Orijinalini görmek için tıklayınız : Harita-Kadastro'cular Buraya!!
Kayra Nar
30-01-2007, 17:04
Neredesiniz Jeodezi-Fotogrametri'ci arkadaşlar ya
Koskoca Unifeb forumlarında hiç mi haritacı yok??
Kayra Nar
30-01-2007, 17:10
Arkadaşlar herkes kendi bölümünden insanlarla forumda yazışıyo!
Ama biz yokuz.Hadi arkadaşlar!!!
Burak Binici
01-02-2007, 17:01
Geldim kardeşim ama topıgı ıstersen jeodezı ve fotogrometrı,harıta kadastrocular dıye dgıstır derım...
İhsan Altundaş
01-02-2007, 17:24
Eski bir mezun olarak (YTÜ) öğrencilik hayatınızda başarılar dilerim arkadaşlar...Yolunuz açık olsun;)
Esra Özer
01-02-2007, 17:45
slm kayra burak ıhsan yavaş yavaş ürerız arkadaslar merak etmeyın :)
Esra Özer
01-02-2007, 17:51
Burak sen mı geldın ya
Kayra Nar
01-02-2007, 17:59
Eski bir mezun olarak (YTÜ) öğrencilik hayatınızda başarılar dilerim arkadaşlar...Yolunuz açık olsun;)
İlgin için teşekkürler;)
Burak Binici
01-02-2007, 18:17
Neredesiniz Jeodezi-Fotogrametri'ci arkadaşlar yaw
Koskoca Unifeb forumlarında hiç mi haritacı yok??
Olmaz olurmu deniz kardes vardır yaaaaa.
Ezgi Özer
01-02-2007, 21:08
hayırlı olsun arkadaşlar. bizi unutmayın diğer kopikte :D
Burak Binici
02-02-2007, 17:33
Bu arada arkadaşlar netcad 5.0 çok hata veriyomuş tavsiye etmiyolar.Haberiniz olsun..
Kayra Nar
03-02-2007, 20:51
Bu arada arkadaşlar netcad 5.0 çok hata veriyomuş tavsiye etmiyolar.Haberiniz olsun..
En güzeli NetCAD V2.9 :D
Tavsiye ederim
Can Demir
04-02-2007, 18:00
2 ev arkadaşımda haritacı olduğundan benmde buraya yazma hakkım var heralde:DBence en iiisi silsile:D:DBide nivo var oda yükseklik ölçüyo uahuah..ForEVER PazaRLama
Kayra Nar
10-02-2007, 13:57
2 ev arkadaşımda haritacı olduğundan benmde buraya yazma hakkım var heralde:DBence en iiisi silsile:D:DBide nivo var oda yükseklik ölçüyo uahuah..ForEVER PazaRLama
Yazmasan şaşardım zaten:D :D
Yaz tabi kardeşim ayıp ettin.Bütün forum senin
Esra Özer
19-02-2007, 04:02
2. dönemde harita kadastroculara başarılar dilerim.
Burak Binici
19-02-2007, 20:52
Teşekür ederim esracım.Bilmukabele:D
Kayra Nar
01-03-2007, 06:45
Başarı mı ?? oda ne? :D
Esra Özer
03-03-2007, 03:53
Yani umarım hiçbir dersten kalmayız. :serefe: :???: :???: :???: :???: :???: İNŞALLAH....!
Kayra Nar
06-03-2007, 20:26
Yani umarım hiçbir dersten kalmayız. :serefe: :???: :???: :???: :???: :???: İNŞALLAH....!
Hiç sanmıyorum valla...:mor:
Esra Özer
07-03-2007, 01:53
bende sanmıyorum ama bi ihtimal hayalde olsa güzel:kirbac: calışıcaz :agla: :agla: :agla:
Kayra Nar
07-03-2007, 23:13
bende sanmıyorum ama bi ihtimal hayalde olsa güzel:kirbac: calışıcaz :agla: :agla: :agla:
İnşallah Esra'cım.Artık Feyzi hocanın insafına kalmışız:???:
Esra Özer
08-03-2007, 01:08
ya kayra'cım olede iş feyzi hocayla bitse reşit hocayıda unutmamamk lazım ama derste hıc bişey yapılmıyo valla ya:(
Selim Karakaya
07-06-2007, 11:00
selam arkadaşlar sayfayı yeni farkettim. Kusura bakmayın.:o
Umarım alttan ders kalmamıştır. Mesela en zorlarından Aplikasyon & Fotogrametri. Bunlardan çakmamışsınızdır inşallah...
Bu ara sizleride DGS ile buralarda(İTÜ,YTÜ) görmek isteriz. ;)
Kayra Nar
09-06-2007, 04:48
selam arkadaşlar sayfayı yeni farkettim. Kusura bakmayın.:o
Umarım alttan ders kalmamıştır. Mesela en zorlarından Aplikasyon & Fotogrametri. Bunlardan çakmamışsınızdır inşallah...
Bu ara sizleride DGS ile buralarda(İTÜ,YTÜ) görmek isteriz. ;)
Tesadüf işte bugün sınıftan arkadaşım Burak'a (Muğla Üniversitesi Sorumlusu) koca UNIFEB forumunda bizden başka haritacı yok heralde diye dert yanıyodum:)
En büyük planlarımdan bir tanesi zaten DGS ile bu bölümü tamamen bitirebilmek ama tabi önce burayı tamamlamak lazım.
Valla ben alttan 4 ders bıraktım ve bıraktığım derslerden 3 tanesi (Küresel Trigonometri,Jeodezik hesap,Genel matematik) en iyi bildiğim derslerdi:(
Şu anda önümde Y.T.Ü. Jeo ve Fot. Öğretim Üyesi doç. dr. İbrahim Koç'un yazdığı ÖLÇME BİLGİSİ 1 kitabı duruyo ve kara kara düşünüyorum Yükseklik ölçmelerinden nasıl geçecem diye :???:
ilgin için çok teşekkürler, Forumda meslektaş görmek çok güzel :)
Saygın Özkan
09-06-2007, 17:46
Merhabaaa, haritacı mı, buyrun benim:D
Kayra Nar
09-06-2007, 17:47
Merhabaaa, haritacı mı, buyrun benim:D
Aaa bir haritacı daha çıktı :D:D
hoşgeldin kardeşim.
forumda neden bukadar az haritacı var ya anlayamadım btürlü valla:rolleyes:
Saygın Özkan
09-06-2007, 17:53
Aaa bir haritacı daha çıktı :D:D
hoşgeldin kardeşim.
forumda neden bukadar az haritacı var ya anlayamadım btürlü valla:rolleyes:
Eywallah :D Bzim bölüm çoğu üniversitede olmadığı için olabilir.. Ben daha haritacılarla tanışmadım bizim okuldan, seneye yawaş yawaş toplarım milleti :D
Kayra Nar
09-06-2007, 17:55
Eywallah :D Bzim bölüm çoğu üniversitede olmadığı için olabilir.. Ben daha haritacılarla tanışmadım bizim okuldan, seneye yawaş yawaş toplarım milleti :D
Forumda haritacı görünce dumur oluyorum artık.aaaa haritacı felan diye:D
Bu arada bizde sizin bazı kitapları kullanıyoruz derslerde :)
Saygın Özkan
09-06-2007, 17:57
Evet ben de bizim okuldan hiç görmedim mesela.. Genelde hepsi makinacı :D
Kayra Nar
09-06-2007, 17:59
Biziim derslerden kafamızı kaşıyacak vaktimiz olmuyoki be abi :reis:
Canımızı çıkarıyo hocalar valla...
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:00
hmm, hocalar mı zorluyo , yoksa dersler mi zor? yoksa 2si de mi:D
Kayra Nar
09-06-2007, 18:02
2side desek daha doğru olur:D
bizim muğla haritadann son 6 yılda 8 kişi mezun olmuş abicim biz napalm:D
bi trigonometri dersine giriyoz abartısız 250 kişi.
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:05
2side desek daha doğru olur:D
bizim muğla haritadann son 6 yılda 8 kişi mezun olmuş abicim biz napalm:D
bi trigonometri dersine giriyoz abartısız 250 kişi.
:???: Ne diyosuuuuuuuuuuun! Ne bu böyle yaw, 250 kişi nereye sığıyorsunuz siz, hocaya bi 5+1 sistem lazım en kalitelisinden. Bizim üni taşınıcak, oradaki sınıflar 25 kişilik...
Kayra Nar
09-06-2007, 18:06
:???: Ne diyosuuuuuuuuuuun! Ne bu böyle yaw, 250 kişi nereye sığıyorsunuz siz, hocaya bi 5+1 sistem lazım en kalitelisinden. Bizim üni taşınıcak, oradaki sınıflar 25 kişilik...
3er 3er oturuyoz artık :D:D
hocadan korkusuna zaten kimse gık diyemediği için :D sorun olmuyo.Zaten gene alttan baya bi ders bıraktık:D:D:D
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:08
3er 3er oturuyoz artık :D:D
hocadan korkusuna zaten kimse gık diyemediği için :D sorun olmuyo.Zaten gene alttan baya bi ders bıraktık:D:D:D
Walla allah kolaylık versin, burda kimse okula gitmediği için kalabalık olmuyomuş sınıflar:D
Kayra Nar
09-06-2007, 18:10
Walla allah kolaylık versin, burda kimse okula gitmediği için kalabalık olmuyomuş sınıflar:D
Bizde devamsızlık hakkı 2 ders olduğu için mecbur gidiyoruz :D:D
Bizim müfredat zaten acaip kazık.
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:12
İmza attıramıyomusunuz arkadaşlarınıza_?
Kayra Nar
09-06-2007, 18:13
İmza attıramıyomusunuz arkadaşlarınıza_?
İsimle yoklama alıyolar be abi :agla:
İbrahim koç diye bi heri var zaten onun kitaplarından yapıoz dersleri.kafayı sıyıracaz yakında:D:D:D
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:16
İsimle yoklama alıyolar be abi :agla:
İbrahim koç diye bi heri var zaten onun kitaplarından yapıoz dersleri.kafayı sıyıracaz yakında:D:D:D
:D:D:D Ne diyimki.. Olsun savaşı sonunda öğrenciler kazanıcak bence:D
Kayra Nar
09-06-2007, 18:17
:D:D:D Ne diyimki.. Olsun savaşı sonunda öğrenciler kazanıcak bence:D
İnşallah :D
kanımızın son damlasına kadar direneceğiz valla :D:D
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:18
Ben de kaçıyım, yarına final var ve kazanmak için biraz çalışmam lazım :D görüşürüz sonra..
