PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Sırp Vahşeti - Boşnak Soykırımı

Selcen Toraman
11-07-2008, 22:46
Yakın tarihimizin en karanlık sayfalarından birini teşkil eden Bosna Savaşında [Bosna Savaşını Diğer Savaşlardan Ayıran Yön Şudur ki; Savaş Büyük Çoğunlukla Sırbistan Ordusuyla,Silahsız-Savunmasız Boşnak Siviller Arasında Cereyan Etmiştir.!] (1992-1995) Yılları Arasında Uluslararası Kızılhaç Örgütü verilerine göre Bosna Hersek’te Yarım Milyona Yakın [350.000'inin Üzerinde] Boşnak dünyanın gözü önünde sistematik olarak katledilip soykırıma tabi tutulmuştur.[Sırplar ,Savaş Süresince Onbinlerce Kadına Tecavüz Etmiş,Katlettikleri İnsanlarda Bebek,Çocuk Kadın,İhtiyar Ayrımı Yapmadan,Hepsini Akla-Hayale Sığmaz İşkencelerle Öldürmüşlerdir.]

Srebrenica, Bosna Hersek’in doğusunda Sırbistan sınırına 10 km. uzaklıkta bir Müslüman Boşnak kentidir. İsmini gümüş anlamına gelen srebren kelimesinden alan kent, tarih boyu başta gümüş olmak üzere değerli maden rezervleriyle ve şifalı sularıyla ünlü bir kenttir. Romalılar zamanında kent, ‘gümüş ocağı’ anlamında Angentaria olarak biliniyordu. Barış zamanında halk geçimini turizm, madencilik ve tekstil sanayinden sağlıyordu.
Şu anda nüfusunun çoğunluğunu Sırpların oluşturduğu Srebrenica bölgesi 1992 yılında başlayan savaş öncesi, Müslüman bölgelerden biri idi. 1990’daki Yugoslavya nüfus sayımlarına göre 36.666 nüfusluk Srebrenica bölgesi yüzde 75.2 oranında Boşnak çoğunluğa sahipken Sırplar bölgenin sadece yüzde 22.7’sini oluşturuyordu.
Nisan 1992’de birkaç gün dışında, Müslümanlar, Srebrenica’da sürekli hakim durumdaydılar. Öyle ki, Srebrenica, Müslüman direnişin önde gelen bir sembolü olmuş ve Boşnakça şarkılara geçmişti. Ancak bu gerçek, 11 Temmuz 1995’te tam tersine döndü. Tarihin en karanlık günlerinden biri olan bu günde, Sırp Televizyonu, soykırımın mimarı Sırp Ordu komutanı General Ratko Mladiç’in bir tepe üzerindeki görüntülerine yer veriyordu. Mladiç Televizyon seyircilerine hitaben ‘Türklerden’ intikam alma zamanının geldiğini ve şehrin Sırp milletine bir hediye olduğunu söylüyordu.

1992 yılında Büyük Sırbistan kurma hayalindeki Sırplar, Belgrad’da Devlet Başkanı Miloseviç ve Genelkurmay Başkanı Perisiç’in desteğini alarak sözde Bosna Sırp Devleti ve Sırp Demokrat Partisi (SDS) Başkanı olan eski bir psikiyatri doktoru Radovan Karadziç ve General Ratko Miladiç öncülüğünde Bosna Hersek’te etnik arındırma çalışmalarına başladılar.

Üç yıl boyunca Sırplar uluslar arası hiçbir konvansiyona kulak asmayarak insanlık dışı uygulamalarını pervasızca sergilediler. Soykırım ise savaş başladığından beri Sırpların başvurduğu yegane savaş yöntemiydi. Daha savaşın ilk evrelerinde Nisan 1992’de Srebrenica’nın hemen dışında bulunan Bratunac köyünde yaklaşık 350 Bosnalı Müslüman Sırp paramiliterleri ve özel polis güçleri tarafından ölümcül işkenceye tabi tutulmuş ve katledilmişti.

Savaş süresince sürdürülen katliamlardan biri de Srebrenica’da yine Sırplar tarafından gerçekleştirildi. Bosna’nın en doğusunda, Sırbistan sınırında yer alan Srebrenica, tıpkı Gorajde ve Jepa gibi kuşatılmış bölgelerden olup Bosna Sırpları için Belgrad’la aralarındaki engellerden biriydi. Çoğunlukla Müslümanların yaşadığı Bosna’nın doğu bölümü büyük oranda “temizlenmişti”; ancak çevre katliam bölgelerinden kaçıp sığınan Müslümanların toplandığı bu kasabalar direnişlerine devam ediyorlardı.

Bijeljina, Brutunaç ve Zvornik gibi komşu bölgelerden kaçan on binlerce Müslüman 10.000 nüfusluk Srebrenica’ya sığınmak zorunda kalınca nüfusu 60.000’e kadar yükselmişti. Kış ayının soğuğuna rağmen insanlar sokaklarda yatıyor, açlık ve sefaletle boğuşuyordu.

Miloseviç’in eski korumalarından Nasır Oriç’in kurduğu Müslüman direniş örgütü ilk yıllarda Srebrenica’yı var gücüyle savundu. Dünyanın en büyük ordularından Yugoslavya ordusunun tüm imkanlarını kullanan Sırplara karşı Müslümanlar bölgeye uygulanan ve en çok kendilerinin zarar gördüğü ambargodan ötürü hafif silahlarla ve az sayıda mermi ile karşı koymaya çalışıyordu.

1993 yılında Srebrenica’nın etrafındaki çember gittikçe daraltılmasına rağmen gerekli önlemleri almayan BM ve NATO’nun tavrı Sırp güçleri cesaretlendiriyordu. Nihayet 16 Nisan 1993’teki olağanüstü toplantısında almış olduğu 819 ve 824 no’lu kararlarıyla BM Güvenlik Konseyi, Saraybosna, Tuzla, Jepa, Gorajde ve Bihaç ile birlikte Srebrenica’yı da güvenli bölge ilan etti. Bu kuşatılmış bölgeler evvelce Fransız General tarafından “barışın önündeki en büyük engel” olarak nitelenmişti.

