Orijinalini görmek için tıklayınız : Gönüllü Abla /Abi Olmak İster misiniz?
Burcu Oy
28-12-2004, 12:37
Merhaba,
Size dört senedir gönüllü olarak içinde bulunduğum, bu sene başından beri de program olarak yapılandırılıp, yürütülmesinden sorumlu olduğum bir gönüllü programından bahsetmek istiyorum, sizlerden de abla /abi olmak isteyen bir çok gönüllü çıkabilir düşüncesi ve umuduyla...
Bu amaçla program tanıtım mailini, işleyişi anlatan ekle birlikte bir sonraki mesajda aktaracağım. Başvuru formunu bu şekilde yazamıyorum formatı uygun olmadığı için, ama ilgilenen arkadaşlara mail yoluyla iletebilirim tabii ki. Neyse, zaten siz yeter ki ilgilenin ben elimle getiririm formu nereye isterseniz :)
Programdan diğer mesajda bahsedileceği için ben burada benim dört senedir abla olarak ilgilendiğim çocuktan ve ilişkimizden bahsetmek istiyorum çok kısaca. *
Ramazan'la tanıştığımızda 11 yaşındaydı, şimdi kocaman oldu tabii. 10 sene önce Mardin'den buraya göç etmiş olan 11 çocuklu bir ailenin ortanca çocuğu Ramazan. Aile Tarlabaşı'nda oturuyor, tabii babanın işi yok, eğitimi de... Neyse bu karanlık görünen tablonun ayrıntısına girip duygu sömürüsü yapmak gibi bir niyetim yok.
Biz dört senedir hemen her hafta 2 saat birlikte vakit geçiriyoruz onunla. Neler mi yaptık. Sinemaya, tiyatroya gittik, müze gezdik, maç yaptık, elişi çalışmaları yaptık, vapura bindik, piknik yaptık, sergi gezdik,kütüphaneye gittik, ders çalıştık,kitap okuduk, Maçka parkında erik topladık,Maça gittik (tabii Fenerbahçeli:)), İstiklal'de gezdik öyle, karne partilerine katıldık,sırdaş olduk birbirimize...
İlk başta ihtiyacı olan bir çocuğa yardım etmek motivasyonuyla başlayan ilişkimiz, çok güzel bir arkadaşlığa dönüştü. Bana belki de benim ona öğretebildiğimden çok daha fazla şey öğretti, gösterdi. Bir yerden sonra hakkaten kardeşimle ne yapabilirsem, onunla da yapabileceğim bir ilişki oldu aramızdaki. *
Şimdi ben daha fazla çocuğun böyle bir ilişkide varolabilmesi isteğiyle Gönüllü Abla/Abi Programı'nın yürütülmesi için çalışıyorum.
Bu sene için 25 abla/abi-kardeş çifti hedefledik İstanbul'da, ama henüz yeterli gönüllü sayısına ulaşamadık. Tabii ablalara da ihtiyacımız var ama özellikle abilere daha çok, çünkü programda 11 yaşının üstünde ve dolayısıyla bir ablayla eşleştirmemiz pek de iyi olamayacak bir çok erkek çocuk var, model alabilecekleri bir abiye ihtiyaç duyan. O yüzden , sizin de katılabileceğiniz düşüncesiyle, programı tanıtmak istedim...
Sonraki mesajlarda başvuru için en kısa zamanda yazdığını göreceksiniz. Aslında 20 Aralık demiştik, ardından da oryantasyon oldu zaten, ama dediğim gibi önemli olan kardeşlerin kendilerine uygun abla/abilerle eşleştirilebilmeleri zamanla yarışmak değil sonuçta. O yüzden biz de yeterli sayıya ulaşana kadar biraz uzattık başvuru süresini en kısa zamana kadar :)
Kardeşleri mutlu edebilmek için programda birlikte çalışabilmek dileğiyle...
Kocamaaan Sevgiler
Burcu
Burcu Oy
28-12-2004, 12:40
* Çocuklarla birlikte oyun oynamaktan, ders çalışmaktan, tiyatroya-sinemaya gitmekten, müze ve sergi gezmekten, spor yapmaktan, parkta oturup sohbet etmekten, eğlenmekten zevk alacağınıza inanıyorsanız,
* Duyarlı bir yetişkin olarak, sosyal, ekonomik, kültürel ve akademik alanlarda çeşitli zorluklar yaşayan, 7-16 yaşlarında bir çocuğun:
* Kendisine ve çevresine olan güveninin artması,
* Ailesine, arkadaşlarına ve geniş bağlamda topluma karşı aidiyet duygusunun artması,
* Daha gelişmiş sosyal becerilere sahip olması,
* Arkadaşları ve ailesiyle daha iyi ilişkileri olması,
* Okula devamlılığının artması,
* Akademik performansının gelişmesi,
* Kendisiyle birlikte ailesinin de, toplum tarafından fark edilmiş, anlaşılmış ve kabul edilmiş hissedebilmesi için,
onunla arkadaşlığa dayanan yakın, tutarlı, düzenli, destekleyici ve en önemlisi haftada bir kere 2-3 saat birlikte olabileceğiniz, en az iki yıl sürecek olan bire-bir bir ilişki kurarak 'Gönüllü Abla & Abi Programı' ile birlikte çalışmak için istekli ve hazırsanız, evet doğru yerdesiniz!