Kayra Nar
09-06-2007, 18:20
Ben de kaçıyım, yarına final var ve kazanmak için biraz çalışmam lazım :D görüşürüz sonra..
Kolay gelsin meslektaş başarılar ;)
Saygın Özkan
09-06-2007, 18:21
Kolay gelsin meslektaş başarılar ;)
Eywallah sağol :)
Selim Karakaya
10-06-2007, 19:35
Valla ben alttan 4 ders bıraktım ve bıraktığım derslerden 3 tanesi (Küresel Trigonometri,Jeodezik hesap,Genel matematik) en iyi bildiğim derslerdi:(
Şu anda önümde Y.T.Ü. Jeo ve Fot. Öğretim Üyesi doç. dr. İbrahim Koç'un yazdığı ÖLÇME BİLGİSİ 1 kitabı duruyo ve kara kara düşünüyorum Yükseklik ölçmelerinden nasıl geçecem diye :???:
ilgin için çok teşekkürler, Forumda meslektaş görmek çok güzel :)
Valla bende Niğde'deyken 2. dönem Küresel'den kalmıştım fakat 4. dönem onu düzeltmiştim. Gelen prof. hoca dersi 3 boyutlu anlatıyordu.:belge::rolleyes:
Beni zorlayan bi aplikasyon ve fotogrametri olmuştu:( . Ama ben yılmadım ve 2005 Şubat'ta Niğde Bor MYO'nu bitirdim. ardından 2005 DGS'ye girdim 267 puan aldım fakat bir yer çıkmadı. Sonraki sene yani 2006 DGS'de +15 puan daha alarak yani 282 puanla 2. tercihim olan İTÜ'ye(3 kişilik kontenjandan 3.ncüsü oldum) girdim.:)
Şimdi sıra sizlerde... ;)
Bu ara finallerinizde başarılar diliyorum... Hepsinden geçersiniz inşallah.
Kayra Nar
10-06-2007, 20:54
Valla bende Niğde'deyken 2. dönem Küresel'den kalmıştım fakat 4. dönem onu düzeltmiştim. Gelen prof. hoca dersi 3 boyutlu anlatıyordu.:belge::rolleyes:
Beni zorlayan bi aplikasyon ve fotogrametri olmuştu:( . Ama ben yılmadım ve 2005 Şubat'ta Niğde Bor MYO'nu bitirdim. ardından 2005 DGS'ye girdim 267 puan aldım fakat bir yer çıkmadı. Sonraki sene yani 2006 DGS'de +15 puan daha alarak yani 282 puanla 2. tercihim olan İTÜ'ye(3 kişilik kontenjandan 3.ncüsü oldum) girdim.:)
Şimdi sıra sizlerde... ;)
Bu ara finallerinizde başarılar diliyorum... Hepsinden geçersiniz inşallah.
Eyvallah kardeşim çok saol:)
Bizde ders isimleri biraz daha farklı sanki;
Jeodezik hesap,Yükseklik ölçmeleri,yol bilgisi vs :)
Başarılarının devamını dilerim,inşallah bizde KATÜ,İTÜ,YTÜ'de olacağız DGS ile...
Saygın Özkan
11-06-2007, 02:24
Eyvallah kardeşim çok saol:)
Bizde ders isimleri biraz daha farklı sanki;
Jeodezik hesap,Yükseklik ölçmeleri,yol bilgisi vs :)
Başarılarının devamını dilerim,inşallah bizde KATÜ,İTÜ,YTÜ'de olacağız DGS ile...
Kayracim bekleriz ya, başımızın üzerinde yeriniz var..
Kayra Nar
11-06-2007, 03:29
Kayracim bekleriz ya, başımızın üzerinde yeriniz var..
Eyvallah abicim çok teşekkürler:)
İnşallah oda olacak bir gün herşeye inat kafaya koyduğumu yaparım ;)
Kayra Nar
11-06-2007, 03:31
Bu topiğe ilgi gösterip zamanını ayırıp yazı yazan bütün meslektaşlarıma;) yürekten teşekkür ediyorum.
Forumda meslektaşlarımı görmek çok güzel:)
İlginiz için sonsuz teşekkürler arkadaşlar...
Selim Karakaya
22-06-2007, 13:56
Herkes tatile çıktı heralde, galiba, sanursam :)
Kayra Nar
24-06-2007, 18:33
Herkes tatile çıktı heralde, galiba, sanursam :)
Tatil değil abicim çalışıyoruz arazilerde:D:D
Bu ülkede ekskavatör operatörüne mira tutturupta nivelman yapan tek insan benim sanırım:rolleyes: :D
Selim Karakaya
05-08-2007, 03:49
Dostlar, DGS nasıl geçti? Durumunuz ne? N ö r ü y o n u z ? :)
Burak Binici
05-08-2007, 05:29
Dostlar, DGS nasıl geçti? Durumunuz ne? N ö r ü y o n u z ? :)
Sanırım daha o mertebeye ulaşamadık.Keşke forumda olsydında sana bı soru sorsaydım.1 saatdır ugrasıyorum cozemıyorum..
Selim Karakaya
05-08-2007, 21:28
Söyle dostum bekliyorum. Eğer sorunun olursaki mailim "selimkarakaya38@mynet.com" budur. Lazım olursa haberleşebiliriz.
Tuğçe Kamalı
21-08-2007, 23:33
slm...ben daha haritacı sayılmam ama artık bende bir haritacı adayıyım...;);)muğla üni.deim artık
Servet Güldeş
22-08-2007, 00:42
iyi para kazandıklarını bu hafta içerisinde farkettiğim meslek dalı :):)
sözlük yazısı gibi oldu ama gerçekler :)
Selim Karakaya
22-08-2007, 14:42
slm...ben daha haritacı sayılmam ama artık bende bir haritacı adayıyım...;);)muğla üni.deim artık
Aramıza hoşgeldin meslektaş. :)
Muğla'yı 2 yılda iyi bir puanla bitirip, DGS ile seni Yıldız Teknik, İTÜ veya Erciyes'de görmek isteriz.:rolleyes:
Saygın Özkan
22-08-2007, 15:12
Hoşgeldin tuğçe aramıza...
Tuğçe Kamalı
22-08-2007, 15:20
teşekkürler hoşbulduk
Tuğçe Kamalı
22-08-2007, 15:40
Aramıza hoşgeldin meslektaş. :)
Muğla'yı 2 yılda iyi bir puanla bitirip, DGS ile seni Yıldız Teknik, İTÜ veya Erciyes'de görmek isteriz.:rolleyes:
hoşbulduk:)...inşallah olur. bende o üni.lerde bulunmak isterim çünkü:D ;)
İlhan Gül
22-08-2007, 21:13
:D :D valla ben haritacı değilim ama arkdaşlarımdan gördügüm kadarıyla muğlada 3 yılda okulu bitirmek başarı sayılıyo :)bide arazi dersleri var sabah 8 akşam 8 biziim burak bakanı görünce içim acıyo valla :( çokk zor bölümm :rolleyes:
bırak kız ne acıosun o bıze acıomu hıc ıs yaptırırken memur gıbı valla her sabah fakultemın camından ızlıyorum arazı baskanı elındee eeee adını unuttumm yada hatırladıgım kadarıyla poligonmuydu neydı o alet var bıde bı cubuk var dız boyu + cubuk cubuk en son 2.50 falan dı galıba bıde yenı bı teknık bılıyorum bınanın kosesıne kadar gıtmıyorsun oraya ışını yolluyorsun o olcuo senın yerıne herseyı ama bunu hoca bılmıo...
sonra bıde telsızleerı var araya 4. karısıyor ama kım oldugu bılınmeyen bır dorduncu bu "geregını yapacak olan bı 4." :D zaten o telsız konusmalarını burda zıkretmek ıstemıyorum cok makara ama olmazz;) olay budur ıste harıta bana gore bundan ıbaret ama makınalardan bı tane de ben ıstıyorum gprs msn mms falan da varmıs makınada son cıkanları cok guselmıs baskan bana dogum gunumde alcak bı tane dımı baskan :D :p
Mustafa Ünal
22-08-2007, 21:40
Bizde direk Saha Jeolojisi dersi var. 12 gun araliksiz kamptaydik. Haziran'da hergun arazideyiz. Ense ve kollarin yanmamasi icin surekli yagmurluk giydim. Tabii sapkasida surekli kafamda. Sabahin ayazini oglenin sicagini aksamin donunu yedik. Bacagini akrep sokan mi olmadi, dagin basina ambulans mi gelmedi, 20 metre yokus asagi yuvarlanan mi olmadi, koylu amcalar tufek cekip "altin mi ariyonaz hiyy" mi demediler, kopek mi kovalamadi, ayilip bayilanlari saymiyorum zaten. 70 ortalama istenen bi dersten 69.6 ile gecince insan bunlari unutuyor tabii.. :D
Burak Binici
22-08-2007, 22:00
bırak kız ne acıosun o bıze acıomu hıc ıs yaptırırken memur gıbı valla her sabah fakultemın camından ızlıyorum arazı baskanı elındee eeee adını unuttumm yada hatırladıgım kadarıyla poligonmuydu neydı o alet var bıde bı cubuk var dız boyu + cubuk cubuk en son 2.50 falan dı galıba bıde yenı bı teknık bılıyorum bınanın kosesıne kadar gıtmıyorsun oraya ışını yolluyorsun o olcuo senın yerıne herseyı ama bunu hoca bılmıo...
sonra bıde telsızleerı var araya 4. karısıyor ama kım oldugu bılınmeyen bır dorduncu bu "geregını yapacak olan bı 4." :D zaten o telsız konusmalarını burda zıkretmek ıstemıyorum cok makara ama olmazz;) olay budur ıste harıta bana gore bundan ıbaret ama makınalardan bı tane de ben ıstıyorum gprs msn mms falan da varmıs makınada son cıkanları cok guselmıs baskan bana dogum gunumde alcak bı tane dımı baskan :D :p
:D :D :D İlk önce gülerek başlıyorum.Aletin adı totalstatıon,ayrıca polıgon aletın adı degıl bızım aletlerı uzerıne duzecledıgımız nokta.Ve en önemlisi o binanın köşesone kadar gıtmıyorsun oraya lazer gonderıyosun olayıda normalde yasak hoca yasakladı yanı.Bızım vaktımız azdı işi çakallığa vurduk.
