Orijinalini görmek için tıklayınız : Futbol hayattır bir ölüm kalım meselesi değil!
Cenker Köse
17-08-2004, 21:06
1907UNIFEB üyesi arkadaşımız Cahit BİNİCİ' nin "Futbol hayattır bir ölüm kalım meselesi değil!" başlıklı yazısı, sitemizin yazarlar bölümüne eklenmiştir. Yazı hakkındaki yorumlarımızı bu başlık altında yapabiliriz.
Muhammed Turan
17-08-2004, 23:55
Cahit Abi tebrik ediyorum. Yüreğine sağlık. Bana sorarsanız bu yazının sadece burda kalması iyi olmaz. Bence bu yazı Fanatik gazetesine fakslanmalı farkımız ve tavrımız gösterilmelidir. Tekrardan Cahit Abi yürekten tebrikler...
Ata Bahadır
18-08-2004, 00:25
Gene harika bir yazi Cahit abi, o reklami ilk gordugumde acaba yanlismi duydum dedim sonra bi daha izledim ve sok oldum. Bir ulkenin spor gazetelerinin birinin slogani boyle olursa o zaman o ulkede stadlarda neden olaylar cikiyor, bunun onune nasil geceriz diye dusunmenin abesi istigalden baska yani yok.
Reşat Özdemir
18-08-2004, 00:32
reklamı izleyince benim de kanım dondu neredeyse.. sonra etrafımdakilere sordum "adam sonucu öğrenince hayata dönüyor dimi, ben yanlış anlamadım?" aldığım cevap ne yazıkki olumsuzdu.. futbolu bir insan hayatıyla eşdeğer göstermek, futbolu futbol yapan nedenleri kaybettiğimiz şu günlerde ihtiyacımız olan son şey.. futbolu yeni nesile bir oyun olarak gösteremezsek o nesilinde futbola gereğinden fazla değer vermesini sağlayarak, toptan kaybeden bir nesil olmalarını sağlamış olmazmıyız? tıpkı bizim gibi..
Vehbi Şirikçi
18-08-2004, 01:51
Türk Futbolu gerçekten bir spor dalı olarak gündemde olduğu sürece göreceği ilginin azalacağını bilen medya kuruluşlarımız bu reklam filmi (henüz izlemedim ama okuduklarım kadarıyla)örneğindeki gibi , futbolun başka yönlerini ön plana çıkararak ilgi çekme çabasında olmuşlardır. *Bu mantıkla hareket eden spor gazeteleri dikkat ettiyseniz haber kaynağı olmaktan çıkarak 5-10 dk fotoğraflara göz gezdirerek vakit geçirmeye yarayacak birkaç sayfa kağıt olmaya başlamışlardır. Transfer dönemleri bu ilkesiz ve yanlış yayınlar daha da göze batmaya başlıyor. Bu adı geçen 2-3 spor gazetesinde çıkan transfer haberleri , daha önceleri çıkan sayısız balon haberin sonucu olarak inandırıcılığı yitirdi.
İnternet spor haberleri ve bazı tv kanalları spor müdürlükleri çok geliştiği için artık bu gazetelerin mevcut halleri ile bir gerekliliği kaldığını düşünmüyorum. Kendilerine baştan aşağı çeki düzen vermedikleri sürece geleceklerini de parlak görmüyorum.
Konuyu biraz dağıttım , netice de üzerinde durulması gereken nokta ; bu spor dalının her kuruluşunun vazifesi ,futbolun sansasyonel kısımlarını , popülist bir mantıkla gündeme getirmek yerine , bilimsel ve sportif bir yaklaşım göstermektir. Türk futbolu ve onun milyonlarca takipçisinin menfaatine olan budur.
Emrah Arsal
18-08-2004, 11:49
Sevgili Cahit çok güzel bir yazı yazmış, tebrikler.
Reklamı gördüğümde şok geçirdim. Bu reklamın bir spor gazetesine ne tür bir fayda sağlayacağını anlamış değilim. Sporun temelinde bir oyun, yani bir eğlence unsuru olduğunu unutup bunu bir ölüm kalıp meselesi gibi göstermek ne medya ne de spor ahlakına uyar. Yeni çıkarılan sporda şiddet yasasında acaba bu türlü yayınlara da bir yaptırım düşünüldü mü?
Salim İrken
20-08-2004, 01:23
bu medya bu şekilde davranmaya devam ettikçe.. ülkede kötü olan şeyleri özendirmeye devam ettikçe.. ve yetkili olan kişilerin bunlara göz yummaları devam ettikçe.. sadece denilecek bir cümle kalıyo.. vah bizim gençliğimize...
Ersin Demirel
20-08-2004, 15:43
Futboldan başka bir spor dalı ile gelir sağlayamayacağını bilen spor medyası ne yazık ki işn cılkını çıkarmıştır.Bu yeni bir olay değildir.Yıllardır üst üste biriken olumusuzluk tepecikleri artık bir dağ olmuş ve patlamıştır.Bu da Fotomaç Gazetesi'nin vesilesi ile olmuştur.