Bosna Savaşı’nın sonlarına doğru Müslümanların birçok cephede zafer kazandığı bir sırada öne çıkarılan Dayton Barış müzakereleriyle savaşın sona ereceğini gören Sırplar, avantaj elde etmek için iki stratejik kent olan Gorajde ve Srebrenica’yı ele geçirmek maksadıyla bütün güçleriyle bu iki kente saldırdılar ve tarihin gördüğü en büyük katliamlardan birini tüm dünyanın seyirci bakışları arasında sergilediler. BM tarafından güvenli bölge olarak ilan edildikten iki yıl sonra Srebrenica, 1995 yılının yaz ayında II. Dünya Savaşı’ndan sonra meydana gelen en büyük toplu katliamının kurbanı oldu.

Unutmamamız, unutturmamamız lazım...

Erman Erbay
11-07-2008, 23:23
Orada insanlıktan nasibini almamış avrupalılar !!! tarafından katledilen masum insanların ailelerine sabır diliyorum , Allah ' tan da rahmet .

Unutmayalım ki bu olay avrupanın göbeğinde yaşandı , 2.Dünya Savaşından sonra böyle bir katliam görülmemişti.İnsan haklarının en iyi uygulandığı yer avrupaydı ! değil mi ?

Nedense Hollanda da görülen davada red kararı çıkmış soykırımın olmadığına karar verilmişdi , mahkeme masraflarını da vahşetten kurtulan bir boşnak ödemiştir.

Erdem Özdamar
11-07-2008, 23:31
hepimiz boşnakız...

Onur Aloğlu
11-07-2008, 23:41
Aydın dediğimiz yazarlar, sanatçılar, gazeteciler neler yazdılar, neler ürettiler, hangi girişimde bulundular Avrupa' nın göbeğinde yaşananlar için merak ediyorum.

Bugün adını anan yok oysa.

Katliamın dili, dini, ırkı olur mu?

Devekuşu gibi kafayı kuma gömelim bence. Belki duruşumuzu beğenip Nobel de verirler. Ne dersiniz?

Erman Erbay
12-07-2008, 00:02
Aydın dediğimiz yazarlar, sanatçılar, gazeteciler neler yazdılar, neler ürettiler, hangi girişimde bulundular Avrupa' nın göbeğinde yaşananlar için merak ediyorum.

Devekuşu gibi kafayı kuma gömelim bence. Belki duruşumuzu beğenip Nobel de verirler. Ne dersiniz?

Unuttuğumuz birşey var Nobel adlı ödülü vatanı sevmeyenlere verirler , katliamları , haksızlıkları , yolsuzlukları ...... yazanlara değil ...

Ali Yıldırım
12-07-2008, 00:41
Katliam hangi dine , dile , ırka mensup olanlara olursa olsun vahşice faşist bir harekettir.

Kim bilir o insanlar ne umut ne hayal besliyordular geleceğe karşı?

Bosna'da neler olduğunu dünya unuttun bile ne yazık ki.

Hepsinin ruhu şad olsun.

Unut(tur)mamamız lazım...

Alp Hacıoğlu
12-07-2008, 00:57
Dünya sözde soykırımlarla uğraşmakta...

İlker Kökdemir
12-07-2008, 01:30
Her yıl bedenimden bir parça kopar gider,fotoğraflara baktıkça,videoları izledikçe,o döneme ait gazetelere baktıkça,bu katliamı yapanların,destekleyenlerin ve engelleyemenlerin insanlıkla ilgileri olamaz.Kâinatta hiç bir canlıda bu katliama dayanamaz ve yapamaz.

Bağımsızlık,Milli mücadele,inanç ve iman uğruna vefat edenlerin,Cenabı hak kabül ederse şehit olanların mekânları Cennet olsun.Bağımsız ve Müslüman Bosna Hersek devleti daim olsun.

Bosna Hersek için önemi unutulmayacak,kendisini herşeyi ile Bosnaya ve Boşnaklara adamış 19 Ekim 2003 tarihinde 78 yaşında vefat eden Aliya İzzet Begoviç'in ruhu şad olsun.

İlker Kökdemir
12-07-2008, 01:32
Bosna Hersek ' in Şanlı Marşı,
Bilge Kral Aliya İzzet Begoviç' e Aittir Sözleri ; Ben Senin Oğlunum ! ...

"Allah'ın mavi arşına,
Mabetlerden tekbirler yükseliyor,

Bunlar ülkemin şarkılarıdır,
Tüm ovalar, dağlar bunu haykırıyor.

Kanlı toprak üzerine kurulmuş,
Sevgili Bosnam benim.

İki gözüm gibi korurum seni,
Çünkü ben senin oğlunum, senin..

Tuna'da altın tohum,
Drina'da mavi şafak..
Neretva' da güneş batarken,
Sava ovalara yayılır.

Kanlı topraklar üzerine kurulmuş,
Sevgili Bosnam benim.

İki gözüm gibi korurum seni,
Çünkü ben senin oğlunum, senin..."

ALİYA İZZET BEGOVİÇ
(BOSNA HERSEK' İN İLK MİLLİ MARŞIDIR..)

İlker Kökdemir
12-07-2008, 01:33
Bosna Hersek Milli Marsi

Zemljo tisucljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une.

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek' te sacuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova.

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina.

Erdem Özdamar
12-07-2008, 01:38
bugün trt gün boyu srebrenitsadan canlı yayın yaptı.zaten günler hatta haftalar öncesinde bugünki yayına dair reklamlar akıyordu trtde.

soykırım,katliam,savaş,vahşet....bosnada,kosovada, afganistanda,fellucede,filistinde,ikiz kulelerde,sinagoglarda..... nerede olursa olsun,nasıl olursa olsun masum insanların öldürülmesinin herhangi bir mantıklı açıklaması yoktur,olamaz.

Erman Erbay
12-07-2008, 01:58
aynısı çeçenistan doğu Türkistan ve diğer bölgelerde ...