İlhan Gül
22-08-2007, 22:02
:D :D :D İlk önce gülerek başlıyorum.Aletin adı totalstatıon,ayrıca polıgon aletın adı degıl bızım aletlerı uzerıne duzecledıgımız nokta.Ve en önemlisi o binanın köşesone kadar gıtmıyorsun oraya lazer gonderıyosun olayıda normalde yasak hoca yasakladı yanı.Bızım vaktımız azdı işi çakallığa vurduk.
ehe ehe baskan napalıım anca bu kadar sallayabılıyorum valla :D :D bence sende fazla rezıl etme benı yksa telsızdekı 4. kısyı bulurum bıde son bıse dıcemm " şurdan bır ogrencıı :D :D "
anladın sen onu...
Saygın Özkan
23-08-2007, 00:18
Arkadaşlar, milletin gözünü korkutmayın yaw, ne güzel burda muhabbet ediyoduk, yok çok zor , yok bilmem ne, herkes kendi işine baksın:D
Selim Karakaya
25-08-2007, 00:05
Arkadaşlar, milletin gözünü korkutmayın yaw, ne güzel burda muhabbet ediyoduk, yok çok zor , yok bilmem ne, herkes kendi işine baksın:D
Evet yaff, hemen milletin gözünü korkutmayın... Bi matematikçi için bölüm dersleri(Ölçme Bilg., Jeodezik Hesap, Yol Bilg. vb.) kolay(kendime göre:D )... Bi sözel dersleri(Kamu Ölçmlr., Arazi Toplulaştırma, English vb==>kafam algılamıyorrr:( ) zor o kadder.
Birde araziye çıkıp ölçüm yapmanın zorluğuda o kişinin o işi sevip sevmemesine bağlı olarak değişiyor...;)
Tuğçe Kamalı
25-08-2007, 00:08
Evet yaff, hemen milletin gözünü korkutmayın... Bi matematikçi için bölüm dersleri(Ölçme Bilg., Jeodezik Hesap, Yol Bilg. vb.) kolay(kendime göre:D )... Bi sözel dersleri(Kamu Ölçmlr., Arazi Toplulaştırma, English vb==>kafam algılamıyorrr:( ) zor o kadder.
Birde araziye çıkıp ölçüm yapmanın zorluğuda o kişinin o işi sevip sevmemesine bağlı olarak değişiyor...;)
ben bus sene bu dersleri görücem ama bende matemetiği severim sözel derslerle aram yoktr...tabi dediğin gibi sevmekte önemli
Kayra Nar
27-09-2007, 03:04
İnsanın bide çok iyi bildiği dersten(Trigonometri) kalması yokmu işte o çok kötü koyuyo adama...
Selim Karakaya
27-09-2007, 04:50
İnsanın bide çok iyi bildiği dersten(Trigonometri) kalması yokmu işte o çok kötü koyuyo adama...
:D bende myo'da iken 1. dönemdeki düzlem trigonometriden geçip(3 kişi geçmişti), 2.dönem küresel trigonometriden çakmıştım(6 kişi geçti) ama 4. dönem ondan aldığım notla ortalamı yükseltmiştim:)
sende geçersin beee.. hele hele bildiğin ders ise..;)
Can Demir
27-09-2007, 05:05
Ve en önemlisi o binanın köşesone kadar gıtmıyorsun oraya lazer gonderıyosun.
Bende Ronaldinho:DSüperman misin olum sen lazer gönderiyosun falan?
Neyse konuyla ilgili bişi söliim H.Kadastro çok zor,zor olduğu kadar da kazançlı bir bölümmüş.(ama bunu söyliyen insanların sadece bu bölümde okuyan ve bölümü bitirmesi zaman alıcak kişiler olduğundan inanmak yada inanmamak size kalmış..)
Kayra Nar
27-09-2007, 18:15
:D bende myo'da iken 1. dönemdeki düzlem trigonometriden geçip(3 kişi geçmişti), 2.dönem küresel trigonometriden çakmıştım(6 kişi geçti) ama 4. dönem ondan aldığım notla ortalamı yükseltmiştim:)
sende geçersin beee.. hele hele bildiğin ders ise..;)
Şu anda getirsin önüme final kağıdını en az 70 almazsam adım Kayra değil:)
Bu kadarda iddialıyım işte:D:D
İlhan Gül
27-09-2007, 21:32
Bende Ronaldinho:DSüperman misin olum sen lazer gönderiyosun falan?
Neyse konuyla ilgili bişi söliim H.Kadastro çok zor,zor olduğu kadar da kazançlı bir bölümmüş.(ama bunu söyliyen insanların sadece bu bölümde okuyan ve bölümü bitirmesi zaman alıcak kişiler olduğundan inanmak yada inanmamak size kalmış..)
ben bunun neden gözluk taktıgını anladıım sonun daa ... bunun gozlukde lazer varrr;)
Selim Karakaya
30-09-2007, 03:36
Şu anda getirsin önüme final kağıdını en az 70 almazsam adım Kayra değil:)
Bu kadarda iddialıyım işte:D:D
vayyyy..:rolleyes:
"eyyyyyyy... Trigonometri hocasııııııı:kirbac:
duy bu sözleriii, iddiayııııı..:belge:
Kayra, sizin dersinizden en az 70 alacağını söylüyorrr."
Ve bunu yapacağına gönülden inanıyoruz.:cool:
Yürü beaa Kayra kim tutar seni...:kanka:
Kayra Nar
30-09-2007, 19:50
vayyyy..:rolleyes:
"eyyyyyyy... Trigonometri hocasııııııı:kirbac:
duy bu sözleriii, iddiayııııı..:belge:
Kayra, sizin dersinizden en az 70 alacağını söylüyorrr."
Ve bunu yapacağına gönülden inanıyoruz.:cool:
Yürü beaa Kayra kim tutar seni...:kanka:
Eyvallah abicim saolasın:rolleyes:
Trigo olsunda ne olursa olsun bana :D
Erhan Dikmenli
01-10-2007, 00:01
kayra sen hangı ara ders calısıyon hep pcnın basındasın olum yeme bızı :)
Kayra Nar
01-10-2007, 14:30
kayra sen hangı ara ders calısıyon hep pcnın basındasın olum yeme bızı :)
Çalıştığımı kim söyledi ki ? :D
Notlarıma birkaç dakika göz atsam yeter çalışmakta neymiş:D
Kayra Nar
09-10-2007, 00:40
internette gezinirken bu yazıyı buldum biz Haritacılar ile ilgili...
Çokta hoşuma gitti paylaşmak istedim:)
Bir haritacı olmak… Ahh ne zor alında bir bilseniz. Hem mesleğin icrası yönünden hem de kimseye ne yaptığımızı açıklayamama yönünden gerçekten zor. Okulu kazandığım dönemlerde (ki tamamen Halamın etkisi ile gittiğim bölüm) bende bilmediğim için tam olarak ne yapacağımı çok fazla bir şey söyleyemiyordum. Ama okulu bitirdim mesleğimi yapıyorum ve her yeni işte yeni şeyler kazanıp tecrübeleniyorum artık.. Öğrenmem gereken o kadar çok şey var ki hala. Her işte her yeni çalışma arkadaşında yeni şeyler öğrenip öğretiyorsunuz.
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:RZmwo0nklsIpHM:http://www.ataturktoday.com/Resim/Canakkale/Canakkale2/PiriReisCanakkaleHaritasi2.gif
Değişmeyen bir soru vardır bizim meslekle ilgili. Eminim her haritacı bu durumu yaşamıştır. Şimdi sorarlar sana mesleğin nedir diye. Cevaplarsın hemen Harita Teknikeriyim ben. Arkasından hemen şak diye karşı cevap “biliyorum siz tarlaları bölüyorsunuz”. Tabi ben bu cevap karşısında hemen hayır bakın bunları da yapıyoruz diye anlatmaya başlıyorum. Ama nafile sanki Harita Teknikerliği/Mühendisliği sadece tarla bölmekten ibaret. Bu diyalogu o kadar çok yaşadım ki artık düzeltme çabası içine girmiyorum. Düşünün toprakla uğraşan insanda bu tepkiyi veriyor bizim mesleğimizle iç içe olması gereken bir belediye başkanından da bunu duyabiliyorsunuz :)
Haritacılık insanlara ya okulda il il gördüğü siyasi haritalardan ya da böyle tarla arsa bölmekten ibaret geliyor. Oysaki yeryüzündeki her nesnenin gösteriminde, araziye ilişkin her türlü projede, uygulamada bir haritacı vardır. Karayolu, demiryolu haritalarında, arazi yapısını gösteren topografik haritalar, kadastro haritaları, maden haritaları, afet haritaları, şehir planlaması, imar planları, parselasyon haritaları, vb… Özellikle belediye hizmetlerinde yol, su kanalizasyon işlerinin yapım ve projelerinde hep haritacılar vardır ve etkin bir rol oynarlar. Bunlara o kadar çok örnek verilebilir ki daha. Günümüz teknolojisi ile haritacılık çok ilerledi tabi. Artık Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS/GIS) var. Bu sistem konumsal bilgilerler (bina, yol, arazi yapısı) konumsal olmayan bilgilerin (bina katsayısı, yol ismi) birbiri arasında ilişkilendirerek sorgulanabilmesini ve analizler yapılabilmesini sağlayan bir bilgi sistemi bütünüdür. En güzel örnek yeni yeni oluşturulmaya başlayan kent bilgi sistemleri. Kim nerde hangi binada oturuyor, hangi sokakta gibi sorgular basitçe yapılabiliyor bu sistemle. Belediyecilikte, askeri uygulamalarda, emlak, bankacılık, sigortacılık sektörlerinde de yaygın olarak kullanılabiliyor. Hayatın her aşamasında harita ve haritacıya gereksinim var ve bu kadar anlatımdan anlıyoruz ki bir haritacı sadece tarla arsa bölmüyor:)
Ne çok işte haritaya gereksinim duyuyoruz. Okula başladığımızda ilk duyduğum ve bu mantıkla çalışmaya devam ettiğim söz demek ki boşuna söylenmemiş. “HARİTA HAYATTIR” sözü ile karşılanmıştık ilk dersimizde ve bu hayatı size öğreteceğiz demişti hocam. Gerçekten bunu öğrenmekte çok geç olmadı
Bunu yazarken hangi resmi koysam diye düşündüm. Tabii bizim gururumuz olan ve yapımı hala çözülemeyen Piri Reis haritasını koydum. Çünkü mesleğimizin güzelliğini ve özelliğini en iyi şekilde anlatan harita bu bence.
kaynak:http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9632
Sefa Baş
09-10-2007, 00:44
ben jeodezi ve fotogrametri müh.ni bu sene kazandım..yardımlarınızı esirgemezsiniz artık büyük sınıftakiler
Kayra Nar
09-10-2007, 00:50
ben jeodezi ve fotogrametri müh.ni bu sene kazandım..yardımlarınızı esirgemezsiniz artık büyük sınıftakiler
Tabiki her zaman:)
Ben ve diğer haritacı arkadaşlar herzaman yardımcı oluruz bilgimizin yettiğince...