Yaşanan bu olumsuzluk zincirine rağmen bizler hakiki taraftarlık bilinciyle hareket ettiğimiz müddetçe, bizlere atılan çamurlar atanların suratlarında patlayacaktır.
Teşekkürler Cahit...Edebî üslubunu konuşturmuşsun ;)
Bertan Aycan
20-08-2004, 22:02
*Evet futbol basit bir oyun değildir ,
*Evet futbol sadece futbol değildir .
Sporun ; *ama Türkiyede gündeme direkt etkisi olması sebebi ile öncelikle futbolun bu kadar yozlaşması ile ilgili olarak kişiler kurumlar rahatlıkla suçlanabilir.
*Futbol bir , yaşam biçimidir , milyarlarca dolarlık bir endüstridir , onun aşığı milyonlar için asla bitmeyecek olan bir tutkudur.
*Futbolda yaşanan gelişmeler siyeseti etkiler , ekonomiyi etkiler, sıkıcı pazartesi sabahlarının gündemini önce futbol besler.
Abarttık mı?
Hiç zannetmiyorum.
Ama gelgelim spor gazetesiyiz diye hergün 100.000 baskı yapan bu gazeteler futbolu sadece 3 büyüklerden ibaret gördükleri sürece , her milli maçtan önce ve sonra ' Türküz Yeneriz ' gibisinden futbolun doğasına aykırı milliyetçi manşetlerle zaten mutsuz insanların duygularını sömürmeye devam ettikçe bununda üstüne birde futbol seyircisini resmen arenaya davet eden bir söylem benimserse yapacak fazla bir şey kalmamıştır o ülkede.
Yüklü ödeneklerle lüks otellerde dünya kupasını takip etmekle olmuyor bu işler.
Futbol kültüründen yoksun insanlar ne yazıkki gündem yaratıyorlar ve yaratacaklarda .
Benim gittikçe keyfim kaçıyor.
Gökçe Şen
21-08-2004, 12:56
Yoğun bakımda fenerbahçe marşlarını dinlemiş,ameliyata fenerbahçe marşlarını söyleyerek girmiş bir babanın kızı olarak,
Futbolun amacı öldürmek değil, yaşatmaktır diyorum. İnsanları hayata bağlamaktır.Tribün bir can pazarı değil, aralarında tarifi konamaz bir sevgi bağı olan insanların hayatlarını paylaştıkları yerdir. İnsanların fenerbahçe sevgilerinin büyüklüğünü ispatlamaları içim ölmelerine gerek yoktur. Gerçek fenerbahçe sevgisi yaşamı seven insanlara destek olan, güç veren sevgidir. İnsanların ölümlerini reklam aracı yapan ve insanları menfaatleri uğrunda harcayan herkesi kınıyorum. Hiçbir ideoloji insan hayatından daha önemli değildir. İnsanlar futbol sevgisi uğrunda ölmemelidir. Bu sevgiden güç alarak yaşamalıdır, hayata dönmelidir. Halkı etkileyen reklamlar, gazeteler, televizyonlar bunu anlatmalıdır. Çünkü insanlar değerlidir. Çünkü insanlara ihtiyaç vardır.
Cahit ellerine sağlık.Senin imzan olan her yazının tüylerimizi diken diken edeceği şüphesiz.Yürekten tebrik ediyorum.
Ertu Aydın
21-08-2004, 17:31
Her zaman olduğu gibi çok güzel bir yazı.Ellerine sağlık Cahit Abi.
Cahit Binici
22-08-2004, 20:06
sevgili arkadaslar yaziya gostermis oldugunuz ilgiye ve destege cok tesekkur ederim. yazi bugun radikal 2 ekinde de yayimlanmis.
sevgili kuzey karasu sozlerin tartismayi baska bir zemine cekebilir endisesindeyim -ki bunu tartismak da guzel olurdu ama bu topic onun yeri degil. yine de bir seyler soylemeden gecemeyecegim. ekseni kaybetmeyelim yeter.
ulke icin seve seve olmek, olmeyi guze alabilmek kotu bir sey degil ve benim icin de buyuk bir erdemdir. ancak meselenin diger tarafindan bakabilmek gerekiyor. yillardir egitim sistemi icerisinde yuceltilen sey bu oldu. bu da pek saglikli bir sey degil. bir ulke icin "gerektiginde" olebilmek baska bir seydir, bir ulke icin nasil, onurlu ve ahlakli olarak yasamayi ogretmek baska bir seydir. basin, egitim sistemimiz bize isin sadece bu kismini ogretmekle yetiniyor diyorum o yazida. halklari olume hazir, kurulmus kelle parcalari olarak gormenin verdigi rahatsizlik yani. bu ulkenin en buyuk universitesinin rektoru kursuye cikip "tepemizi attirmasinlar yuz bin sehit daha verir atina'yi aliriz" diyebilmesinin verdigi rahatsizlik yani. nasil ki bekara es bosamak kolaysa oglu asker olmayana sehit vermek kolay anlasilan. sehit dediginiz hayati olan yani hayalleri, planlari, umutlari, dertleri, sevincleri olan bir insandir. bir kelle parcasi degil.