Sercan Tuna
12-07-2008, 03:17
O katliamda sadece Boşnaklar öl(dürül)medi.Türkler'de katliama kurban gitti.Bunu Türk'ü Boşnak2ı vs yok... Orada masum yüzbinlerce cana kıyıldı.Hollanda katliam olduğunu kabul etmedi... Hatta Holanda askerleri Sırp askerlerinin masum insanları öldürdükten sonra eğlenmek için düzenledikleri partilere Holanda askerleri de katıldı.Geçen sene o Hollanda askerlerini Srebrenica'ya getirmişlerdi.Yanlış hatırlamıyorsam bir anne elindeki fotoğrafla "Bak bu benim oğlumdu.Siz buraya bizi korumak için gelmiştiniz ama benim oğplumu öldürenlerle birlikte kutlama yaptınız eğlendiniz..." dedi.cümlenin devamını hatırlamıyorum am o Holandalı siyahi askerin surat ifadesini görmeyliydiniz.O an lömeyi bile istemiştir... ne olursa olsun kıyılan onca msum insan geri gelmeyecekti... Sonuçta Sırpların yaptıkları yanına kar kaldı... Dünya sözde Ermeni soykırımı ile uğraşa dursun Bosnalılara yapılan soykırımın sonucunda sırplar resmen ödüllendirildi... Ben de anneannesi yengesi boşnak olan, baba tarafından kökeni o coğrafyadan gelen biri olarak( eski yugoslavya) çok şey yazmak istiyorum ama kelimleri toparlayamıyorum... İşte modern, işte medeniyetin beşiği, işte insan haklarının en iyi uygulandığı ve savunulduğu AVRUPA... Bize insanlık dersi verenler Avrupanın göbeğindeki bu soykırıma seslerini çıkaramadılar... Seyirci kaldılar... Eğer insanlık buysa LANET OLSUN HEPİNİZE LANET OLSUN SİZİN İNSANLIĞINIZA...

http://www.tbmm.gov.tr/ul_kom/bosna-hersek/bh_bosnasavasi_dosyalar/image008.jpg
http://www.tbmm.gov.tr/ul_kom/bosna-hersek/bh_bosnasavasi_dosyalar/image010.jpg

İsmail Ayarığ
12-07-2008, 05:48
arkadaşlar bu konu ile ilgili sizlere 3 yıl önce okudugum bir kitabı öneririm okumanızı tavsiye ederim..

Mehmet Zeren - Bosna'da Katliam,kendisi Elazığ'lıdır ayrıca..

Bizzat yaşanmışları tüm çıplaklığıyla ortaya koymuştur..

8300 Müslüman kardeşimiz ölmüştür bu katliamda,Allah ruhlarını şad etsin..

Sercan Tuna
12-07-2008, 06:17
Katliama göz yuman askerler ağladı

Bosna-Hersek'te korumakla görevli oldukları 8 bin Boşnak'ın Sırplar tarafından katledilmesine göz yuman Hollandalı askerler önceki gün soykırımın yaşandığı Srebrenitsa'yı ziyaret etti.

1995'te bölgede görev yapan askerler, o dönemde barış gücünün merkezi olarak kullanılan eski fabrika binasına gelişlerinde, katledilen sivillerin anneleri ve eşlerinin tepkileriyle karşılandı. Katliamda kocasını kaybeden Sabra Kolenoviç, "Buraya geri geldiğiniz için kendinizden utanın!" diye bağırdı. Bosna Anneleri Derneği Başkanı Münire Subasiç de askerlere Hollanda hükümetinin verdiği madalyaları hatırlattı: "Burada yaptıklarınız için gerçekten madalya aldınız mı? Anneler hâlâ çocuklarının kemiklerini arıyor. En azından birini bile kurtarmaya çalışmadınız mı?" tepkiler üzerine gözyaşlarına boğulan askerler ise "Bizim de hayatımız tehlike altındaydı. Elimizden geleni yaptık." sözleriyle kendilerini savunmaya çalıştı.

Birleşmiş Milletler'den destek istediklerini; ancak alamadıklarını ifade eden askerler, böyle bir olaya hazırlıklı olmadıkları için hata yaptıklarını öne sürdü. Askerlerden Boudewijn Kok, "Size büyük saygım var. Buraya saygımı sunmak ve sizinle konuşmak için geldim." dedi. O zamanki çaresizliği yeniden hissettiğini gözyaşları içinde itiraf eden Monique Bergman ise, "Öfke ve soruları bekliyordum. Onlara sorularını yöneltmeleri için bir şans vermek istedim. Senelerdir zihinsel sorunlar yaşıyorum." diyerek üzüntüsünü ifade etti. Askerler, katledilenlerin defnedildiği bir toplu mezarı da ziyaret etti.

Bosna-Hersek'te 1995 yılının Temmuz ayında gerçekleşen katliam, İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan 'en büyük etnik kıyım' olarak tarihe geçti. BM'nin 'güvenli bölge' ilan ederek Boşnakların silahlarını topladığı Bosna-Hersek'in Srebrenitsa kasabası, Hollandalı barış gücü askerlerinin kontrolüne verilmişti. Ancak hiçbir engelle karşılaşmadan kente giren Sırplar, çoğu erkeklerden oluşan 8 bin Müslüman'ı şehit etmişti. Bölgedeki Hollanda birliğinin komutanı Albay Thom Karremans'ın Srebrenitsa'yı teslim ettiği Sırpların komutanı Ratko Mladiç ile şampanya içerken çektirdiği fotoğraf ise hafızalara kazınmıştı. BM Savaş Suçları Mahkemesi, Srebrenitsa'daki olayları 19 Nisan 2004'te ilk kez 'soykırım' olarak nitelendirmişti.

Kalın yazılmış yeri tekrar okuyun ve aşağıdaki resime bakın... Bu fotograf 1995 yılında Birleşmiş Milletler adına Srebrenica dagörev yapan Hollandalı askerlerin karargah olarak kullanmış oldukları eski bir fabrikanın duvarından 28 Ocak 2008 tarihinde çekilmiştir.
http://img234.imageshack.us/img234/1530/katliamqc6.jpg (http://imageshack.us)

TÜRKÇEsi:

* Dişleri olmayan ?
* Bıyıklı ?
* B.. gibi kokan ?

* BOSNALI KIZ !

Sözde oraya Bm tarafından Boşnakları korumak amacıyla yollanan Holandalı askerlerin kendini savunmaları.Ellerinden geleni yapmışlar güya...

Mert Çubukçu
12-07-2008, 13:03
bende yugoslavyalıyım
dedemler 1920 li senelerde sırplardan cok çekmişler
hep anlatırdı
o yüzden hic bir sıp'ı sevmem
çogunun içinde en ufak insanlık kalmamış..
çok çektirmişler hamile insanlara yapmadıkları kalmamış
tek amaçları müslüman cogunlugu sindirip bastırmak bile degil yok etmek..
çok şey yazmak isterdim ama forum yönetimi fazlasına izin vermez..
boşnakların herzaman arkasındayz..

