PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Okunması Gereken Bir Yazı

Şabettin Doğan
26-06-2006, 13:24
Kültürel Bölünme

Türkiye, herkesin gözü önünde çatır çatır ikiye bölünüyor:

Bir yanda, evrensel, laik ve demokratik kültüre göre yetişen, ona göre yaşayan çağdaş bir kitle.

Öte yanda Ortadoğu'nun Ortaçağ aşamasında duraklatılmış Arap kültürünün yansıttığı biçimdeki İslam anlayışına göre yetiştirilen ve ona göre yaşayan bir kitle.

Bu bölünme, İran 'da kanlı bir hesaplaşmayla bitti.

Şimdi Türkiye'de herkes ''Ne olacak? Acaba toplum olarak 'geri dönüşü olmayan noktayı' geçtik mi'' diye soruyor.

Hiç kuşkunuz olmasın, eğitim sürecimiz ve eğitim üzerindeki..........................dinci etkisi böyle sürerse, ''geri dönüşü olmayan nokta'' çok kısa bir süre sonra aşılacak.

Çağdaş kültüre göre yetişen, bu kültüre göre yaşayan kitle ile dinci kültürle yetiştirilen, bu kültüre göre yaşayan kitle arasındaki iletişim ve etkileşim her geçen gün zayıflıyor, artık kopma noktasına geldi.

1946'da tohumları atılan süreçlerle başlayan bu iki ''farklı kaynaktan'' üretim sonunda ortaya çıkan kitlelerin arasındaki iletişim ve etkileşim günümüzde sadece zayıflamakla da kalmadı, kitleler arasındaki fark, politikacılar tarafından ''siyasal kırılma'' ekseni yapılalı beri, neredeyse düşmanca titreşimler kazandı.

Her iki kitle de ''ötekini'' kendi yaşam biçimine karşı bir tehdit olarak görüyor:

Böylece Türkiye, tarihinin (hemen hemen etnik bölünmeyle aynı düzeyde olan) en tehlikeli tehdidini, bir ''kültürel bölünme'' tehlikesini yaşıyor.

İnanca dayalı kültür, ürettiği kitlede, ''başı açık kadınların-kızların günahkâr olduğu'' anlayışı üzerine kurulu bir davranış biçimini, ''türban'', ''haşema'', ''tesettür'', ''harem-selamlık'' uygulamaları gibi simgelerle, yeme içme kültürü, giyim kuşam kültürü gibi, günlük yaşamın en belirgin alanlarına taşıyor ve iki kitle arasındaki bir çatışmayı hem görünür, hem de kaçınılmaz hale getiriyor.

Her ülke kendi vatandaşını üretir:

Dil, din, tarih, coğrafya, siyaset, hukuk, örgün ve yaygın eğitim yoluyla bireyleri biçimlendirir.

Bütün bu alanlardaki bilgiler, bir ortak davranış biçimini, bir ''ortak yaşam kültürünü'' oluşturur.

Türkiye'de tahrip edilen işte bu ''ortak yaşam kültürü'' dür.

Yeme içmeden giyim kuşama, eğlence ve dinlenceden ibadete, yaşamın her alanında birbirini tehdit olarak algılayan bu iki farklı kitle arasındaki çatışmayı, eğitim yoluyla yaratmayı ve siyaset yoluyla güçlendirmeyi başardık.

Şimdi acaba sıra, kan ve gözyaşından başka bir şey üretmeyecek olan bir ''hesaplaşmaya'' mı geldi?

1990'dan sonra öldürülen, çağdaş, laik ve demokratik toplumun sözcülüğünü yapan aydınlar;..................bu ''hesaplaşmanın'' habercileri mi?

Herkes, özellikle de politikacılar bir an önce aklını başına toplamalı, bu çılgınca kamplaşmaya ve bölünmeye ''dur'' demeli.

Yoksa yarın çok geç olabilir!