:)
Saygın Özkan
14-10-2007, 01:19
internette gezinirken bu yazıyı buldum biz Haritacılar ile ilgili...
Çokta hoşuma gitti paylaşmak istedim:)
Bir haritacı olmak… Ahh ne zor alında bir bilseniz. Hem mesleğin icrası yönünden hem de kimseye ne yaptığımızı açıklayamama yönünden gerçekten zor. Okulu kazandığım dönemlerde (ki tamamen Halamın etkisi ile gittiğim bölüm) bende bilmediğim için tam olarak ne yapacağımı çok fazla bir şey söyleyemiyordum. Ama okulu bitirdim mesleğimi yapıyorum ve her yeni işte yeni şeyler kazanıp tecrübeleniyorum artık.. Öğrenmem gereken o kadar çok şey var ki hala. Her işte her yeni çalışma arkadaşında yeni şeyler öğrenip öğretiyorsunuz.
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:RZmwo0nklsIpHM:http://www.ataturktoday.com/Resim/Canakkale/Canakkale2/PiriReisCanakkaleHaritasi2.gif
Değişmeyen bir soru vardır bizim meslekle ilgili. Eminim her haritacı bu durumu yaşamıştır. Şimdi sorarlar sana mesleğin nedir diye. Cevaplarsın hemen Harita Teknikeriyim ben. Arkasından hemen şak diye karşı cevap “biliyorum siz tarlaları bölüyorsunuz”. Tabi ben bu cevap karşısında hemen hayır bakın bunları da yapıyoruz diye anlatmaya başlıyorum. Ama nafile sanki Harita Teknikerliği/Mühendisliği sadece tarla bölmekten ibaret. Bu diyalogu o kadar çok yaşadım ki artık düzeltme çabası içine girmiyorum. Düşünün toprakla uğraşan insanda bu tepkiyi veriyor bizim mesleğimizle iç içe olması gereken bir belediye başkanından da bunu duyabiliyorsunuz :)
Haritacılık insanlara ya okulda il il gördüğü siyasi haritalardan ya da böyle tarla arsa bölmekten ibaret geliyor. Oysaki yeryüzündeki her nesnenin gösteriminde, araziye ilişkin her türlü projede, uygulamada bir haritacı vardır. Karayolu, demiryolu haritalarında, arazi yapısını gösteren topografik haritalar, kadastro haritaları, maden haritaları, afet haritaları, şehir planlaması, imar planları, parselasyon haritaları, vb… Özellikle belediye hizmetlerinde yol, su kanalizasyon işlerinin yapım ve projelerinde hep haritacılar vardır ve etkin bir rol oynarlar. Bunlara o kadar çok örnek verilebilir ki daha. Günümüz teknolojisi ile haritacılık çok ilerledi tabi. Artık Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS/GIS) var. Bu sistem konumsal bilgilerler (bina, yol, arazi yapısı) konumsal olmayan bilgilerin (bina katsayısı, yol ismi) birbiri arasında ilişkilendirerek sorgulanabilmesini ve analizler yapılabilmesini sağlayan bir bilgi sistemi bütünüdür. En güzel örnek yeni yeni oluşturulmaya başlayan kent bilgi sistemleri. Kim nerde hangi binada oturuyor, hangi sokakta gibi sorgular basitçe yapılabiliyor bu sistemle. Belediyecilikte, askeri uygulamalarda, emlak, bankacılık, sigortacılık sektörlerinde de yaygın olarak kullanılabiliyor. Hayatın her aşamasında harita ve haritacıya gereksinim var ve bu kadar anlatımdan anlıyoruz ki bir haritacı sadece tarla arsa bölmüyor:)
Ne çok işte haritaya gereksinim duyuyoruz. Okula başladığımızda ilk duyduğum ve bu mantıkla çalışmaya devam ettiğim söz demek ki boşuna söylenmemiş. “HARİTA HAYATTIR” sözü ile karşılanmıştık ilk dersimizde ve bu hayatı size öğreteceğiz demişti hocam. Gerçekten bunu öğrenmekte çok geç olmadı
Bunu yazarken hangi resmi koysam diye düşündüm. Tabii bizim gururumuz olan ve yapımı hala çözülemeyen Piri Reis haritasını koydum. Çünkü mesleğimizin güzelliğini ve özelliğini en iyi şekilde anlatan harita bu bence.
kaynak:http://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=9632
güzelmiş kayra , saol..
Kayra Nar
26-11-2007, 02:25
http://www.gencharitaci.net (http://www.gencharitaci.net/)
Haritacı arkadaşlar için yararlı olabileceğine inandığım bir site...
Kayra Nar
06-12-2007, 22:22
KOORDİNAT SİSTEMLERİ VE ASKERİYE
Arazi veya harita üzerindeki bir noktanın kabul edilen bir başlangıç sistemine göre yerini bulmak için haritalara çizilen çizgilere koordinat sistemi denir. Bu sistemde noktanın yerini belirlemeye yarayan elemanlara da koordinat denir.
KOORDİNATLARIN KULLANIM YERLERİ :http://www.hkmo.org.tr/meslegimiz/projeksiyon_01.gif
• Yeryüzünde bir noktanın ya da bir bölgenin yerinin tarifinde,
• Harita üzerinde bir noktanın yerini belirtmekte,
• Koordinatları hesaplanmış noktaları haritaya geçirmekte,
• Koordinatları belli noktalar arasındaki kenar uzunluğu ve bu kenarın kuzeyden olan açıklığını (istikamet açısını) hesaplamakta,
• İki nokta arasındaki yerel saat farkının hesaplanmasında, kullanılır.
BAŞLICA KOORDİNAT SİSTEMLERİ :
• Coğrafi Koordinat Sistemi
• Dik koordinat Sistemi,
• Kutupsal Koordinat Sistemi
• Uzay Koordinat Sistemi
COĞRAFİ KOORDİNAT SİSTEMİ
Yer belirlemede kullanılan en eski yöntemlerden bir tanesi coğrafi koordinat sistemidir. Bu sistem paralel (enlem dairesi) ve meridyen (boylam dairesi) dairelerinden oluşur.
Paraleller Meridyenler
Enlem ve Boylam Daireleri : Dünyayı kuzey ve güney yarım küre diye ikiye ayıran ekvatora paralel dairelere paralel ya da enlem daireleri denir. Ekvatorun kuzeyindeki paraleller kuzey paraleli, güneyindekiler ise güney paraleli olarak adlandırılır. Paralel daireleri kuzey ve güneyde 1° aralıklı 90′ar tane olmak üzere toplam 180 tanedir.
Ekvatora dik ve kutuplarda birleşen dairelere de meridyen ya da boylam daireleri denir. Londra’da Greenwich’teki gözlem evinden geçen meridyen,başlangıç meridyenidir. Başlangıç meridyeninin doğusundaki meridyenler doğu, batısındaki meridyenler ise batı meridyeni olarak adlandırılır. Meridyenler 1° aralıklı 180 doğu ve 180 batı meridyeni olmak üzere toplam 360 tanedir .
Bu koordinat sisteminin başlangıcı Greenwich meridyeni ile ekvatorun kesim noktasıdır. Koordinat eksenleri de Greenwich meridyeni ve ekvatordur.
Bir noktadan (örneğin P ) geçen enlem dairesinin ekvatora olan uzaklığına, diğer bir deyişle bir noktanın ekvatora olan uzaklığını yerin merkezinden gören açıya o noktanın enlemi denir. Bir noktadan geçen meridyen dairesi ile başlangıç meridyeni arasındaki açıya, diğer bir deyişle bir noktanın meridyeni ile başlangıç meridyeni arasındaki uzaklığı yerin merkezinden gören açıya o noktanın boylamı denir.
Haritaların dört köşesinde, o köşelere ait enlem ve boylam değerleri yazılıdır. Ayrıca haritaların kitabelerinde enlem ve boylamlara ait siyah beyaz işaretlenmiş birer dakikalık dakika çizgileri vardır.
Enlemler ve Boylamlar Paralel ve Meridyen Daireleri
COĞRAFİ KOORDİNAT İLE YER BİLDİRİMİ :
GRİD KOORDİNATLARI (Grid Referans Sistemleri)
1. GRİDLERİN KULLANILMASI:
Gridler (koordinat çizgileri) genel olarak 1/250000 ve daha büyük ölçekli haritalarda bulunur. Büyük ölçekli askeri haritalar için kullanılan UTM projeksiyonuna bakıldığında, enlem ve boylam çizgilerinin eğri çizgiler olduğu görülür. Bu eğri enlem ve boylamların kesişmelerinden meydana gelen dörtgenlerin boyutları ve şekilleri farklıdır.
Bu durum nokta tariflerini zorlaştırır. Bunu kolaylaştırmak üzere, projeksiyonun üzerine grid referans sistemi denilen bir kareler ağı uygulanır. Bu grid sistemi haritayı kullanacaklara büyük kolaylıklar sağlar. Daha küçük ölçekli haritalarda nokta tarifi (bildirimi) coğrafi koordinatlar yani enlem ve boylam değerleri yardımıyla yapılır. Büyük ölçekli haritalarda (normal olarak) grid aralıkları aşağıda gösterilmiştir.