Selcen Toraman
12-07-2008, 14:10
Aliya, SDA'nın Genel Kurulu'ndaki veda konuşmasında şunları söylüyordu: "Bu günleri gösteren yüce Allah'a hamd ediyorum. Tarihimizi kanımızla yazdık. Evlerimiz yakılıp yıkıldı. Düşmanlarımız mert değildi, alçakça katliamlar yaptılar. Yapılan katliamları dünya şimdilerde ortaya çıkartılan toplu mezarlardan anlamaktadır. Bu gerçekleri haykırmıştık, duyan olmamıştı. Tüm acılara rağmen çok şükür ayaktayız. Yıkılan ev ve camilerimizi yeniden inşa ettik. Şehitlerimizi rahmetle anıyoruz. Onlarla inşallah cennet'de buluşacağız, onları Allah'ın ve meleklerinin huzurunda şanlı direnişlerinden dolayı kutlayacağız. Gelinen noktada herşey bitmiş değil, yeni başlıyoruz. Başlattığımız mücadelede eksiklikler olmasına rağmen bir yerlere geldik. Bundan sonra görev sizlerindir. İlerleyen yaşım ve sıhhatim nedeniyle aktif siyaseti bırakıyor, bir nefer olarak ömrümü halkıma hizmet etmek isteyen siyasilere destekle yaşayacağım. Allah'a hamd ediyorum ki bugün elimdeki dalgalanan bayrağı teslim edeceğim inanmış yüzbinler var. Artık Bosna Hersek hür ve bayrağımız kendi topraklarımızda dalgalanıyor. Selam sana ey halkım."

“Çektiğimiz zulümleri imanımızla göğüsledik”, “Hayat kısa değil, ben onu uzun buluyorum.” diyen, İslam dünyası için bir model lider olan Bilge Kral Aliya İzzetbegoviç, 78 yaşında Saraybosna hastanesinde 19 Ekim 2003’te vefat etti.

Gercekten de cektikleri zulümleri imanlarıyla göğüslediler.Okulda Boşnak bi arkadasım vardı.Bu zulüm yıllarında cocukmuş ama izleri onda da gözüküyodu.Allah onları bu hallere koyanların belasını versin!

Sercan Tuna
12-07-2008, 14:15
O zamanın resimlerine bakayım dedim serbianna diye bir site buldum.Tercünme edebildiğim kadarıyla sırplara göre Oric komutasında Boşnaklar Sırplara soykırım yapmışlar... Cihad ilan etmişler... Olmaz böyle bi rezillik... Holandalı askerlerin vahşeti belgeleyen fotoğrafları banyıo esnasında yandığı için bir çok resim günümüze ulaşamadı... Artık bi kasıt varmıdır resimlerin yanmasında bilinmez ama kimbilir neler saklı kaldı o fotoğraflarda...

Cem Demirtaş
12-07-2008, 15:06
herşeyden önemlidir insan hayatı...
isterse 7 olsun isterse 70..
isterse günahsız olsun isterse binlerce günah işlemiş olsun..
din,dil,ırk ne olursa olsun....
herşeyden önce hepimiz insanız....
orada katledilenlerde öyle katil olanlarda bunun farkına varmak önemli...
zaten farkına varınca bunlar olmayacak eminim...

Tuğba Tülü
13-07-2008, 03:17
8300 Müslüman kardeşimiz ölmüştür bu katliamda,Allah ruhlarını şad etsin..
Amin..:(:( bu katliamın her yıl dönümünde tüylerim diken diken oluyor:(
hepimiz müslümanız hepimiz boşnağız :(

Ozan Çetinkaya
13-07-2008, 13:50
Zaman zaman eski adıyla Yugoslavya Federasyonu'ndan Türkiye'ye müslüman halk göçüşü olmuştur.50'lerin sonları 60'ların başlarında gerçekleşen göçlerde babamın ve annemin ailesi de Türkiye'ye göçmüş.O dönem göç eden topluluk arasında Türkiye'de doğan ilk jenerasyonun bir üyesiyim.

Mert'in de dediği gibi Yugoslavya'da bulunan müslüman halka yapılan soykırımlar sadece 90'ların başındaki Bosna katliamı değildir malesef.Yoksa neden insanlar yerlerini yurtlarını terkedip, ozamanki şartlarda kendi ülkesinden daha kötü durumda olan başka bir ülkeye göç etsinler?

Bildiğiniz gibi Yugoslavya Federasyonu Kosova'nın da ayrılmasıyla beraber 8 ayrı ülkeye bölündü.Federasyon halindeyken ve halen şuanda her ülkenin içinde farklı dinlerde ve halklara mensup kişiler yaşamakta.Bosna'da yaşayan Sırp ve Hırvat azınlık gayet rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürürken,diğer ülkelerde yaşayan Boşnak azınlıklar malesef baskı altında yaşamaya devam ediyor.

Bunun nedeni ise çok basit.Sırplar ve Hırvatların gözünde Boşnak demek Türk demek.Srebrenica'da yapılan katliam sonrası Sırplar tarafından çekilen görüntülerde komutan "Türklerden yüzyıllar sonra intikamımızı aldık" demişti.Onların gözünde orada yaşayan müslüman halk Türk.Gerçi Osmanlı'nın onlara zamanında neler yaptıgını da merak etmiyor değilim bukadar hırslanmalarına ve gözlerini kan bürümesinin nedeni nedir acaba.

Sadece Bosna'da yaşayanlara Boşnak denmez.Federasyon bölgesinde yaşayan tüm müslümanlara Boşnak denir.Babamın doğduğu topraklar şuan Sırbistan topraklarında,annemin doğduğu topraklar Karadağ topraklarında ama biz Boşnak olmaktan gurur duyuyoruz.

Bosna'da gerçekten çok büyük vahşetler yaşandı.Bunlarla ilgili çok sayıda kitap yazıldı.Benim tavsiye edebileceklerim Ayşe Kulin-Sevdalinka ve Münire Coşkun-Bosna'da Savaş Yüreğimde Kan Gülleri.Eger vahşetin boyutunu tam olarak bilmeyen ve ögrenmek isteyenler varsa bu kitaplar herşeyi özetliyor.