Öyleyse bakalım birlikte neymiş bu ‘Gönüllü Abla & Abi Programı’ sorularımız eşliğinde...
Nedir?
* Her çocuğun hayatında onu dinlemeye, onunla yeni dünyalar keşfetmeye hazır, onunla beraber zaman geçirmekten zevk alan yetişkinlere gereksinimi vardır.
* Gönüllü Abla & Abi Programı zor koşullarda yaşayan çocukları, *program kriterlerine uygun yetişkin gönüllülerle birebir eşleştirerek, sunduğu süpervizyon ve eğitim desteğiyle aralarında ,her çocuğun gelişimi için gereksinim duyduğu destekleyici yakın *bir ilişkinin oluşmasını amaçlamaktadır.
Ne Yapar?
Gönüllü Abla / Abiler eşleştikleri çocuklarla buluştukları *haftalık 2-3 saatlik görüşmelerde onlarla birlikte,
* oyun oynuyorlar
* birlikte ders çalışıyor, ortak ilgi alanlarını paylaşıyorlar
* tiyatro-sinema gibi kültürel aktivitelere katılıyorlar,
* müze ve sergi geziyorlar,
* ve her şeyin ötesinde konuşarak zaman içinde iki yakın arkadaşa dönüşüyorlar...
Ne Kazandırır?
Yurtdışında yapılan geniş kapsamlı araştırmalarda programa katılan çocukların:
* aile ve arkadaşlarıyla daha olumlu ilişkiler geliştirdikleri,
* okul başarılarının yükseldiği,
* özgüvenlerinin arttığı,
* okul devamsızlığı, madde kullanımı gibi riskli davranışlarında azalma olduğu,
gözlemlenmiştir.
* Programda yer alan Gönüllü Abla ve Abiler de bu ilişki sayesinde özgüven, yaratıcılık, sorumluluk alma ve problem çözme becerilerinde artış hissedip sosyal problemlerin çözümüne katkıda bulunabileceklerini fark etmişlerdir.
Nasıl İşler?
Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği’nin (SKYGD-www.skygd.org) yürüttüğü Gönüllü Abla & Abi Programı Big Brothers Big Sisters International (BBBSI-www.bbbsi.org) modeline uygun olarak, Gönüllü-Küçük Kardeş- Aile ekseninin gereksinimlerini gözeterek,
* gönüllü seçme ve eğitimi,
* küçük kardeş ve aile değerlendirmesi
* gönüllü ve uygun küçük kardeş eşleştirmesi,
* kurulan ilişkiyi destekleyici hizmetler,
gibi çalışmalar yapmaktadır.
Şu anda İstanbul'da uygulanmakta olan Gönüllü Abla & Abi Programı bu sene için 25 'Abla / Abi'yi *'Küçük Kardeş'leriyle buluşturmayı hedeflemektedir.
* * * * * * * * * * * * *
Desteğinizin ‘küçük kardeşinizin’ özgüvenine
Bu güvenin de onun başarılarına
Neler katabildiğini
Hep birlikte yaşayabilmek dileğiyle
Ekte bir belge ve form bekliyor sizi
Okuyup doldurarak atın ilk adımınızı diye...
Program Danışmanı
Yrd. Doç. Dr. Serra Müderrisoğlu
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
Program Süpervizörü
Burcu Oy
Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği
Bereketzade Mah. Kule Çıkmazı No:9/2
Kuledibi Galata İstanbul
Tel: 0212 2527054
Faks:0212 2433068
E-mail:info@skygd.org
Web: www.skygd.org
Burcu Oy
28-12-2004, 12:52
Öncelikle Gönüllü Abla / Abi programında yer alma isteğiniz ve girişiminizden dolayı hepinize teşekkür etmek istiyoruz.
Gönüllü abla / abi olabilmek için ilk şart, aşağıda belirtilen program basamaklarının, ve sorumlulukların bilinciyle kuvvetli bir motivasyona sahip olmanız. O yüzden gelin bir göz atalım neymiş bu basamaklar ve sorumluluklar... * *
Program Başvurusu
*Başvuru formunun eksiksiz bir şekilde doldurmanız.
*T.C. Savcılığından sabıka kaydınızı almanız.
*Program sorumlularının iletişime geçebileceği, size referans verebilecek üç kişiyi belirlemeniz. *
*Ve bu belgeleri verilen iletişim adreslerinden en kısa zamanda bize ulaştırmanız.
Başvuru formuyla program kriterlerine uygun bir aday olarak katılacağınız
Oryantasyon
*Programın tüm ilke ve prosedürleriyle aktarıldığı,
*SKYGD ve BBBSI sunumlarının yapıldığı,
*Görüşmekte olan Abla/Abiler ve Küçük Kardeşlerin katılımıyla renklenen,
oryantasyon *22 Aralık 2004’te Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleşti.