ÖLÇEK GRİD ARALIĞI HARİTA UZUNLUĞU
1:25000 1000 m 4 cm
1:50000 1000 m 2 cm
1:100000 5000 m 5 cm
1:250000 10000 m 4 cm
Haritalarda mesafe ölçü birimi metre ya da feet olabilir. Genellikle askeri haritalarda mesafe ve rakımlar metredir. Sadece müşterek harekat (hava) haritalarında yükseklikler feet olarak gösterilir. Bir harita üzerinde birden fazla grid bulunabilir. Bu takdirde esas grid belirli bir renkte (siyah) ve tam çizgiler halinde gösterilir. Diğer grid ise pafta kitabesi kenarında ve pafta içine doğru çizilen küçük çizgilerle ve değişik renkte (mavi) belirtilir. Bunların değerleri de değişik renkte yazılır. Bu durum dilim kenarlarına düşen paftalarda söz konusudur.
1995 yılından itibaren üretilen 1/25000 ölçekli haritalarda ise ayrıca WGS 84 datumunda hesaplanarak oluşturulan grid koordinat çizgileri ve değerleri, aynı ikinci grid çiziminde olduğu gibi, ancak bu defa kırmızı olarak belirtilir. Pafta üzerinde yer alan grid koordinat rakamları ile ilgili açıklamalar, kitabe dışı bilgilerde, pafta alt orta kısmında yer alır.
2. GRİD ÇİZGİLERİNİN NUMARALANMASI:
Haritadaki yatay grid çizgilerinin değerleri, sağ ve sol pafta kitabesi içinde ve hemen çizginin uzantısında; dikey grid çizgilerinin değerleri İse alt ve üst pafta kitabesi içinde ve yine çizgilerin uzantısında yazılıdır. Bunun dışında, grid çizgilerinin değerleri, pafta içinde grid çizgilerinin üzerinde de yazılır.
Yatay gri’d çizgilerinin numaraları ekvatordan kuzeye doğru büyüyerek gider. Dikey grid çizgilerinin numaralan ise başlangıç meridyenine göre değerlendirilir. Bu değerlendirmede dilim orta meridyenin solunda kalan gridlerin eksi değer almamaları için dilim orta meridyenine 500000 metre değeri verilir. Bu duruma göre dilim orta meridyeni sağındaki dikey grid çizgilerinin değeri 500000 m’den büyük, solundaki dikey grid çizgilerinin değeri 500000 m’den küçük değer alırlar. Böylece bütün haritalarda grid numaraları soldan sağa ve aşağıdan yukarıya doğru büyür. Grid numaraları çok hanelidir. Okumayı kolaylaştırmak için, grid çizgilerinin üzerine binler ve onbinler hanesi yazılır. Ancak paftanın dört köşesindeki yatay ve düşey grid çizgilerine tüm değerler yazılmıştır.
Ölçeği 1/250000′den büyük haritalarda grid değerlerinin sağındaki üç sıfır, 1/250000 ölçekli haritalarda ise grid değerlerinin sağındaki dört sıfır yazılmaz. 1/250000′den daha büyük ölçekli haritalarda binler ve onbinler hanesi haritalardaki grid çizgileri üzerine yazılır. Bu hanelere esas haneler denir. 1/250000 ölçekli haritalarda ise sadece onbinler hanesi yazılır.
3. DİLİM KENARI PAFTALARDA GRİDLERİN DURUMU:
Her pafta, üzerinde bulunduğu dilime ait gridi içerir. İki ayrı dilime ait komşu iki pafta üzerindeki grid hatları ise birbirinin devamı olamazlar. Bu gibi iki pafta bölgesinde yapılacak herhangi bir harekatta işbirliğinin sağlanabilmesi amacıyla her dilimin 30 dakikalık doğu ve batı bölgesi dahilinde noktaların koordinat değerleri komşu dilime göre de hesaplanır. Böylece dilim kenarındaki 30 dakikalık saha içindeki noktalar, ait olduğu dilim ile komşu dilime göre de değer almış olurlar. Dolayısıyla topçu atışları, yer ölçmesi gibi hizmetlerde meydana gelecek yanlışlar ortadan kalkar ve ayrı iki dilime ait komşu paftaların müşterek kullanılması sağlanır.
Aynı pafta üzerinde, yan yana iki dilime ait gridlerin çiziminde ise şu hususlara dikkat edilir.
a. Paftanın, üzerinde bulunduğu dilime ait grid çizgileri ve değerleri pafta içinde siyah renkte tam olarak çizilir.
b. Komşu dilime ait grid çizgileri ise pafta kitabesinden, pafta içine doğru 5 mm boyunda mavi çizgiler halinde çizilir ve değerleri de mavi olarak yazılır.
DİK AÇILI KOORDİNAT SİSTEMİ İLE YER BİLDİRİMİ
Harita üzerindeki noktaların bildirimi o harita üzerindeki grid sistemi yardımıyla sağlanır. Ekvator ve dilim orta meridyeninden itibaren, uzunluk biriminden olmak üzere, noktaların uzaklıklarına Dik Açılı Koordinat (Düz Koordinat) denir.
Bir noktanın bulunduğu yerin doğruluk derecesi, koordinatların basamak sayısı ile belirlenir. Ne kadar fazla basmak varsa, doğruluk derecesi o kadar yüksektir.
3351 1000 m.lik Grid Karesi
338516 100 m Doğrulukta Koordinat
33785157 10 m Doğrulukta Koordinat
3378051570 1 m Doğrulukta Koordinat
Koordinatlar aralıksız, parantez, tire işareti, virgül veya nokta kullanılmaksızın devamlı bir sayı olarak yazılırlar.
ASKERİ GRİD BİLDİRİM SİSTEMİ
Askeri grid bildirim sistemi, UTM ve UPS projeksiyonlarına göre yapılan gridli haritalarda, silahlı kuvvetler tarafından nokta tayini için kullanılan özel bir bildirim sistemidir. Bu sisteme göre yeryüzü grid bölgesi adını alan büyük coğrafi bölgelere bölünür ve her bölge özel bir tanıtma işareti alır.
1. GRİD BÖLGE İŞARETİ :
UTM projeksiyonuna göre dünya 180° boylamından (uluslararası gün dönümü hattı) itibaren doğuya doğru 6° lik 60 dilime ayrılmıştır. Her dilim batıdan doğuya doğru 1′den 60′a kadar numaralandırılmıştır. Bu dilimler ekvatordan kuzey ve güneye doğru 8° lik 20 bölgeye ayrılmış ve her yatay bölgeye güneyden kuzeye “C” harfinden başlamak üzere bir harf verilmiştir. (O ve l harfleri sıfır ve bir ile karışmasın diye, A, B ve Y, Z harfleri de Polar Stereogratik Projeksiyon bölgelerinde kullanıldığından burada kullanılmamıştır.) Böylece meydana gelen 6° x 8° lik alanlara grid bölgesi adı verilmiştir. Her grid bölgesi bir rakam ve bir harf ile ifade edilir. Bunun için önce grid bölgesinin bulunduğu sütun numarası, sonra yukarı doğru satır harfi okunur (18T gibi).
2. 100000 M.LİK KARELER :
6° x 8° ebatlarındaki grid bölgeleri çok geniş bir alanı kaplamaktadır. Askeri grid bildirim sisteminde alanı daraltmak için her grid bölgesi kendi içinde ekvatordan başlayarak kuzey ve güneye doğru; ayrıca her 6° lik dilim, dilim orta meridyeninden başlayarak doğuya ve batıya doğru 100000 metrelik karelere ayrılmış ve her bir kare iki harfle gösterilmiştir. Bu harflerden biri sütuna, diğeri satıra aittir. Sütunları harflendirme 180° batı boylamından itibaren sağa doğru 3 grid dilimini (18 °) kapsar ve “A” harfinden başlayıp “Z” harfinde biter. Bundan sonra yeni bir üç dilimin harflendirilmesi başlar. Satırlara ait harflendirme ise ekvatorda A harfinden başlayıp 18 ° uzakta V harfi ile biter. Bundan sonra yeni bir 18° lik bölümün harflendirilmesi başlar.
3. UTM ASKERİ GRİD REFERANS SİSTEMİNE GÖRE NOKTA TARİFİ :
Haritaların sol alt köşesinde haritanın hangi grid bölgesi ve hangi 100000 m’lik kareye düştüğünü gösteren bir grid bildirim kutusu vardır.
UTM askeri grid referans sistemine göre noktaların tarifinde, noktanın bulunduğu haritanın grid bölge işareti, 100000 m’lik kare tanıma işareti ve haritadaki grid koordinat değerleri kullanılır.
Bir noktanın askeri grid referans sistemi ile bildirimi yapılırken haritanın sol alt köşesinde yer alan grid bildirim kutusundaki talimatın tam olarak yerine getirilmesi gerekir. Bir noktanın bildirimi için her zaman grid bölge işareti, 100000 m’lik kare tanıma işareti ve noktanın koordinatları bir arada bulunmasına gerek yoktur. Harekat alanı yalnız bir haritayı kapsıyorsa noktanın sağa ve yukarı değerinin bilinmesi yeterlidir. Grid bölge işareti ve 100000 m’lik kare tanıma işaretine gerek yoktur. Harekat sahası bir 100000 m’lik kareyi taşıyorsa, aynı koordinatı taşıyan bir noktanın 100000 m’lik karelerde de bulunma olasılığı olduğundan, noktanın koordinatının önüne 100000 m’lik kare tanıma harfleri konulmalıdır. Harekat sahası her hangi bir doğrultuda 18° lik bir alanı taşıyorsa noktanın 100000 m’lik kare tanıma işaretinin önüne grid bölge işareti de ilave edilmelidir. Örnek 35SOD 5338067920
Askeri grid referans sistemi ile koordinatları verilen bir noktanın haritaya işaretlenmesi dik açılı koordinat sisteminde olduğu gibidir.
Haritaların grid bildirim kutusunda bazen birden fazla 100000 m’lik kare tanıma işareti bulunabilir. Böyle bir durum söz konusu ise 100000 m’lik kareleri ayıran grid çizgi numaraları grid bildirim kutusunda belirtilir.
UTM ASKERİ GRİD REFERANS SİSTEMİNE GÖRE NOKTA TARİFİ
Haritaların sol alt köşesinde haritanın hangi grid bölgesi ve hangi 100000 m.lik kareye düştüğünü gösteren bir grid bildirim kutusu vardır.
UTM grid referans sistemine göre noktaların tarifinde, noktanın bulunduğu haritanın grid bölge işareti, 100000m.lik kare işareti ve haritadaki grid koordine değerleri kullanılır
Bir noktanın bildirimi yapılırken haritanın sol alt köşesinde yer alan grid bildirim kutusundaki talimatın tam olarak, yerine getirilmesi gerekir Bir noktanın bildirimi için her zaman grid bölge işareti, 100000 m.lik kare işareti ve noktanın koordinatlarının bir arada bulunmasına gerek yoktur.