Orada yaşanan vahşetin sorumlusu olarak oradaki Hollandalı askerleri sorumlu tutmak bence çok büyük bir yanılgıdır.Hiçbir asker üstlerinden aksi bir emir gelmediği sürece görevini bırakıp gitmez,çünkü sonunda cezalandırılacağını bilir.Onlardan önce müdahale etmek için yıllarca bekleyen ve Sırpların tüm hazlarını gerçekleştirmesini bekleyen Nato,Birleşmiş Milletler,Avrupa Ülkeleri,ABD ve sesini dahi çıkarmayan dünyanın diğer müslüman ülkeleridir.

Türkiye Bosna'dakileri soydaş olarak görmüş ve tüm girişimleri gerçekleştirmiştir.Bugüne kadar Türkiye'ye sıcak bakan Bosnalılar artık Türklere kardeş gözüyle bakmaktadır.

Olan oldu artık.Bosna yaralarını sarmaya devam ediyor.Hergün bulunan toplu mezarlar moralleri bozsa da bununla yaşamayı ögrenmiş artık Boşnaklar.Yeterki bundan sonra bu gibi olaylar gerçekleşmesin.Kosova'nın durumu Bosna gibi olmasın.

Necati Mete
13-07-2008, 22:22
Ozan çok güzel yazmışsın. Yakın tarihi bilmek açısından önemli şeyler söylemişsin. Yalnız bir noktaya dikkat çekmek istiyorum, sakın yanlış anlamayasın.

Osmanlı bunlara ne yapmış ta bu kadar hırslanmışlar demişsin. Ben bu konuda biraz sinirliyim açıkçası, sözüm meclisten dışarı ama, bazı yerlerde Osmanlı bizim kökenimiz değilmiş gibi, günümüzün Türkiye Cumhuriyeti'nin Osmanlı ile hiçbir ilgisi yokmuş gibi lanse edilmesi tarihi çarpıtmak, özü inkar etmektir. Dediğim gibi bu lafım sana değil. Lafı getirmek istediğim yer başka.

Şuan bulunduğum yerdede bu tarz muhabbetler çeviren Ürdünlüler filan var. Mustafa Kemal, Cemal Paşa gibi tarihimizdeki önemli insanları tanıyorlar, fakat kötü tanıyorlar. Bir gece ben yokken bayağı bir atıp tutmuşlar. Balkan ülkeleri vatandaşları olan Bulgar ve Moldovyalı kızlar da destek vermişler, bizim burdaki çocukların moralleri bozulmuş, İngilizceleri yetmemiş anlatamamışlar :) Bir sonraki gece kasıtlı olarak muhabbeti açtım. Arapların iddiası, Mustafa Kemal İslamiyete zarar vermiş, Arapça'yı resmi dil olarak kullanmayarak :) Tabi verdim ağızlarının payı. Bulgar ve Moldovyalı kızlarında iddiası, yıllarca Osmanlı'nın altında yaşamışlar fakat artık kendi ülkeleri varmış, bağımsızlarmış,esaret altında değillermiş.

Sırplar ve Hırvatlar da burada aynı şeyi söylüyorlar. Onlara sadece şunu söyledim, tarihi, o dönemin şartlarına göre yargılamamız gerekir, bugüne göre yargılarsak objektif olamayız. Osmanlı döneminde o toprakları fethetmesek, başkaları fethedecekti, çünkü o dönemin kuralı buydu, ne kadar toprak, o kadar güç. Yani bu durumda bir yanlış yok. Hırvatlara şunu sordum, bugünün cezayiri artık ufak ufak Fransızca konuşuyor. Iraklılara İngilizce öğretiliyor. Hindistan falan zaten bizden iyi İngilizce konuşuyor. Siz burada kendi dilinizi konuşuyorsunuz, kendi örf ve adetlerini sürdürüyorsunuz yüzyıllardır. Bunu kime borçlusunuz? Keza Ermeniler, Rumlar, Macarlar ve daha niceleri. Osmanlı onlara, azınlıklara sağlanabilecek en güzel şartları sağlamıştır.

Bizlere bu kadar dolmalarının arkasında tabiki sadece bunlar değil, dış güçlerin desteği de var. Emperyalist ülkeler ateşe kendileri tutmazlar, maşa kullanırlar. Tıpkı Kurtuluş Savaşı'nda İngiltere'nin Yunanistan'ı kullandığı gibi. Son 30-40 yılda da Hırvatistan tarzı ülkelere yapıyorlar bunu.

Demem o ki, bizim orada insanlarımız katledildi, bence yok yere. Ne Atalarının günahı vardı, ne de kendilerinin. Yazık oldu, o günleri hatırlayıp ağlayanları tanıyorum. İnşallah bundan sonra bu tarz şeyler olmaz, bizler de tarihimizi doğru dürüst bilip anlatırız ki, bize uydurma bir tarih yazmasınlar, "Ermeni Soykırımı" yaptınız gibi.

Ozan Çetinkaya
13-07-2008, 23:30
Benim orda demek istediğim aslında şuydu Necati.İlkokul yıllarımızdan beri tarih derslerinde hep anlatıyorlar.Osmanlı fethettiği topraklarda yaşayanlara hiç bir zaman baskı yapmamış,dinlerini, örf ve adetlerini rahatça yaşamalarına olanak sağlamış.Peki bu hırs kin niye?

Acaba zamanında yanlışmı yapıldı diye soruyorum kendi kendime.Sömürgeci devletler gibi bizler de sömürseydik zulüm yapsaydık şuan o ülkeler herhalde bizim müttefiğimiz olurdu :)

Necati Mete
13-07-2008, 23:40
Abi anladım seni zaten ne demek istediğini,sadece söylediğinden yola çıkarak başka biryere getirdim lafı.