Görüşme
*Program süpervizörü ile SKYGD ofiste yapacağınız kapsamlı ve kişisel bir görüşmedir.
*Amacı program hedef gurubundan bir çocukla içten, yakın, tutarlı ve düzenli bir ilişki kurabilmek için gerekli motivasyona ve yetilere sahip olduğunuzu doğrulamaktır.
*İçeriği yalnızca program danışmanıyla paylaşılabilir
Tüm değerlendirme sürecinde programa uygunluğunuzu göstererek Gönüllü Abla / *Abi olmaya hak kazandınız. Şimdi sırada...
Eğitim
Program danışmanı tarafından Ocak ayı içerisinde verilecek olan eğitimde:
Gönüllülük:
*İletişim becerileri,
*Çocuk gelişimi,
*İlişkinin gelişimsel süreci,
*İlişkide karşılaşılabilecek zor durumlar ve çözüm önerileri,
*Birlikteyken yapılabilecek aktiviteler ve oynanabilecek oyunlar,
gibi konular ele alınıp, drama yöntemiyle zor durumlar karşısında *uygulayabileceğiniz seçenekleri canlandırmanıza olanak sağlanacak.
Eşleştirme
*Gönüllü abla / abi’ler ve çocuklar hakkında, gerekli tüm bilgilere ulaşılmasının ardından, *Çocuğun gelişimsel düzeyine, karakteristik özelliklerine, ihtiyaçlarına, ilgi ve tercihlerine, Sizlerin becerilerinize, güçlü ve zayıf yönlerinize, tercih ve ilgi alanlarınıza göre,
*Ve tabii bu özelliklerde ortak ve uyumlu noktaların yeterli düzeyde *olmasına dayanarak,
iki yıl süreyle birlikte olacağınız çocukla eşleştirileceksiniz...
Veee işte o an!!!
‘Küçük Kardeş’inizle tanışacağınız gün,
*Şubat ayı başında,
*SKYGD ofisimizde,
*Siz ve eşleştiğiniz çocuğun yanı sıra, onun ailesi ve program süpervizörümüzün de hazır bulunacağı bir ortamda yaşanacak...
Süpervizyon
*Siz ve eşleştiğiniz çocuk haftalık birebir görüşmelerinize devam ederken,
*Program süpervizörümüz sizinle, eşleştiğiniz çocuk ve onun ailesiyle haftalık telefon görüşmeleri yapıp sizlerden aldığı bilgilere göre ilişkinize ve size gerekli desteği sağlamaya çalışacak.
*Program danışmanımız da her ay tüm gönüllü abla ve abilerin katılımıyla düzenlenecek toplantılarda, süpervizyon desteğinin yanı sıra konuları o ay içerisinde ilişkilerde yaşananlara göre belirlenecek olan eğitim programları sunacak sizlere.
Ayrıca tüm gönüllü abla ve abilerle eşleştikleri çocuklar yılda en az iki kere grup olarak buluşma şansını bulacak düzenleyeceğimiz eğlenceli büyük organizasyonlarda.... * *
Birlikte geçireceğimiz bu süreç, ‘Küçük Kardeş’inizin gelişimine katkıda bulunurken , umuyoruz ki sizlere de sosyal problemlerin çözümüne katkıda bulunabileceğinizin farkındalığını ve mutluluğunu getirecektir.
Burcu Oy
28-12-2004, 12:58
Bu arada korkutmasın sizi bu detaylandırılmış süreç, sonuçta evet önemli bir sorumluluk ama bir çocukla abla/abi olarak yakın bir ilişki kurabiliyor olmak asıl gerekn. Bir de şu iki yıl meselesi, genel olarak iki yıl sonrasını bilmek zor tabii, dolayısıyla adayların bazen bu konuda kaygıları olabiliyor.O yüzden eşleştiğiniz zamandan itibaren 3 okul dönemi ve yaz tatikli de diyebiliriz, ya da süre yönündeki kaygılarınızı konuşabiliriz.Ama şunu söyleyebilirim ki, bir zorunluluk olmadan da eşleşen çiftlerin %75'i görüşmeye en az iki yıl devam ediyorlar zaten.
Dediğim gibi yeter ki siz isteyin...
Tekrar kocaman sevgiler...
Burcu
Burcu Oy
28-12-2004, 13:10
http://img148.exs.cx/img148/6200/resizeoframazan7sc.jpg
Bu da Ramazan'la ben, ama 3 yıl önce,
şimdi kocaman oldu!
Nobre'ye benzemiyo mu? *:D
Melis Varan
28-12-2004, 15:43
Burcu öncelikle çok teşekkürler tüm bunları buraya aktardığın için. Çalışmaların için de kolay gelsin..