Harekat alanı yalnız bir haritayı kapsıyorsa noktanın sağa ve yukarı değerlerinin bildirilmesi yeterlidir; grid bölge ve 100000 m.lik kare tanıtma işaretine gerek yoktur
Harekat sahası bir 100000 m.lik kareyi taşıyorsa, aynı koordinatı taşıyan bir noktanın civar 100000 m.lik karelerde de bulunması muhtemel olduğundan, noktanın koordinatlarının önüne 100000 m.lik kare tanıtma harfleri konulmalıdır
UTM ASKERİ GRİD REFERANS SİSTEMİNE GÖRE NOKTA TARİFİ
Georef sistemi, coğrafi koordinat esasına dayanan bir bildirim sistemidir. Hızlı hareket eden hedeflere ait enlem ve boylam değerlerini; süratli, basit ve kolay anlaşılabilir şekilde ifade edebilmek için geliştirilmiştir. 1:250 000 ölçekli müşterek harekat haritaları ile daha küçük ölçekli haritalarda kullanılır.
Sistem, enlem daireleri ile boylam dairelerinden ibaret bir gratikül sistemidir. GRATİKÜL: Harita üzerindeki bir noktanın veya yerin enlem ve boylamının kolaylıkla alınmasını sağlamak amacıyla harita üzerine çizilmiş olan enlem ve boylamlardan ibaret bir şebekedir.
Meridyen başlangıcı Greenwich’in meridyenidir. Bu gratikül sistemi genel olarak, deniz ve hava haritaları ile küçük ölçekli haritalarda gösterilmiştir. Sisteme göre dünya yüzeyi, kenarları enlem ve boylamlardan meydana gelen dörtgenlere bölünmüştür.
Dünyanın çevresi 180° batı meridyeninden başlayarak doğuya doğru 15° lik 24 sütuna bölünmüş ve her sütun A’dan Z’ye kadar bir harf ile (l veya O hariç) belirtilmiştir. Ayrıca dünya güney kutbundan kuzey kutbuna kadar yine 15° lik 12 satıra bölünmüştür. Her satır güney kutbundan ve A’dan başlamak üzere M’ye kadar bir harf ile işaretlenmiştir. Böylelikle yeryüzü 15° x 15° lik 288 tane dörtgene ayrılmıştır. Her dörtgen, önce sütun, sonra satıra ait harf ile işaretlenir.
Her 15 derecelik dörtgen de birer derecelik sütun ve satırlara ayrılmıştır. Sütunlar soldan sağa, satırlar aşağıdan yukarıya doğru A’dan Q’ya kadar birer harf ile belirtilmiştir. Kenarları 1° x 1° lik dörtgenler önce sütun, sonra satıra ait harf ile işaretlenir. Böylece yeryüzü önce 15°lik, sonra 1°lik dörtgenlere ayrılmış olur. Nokta tarifinde ilk iki harf 15° lik bölgeyi, sonraki iki harf 1° lik bölgeyi gösterir.
1° lik dörtgenler de batıdan doğuya, güneyden kuzeye doğru birer dakikalık sütun ve satırlara ayrılır ve her sütun soldan sağa, her satır aşağıdan yukarıya olmak üzere 1′den 60′a kadar numaralanır. Böylece 1′ x 1′ alanlara inilmiş olur.
Nokta bildiriminde verilen ilk iki rakam noktanın 1° lik dörtgen içinde, batı boylamından itibaren dakika sütununu, son iki rakam ise yine aynı bölgede güney paralel daireden itibaren dakika satırını gösterir. Dakikaları gösteren rakamlar 10′dan küçükse soluna bir sıfır konarak bildirim iki rakamla yapılır Örneğin; y yerine 06 şeklinde yazılıp “sıfır altı” olarak okunmalıdır.
1′ dan daha doğrulukla nokta bildirimi istendiği durumlarda 1′ lık dörtgenler batı boylam kenarından doğuya doğru, güney enlem kenarından kuzeye doğru olmak üzere enlem ve boylam dakikaları ondalara ayrılır. Böylelikle herhangi bir nokta onda bir enlem ve boylam dakikasına kadar belirtilebilir.
Alıntıdır.
Kayra Nar
04-01-2008, 00:36
HARİTACININ AŞKI
Ben seni harita gibi çok sevdim
Planlarım ve projelerimdin sen benim
Her noktaya bakarken senin gözlerinde
Kayboldum
Seni aradım, işaretlediğim evrende
Senin koordinatlarında buldum kendimi
Zemindeki poligon olarak işaretledim
Aramızdaki mesafe ne kadar uzak olsa da
Bir nivo, EUÖ kadar yakındın sen bana
Seni tecviz sınırı kadar sevdim,
Teknolojiyle takip ettim
Kontrol mühendisin oldum
Seni ben kontrol ettim,
Hata sınırları içinde tuttum
Ç.Ş.M sararken seni sardım gönlümde
Jalonu yere değil gönlüme sapladım,
Seni hâlihazırdan değil,
Kendi emeğimle yaptım
Seni uydu görüntüsünden seçtim
Arazide buldum, ölçtüm, projeledim
Seni en güzelim gibi sevdim
Yüzlerse jalonun, binanın, ağacın arasında
Olsan da bulurum seni
Röperli olmasan da poligonun kaybolsa,
Kör nokta olsan da çalışır bulurum seni.
Ta ki işte kalana kadar
Tapu, Belediye, Kadastro, Köy
Hizmetleri, Dsi’nin kamulaştırması
Senin değerini bilemez
Senin değerini ancak ben bilirim,
Sen benim işim, değerimsin
Ben çevrende dolaşan uydun oldum,
Sen fırtınam
Ben sana otobanla, köprüyle, yolla geldim
Sen tünelim, alt geçidim oldun beni deldin geçtin
Ben seninle arazide tevhit yapmayı sevdim
Ama sen beni hep görmezden geldin
Parsel dışında bıraktın
Ben seninle parselasyon yaparken
Parselleyen sen, parsellenen ben oldum
Bunlar yetmemiş gibi, kalbinden ifraz ettin beni
iki ayrı parsele ayırttın bizi,
Yani dünyayı da dar ettin bize
Ama bunca olana rağmen beni
Özelleştirmediğin için sevdim seni
Beni senin kurp elemanlarını ortadan kaldırırken
Sen beni şev kazığıyla aldattın
Ben sana RTK kadar güven verirken
Sen bana el GPS’i kadar bile güven vermedin
Uzaydan baktım seni gördüm. Seçtim
Uçaktan baktım fotoğraflarını çektim, beğendim
Kentimi sana göre planladım. Binamı sana göre
inşa ettim. yollarımı senle şekillendirdim.
Ben seni Kadastro mücavir alanı içinde sevdim
Kanunlar dahilinde seni benimsedim
Yöneltmelikle seni belirledim
Resmin hesap makinem oldu, hep yanımda
tasıdım
Gündüzleri pilyem, geceleri kutup yıldızım oldun
Hayatıma pusula oldun. bana yön gösterdin
Sen ne kadar farkına varmasan da
Sana olan aşkım tapu senedi kadar sağlam
Kadastro siniri kadar gerçek, imar sınırı kadar
Doğru
Ben Pilye oldum sen nirengi
Zaman geçti çocuklarımız oldu
Onlar da HARİTACI oldu
Ben seni deli gibi sevdim,
Sen beni harita gibi çizdin
Ama yinede ben;
SEVIYORUM SENI REFLEKTÖR GÖZLÜM
Biz sevdik mi böyle severiz işte;)
Kayra Nar
08-01-2008, 21:15
GIS Ders Sunumları...
http://rapidshare.com/files/82248275/cbs_ders_notlar__305__dknar1.rar.html
Kayra Nar
20-01-2008, 12:43
TRİGONOMETRİ
Trigonometri, üçgenlerin açıları ile kenarları arasındaki bağıntıları konu edinen matematik (http://tr.wikipedia.org/wiki/Matematik) dalı.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b1/Sinxoverx.png/300px-Sinxoverx.png (http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Sinxoverx.png)
sinüs, kosinüs ve tanjant
Düzlemsel trigonometride, iki boyutlu düzlemde (ve üçü de aynı doğru üzerinde yer almayan) üç noktayı doğru parçalarıyla ikişer ikişer birleştirerek oluşturulan düzlemsel üçgenler (http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%9C%C3%A7gen) söz konusudur. Küresel trigonometride ise, üç boyutlu kürenin (http://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCre) iki boyutlu olan yüzeyinde (ve üçü de aynı büyük çember üzerinde yer almayan) uç noktayı büyük çember yaylarıyla ikişer ikişer birleştirerek oluşturulan küresel üçgenler söz konusudur. Küresel trigonometri Eski Yunanda astronomiye (http://tr.wikipedia.org/wiki/Astronomi) ilişkin gereksinimleri karşılamak amacıyla ortaya çıktı ve gelişti. Küresel trigonometri aslında düzlemsel trigonometriyi de tümüyle içerir, ama düzlemsel trigonometri ancak 15. yüzyıl (http://tr.wikipedia.org/wiki/15._y%C3%BCzy%C4%B1l) Avrupa'sında, topografya (http://tr.wikipedia.org/wiki/Topografya), ticaret (http://tr.wikipedia.org/wiki/Ticaret) ve denizciliğin (http://tr.wikipedia.org/wiki/Denizcilik) gereksinimleri doğrultusunda kendi başına ve küresel trigonometriden bağımsız olarak gelişmiştir. Küresel trigonometri, düzlemsel geometriden daha önce ortaya çıkıp gelişmiş olmakla birlikte, ancak düzlemsel geometrinin temel ilkelerinin bilinmesiyle daha iyi anlaşılabilir.
Düzlemsel trigonometri (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=D%C3%BCzlemsel_trigonometri&action=edit) aslında her tür düzlemsel üçgen (http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=D%C3%BCzlemsel_%C3%BC%C3%A7gen&action=edit) için geçerli olmakla birlikte, bağıntılar genellikle dik üçgenlerde (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dik_%C3%BC%C3%A7gen) tanımlanır. Açılarından biri (x) 0° ile 90° arasında olan bir dik üçgenin (düzlemsel bir üçgende iç açıların toplamı 180° olduğu için) öteki açısı 90-x'a eşittir. Böyle bir üçgende dik açının karşısındaki kenar |OD| hipotenüs, O 'nun karşısındaki kenar |CD| karşı kenar, |OC| 'ya komşu olan kenar ise komşu kenar olarak adlandırılır. Bu kenarlar birbirlerine ikişer ikişer altı farklı biçimde oranlanabilir, böylece A açısının (http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7%C4%B1) trigonometrik fonksiyonları (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometrik_fonksiyonlar) tanımlanmış olur.