Dediğin doğru. Fransanın cezayire yaptığını, Amerika'nın hindistana yaptığını biz de yapsaydık, şimdi onlar da Türkçe konuşuyor olurdu, belki çoğunluğu Müslüman olmuştu vs. Ama işte onlar bunu göremeyecek kadar körler. Söyleyince de, " I dont care the history, Im fine ur fine thats it" diyorlar burada :)

Ozan Çetinkaya
13-07-2008, 23:43
Seni de sömürmüş bu Amerikalılar be Necati :)

Necati Mete
14-07-2008, 09:29
Ne alakası var yahu :) Nasıl çıkardın bunu

Erman Erbay
14-07-2008, 16:10
Osmanlı Fetih politikasını tam kavramadan bunu fransızların , ingilizlerin ,abdlilerin kısacası tüm sömürgeci güçlerin yaptığı işgalle ortak koşmak hatta eksik görmek kadar yanlış birşey yoktur .

İşgal ve fetih aynı anlamlarda değildir .Osmanlı gittiği yerlere hoşgörü getirmeye çalışmıştır.Bununla ilgili bir hikaye aklıma geldi .

Fatih Sultan Mehmet in validesi oğluna artık yeter bu kadar fetih ne zaman duracaksın der o da ben toprakları değil gönülleri FETHEDİYORUM diye cevap verir.

Hülasa biz Türkler kan akıtmak yerine , hoşgörüyü seçtik .Kazandık mı kaybettik mi bunlar sonraki olaylar ancak yine olsa ben hoşgörü tarafında olurdum .

Doğan Bahçenli
14-07-2008, 16:37
Avrupa'nın göbeğinde bu katliamı yapan Sırplar da bunlara göz yuman NATO askerleri de elbet bir gün bunun hesabını ödeyecekler, Allah orada yaşayan Müslüman kardeşlerimizi korusun.

SREBRENİCA´YI HİÇ BİR ZAMAN UNUTMAYACAĞIZ!

MI NIKADA NECEMO ZABORAVITI SREBRENICU!

Tuğberk Ay
15-07-2008, 22:34
Avrupa'nın göbeğinde bu katliamı yapan Sırplar da bunlara göz yuman NATO askerleri de elbet bir gün bunun hesabını ödeyecekler, Allah orada yaşayan Müslüman kardeşlerimizi korusun.

aynen katılıyorum sana doğan dediğin gibide Allah orada yaşayan Müslüman kardeşlerimizi korusun ...

Ozan Şahin
16-07-2008, 19:32

aynen katılıyorum sana doğan dediğin gibide Allah orada yaşayan Müslüman kardeşlerimizi korusun ...
Arkadaşlar olayı sadece müslümanlara indirgemek bence hoş görünmüyor. Burda demek istediğim Boşnakların içinde müslüman olmayanlar da var değil, sadece yazdığınızın "Allah sadece müslümanları korusun" gibi anlaşılması! Olaya İNSAN olarak baksak daha doğru olur!

Necati Mete
17-07-2008, 09:29
Zaten burada kimsenin müslümanlara indirgeme düşüncesine sahip olduğunu düşünmüyorum. Yalnızca, o dönemdeki katliamlar, genellikle müslümanlar üzerinde yoğunlaştığı için, herkes müslümanlar üzerinden gitti sanırım.

Erman Erbay
17-07-2008, 15:28
Yanlış anlaşılmalar yine var , nasıl ki 2. Dünya Savaşında yahudiler soykırıma uğradıysa ancak içlerinde hiç diğer dinlerden insanlar yok muydu vardi elbet

Sırp katliamının amacı Müslümanlara yöneliktir Müslüman Bosnalılar Hedeftir.Böyle bir hedef olmasaydı her ölü müslümanın başında çeltik selamı çakılmazdı.

Esra Çakan
17-07-2008, 19:07
Arkadaşlar olayı sadece müslümanlara indirgemek bence hoş görünmüyor. Burda demek istediğim Boşnakların içinde müslüman olmayanlar da var değil, sadece yazdığınızın "Allah sadece müslümanları korusun" gibi anlaşılması! Olaya İNSAN olarak baksak daha doğru olur!
ama olay muslumanlara kasıt yapılan bıseydı cecenıstanda kosovada fılıstınde ırakta daha verılecek cok ornek var sadece tek sucları musluman oldukları ıcın terorıst damgası yıyp hunharca katledılmedılermı besıktekı bebeklere kıymadılarmı annelerını gozlerı onunden yerlerınden yurtlarından etmedılermı bosnadakı kardeslerımıze ne yapıldıysa cecenıstandakı kardeslerımıze aynı sey yapıldı fılıstındekı kardeslerımıze de olay sadece muslumanlaraydı yanı... elbette gun gelecek devran donecek butun dunya sahıt olacak helaklarına rabbım goz yummaz bu barbarlara.. arıel sharon ısraıl devlet baskanı komaya gırmıstı durumu kotuydu aylardr hala daha olum haberını alamadık cunku kolay kolay can veremıcek o veremezde boyle can cekıse cekıse yasayıp gıdecek... olaya ınsan olarak bakamam kımse kusura bakmasın cunku o barbarlarda ınsan o vahsete maruz kalan kardeslerımızde ınsan...

Selcen Toraman
17-07-2008, 22:01
ama olay muslumanlara kasıt yapılan bıseydı cecenıstanda kosovada fılıstınde ırakta daha verılecek cok ornek var sadece tek sucları musluman oldukları ıcın terorıst damgası yıyp hunharca katledılmedılermı besıktekı bebeklere kıymadılarmı annelerını gozlerı onunden yerlerınden yurtlarından etmedılermı bosnadakı kardeslerımıze ne yapıldıysa cecenıstandakı kardeslerımıze aynı sey yapıldı fılıstındekı kardeslerımıze de olay sadece muslumanlaraydı yanı... elbette gun gelecek devran donecek butun dunya sahıt olacak helaklarına rabbım goz yummaz bu barbarlara.. arıel sharon ısraıl devlet baskanı komaya gırmıstı durumu kotuydu aylardr hala daha olum haberını alamadık cunku kolay kolay can veremıcek o veremezde boyle can cekıse cekıse yasayıp gıdecek... olaya ınsan olarak bakamam kımse kusura bakmasın cunku o barbarlarda ınsan o vahsete maruz kalan kardeslerımızde ınsan...
aynen katılıyorum Esra'ya
haçlı ruhuyla saldıranlara insan gözüyle bakamam!
kimse hümanist olmamı bekleyemez...

