lisesi'ne yazıldı.

Attila İlhan, lise son sınıftayken "CHP Şiir Armağanı"nda "Cebbaroğlu Mehemmed" şiiriyle ikincilik ödülünü pek çok ünlü şairi geride bırakarak aldı.

Daha sonra İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kaydolan İlhan'ın, bu yıllarda "Yığın ve Gün" gibi dergilerde ilk şiirleri yayınlanmaya başladı. İlhan, 1948'de ilk şiir kitabı "Duvar"ı kendi imkanlarıyla yayınladı.

1949 yılında üniversite ikinci sınıftayken "Nazım Hikmet'i kurtarma hareketine" katılmak üzere ilk kez Paris'e giden İlhan, 1951 yılında "Gerçek" gazetesinde bir yazısından dolayı kovuşturmaya uğrayınca yine Paris'e gitti.

Yurda döndükten sonra Hukuk Fakültesi'ne devam eden, ancak son sınıfta gazeteciliğe başlamasıyla beraber öğrenimini yarıda bırakan İlhan'ın sinemayla olan ilişkisi, yine bu dönemde 1953'te Vatan Gazetesi'nde sinema eleştirileri yazmasıyla başladı.

Sekiz yıl İzmir'de kaldığı dönemde "Demokrat İzmir" gazetesinin başyazarlığını ve genel yayın yönetmenliğini yürüten İlhan, 1973'te Bilgi Yayınevi'nin danışmanlığını üstlenerek Ankara'ya taşındı.

Başkentte 1981 yılına kadar kalan İlhan, "Fena Halde Leman" adlı romanını tamamladıktan sonra İstanbul'a yerleşti. Burada gazetecilik serüvenine Milliyet ve Gelişim Yayınları ile devam eden İlhan, bir süre de Güneş ve Meydan gazetelerinde yazılar yazdı.

Attila İlhan, 1996 yılından itibaren de köşe yazılarını Cumhuriyet gazetesinde sürdürdü.

ESERLERİ

''Sekiz Sütuna Manşet'', ''Kartallar Yüksek Uçar'' ve ''Yarın Artık Bugündür'' gibi beğenilen dizilerin senaryosunu da yazan İlhan, ayrıca Ali Kaptanoğlu adıyla ''Şoför Nebahat'', ''Yalnızlar Rıhtımı'', ''Devlerin Öfkesi'' gibi filmlerin senaryo yazarlığını yaptı.

Attila İlhan'ın şiir, roman ve gezi notları ve deneme türündeki bazı kitapları da şunlar: ''Duvar'', ''Sisler Bulvarı'', ''Ben Sana Mecburum'', ''Böyle Bir Sevmek'', ''Ayrılık Sevdaya Dahil'', ''Kurtlar Sofrası'', ''Sırtlan Payı'', ''Fena Halde Leman'', ''Abbas Yolcu'', ''Hangi Sol'', ''Faşizmin Ayak Sesleri'', ''Batının Deli Gömleği'', ''Yanlış Erkekler Yanlış Kadınlar'', ''Allah'ın Süngüleri''.

www.sabah.com.tr DEN

İsmail Sümer
11-10-2005, 16:45
allah rahmet eylesin büyük bi ustayı kaybettik.. oda artık efsaneler arasında yerini aldı oysa daha geçen gün televizyonda şöyle bişey duymuştum:

daha yaşarken efsane olmuş yaşayan en büyük türk şairi Atilla İlhandan bi şiir...

bu sözleri duyduktan 5 gün sonra vefat etti malesef..

Oğuz Yıldız
11-10-2005, 21:10
Allah rahmet eylesin. Daha pazar günü kitap fuarında görmüştüm kendisini. Kitap imzalatmaya gitmiştim , 1 dakika kadar konuşmuştuk. Çok garip ...
Türkiye büyük yazarlarından birisini kaybetti , başımız sağolsun ...

Bahriye Tekin
11-10-2005, 22:50
Allah rahmet eylesin, hepimizin başı saolsun.. :'(

Tufan Avşar
12-10-2005, 00:24
Allah rahmet eylesin, toprağı bol olsun... En azından arkasından söylenecek mısralar bıraktı insanlara...