Dış konjonktür tarafından da pompalanan bu kamplaşma ve bölünmeye dayalı bir hesaplaşma Türkiye'ye felaketten başka ne getirebilir.

buraya taşıdığım bu yazının propaganda olarak algılanmaması için yazının bir kısmını noktalı yerlerle geçtim.Emre Kongar'a ait yazının tamamına bir çok haber sitesinden ulaşabilirsiniz.

dikkat etmeliyiz her yönden sağlam olmalıyız ülkemizde ki huzurun bozulmasına izin vermemeliyiz.

Amir Özkul
26-06-2006, 17:22
emeğine sağlık

Atilla Çevik
26-07-2006, 04:48
Huzuru bozanlara karşı bir tutumumuz olmalı bence,birlikte hareket her zaman iyidir.
Bu konuyla ilgilenelim bilgilenelim tepkimizi koyalım...

Eray Karabağlı
30-07-2006, 16:02
Kesinlikle...

Melis Varan
30-07-2006, 23:09
Emre Kongar analizleri çok sağlam bir sosyolog, ilgilenen herkese tavsiye ederim. Bu yazı için de teşekkürler Şabettin.

Şabettin Doğan
31-07-2006, 01:11
Emre Kongar analizleri çok sağlam bir sosyolog, ilgilenen herkese tavsiye ederim. Bu yazı için de teşekkürler Şabettin.

bişey değil ben teşekkür ederim ;)

Gaye Sülün
21-10-2006, 23:44
Okunması gereken bir yazı kesinlikle. Hayata geçirmekte aynı derecede kesinlik taşıyor.
Herkes farkında bazı şeylerin -belki-, ama bizim yine de farkındalığımızı arttırıp artık çözümler üzerinde düşünüp tartışmamız lâzım.
Teşekkür ederim=)

Emre Şirin
22-12-2006, 19:25
yazı için teşekkürler ;)

Pınar Yıldırım
25-12-2006, 00:40
Şimdi acaba sıra, kan ve gözyaşından başka bir şey üretmeyecek olan bir ''hesaplaşmaya'' mı geldi?

buraya gelinceye kadar uyuyor muyuz ?

Onur Aloğlu
25-12-2006, 03:36
Yerinde ben olsam Mehmet Barlas' a çoktan kafa atmıştım. İyi tahammül ediyor kendisi. Saygım sonsuz. :)

Sadece bu analizi değil, diğerleri de çok isabetli. Ben de tavsiye ederim. ;)

Umut Fumen
13-01-2007, 03:26
Arkadaşlar çok hassas bi konu bu.. bu tip ayrılıklarınn olmaması ve her koldan birleşmenin sağlanması gerekk, bunu da biz ve bizim gbiler yapabilir sadece.. eğer bizim neslimiz bunu çözemezse ilerde daha kötü olduğunda çocuklarımızın yapacaı hiçbirşey kalmaz..

Atatürk ilke ve inkilaplarına bağlı insanların çokluğuyla ve örgütlenmesiyle ve war olduğunu göstermesiyle aşılamayacakk hiçbi engel olmadığını düşünüyorumm..

Ayrıca böyle bi konuyu gündeme getirdiği için Şabettin arkadaşıma teşekkür ediyorum..

Doruk Sarıkaya
13-01-2007, 05:32
Şabettin gerçekten çok önemli bi konuyu bizimle paylaştığın için öncelikle sana teşekkür ederim...

Gerçekten Türkiye,dış mihrakların etkisi altında kalmış, Atatürk'ün ileri görüşlülüğünden yoksun,daha hedefinin ne olduğunu bilmeyen yöneticilerin elinde,ve bu yönetim bizi sadece kaos'a sürükler.. Liselerde millet birbirini bıçaklıyor,eğitim sistemi her 3ay'da bir değişiyor,hocalar derslere giremiyor,toplumda her geçen gün artan şiddet çözümlenmeyi beklerken..
birileri hala türban tesettür haşema cümleleriyle gündemi oyalıyor...
Hala siz - biz davası,hala iki'Lik yaratma çabaları!
Emre Kongar gerçekten iyi bir analiz yapmış,ve Umut'un dediklerine katılıyorum,bu gidişatı bizim nesil değiştiremezse,ilerde işler iyice ray'ından çıkacağı için kimse değiştiremez...