Doğrusu bunu duyduğumda başta heveslenmiş sonra da 2 yıl boyunca onla olmayı garatilemek zor olduğu için kendinden eminlere yerimi bırakmayı uygun görmüştüm. Ciddi sorumluluk istiyor bu iş ve elbette haftada 2 saatimi kesinkes ona ayırıp ayıramayacağımdan da kuşkulanıyorum.
Dediğin gibi işin içine girince belki değişir düşüncelerim ama genel olarak çok sorumluluk isteyen bir gönüllülük bu.
Bu nedenle ciddi kaygılarım var.
Nobre'ye selamlar ;)
Tekrar teşekkürler
Uğur Yedikardeş
29-12-2004, 01:25
Burcu seni canı gönülden tebrik ediyorum gerçekten çok güzel bir dayanışma. Bugun tanısma toplantımız vardı, yeni arkadaslara da aktardık. Ben malesef okulla işi bir arada götürdüğüm için katılamıyorum. Umarım en kısa zamanda gerekn sayıda gönüllü bulunur ve bu çocuklar da topluma kazandırılır
Serkan Özen
29-12-2004, 01:51
Hakikaten çok anlamlı manevi bir düşünce fedakârlıktan da öte bişi bu. Haftada 2saatini ayırma meselesi değil olay sevgini ve ilgini yansıtabilmek gerçekten zor iş. Ben de ilk okuduğumda yapabilirim gibi geldi ama şartları daha esnek bir aktivite olsaydı elimden geldiğince iştirak etmeye çalışırdım. Bir de ailem de İstanbul'da yaşamıyor.
Zübeyde Şengül
29-12-2004, 03:18
çok güzel bir şeye gönül vermişsin..keşke zaman olsaydı da ben de elimden geleni yapabilseydim. güzin ablalığı sadece gazetedeki "sevgili güzin abla aldatıldım napıyım" "sevgili yavrum boşan" dan ibaret sanırdım..teşekkürler böyle bir oluşumdan haberdar ettiğin için.
nobreye öpücükler..sana da sevgiler
Levent Sarıbaş
29-12-2004, 05:54
http://img148.exs.cx/img148/6200/resizeoframazan7sc.jpg
Bu da Ramazan'la ben, ama 3 yıl önce,
şimdi kocaman oldu!
Nobre'ye benzemiyo mu? *:D
hakkaten benziyo yaw..yaw yoksa şimdi bu o olmasın..yani nobre bu olmasın..(anladın işte.)
Tuğba Demirkaya
29-12-2004, 15:13
acaba yapabilirmiyim ??? diye düşünüyorum haftada 2-3 saatimi onlar için seve seve ayırırım ama yazın buralarda olmadığım zaman bir sorun olur mu diye merak ettim
seni tebrik ederim Burcu muhteşem birşey
benim soruma cevap verirsen sevinirim belki bende senden biri olurum
Burcu Oy
29-12-2004, 19:44
Tekrar merhaba,
Öncelikle tüm yorumlar için ilgilenen herkese çok teşekkür etmek istiyorum ve ilk günün ardından gelen bu yorumlarla UNIFEB ailesinden programda abla/abi olabilecek birçok gönüllünün çıkacağına olan inancım daha da arttı.
Meliscim, işin içine girince düşüncelerinin değişeceğine eminim :), kaygılarının olması çok doğal ve belki olması gereken de bir şey,dediğin gibi sorumluluk sonuçta ama çok da keyifli bir sorumluluk, kaygılarıon konusunda yüz yüze de konuşabiliriz ne zaman istersen...
Kaan,sen de çok önemli bir noktaya değinmişsin, süreklilik ve tutarlılık. Özellikle çocuksa ilişkide olduğunuz kişi bu çok önemli. Ama gerçekten bir yerden sonra sabırsızlanan tek o olmuyor ve zaten arkadaşlarınla takılıp gitmemeyi düşünmüyorsun bile.Bu arada üniversitenizdeki CIP projeleri de çok değerli çocuklar için. Proje süpervizörlerinden Ümit vardı sanırım soyadı Bostancı, iyi de bir Fenerbahçelidir aynı zamanda. UNIFEB'in içinde de böyle konularda deneyimi olanlar birlikte bir proje üretebiliriz kim bilir. Bir de tabii sen iyi bir abi olmaz mısın ne dersin?
Uğur,çok sağol tebrik için benden de kocaman bir teşekkür Marmara'ya aktarımlar için, senin de dediğin gibi umarım ulaşabiliriz gereken gönüllü sayısına. Tanıdıkların varsa programda yer alabilecek, çocuklar bekliyoor ! :)
Serkan, bence sen gel bir kere daha düşün :), tamam her hafta görüşüyorsunuz ama ne yapacağınız tamamen senin ve kardeşinin elinde olacak , yani aslında oldukça esnek. Tatil dönemlerinin tamamında İstanbul'da değilsen tabi bu bir sorun olabilir. Ama zaman zaman burada olamamak uygun bir dille ve zamanında iletildiği takdirde çok da sorun olmuyor. Sevgi ve ilgi öyle otomatik gelişiyor ki onu hiç dert etme...