Ğ==Açı==
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/5/5e/A%C3%87IBOA.png/150px-A%C3%87IBOA.png (http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:A%C3%87IBOA.png)
Başlangıç noktaları aynı olan iki ışının birleşimine açı denir.
[OA ve [OB ışınlarına açının kenarları, O noktasına açının köşesi denir.
Konu başlıkları
1 Yönlü Yaylar (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#Y.C3.B6nl.C3.BC_Yaylar)
2 Birim(Trigonometrik) Çember (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#Birim.28Trigonometrik.29_.C3.87ember)
3 Açı Ölçü Birimleri (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#A.C3.A7.C4.B1_.C3.96l.C3.A7.C3.BC_Bir imleri)
4 Sarma Fonksiyonu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#Sarma_Fonksiyonu)
5 Bir Açının Esas Ölçüsü (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#Bir_A.C3.A7.C4.B1n.C4.B1n_Esas_.C3.96 l.C3.A7.C3.BCs.C3.BC)
6 Trigonometrik Fonksiyonlar (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#Trigonometrik_Fonksiyonlar)
7 Dik Üçgenlerde Bazı Açıların Trigonometrik Oranları (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#Dik_.C3.9C.C3.A7genlerde_Baz.C4.B1_A. C3.A7.C4.B1lar.C4.B1n_Trigonometrik_Oranlar.C4.B1)
8 Dış Bağlantılar (http://tr.wikipedia.org/wiki/Trigonometri#D.C4.B1.C5.9F_Ba.C4.9Flant.C4.B1lar) Yönlü Yaylar
Çember üzerinde açı pozitif yönlü ise yay da pozitif yönlü, açı negatif ise yay da negatif yönlü olarak alınır.
Birim(Trigonometrik) Çember
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/tr/thumb/7/79/Birimcemberiu2.png/300px-Birimcemberiu2.png (http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Birimcemberiu2.png)
Merkezi orijin ve yarıçarpı 1 birim olan çembere birim çember veya trigonometrik çember denir. Birim çemberin denklemi
http://upload.wikimedia.org/math/e/b/8/eb81c6b08f1d233e39fe044675c65ba4.pngşeklindedir.
Birim çemberde verilen bir http://upload.wikimedia.org/math/f/0/8/f0844fd2dc613f485a14ca01c10efd2e.png noktası;
1.bölgede ise http://upload.wikimedia.org/math/0/a/c/0acace515936b8ce0b835b68496e27a8.png
2.bölgede ise http://upload.wikimedia.org/math/4/b/4/4b4d5d112fce59589170f2fb5e5f579f.png
3.bölgede ise http://upload.wikimedia.org/math/5/3/9/539aeff4c784b0129bdfd050a79e85de.png
4.bölgede ise http://upload.wikimedia.org/math/4/7/9/47993d8288042209c0a0f75d5d9b6a5b.png dır. Açı Ölçü Birimleri
Açıyı ölçmek demek, açının kolları arasındaki açıklığı belirlemek demektir.Açı ölçü birimleri üç tanedir.
DERECE (http://tr.wikipedia.org/wiki/A%C3%A7%C4%B1): Bir tam çember yayının 360 eş parçaya bölünmesiyle elde edilen her bir yayı gören merkez açının ölçüsüne 1 derece denir.
GRAD (http://tr.wikipedia.org/wiki/Grad): Bir tam çember yayının 400 eşit parçaya bölünmesiyle elde edilen her bir yayı gören merkez açının ölçüsüne 1 grad denir.
RADYAN (http://tr.wikipedia.org/wiki/Radyan): Bir çemberde yarıçap uzunluğundaki yayı gören merkez açının ölçüsüne 1 radyan denir.Çember yayının ölçüsü http://upload.wikimedia.org/math/4/8/7/487464d18c73f1848a84ae966b168738.png radyandır.
Sarma Fonksiyonu
Reel sayılar kümesinden birim çember üzerindeki noktalara tanımlanan fonksiyona sarma fonksiyonu denir.
Sarma fonksiyonunu s ile, birim çemberi de C ile gösterirsek;
http://upload.wikimedia.org/math/3/e/8/3e83c012500cbd8d22d935105cbbb320.png yazilabilir.
http://upload.wikimedia.org/math/d/5/7/d570a1b033560317318553141182eaba.png oldugunda http://upload.wikimedia.org/math/a/5/8/a5833f246abf1bc00853eaf5f10c2f4a.png olur. Bir Açının Esas Ölçüsü
a) Verilen açı http://upload.wikimedia.org/math/f/f/6/ff6b3510b42ba2078a094a01bbdf07d3.png ya da http://upload.wikimedia.org/math/9/5/a/95a7abea199f44d58fa416ce3138fccb.png ise;
http://upload.wikimedia.org/math/b/c/5/bc518bd42e0cfa424357a26712828988.png in esas ölçüsü kendisidir.
b) Verilen açı http://upload.wikimedia.org/math/f/7/2/f728de499a51e5fa41b7d24b3b0b2b0d.png ya da http://upload.wikimedia.org/math/e/6/8/e6873f0010d95da7c0d5f38a3dd5fba4.png ise;
http://upload.wikimedia.org/math/b/c/5/bc518bd42e0cfa424357a26712828988.png in 360 a bölümünden kalan esas ölçüyü verir.
c) Verilen açı http://upload.wikimedia.org/math/5/b/8/5b83ef2d9f729c6f9863d4346614c934.png ise;
http://upload.wikimedia.org/math/7/6/1/7618cae05e051ccce16628714db34ece.png 360 a bölümünden kalan http://upload.wikimedia.org/math/6/5/9/65948aab930872be27672fff8d54ee62.png olsun.
O halde, http://upload.wikimedia.org/math/b/c/5/bc518bd42e0cfa424357a26712828988.png in esas ölçüsü http://upload.wikimedia.org/math/7/7/d/77d55dfd3776e8750fb4efa0841cf83d.png dır.
Trigonometrik Fonksiyonlar
sinüs (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sin%C3%BCs) (kısaltılmış biçimi; sin), http://upload.wikimedia.org/math/b/3/b/b3baa5d4d7c069163a2e815d28a3f8a5.png
kosinüs (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kosin%C3%BCs) (cos), http://upload.wikimedia.org/math/f/9/5/f955dc53c0c4333761c0e6a58c7ffc8e.png
tanjant (http://tr.wikipedia.org/wiki/Tanjant) (tan ya da tg), http://upload.wikimedia.org/math/2/c/a/2ca0302ab9479fc2124de6555c73acec.png
sekant (http://tr.wikipedia.org/wiki/Sekant) [sec),
kosekant (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kosekant) (cosec) ve
kotanjant (http://tr.wikipedia.org/wiki/Kotanjant) (cot)olarak adlandırılır.
Bu tanımlardan görülebileceği gibi, bu fonksiyonlar arasında,
http://upload.wikimedia.org/math/9/e/b/9eb3763dad9c0d8690a2a4a7028e328f.pnghttp://upload.wikimedia.org/math/4/c/d/4cd3b89d93674077c4309b8fd7029d80.pnghttp://upload.wikimedia.org/math/5/e/0/5e0eaeb18a8501f448b40a25ce4ae906.png (Pisagor teoremi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Pisagor_teoremi)) ilişkileri vardır.
Dik Üçgenlerde Bazı Açıların Trigonometrik Oranları
http://img168.imageshack.us/img168/1564/11228380ts9.jpg (http://imageshack.us)
kaynak:wikipedia
Aynur Üre
17-02-2008, 22:54
merhaba arkadaşlar ben de bir haritacıyım:)erzincan m.y.o dayım(malesef).haritacı arkadaşları tanımak istedim:)
Kayra Nar
19-02-2008, 15:54
merhaba arkadaşlar ben de bir haritacıyım:)erzincan m.y.o dayım(malesef).haritacı arkadaşları tanımak istedim:)
Aramıza hoşgeldin Aynur herzaman aramızda görmek isteriz senide :)
Kayra Nar
04-03-2008, 04:47
Fotogrametri
Eski Yunanca'dan batı dillerine giren Fotogrametri sözcüğü 3 kök söcükten oluşur.
Photos(ışık) + Grama(çizim) + Metron(ölçme)
Buna göre ışık yardımı ile çizerek ölçme anlamına gelmektedir. Fotogrametri tekniği ile ölçülmek istenen nesnenin ve yakın çevresinin yada arazinin foroğrafları çekilir. Bunların fotoğraf üzerindeki görüntüleri ölçülerek istenen bilgiler sağlanabilir, yada özel aletlerde bu görüntüler harita yada plan biçimine dönüştürülebilir.
Fotogrametri fotoğraflar yardımı ile güvenilir bilgiler alma bilimidir. Fotogrametrik yoldan görüntü kaydının dışında başka kayıt ve algılama sistemleri de söz konusudur. (Uzaktan algılama (http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/uzalgilama/uzak.htm))
Fotogrametri öncelikle bir harita yapım yöntemidir. Dünyanın çeşitli ülkelerinde ve Türkiye'de büyük ve küçük ölçekli haritaların üretiminde en az 60 yıldır başarı ile uygulanmaktır.
Klasik fotogrametrik harita yapım süreci kısaca şöyle özetlenebilir. 1) Arazi Çalışmaları
Kontrol noktaları tesisi.
Hava İşaretleri.
Açı, kenar, yükseklik ölçmeleri.
2)Fotoğraf Çekimi
http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/4.gif
İlk olarak, haritası yapılması tasarlanan bölgeye ait bir uçuş planı hazırlanır.
http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/6.gif http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/planes.jpg http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/3.bmp
Özel yapılmış metrik kamera uçağa özenle yerleştirilir ve fotoğraf çekimi için uçuş yapılır. Uçuş sırasında pilot kullandığı bir GPS sistemi yardımıyla sürekli olarak doğru uçuş çigisinde seyir etmelidir.
http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/14.gif
Fotoğrafik banyo işleri özel aletlerle günümüzde kolaylıkla yapılmaktadır.