Murat Çakar
30-05-2010, 12:51
Türkiye yapısı itibariyle içinde birçok etnik grup ve farklı kültürlerin bir arada olduğu kozmopolit bir ülke ve Türkiye'nin zenginliğidir.Hepimiz Atatürk'ün izindeyiz ve bize emanet edilen bu değerleri korucuları ve gelecek nesillere aktarıcısıyız.Eğer herkese birbirine hoşgörülü,saygılı ve hümanist yaklaşırsa sanırım bütün engeller,şüpheler ortadan kalkar fakat yeri geldiğinde de masaya yumruk vurmasını da bilmeliyiz.Paylaşım için teşekkürler.

Onur Yıldırım
31-05-2010, 00:41
Yarınki sınavım gereği Banu Avar'ın Böl ve Yut kitabıyla ilgili araştırma yapıyordum. TRT'de daha önce yayınlanan ve sonra yasaklanan bir program olan Sınırlar Arasında videolarını izledim. Programdan sonra kitaplaştırılmış zaten. İsmi de Böl ve Yut olmış. Özellikle Ortadoğu'da ve ülkemizdekiler üzerine yazılmış bir kitap. Aramızda okuyanlarımız olmuştur ya da Sınırlar Arasında programını. Bu yazıyı kapsıyor çok çok önemli konulara değiniyor. Gerçekten de çok dikkatli ve üstüne gitmemiz gerekilen bir konu ama biz halk olarak üzerinde durmadığımız, umursamadığımız bir konu.

Kitabı okumasanız bile aynı içeriği olan ama zevkli kılan Sınırlar Arasında programının kayıtlarını incelemenizi öneriyorum.

Herkes oyunların bilincinde olmalı ki bütünlük bir nebze sağlanabilsin.

Oyunlara gelmeyelim!

Kübra Dindar
31-05-2010, 21:02
Dış konjonktür tarafından da pompalanan bu kamplaşma ve bölünmeye dayalı bir hesaplaşma Türkiye'ye felaketten başka ne getirebilir.
Çok doğru.

Süleyman Sovukluk
02-06-2010, 06:54
Bu tip ince konularda bize düşünmemizde yardımcı olacak birtakım bilgilerin ulaşmasında katkı sağlayacak bu yazı için teşekkürler emeğine sağlık ...

Onur Yılmaz
06-06-2010, 02:46
Kültürel ayrışma bu kadar açık belki ama aynı sistem içinde var olabiliyor. ikisi de kapitalizmin uzatılan şekerlerini seve seve yiyor. Birbirini öteki görme ve düşmanlaştırma da şekeri yeme sebebi. Biz gerçek kültürel ayrışmayı her geçen gün milliyetçileşerek yapıyoruz, gerçekte bir insanın hayatında anlam ifade etmeyecek değerleri kutsallaştırıp; barışı, insanlığı, toplumsal adaleti, geleceği düşüncemizin önceliklerinde geriye atıyoruz. Dediğim gibi bu düzende her şey para için yapılıyor, kültürler paraya dönüştürülüyor, insanlık önceliğini kaybedeli çok oldu.

Adem Ünsal
10-06-2010, 05:50
günümüzde artık bu bilinç buradaki değerli arkadaslarımız gibi düşünen önemli kişilerin çalışmalarıyla son bulmaya başladı hatta son bulacak..Türkiye'de artık dış devletlerin istediği gibi yöneltilip kardeşler birbirine düşmeyecek..