Zübeyde, Nobre'den de sana öpücükler :) Zamanı iyi kullanabisek aslında zaman yiyicilerden kurtulup her şeyi yapabiliriz ama... (Benim için de durum aynı :( ) Kocaeli'de oturuyorsan o zaman yol-zaman tabii önemli bir sorun, haklısın. Güzin ablalık da değil tam aslında, yaşanan çok güzel bir arkadaşlık, karşılıklı yaşanan ve öğrenilen...
Levent, dileğine sonuna kadar katılıyorum. Neden olmasın? :)
Ceyhun, sana da teşekkürler güzel yorumların için. aslında çalışmak değil de senin de dediğin gibi sık ve düzensiz seyahatler senin için engelleyici olabilir,haklısın.Umarım programın oturduktan sonra küçük kardeş için de zaman bulabilirsin.O zaman görüşelim mutlaka Ceyhun abi :)
'Türkiye'nin en büyük 10 sivil toplum kuruluşundan biri olmayı hedefleyen 1907UNİFEB için bunlar çok güzel fırsatlar...'
yenilerini hep birlikte yaratabiliriz...
Tuğba abla buraya yumruk havaya!!! Tabii ki kardeşler dahil herkesin yazın zaman zaman İstanbul dışında olduğu oluyor, önemli olan önceden bilgilenmek ve bu aranın çok uzamaması...
Desteğinizin ‘küçük kardeşinizin’ özgüvenine
Bu güvenin de onun başarılarına
Neler katabildiğini
Hep birlikte yaşayabilmek dileğiyle
Ekte bir belge ve form bekliyor sizi
Okuyup doldurarak atın ilk adımınızı diye... demiştim ya,
bana iletişim numaralarını (tel,mail...) yollayabilirsen, formu hemen yollarım sana doldurup atabilesin bu ilk adımı diye...
Herkese tekrar teşekkürler,
Umarım bu ilgi hep devam eder ,
Ve bulunur çocuklar için en uygun abla ve abiler...
Burcu Oy
23-03-2005, 14:34
Tekrar ve yine son sayfalardan bir topicle merhaba...
Aralık sonuna doğru Gönüllü Abla & Abi Programı ile ilgili bir tanıtım maili atmıştım guruba, çok da mutlu olmuştum ilk günden ilgilenen arkadaşlarla karşılaşınca...
Nazar mı deydirdim kendi kendime bilmem benim o gün yazdığım 'ne mutlu' mesajından sonra ne ilgilenen oldu , ne arayıp soran:(
Bir tek Tuğba'yle görüştük, onun da zaten Nisan ayından itibaren bir kardeşi olabilecek...
Bu topicde tekrar yazmamın nedeni listemizde bekleyen çocuklar...Geçen senelerde programın ders olarak açıldığı dönemde 70-80 kişinin aday olduğunu düşünerek gönüllü bulamanın çok da zor olmayacağını öngördüğümüzden ilgili olabilecek e-grouplara tanıtım maili atmanın dışında bir tanıtım organizasyonu planlamamıştık (seneye bu kesinlikle değişecek:)), ancak gördük ki program başlama tarihini 4 ay gibi bir süre geciktirmiş olmamıza ve bu süre içerisinde programı 'beğenen' ve 'illgilenen' birçok kişi olmasına rağmen hala aktif bir şekilde programa başvuran 25 gönüllü bulamamış durumdayız. Bu sayı tamamlanamasa da, elimizde başvurusunu yapmış olan 18 gönüllüyle programa 2-3 Nisan tarihlerindeki eğitimle başlamak istiyoruz artık, ama bu demektir ki program için çok istekli olan en az 7 çocuğu ve ailesini arayıp bu sene için onları uygun abla/abiler bulunana kadar söylemek durumunda kalacağım...Ve inanın bu çok çok kötü bir his, karşılıklı olarak....
O yüzden bu sene için son bir çağrı benden...
İnanın bu iş çok zor, ağır bir şey değil, sonuçta genel olarak insanlarla ilişki kurabilen,biraz sorumluluk alabilen, çocukları seven, onları anlayabilmek için istekli olan herkes bunu yapabilir, zaten tüm süreç içinde hep birlikte olacağız zorlanılan konularda size, çocuğa ve ilişkinize destek vermek için...Bu destekle birlikte çok da eğlenebilirsiniz birlikte zaten programın çok önemli bir yerinde duruyor karşılıklı keyif almak... O yüzden bir kere daha düşünün lütfen...Haber bekliyorum...
Nobre Nobre Nobre Nobre Marcio Nobree!!!!
Ramazan'ı getirebilmişim gs maçına, son dakika ve Nobre'nin golüyle gelen kutlama....Yaşarız inşallah.....:)))
Kocaman Sevgilerle
Burcu
burcu1907@yahoo.com
SKYGD 0212 252 70 54
Canan Gebetaş
23-03-2005, 14:42
slm burcu öncelikle seni böyle bi konuda duyarlı olduğun için tebrik ederim.bende gönüllü abla olmak istiyorum.senden konu için bana bilgi göndermi bekliyorum.