Esra Çakan
17-07-2008, 22:15
elden gel renkdasım ;)

Ozan Şahin
18-07-2008, 14:30
Bravo arkadaşlar! Konuyu çok güzel saptırmışsınız. Neden bi cevap verme gereği duyuyosunuz ki? Ben olaya insan olarak bakın dedim, katliamı yapanları olaya katmışsınız. Tamam söylediklerimi geri alıyorum. Ya demek istediğim anlaşılmadı ya da kendinizi haklı göstermek için uğraş veriyorsunuz. Necati arkadaşım dediğin doğru olabilir. Ama keşke herkes bu yaklaşımla cevap verse!
Lütfen daha cevap yazmayın. Çünkü bu önemli konuya gölge düşmesin...

Selcen Toraman
18-07-2008, 15:46
maksat konuya gölge düşürmek değil önceden de bi arkadas orda katledilen de insan katleden de olaya böyle bakın falan demişti.Tepki sana gibi oldu ama demek istediğim orada Boşnak kardeşlerimiz müslüman oldukları için katledildiler, zamanında atalarımızın yanında saf tuttukları için katledildiler o yüzden katledene insan gözüyle bakmam dedim tartışma yaratmak, olayı çarpıtmak gibi bi düşüncem yok...

Esra Çakan
18-07-2008, 19:02
olayı sapytmak yada konuya da golge dusurmek gıbı bı maksatım yok olayı sadece muslumanlara ındırmek hos degıl dıyen sensın ozan arkadasım tabıkı burda mudahale ederım cunku musluman oldukları ıcın vahsete maruz kaldılar.. olaya senın dedıgın gıbı sadece ınsan dıye bakarsak o vahsetı yapanlarda ınsan katledılenlerde.. bılmem anlatabıldımmı.. lutfen daha cevap yazmayın gbı konusmalar hos degıl burda herkez goruslerını belırtıyo hos olmayan durum goremıyorum ben ortada..

Doğan Bahçenli
18-07-2008, 20:30
Tüm Bosna medyası ve bölgesel mahkemeler, Sırp cumhuriyeti polisinin Srebrenica'dan kurtulanların 1995 Temmuzunda 1.000 kadar Bosnalı sivilin katledildiği Kravice'deki soykırım anıtını ziyaret etmelerini zorla önlemeye çalışmalarını kınadı.
Polis, çoğunluğu kadın olan yaklaşık 100 kadar Srebrenica'dan kurtulanı taşıyan iki otobüs ve bir minivanı durdurdu. Srebrenica Anneleri Derneği Başkanı Hatidza Mehmedovic basına "Biz sadece soykırım alanına çiçek bırakmak istiyorduk" açıklaması yaptı.
Srebrenica'dan kurtulanların temsilcileri, 11 ile 15 Temmuz arasında düzenlenen Bosna'nın bu bölümünde yaşananların 13. yılını anma etkinlikleri kapsamında birçok toplu mezarın bulunduğu Kravice'deki Çiftçiler Birliği binasını ziyaret edip çiçek koymak istediler. Ancak bu eylemin Bosna'da yaşayan Sırpları rahatsız ettiğini söyleyen Sırp Cumhuriyeti polislerince engellendiler. Kravice'nin girişinde durdurulan konvoya yanaşmaya çalışan yerli halkı da ağır silahlı Sırp faşist çeteleri engelledi.

Bu şekilde engellen Srebrenica'dan kurtulanlar, yine aynı dönemde toplu katliamların yapıldığı başka bir yer olan futbol sahasına çiçekler koyarak tören yaptılar.
Konvoy geri döndükten sonra, yerel mahkeme polisin bu durdurma işlemine karşı çıktı. Mahkemenin kararı üzerine soykırımdan kurtulanların tekrar Kravice'ye dönüp tören yapıp yapmayacakları bilinmiyor.

:rolleyes:

Ozan Şahin
18-07-2008, 20:35
Benim cevap yazmayın dememin amacı; konuyu başka yerlere götürmek istememem. Sürekli birbirimize cevap yetiştirirsek ne olcak? Elbet ikimizden birinin ya da ikimizin de kalbi kırılcak. Ben olaya insan gözüyle bak derken hiç acımadan, adeta zevk için adam öldüren, o adı insan olanlardan tabi ki bahsetmiyorum. Bunu nasıl çıkardınız onu da anlamadım. Ama düşündüğümde haklısınız. Sırpların öldürme amacı; onların müslüman olması ve onlara Türk gözüyle bakmaları. Sadece ilk okuduğumda gözüme batmıştı. Üstüne öldürenleri de benim söylediklerime dahil edince biraz kızdım. Umarım tatlıya bağlanmıştır bu konu!

Görkem Demir
18-07-2008, 21:17
Bosna Katliamı elbette acılarla dolu kara bir lekedir.Ancak gerek ülkemizin kitle iletişim organlarında,gerekse halk indinde Türklere yapılan katliamlar unutuluyor ya da geçiştiriliyor.
Çinlilerin Doğu Türkistan Türklerine(Uygurlara),Rusların Ahıska ve Kırım Türklerine,Slavların-Bulgarların Balkan Türklerine,Ermenilerin Hocalı'da Azerî soydaşlarımıza yaptığı katliamları da ateşten damgalarla yüreğimize yazdık..

Unutmayalım,Unutturmayalım !

Ozan Çetinkaya
18-07-2008, 23:57
Arkadaşlar anlaşılıyorki ortada bir yanlış anlaşılma var.Lütfen birbirimize cevap niteliğinde olacak yazışmaları bu konu üzerinden yapmayalım.Bu önemli konunun Forum Yönetimi tarafından "Konu amacından sapmıştır" ifadesiyle kapanması emin olun ki benim gibi birçok arkadaşımızı da üzecektir.

Neyse konuya geri dönmek gerekirse,malesef orda yapılan katliamlar tamamen müslüman halka yapılmıştır.Yüzyıllarca yanyana yaşayan farklı dinlere ve mezheplere mensup kişiler komşuları olan müslümanları malesef hunharca katletmiştir.İnsan yıllardır beraber yaşadıgı,kız alıp kız verdiği,çocuklarını beraber büyüttüğü insanlara karşı bunu yapabiliyor malesef.Tabiki genelleme yapamam,aralarında az da olsa müslüman komşularını koruyan kollayanlar vardır.