Ertu Aydın
12-10-2005, 00:42
Allah Rahmet eylesin.

İstanbul'un ağrısı daha bir ağır artık.

Serhat Gül
12-10-2005, 01:02
Saygıyla...

Can Turgut
12-10-2005, 10:16
An geldi Attila İlhan öldü.
Çok üzgünüm.

Serkan Özen
12-10-2005, 22:59
Allah rahmet eylesin. Ben okumaz eserlerini takip etmezdim ama ne kadar değerli bir şair olduğunu etrafımdaki insanlardan hep duyardım.

Fakat bugün şahit olduğum bir olayı paylaşmak istedim burada. Günahını da almak istemiyorum ama muhtemelen Atilla İlhan kitaplarını tozlu raflardan çıkarıp vitrine sıralamış bugün gördüğüm bir kitapçı. Türkiye'de önemli insanların değeri malesef ölünce anlaşılıyor buna bir çok kez şahit olmuştuk ama bundan kâr elde etmeye çalışmak kadar iğrenç bir davranış da olmasa gerek. Adamın ölmesini fırsat bilmek gibi geldi bana...:(

Ertu Aydın
12-10-2005, 23:05
Ulus devletimizin yılmaz savunucularındandı.

Süleyman Karadağ
12-10-2005, 23:10
Allah rahmet eylesin. Ben okumaz eserlerini takip etmezdim ama ne kadar değerli bir şair olduğunu etrafımdaki insanlardan hep duyardım.

Fakat bugün şahit olduğum bir olayı paylaşmak istedim burada. Günahını da almak istemiyorum ama muhtemelen Atilla İlhan kitaplarını tozlu raflardan çıkarıp vitrine sıralamış bugün gördüğüm bir kitapçı. Türkiye'de önemli insanların değeri malesef ölünce anlaşılıyor buna bir çok kez şahit olmuştuk ama bundan kâr elde etmeye çalışmak kadar iğrenç bir davranış da olmasa gerek. Adamın ölmesini fırsat bilmek gibi geldi bana...:(

Haklısın Serkan nedense kaybedince anlıyoruz değerlerini...

Bu arada birşey belirtmek istiyorum.Her Türk Genci Attila İlhan'ın "Cevizkabuğu" programında yaptığı konuşmaları okumalı veya dinlemeli diye düşünüyorum...

Melis Varan
12-10-2005, 23:56
Ben tarzını pek sevmezdim ama değerli olduğu şüphesiz.
Allah rahmet eylesin.

Gözde Molla
13-10-2005, 01:01
Adını Türkiye mıh gibi aklında tutacak.Mekanı cennet olsun...

Yiğit Arın
13-10-2005, 02:08
Edebi yönüyle pek tanımasam da köşe yazıları ve yorumlarıyla bildiğim, takip etmeye çalıştığım, fikirleriyle Türkiye için önemli olan bir insanı kaybettik. Başımız sağolsun.

Şabettin Doğan
13-10-2005, 14:01
türkçemizin yılmaz savunucusu aramızdan ayrıldı
Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun...

Ömer Birdal
13-10-2005, 20:34
şair özelliğinden ziyade bir düşünür, fikir adamı *olarak benim daha çok ilgimi çekti rahmetli..pek hoşlantım yoktu kendileriyle.. fazla *yazıcak kadar takip etmedim Atilla İlhan ı.. Allah rahmet eylesin..

Murat Erkurt
13-10-2005, 22:27
* * * * "Şairler ayakta ölür" kardeşlerim.En büyük şairdi yaşayan!
* * * * Mekanın cennet olsun KAPTAN!
YAĞMUR KAÇAĞI

elimden tut yoksa düşeceğim
yoksa bir bir yıldızlar düşecek
eğer şairsem beni tanırsan
yağmurdan korktuğumu bilirsen
gözlerim aklına gelirse
elimden tut yoksa düşeceğim
yağmur beni götürecek yoksa beni
geceleri bir çarpıntı duyarsan
telaş telaş yağmurdan kaçıyorum
sarayburnu'ndan geçiyorum