Burcu Oy
18-05-2005, 17:38
Düşünceler ve yorumlar için teşekkürler...
2-3 Nisan dedik, 23 Nisan'da buluştu ilk abla/abi-kardeşler ama şu anda sırada bekleyen 10 tane daha kardeşimiz var...
Hala istekli olanlar varsa program için, kardeşler çok sevinirler Bulunursa okuyup topicin başındaki ne yapmak lazım prosedürünü, başvurmayı düşünen gönüllüler...
Kocaman Sevgilerle
Burcu
burcu1907@yahoo.com
SKYGD 0212 252 70 54
Merve Sezen
27-05-2005, 15:50
ya fikir süper bende gönüllü abla olmak istiyorum ama bunun için yaş sınırınız ne?ben 86 doğumluyum ve 1. sınıf öğrencisiyim.yapabileceğime inancım sonsuz ama sizin kriterlerinize uyarmı?
Melike Turan
22-06-2005, 21:57
bende gönüllü abla olmak istiyorum 77 doğumluyum,uzun zamandır bu konuda arştırmalar yapıyorum ve size bu yolda gönülden destek olmak istiyorum
Serkan Uzunkodalak
12-03-2006, 22:02
Hayata dair renkler barındırmak ıcın bırcok hayattan renk almak resım yapmak gerekmektedır...
Renk almak adına yardım da bulunabılecegım her renk sahıbıne sımdıden gonulluyum.
Serkan Uzunkodalak
msn S_Uzunkodalak@hotmail.com
mailini bekliyorum...
Burcu Oy
26-06-2006, 17:22
“Çocuk için önemli olan kişilik gelişimidir. Kendi öz kaynaklarını ve yabancı, karmaşık dünya ile başa çıkma becerisini geliştirmeye gereksinimi vardır. Duyuları yoluyla, kendisi için öğrenmek, görmek ve yapmak ister, bir yetişkin gözleriyle değil. Çocuk bunları dünya ile uyum içersinde başardığında, tam bir kişi olmaya başlar. O zaman eğitilmiştir.”
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * Maria Montessori
İçinde bulundukları olumsuz koşullar ve yüklendikleri ağır sorumluluklar gereği gelişim süreçlerinde gereksinim duydukları sosyal olanaklardan yeterince yararlanamayan çocuklarla çalışmak; çocuklara kendilerini özgürce ifade edebilecekleri ortamlar ve katılımcı,yaratıcı ve ortaklaşa üretimi teşvik edici, eğlenceli bir eğitim atmosferi yaratmak yoluyla onların duygusal,sosyal ve zihinsel gelişimlerine katkıda bulunmak istiyor musunuz? Öyleyse...
Sadece birlikte geçirilecek düzenli, dolu ve keyifli bir zamanın ve bu zaman içinde çocuklarla kurulacak arkadaşlık ilişkisinin bile bu gelişimi ne kadar olumlu etkileyebileceğini, çocukları ve sizleri ne derece güçlendirebileceğini deneyimleyebileceğiniz kısa bir yaz okulu programımız var sizleri de aramızda görmek istediğimiz :)
Sosyal Kültürel Yaşamı Geliştirme Derneği'nin (SKYGD) *Beyoğlu Belediyesi ile işbirliği halinde 10- 28 Temmuz tarihleri arasında yürüteceği Yaz Okulu Programı Hacı Hüsrev Mahallesinde bulunan İstiklal İlköğretim Okulunda gerçekleşecek. Büyük çoğunluğu 5. sınıfı bitirmiş 63 öğrencinin katılacağı program etkinlikleri haftaiçi her gün 10.00- 16.30 saatleri arasında düzenlenecek; Pazartesi,Salı,Perşembe ve Cuma günleri İstiklal İlköğretimokulu'nda sanat ve spor etkinlikleri gerçekleştirilip , Çarşamba günleri Beyoğlu Belediyesi tarafından çeşitli geziler organize edilecektir.(Ek 2 de program taslağını da görebilirsiniz.)
Katılımcı çocuklarla birlikte toplam dört etkinlik grubu oluşturulşacak olup, her etkinliğin yürütücülüğünü yapacak iki gönüllü bulunacaktır. Ayrıca bu programı koordine eden bir kişi (Niyazi Selçuk) *de tüm aktiviteler sırasında okulda bulunacaktır. Her aktivite grubunun eğitimcileri de hem eğitimler hem de program boyunca destek verecektir.
Bu yaz bizlerle çalışacak gönüllülere yönelik 2 günlük bir
eğitim sunuyoruz. Bu eğitimler bu hafta Cumartesi ve Pazar günleri (1-2 Temmuz) İstiklal İlköğretim okulunda verilecektir.
Bu keyifli çalışmada bizimle birlikte olmak isteyen gönüllülerden istediğimiz ekte bulunan excel dosyasına programa katılabileceğiniz günleri ve saatleri işaretlemeniz ve hangi aktivitelerde yer almak istediğinizi bildirmenizdir.