Çekilmiş örnek fotoğraf (http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/foto2.htm)
3)Fotogrametrik Çalışmalar
http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/7.gif http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/9.gif http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/11.gif
Fotogrametrik nirengi ölçü ve hesapları özel stereo-değerlendirme aletlerinde ve bilgisayar ortamında özenle yapılır. Stereo-değerlendirme aletlerinin en önemli özelliği üç boyutlu görüntü verebilme özelliğidir.
4)Çizim ve Bütünleme
http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/13.gif http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/10.gif
Stereo-değerlendirme aşamasından sonra çizim işlemine geçilebilir. Çizim plotter denen özel çiziciler yardımıyla gerçekleştirilir.
Çizimin denetlenmesi, çizilmeyen kısımların tamamlanması, yer adları vb. sözel bilgilerin eklenmesi bütünleme aşaması olarak adlandırılır.
Harita
http://abone.tnn.net/korayoskay/geomatic/fotogrametri/harita.gif
Tüm bu aşamalardan sonra sonuç ürün olarak harita oluşur...
Fotogrametri, kullanılan kameranın durumuna, ölçülecek nesnenin yakın yada uzak oluşuna, edinilecek bilgi türüne, değerlendirme yöntemine ve uygulama alanlarına göre sınıflandırılabilir.
Buna göre:
Yersel Fotogrametri: Yer üzerinde çekilmiş fotoğraflarla çalışan fotogrametri.
Hava Fotogrametrisi: Uçaktaki, yada genel olarak bir hava aracında bulunan bir kamera ile çekilmiş fotoğraflarla çalışan fotogrametri.
Yakın Resim Fotogrametrisi: Nesne-kamera uzaklığı en çok 300m olan bir fotogrametri uygulamasıdır.
Foto-Yorumlama: Fotoğrafik dokuyu inceleyerek nesne ve yakın çevresi hakkında bilgi üreten, arazinin yapısını ve yüzey özelliklerini inceleyen fotogrametri kolu.
Metrik Fotogrametri: Fotoğraflardan konum, yükseklik, uzaklık, alan ve hacim gibi metrik bilgilerin alınmasını, ya da doğrudan doğruya harita çizimini amaçlayan fotogrametri.
Topoğrafik Fotogrametri: Topoğrafik harita üretimi ile ilgili haritacılık fotogrametrisi.
Topoğrafik Olmayan Fotogrametri: Topoğrafik harita yapımı, topoğrafik ölçmeler dışında, başka bir deyişle haritacılık dışında kalan fotogrametri.
Kadastro Fotogrametrisi: Kadastro haritalarının yapımında kullanılan fotogrametri.
Jeodezik Fotogrametri: Jeodezik nokta üretiminde kullanılan fotogrametri.
Mühendislik Fotogrametrisi: Mühendislik projelerinin hazırlanmasında vb. çalışmalarda kullanılan fotogrametri.
Mimarlık Fotogrametrisi: Özellikle tarihsel yapıların belgelenmesinde kullanılan fotogrametri.
Analog Fotogrametri: Değerlendirmelerin, özellikle harita çizimlerinin analog aletlerde yapıldığı fotogrametri.
Analitik Fotogrametri: Çözümlerin matematiksel yöntemlerle yapıldığı, bilgisayar destekli fotogrametri uygulaması.
Sayısal(Digital) Fotogrametri: Sayısal(Digital) fotoğraflarla çalışan fotogrametri.
Tek Resim Fotogrametrisi: Tek tek fotoğrafları kullanarak metrik bilgiler üretmeyi amaçlayan, foto-plan, foto-mozaik üreten fotogrametri.
Çift Resim Fotogrametrisi: Ortak alanları olan fotoğraf çiftleri üzerinde ölçüler yaparak bilgi üretmeyi amaçlayan fotogrametri. Stereoskopik(3 boyutlu) görüşte söz konusu olduğundan buna stereofotogrametri de denir.
Ortofotografi: Çizgi harita ile aynı geometrik doğruluğa sahip foto haritalarının üretimi ile ilgilenen fotogrametri.
Şeklinde Fotogrametri sınıflandırılabilir.
Umarım bütün haritacı arkadaşların ve Fotogrametri ile ilgilenen arkadaşların işine yarar:)
Sefa Baş
17-03-2008, 19:06
arkadaşlar ilk dönemden 2 ders kaldı.fizik, matematik.alan derslerini geçtik çok şükür.ama bu iki dersi nasıl verecem kara kara düşünüyorum..allahtan yaz okulu yok:D
Selim Karakaya
02-06-2008, 04:01
Okulunu bitiren, geçen sene DGS ye giripte kazanan veya bu sene DGS ye hazırlananlar meslektaşlarım n ö r ü y o n u z ??? Bu konu başlığı biraz altlarda kalmış.:rolleyes: Kayra arkadaşımız sağolsun bizleri sürekli bilgilendiriyor. Ona buradan tekrar teşekkürler.
Bu ara Finalleri olan arkadaşlara başarılar...:)
Takılmış olduğunuz yerlerde sorun.. Sormaktan çekinmeyin.. İnsan sora sora öğrenir..;)
birde Kayra'nın dediği siteyide es geçmeyelim. http://www.gencharitaci.net (http://www.gencharitaci.net/)
Haritacı arkadaşlar için yararlı olabileceğine inandığım bir site...
Bu sitede ders notlarını aktaran arkadaşlar bile var. Okulunda derste yazmış olduğu yazıyı, gelipte birde pc ye yazıp bizlerle paylaşıyor. Onlarında emeklerine sağlık doğrusu.
Fatih.Yıldırım
02-06-2008, 20:56
Merhaba arkdaşlar bende daha dün gece düşünmüştüm acaba haritacı yokmu hiç ünifebte die :D
Tuğçe Kamalı
02-06-2008, 23:21
Merhaba arkdaşlar bende daha dün gece düşünmüştüm acaba haritacı yokmu hiç ünifebte die :D
olmaz mı hiç... haritacının olmadığ yer var mı?:D:D
Selim Karakaya
02-06-2008, 23:33
Orada Burada Heryerde Haritacı Var...;)
Fatih.Yıldırım
09-06-2008, 22:04
olmaz mı hiç... haritacının olmadığ yer var mı?:D:D
bu topik çok altlara gitmiş. burayı biraz canlı tutalım bari:)
Kayra Nar
09-07-2008, 20:11
Biri haritacı mı dedi :D
Kayra Nar
07-08-2008, 00:27
İnternette gezinirken ilgimi ceken bir haberi sizinla paylasmak istedim:
Tapudaki memurlar 1-2 yıl sonra kaçıyor!..
http://tbn0.google.com/images?q=tbn:T42PmO_fUPJ-OM:http://bms.org.tr/Download/Kurumlar/tkgm.jpg
Türkiye genelinde 4 bin tapu memuruna ihtiyaç var ama kimse istemiyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Adlı, “Memurlar burayı sıçrama tahtası olarak kullanıyor. Bir iki sene duran kaçıyor” dedi.
Haziran ayında İstanbul’da özellikle gayrimüslim vatandaşlar başta olmak üzere yaşlı, kimsesiz ya da sahipsiz kişileri tespit edip, tehditle gayrimenkul tapularının devrini aldıkları ileri sürülen, 30 kişi gözaltına alınmıştı. Beykoz Tapu Kadastro Müdürü’nün de adının karıştığı ‘domuz bağı çetesi’, dikkatlerin yeniden tapu müdürlüklerine çekilmesine neden oldu.
Yaşanan bu olaylar, özlük haklarının yeterli olmayışı ve maaş azlığı yüzünden tapu müdürlükleri tehlike sinyalleri vermeye başladı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, çarpıcı açıklamalarda bulundu.
BÜYÜK ŞEHİR BOŞ
Kurumda 17 bin kişinin çalıştığını söyleyen Zeki Adlı, çalıştırmak için memur bulamadıklarını belirterek, “İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük yerlere müdür de bulamaz olduk. Anadolu’da çalışan herhangi bir memuru metropole gönderemiyoruz. Sadece ailevi durumları olanları bulabilirsek gönderebiliyoruz” açıklamasını yaptı. Nitelikli eleman azlığından yakınan Genel Müdür, KPSS’den tercih yapanların tapu müdürlüklerini sıçrama tahtası olarak kullandığını ileri sürdü.
RİSK ÇOK FAZLA
“Aldığımız bir sıfır eleman iki üç senede ancak yetişebiliyor. Risk unsuru çok fazla. Gelen insanlar ilk etapta bunu bilmiyor. Parası az riski fazla olduğunu görünce kaçmanın yoluna bakıyor. Bir iki yıl içinde kurum değiştiriyor” diyen Adlı, Tapu memuriyetinin tercih edilmemesinin en büyük sebebinin ücretin ve özlük haklarının yetersizliği olduğunun altını çizdi.
300’DEN FAZLA MÜDÜRLÜK MAKAMI BOŞ
Beykoz Tapu Müdürlüğü’nde yaşanan olaydan etkilendiklerini söyleyen Adlı şöyle devam etti:
“Son zamanlarda yaşanan olaylar bizi olumsuz etkiledi. Biz de işi çok sıkı tutuyoruz. Sorumluluk da haddinden fazla. Tapuda yapılan işlemlerden dolayı eğer bir hata yapılır da zarar verilirse, bu zararı o işlemi yapan memurumuz ödemek zorunda. İşlemler, zaman aşımına tabi değil. Tapu çalışanların üzerinde bu kadar sorumluluk, bu kadar iş ve fazla mesai yükü var. Birinci derecedeki bir müdür bin 300 YTL alıyor… 4 bin memura acil ihtiyacımız var. Yönetici vasfında tapu sicil dairelerinde de 300 yüzden fazla boş müdürlük makamı var. Sınav açıyoruz ama müdür bulamıyoruz. İlk işe girme noktasında insanlar istekli ama sonra kaçıyorlar.”
KAYNAK:
Osman ASİLTÜRK
Bugün Gazetesi
Fatih.Yıldırım
05-11-2008, 21:02
arkdaşlar ''EDM( elektronik mesafe ölçer) lerde modülasyon frekansının kalibrasyonu'' hakkında bir ödevim var eğer bu konuyla ilgili dökümana sahip olan yada bu konuda bir link atabilirseniz çok sevinirimm. şimdiden teşekkür ederim arkadaşlar.
vBulletin v3.6.8, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.