bu toparaklar yuzyillardir olumlere tapiyor. bir seyin ugruna olmek cok onemlidir de bir seyin ugruna yasamak cok ciddiye alinmaz. asklar bile oyle yasanmiyor mu? askina karsilik alamayan intihara yonelmiyor mu "ugruna olmek" adina? ben bu vatan ugruna olmek istemiyorum. bu vatan ugruna yasamak ve onu yuceltmek istiyorum. bu ulke icin seve seve yasayan ve calisanlar onu terorden, krizlerden, belalardan uzak tutacak insanlardir. bu ulke icin seve seve yasayan insanlar bir cirpida 100 bin genci hirslar ugruna olume gonderenlere dur diyebilecek insanlardir. bu insanlari en cok rahatsiz eden sey egitilmis piril piril beyinlerin baska ulkelere goc etmesine yuregi ciz eden insanlardir. olmek cok kolay ama her seye ragmen yasamak zor.
bu konusmayi futbola indirgeyecek olursak: futbol kulturunde de olumle ve dolayisi ile siddetle beslenen bir ortam yaratiliyor. bunun sonucuna da katlanmamiz isteniyor. bir "kisim kendini bilmezi" etkisiz hale getirirsek sorunu cozecegimiz varsayilir. oysa oyle degil. futbolu bir senlik havasindan meydan savasina donusturen sey bu olum kalim meselesi duygusudur. cunku fenerbahce ya da gaassaray ugruna olmek yuceltiliyor. biz unifebliler olarak fenerbahce ugruna olmeyi degil yasamlarimizin cok onemli bir kismini ona adamayi goze almaliyiz.
vatanseverlik ile fasizm arasinda cok onemli bir cizgi vardir. fasizm kendinden olmayani yok sayar. sadece kendisinin hakimiyetine razi olabilir. vatanseverlik ve milliyetcilik ise (ozellikle ataturk milliyetciligi) kendinen olani yoksaymaz ama kendinden olani yuceltmek, buyuk tutmak cabasindadir. (bkz. ataturk)
futbolda da fanatizm ile holiganizm arasinda cok onemli bir cizgi vardir. holigan kendinden olmayani yoksayar. kendi kabilesinin fasistitir o. birisi ondan degilse her turlu kotulugu hak eder. (bkz. hitler)... fanatik ise kendinden olmayani yok saymaz. onunla rekabet eder ama "oteki"nin uzerinde yapilacak her turlu kotulugu hak ettigini savunmaz. kulubunu yuceltmek icin ugrasir. sevgisini baskasinin uzerinden anlatmaz. *
Çınar Şahin
23-08-2004, 23:02
Cahit Abi,
Yazinizi hem web sitemizde hem de Radikal 2'de gordugumde cok ciddi manada cosku yasadim, dusunduklerinizi son derece acik, akici ve en onemlisi insana okumaktan keyif aldiran bir uslupla yaziyorsunuz.
Sizinle ayni birligi paylastigim icin cok mutluyum.
Saygilarimla.
Levin Susar
23-08-2004, 23:43
Hafta sonu dernekte sohbet ederken arkadaşlarla, birden Çınar aradı :)
"Radikal gazetesini alın hemen, ekiyle birlikte..."
- Hayırdır olm ne var...
"Cahit Abi nin yazısı çıkmış"
Koştuk aldık :)
Güne daha bi mutlu, daha bi enerjik girdik.
Göğsümüz de kabarmadı değil...
Bir kez daha ellerine sağlık Cahit...
Vehbi Şirikçi
24-08-2004, 01:01
Kalemine sağlık Cahit Binici, umarım yazılarından, fikirlerinden daha çok yararlanabiliriz. Çoğunluğun görmediği ve farketmediği, ayrıntı gibi görünen ama önemli hususlarda bizleri aydınlatmaya devam edersin.
Sercan Matur
24-08-2004, 19:11
Kalemine Sağlık Cahit Hocam ;)
Onur Kalkandelenli
24-08-2004, 20:26
Tebrikler Cahit hoca!
Levin Susar
08-09-2004, 01:19
Bu olayda sevgili Cahit'in bir parça da olsun emeği geçtiyse ne mutlu bizlere :)
Cahit Binici
09-09-2004, 13:47
RTUK'e de defalarca yazdim, bu reklam filmi pek cok yasa ve yonetmelige aykiridir diye. Yeni spor yasasina gore aslinda agir ceza almalari gerekiyor. Ama bu yasa ve yonetmelikler onceki yillarda oldugu gibi sanirim yine Fenerbahce uzerinde test edilecek.
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.