Eğitim çalışması öncesi de bir tanışma ortamı sağlamak ve sorularınızı, düşüncelerinizi paylaşmak için sizleri bu çarşamba (28 haziran) günü 16-18 saatleri arasında düzenlenecek tanışma toplantısına davet ediyoruz.
(Yer: Gazeteci Erol Dernek Sk. 11/4 Hanif Han. Beyoğlu; İstiklal caddesinden Alkazar'ı geçtikten sonra, köşedeki Garanti ATM'lerinin olduğu sokağa sapıp, ilk sağdaki sokağın girişindeki apartman Hanif han. Onun 3. katına asansörle çıkıp bir yarim kat daha çıktığınız zamanki dairede toplanıyoruz.)
(İstiklal İlköğretim Okulu'na ulaşım çevreyolunu kullanan otobüsler tarafından oldukça kolay :)
Programla ilgili sorularınız için burcu1907@yahoo.com adresine yazabilir, 0212 252 70 54 numaralı telefondan SKYGD'ye ulaşabilirsiniz...
İlgi ve duyarlılığınız için şimdiden teşekkürler
Sevgilerimle
*İlgilenenler mail yoluyla ulaşırlarsa program taslağını ulaştırabilirim...
İlker Kökdemir
26-06-2006, 20:22
Yalnız bırakmamak lazım ama Ankaradayız Yapabileceğim birşey varsa Ankaradan söyleyin elimden geleni yapmaya çalışırım
Yiğit Arman
14-07-2006, 00:42
SKGY Derneğinin merdivenlerinden çıkarken ne ozan abimin dedikleri kalmıştı aklımda ne de burcunun telkinleri.. garip bir stres vardı içimde..
"Bi daha geleceksin dimi abim?" demesinin üstünden 3 hafta geçmiş ve ben ona ulaşamamıştım. üzülmüşmüdür kızgın mıdır derken elim zile gidiverdi. kapıyı açan burcunun sıcak gülümsemesiyle rahatladığımı hissettim. sonra "abi" diye bağırış ve koridorun sonunda beni hedef almış üstüme atlayan kardeşim. nerde kaldın ya demesi beni biraz üzmüştü. ama iyi anlamda.. çünkü özlemişti beni..
napalım diye düşünürken parka gidelim dedi burcu kütüphane daha kapalıydı çünkü 17 temmuza kadar. oyun hamurlarımızı,hücre savaşları isimli kitabımızı alıp taksim gezi parkına doğru yola koyulduk.
Kardeşim özcan biraz hiperaktif .. hocasının dediğine göre senede 1-2 kafasını yararmış okulda .. kocaman bir hayal dünyası ve umutları var.. ceylan intercontinental otelinin yanından geçerken recep erdoğan burda kalmıştı hatta yine kalıyo dedi 2 tane dolmuşu gösterip bunlarda korumaları dedi. askerlik arkadaşından bahsediyor herhalde dedim recep erdoğan deyince :)
biliyormusun abim dedi bir gün bende bu otelde kalıcam.Neden olmasın dedim birlikte derslerimize çalışırsak büyük adam oluruz ve o otelde kalırız.
Saolsun burcu ablamız hepimizin ablası :) bir saat kadar vakti olduğunu ve boğaziçindeki tanışmadan sonra ilk buluşmamda yanımızda 1 saat durabileceğini söyledi.. hepbirlikte gezi parkına geldiğimizde.boş olan salıncaklara koşup beni çağırdı yanına burcu da bu arada parktaki ufaklıklarla tanışmaya başladı hemen :) genlerinde var..
Dedim bu salıncaklar beni taşımaz bi baktı şöyle evet tombulsun ama taşır dedi.. bi yandan da burcu ablayı da yanına çağırıyo onunda sallanmasını istiyodu..
