Orijinalini görmek için tıklayınız : İst.Modern Sanatlar Müzesi ve müzeler..
Funda Meriç
10-12-2004, 15:32
İSTANBUL’un yıllardır özlemini çektiği, İstanbul Modern Sanatlar Müzesi 11 Aralık’ta İstanbul halkının hizmetine açılıyor. Yer bienalin gerçekleştirildiği Salıpazarı’ndaki Antrepo.
Salıpazarı’ndaki antrepo müze konseptine göre yeniden düzenlendi. İki kattan oluşan müze İstanbul Modern adıyla açılıyor. İki kattan oluşan müzenin alanı 8000 metrekare. Sineması, eğitim birimleri, kafeteryası, lokantası sergi salonuyla tam bir kültür merkezi.
Önceleri yolu bile olmayan bu yer Başbakan'ın özel talimatıyla yeni bir yola da kavuştu. Ne güzel,gider görür müyüz bilmiyorum ama bu yapı özel hastane gibi tertemiz,bembeyaz olacak. Adı üzerinde yeni..
Ya diğer müzelerimiz, saraylarımız. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan mimari özellikler taşıyan bu eski yapılarımızı gidip görüyor muyuz? Orada yaşanmış hayatları merak ediyor muyuz?
Evet yeni müzeler açılsın, ama aynı titizlikle diğerleri de çürümekten kurtarılsın diyorum ben..
Ya siz?
Didem Bektaş
20-12-2004, 12:28
Ben de Kolleksiyonculuk ve Eski Eser Hukuku diye bir ders seçtim bu sene bu konuya ilgim dolayısıyla...
geçen hafta bu ders kapsamında Karaköy Bankalar caddesindeki garanti bankasının müzesine gittim... bu müzede Osmanlı bankasının kasa dairesini, çalışanlarının tüm bilgi ve resimlerini, gayrimüslimlerle ilişkilerini, eski paraları, eski çek-bono-poliçeleri... kısacası Osmanlı döneminde bankacılığa dair herşeyi görebilmek mümkün... müze resmen "eski" kokuyo ve bence dünyanın en güzel kokularından biri eski kağıt kokusu...
hemen bu müzenin üst katında (bir istanbul masalında bir holding varmıs sanırım aynı zamanda orası) nişan ve madalya kolleksiyonu var... burada da özellikle 1.dünya savası sırasında itilaf ve ittifak devletlerinin halka sempatik görünmek için çıkarttıgı kartpostallar, tabaklar, bardaklar, posterler çok ilginç... osmanlı asker, paşa ve padişahlarının nişan ve madalyaları ile savaşta kullanılan el bombaları da görülmeye değer...
son olarak beyoğlu aznavurun karsısındaki yapı kredi bankasının müzesini gezdim... su an orda altın sikke kolleksiyonu var.. bu müzede de abbasiler, emeviler ve osmanlı ile çok daha eski devirlerdeki altın paraları ve bu paraların nasıl yapıldığını görmek mümkün...
benim bu dersteki tez konum ise arkeolojik boncuklar ve takılar... :) inanılmaz ama m.ö. 30.000 yılına dayanıyor kadınlardaki boncuk takı ile süslenme hevesi ;) kadınlar demişken değinmeden geçemicem... 1907unifeb'de böyle bir topic gördüümü şaşırmıştım... ama okudugumda pekte şaşılacak bir durum olmadığını farkettim; topici açan Funda, ilk ve tek replyı yazan ise Gül ;) ;) başka söze gerek olduğunu sanmıyorum 8) 8) 8) (kızfeb)
Didem Bektaş
29-12-2004, 17:17
Dün gittim sonunda modern sanat müzesine,ilk önce bir hatırlatma yapayım: müze 31 aralığa kadar ücretsiz ondan sonra da öğrencilere 2 milyon...
müzede sadece modern resimler değil klasik resimlerde var iş bankası kolleksiyonundan... ayrıca süper bir fotoğraf sergisi var...
Funda ve gül bu hafta gideceksiniz sanırım "cehennemim" adlı süper bi tablo var bakınca benimle aynı şeyleri düşüneceksiniz kesin ;)
Bedri Baykam'ım da bir tablosu var, gören herkes (bende dahil) bende bu resmi yaparım dio :) bir iki renk karışımı, püskürtme falan tamam :) ama önemli olan öyle bir tabloyu modern sanat eseri diye 200.000 $ a kakalama kabiliyetinin olması galiba insanda...
mutlaka gidin görün diyorum ben :)
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.