sonra çimlerde oturduk renkli hamurlarla şekiller yapmaya başladık. Ben biraz yeteneksiz olduğum için yanımızda getirdiğimiz hücre savaşları isimli kitaptaki hücreleri bile yapamazken özcan beni ifade ettiğini söylediği tombulcana bir çöp adam yaptı. arada arkadaşları gelip gidiyor burcu da azalan vaktine rağmen hepsini tanımaya çalışıyordu. Annemler senle tanışmak istiyo abi dedi. Aslında hazır olmasam da bu tanışmaya hayır diyemedim hem evini de öğrenmiş olurum. Burcu derneğe döndükten sonra kaydıraktan kaymaya başladık hızına yetişmek zordu. kaydırakların üstündeki kubbemsi şeylere tırmanıyor; tahtravalleye önce beni oturtup demirlerinden üstüne tırmanıyordu. bir anda 7-8 cocuk 3-4 arkadaşı olmak üzere kalanlarda orda pikniğe gelmiş etraf sakinlerinin cocuklarının ortasında buldum kendimi.. herkes yiğit abi yiğit abi diye bağırıp beni izle nasıl kayıyorum falan diye bakmamı istiyordu. hepsini sıraya koyduktan sonra hepsinin sırayla kaymasını istediğimi merdivenlerden cıkmayanları yarışmadan eleyeceğimi (ki bu kural özcan içindi genelde tırmanmayı seçiyor kendisi) söyledim.sonucta herkese aynı puanı verdim ama herkes kendini şampiyon sandı bundan kimsenin zararı olmadı :)
evine ; tarlabaşına doğru yola çıktığımızda acıktım ben dedi. İnsanın gönlünden gir mcdonalds a burger kinge yedir içir şu kardeşini geçmesine rağmen;bu konuda kurallar belirliydi.karşılığını veremeyeceği bir iletişim olmayacaktı burcunun sözleri kulağımda çınladı.istemeden de olsa bi simit alır bölüşürüz olmaz mı hem bende acıktım dedim. yolda giderken bisküvi alsak olmaz mı fazla pahalı değildir dedi olur dedim bi bisküvi aldık böldüm ikiye. yedik bi çırpıda. evine giderken tarlabaşının taksimin altında gerçektende apayrı bir dünya olduğunu ilk defa kendi gözlerimle o zaman gördüm. köşe başında hapçısından hayat kadınına tinercisinden göçmen zencilerine kadar her insan taksim dediğimiz medeniyetlerin buluştuğu hemen o caddenin bir altında inanılmaz bir portre oluşturmuştu gözümde ve onu yaşamak çok garipti..
evine geldiğimizde annesi pencereden sarkarken el salladı ikimize.. hosgeldiniz dedi doğu aksanlı mütevazı türkçesiyle. merdivenlerden cıkarken özcan: kardeşlerim bana umarım abin tombul değildir dediler. ama sen biraz tombulsun dimi abim dedi. eh ince sayılmam dedim. annesi elimi sıkarken hoşgeldin oğlum dedi. eşiniz yoksa rahatsız etmiyim dedim. olur mu öyle şey sende benim oğlumsun dedi. Açıkcası böyle bir yaklaşım beklemiyordum ve mutlu hissettim o an. ufaklıklar yerde oturduğu için yanlarına yere oturdum.
öp kızım abini deyince anne elimi tutup optu dedim noluyoruz. kızım öyle değil op abini yanaklarından deyince 5 yaşındaki tuba actı kollarını sarıldı bana.
özcan da yap bozunu onume atıp hadi dedi ben yapamıyorum bunu kaç aydır sen yaparsın dedi.. olcak gibi değil baya bi vakit harcadım ama kenarlarını bile oturtamadım.bi yandan anneyle sohbet ettik.
işin konuşulması gereken kısmına gelirsek biraz uzun tuttum ama hikaye tadında anlatmaya çalıştım kardeşimle bir günümü.
1 oda 1 mutfak tuvaletten oluşan evde ..özcan doymadığı için mutfaktan lavaş ile domates alıp geldi yanıma zorla bana da yedirmeye çalıştı. annemiz de sürekli birşeyler yedirmeye içirmeye çalıştı.kabul etmedim tabi edemezdim..
Yiğit Arman
14-07-2006, 01:18
Bunların hiçbirini duygu sömürüsü olsun diye anlatmadım. O çocukların Kardeşim gibi yüzlercesinin-binlercesinin yardıma desteğe ihtiyacı var dosta ihtiyacı var. karşılıksız bi dosta sadece aklını ve sevgisini verecek bir dosta bir ablaya abiye..
Ve bizlerden kat kat zor onlar için ayakta durmak. Tarlabaşından çıkarken dönüp baktığımda hala arkamdan el sallıyordu. annemiz oğlum dikkat et dikkatli cık burdan dedi.. allah korusun seni dedi.
evet bizlerden kat kat zor onlar için ayak durmak.küçükken durumumuz çok iyi olmasa da annemler bir çok isteğimi yerine getirmeye çalışırlardı. ne hırsızlık için ne kapkaç için ne başka herhangi yanlış diye nitelendirebileceğimiz bir şey için sebebim olmadı. oysa onlar en güzel çağlarında çocukluklarında hayatın gerçekleri ile yüzleşiyorlar. çocukluklarını yaşayamıyorlar. bir cips bir dondurma gerçekten uzak onlara. yaşadıkları ortamlar hayat şartları bambaşka.. duyarsız kalmamaya çalışalım lütfen..
tekrar söylüyorum onların sadece bir dosta bir abiye ablaya ihtiyacları. dertlerini paylaşacak onlara dogru yolu gösterecek bir kardeşe ihtiyaçları var..
Çınar Şahin
14-07-2006, 09:28
Konunun bir baska guzel tarafi da binlerce benzer ve sadece somuru amacli ne niyete hizmet ettigi belli olmayan veya iyi niyetlerle yapilmasina ragmen altyapi eksikligi nedeniyle kotu sonuclar doguran projelerin arasinda ekip ve ekibin bu projelerdeki deneyimiyle siyrilmasi.
Yolunuz acik olsun.
Sevgiler
Cinar
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.