Daha önceden de dediğim gibi 50'lerin sonu 60'ların başında Türkiye'ye yapılan göç dalgasının Türkiye'de doğan ilk jenerasyonunun bir üyesi olarak,büyüklerimden dinlediğim kadarıyla bu olay sadece 90'ların başında yapılan bir olay değil.Ailelerimin Türkiye'ye göç etmesinin nedeni yıllar öncesinden malesef 90'ların başında gerçekleşen soykırımı tahmin etmesidir.

Şuanda o bölgede hernekadar barış hakim olsa da yarın öbürgün benzer vahşeti görmeyeceğimizin bir dayanagı yok.Umarım BM,Nato,AB ve diğer söz sahibi ülke ve kuruluşlar bundan sonra yaşanabilecek durumlarda,bundan önce yaptıkları hataları tekrarlamazlar.

Esra Çakan
18-07-2008, 23:58
Benim cevap yazmayın dememin amacı; konuyu başka yerlere götürmek istememem. Sürekli birbirimize cevap yetiştirirsek ne olcak? Elbet ikimizden birinin ya da ikimizin de kalbi kırılcak. Ben olaya insan gözüyle bak derken hiç acımadan, adeta zevk için adam öldüren, o adı insan olanlardan tabi ki bahsetmiyorum. Bunu nasıl çıkardınız onu da anlamadım. Ama düşündüğümde haklısınız. Sırpların öldürme amacı; onların müslüman olması ve onlara Türk gözüyle bakmaları. Sadece ilk okuduğumda gözüme batmıştı. Üstüne öldürenleri de benim söylediklerime dahil edince biraz kızdım. Umarım tatlıya bağlanmıştır bu konu!
sorun yok zaten ortada tatlıya baglıydı zaten hersey fıkırlerımzı soledık sadece ve hos ta oldu bu konular cok onemlı fenerbahce genclıgı olarakta duyarlılıgımızı kaybetmeyıp boyle bı baslık altında kardeslerımızı anmak vahsetı tartısmak hostu o yuzden bı sıkıntı yok yanı renkdas;)

Esra Manavoğulları
19-07-2008, 15:19
vahşetin sorumlusu slobodan miloseviç:

‘’Büyük Sırbistan ve Sırp İmparatorluğu’nun kurulmasına kısadan da kısa bir zaman kaldı.Tam 1389 Kosova Meydan Muharabesinden bu yana Büyük Sırbistan kurulamadı.O gün artık gelmiştir.Dünya basınına bakmayınız.Batılılar toparlanıp üstümüze gelmezler.Aldıkları kararlar ve uyguladıkları ambargo dünya kamuoyunu oyalamak içindir.Gizlice bizi destekliyorlar.ABD,AT ve Güvenlik Konseyi,Balkan Savaşı çıkmasından korkar.O halde biz,büyük Sırbistan’ın doğması için en kısa yoldan hareketimizi sürdürmeliyiz.’’
‘’Tek çare Büyük Sırbistan’ın doğmasını bugüne kadar önleyenlerin tasfiye edilmeleri ve bu suçlarının faturasını kanları,malları,mabedleri ve ırzları ile ödemelidir.Faturayı biz ödeyecek değiliz.Yugoslavya’nın tarihi birliğine ve Büyük Sırbistan’ın kurulmasına varlıkları ile engel olan bazı Hırvatlar,Müslümanlar,Kosova ve Makedonya’daki Arnavut ve Türkler ödeyeceklerdir bu faturayı.Bu büyük ideal peşinde koşulurken en büyük zaaf acıma hissine kapılmaktır.Büyük Sırbistan’ın varlığına tahammül gösteremeyenlere,biz de hoşgörü ile bakamayız.Yapılan şey bir kurtuluş savaşıdır.Ve buna engel olanlar da cinsi ve yaşı ne olursa olsun etnik temizliğe tabi tutulacaklardır.Engel olanları kökleri ile sökmek vazifemizdir.Ya geçmişe bağlılık hayallerini bırakıp bizden,Sırp ve Ortodoks olurlar ya da yok edilirler.

‘’Hiç merak etmeyiniz.Batı kendini toplayıp göstermelik hareket edinceye kadar biz bu temizliği,Sırp olmayanları imhayı bitireceğiz.Bu tarihi fırsatı kaçırırsak 500 sene daha parçalanmış olarak yaşayacağız.Bu engellerin,her türlü silahla,topla,kişisel gayretlerle kaldırılmaları faaliyeti sürecektir.Acımak yok!Bana ‘’gülmeyen başkan’’ diyorlar.Son Müslüman engelde kaltıktan sonra ben de güleceğim''

Esra Manavoğulları
19-07-2008, 15:23
almanya,fransa ve ingilterye uçakla yaklaşık 1,5 saat mesafede yaşanmış olan bu olaylar ve İslami kimliğe sahip canlı cansız varlıklara yönelik olarak işlenen cinayetlerin
sebebini Slobodan Miloseviçin şu sözlerinde bulmak mümkün:''Adriyatik'ten Çin'e Osmanlı ruhu bizi rahatsız ediyor..''

Doğan Bahçenli
22-07-2008, 11:34
Nihayet..

BELGRAD - Sırbistan Devlet Başkanı Boris Tadic’in bürosundan yapılan açıklamada, kaçak savaş suçlusu Radovan Karadzic’in yakalandığı duyuruldu. Açıklamada, Karadzic’in tutuklandığı belirtildi

Saraybosna’nın 43 ay süren muhasarası sırasında ölen 11 bin Saraybosnalı nedeniyle soykırımı suçu işlemekle suçlanan Karaciç’in tutuklanmasının öğrenilmesi üzerine halkın akşam saatlerinde Saraybosna caddelerinde bir araya gelerek kutlamalar yaptığı gözlendi.

Ajanslar, konuya ilişkin haberlerinde Saraybosnalıların konu hakkındaki duygularını “Bu olabilecek en iyi şey. Gördüğünüz gibi insanlar her yerde bunu kutluyor” şeklinde dile getirdiklerini belirttiler.

Duygu Çalık
22-07-2008, 11:43
umarım boşnak kardeşlerimizin ruhları huzura kavuşmuştur artık...

Ozan Çetinkaya
23-07-2008, 00:13
Umarım yargılanır ve hakettiği cezayı alır.Yalnız Sırbistan'da yakalanmış olması ok dikkat çekici!!

İlker Kökdemir
23-07-2008, 01:26
Yalnız Sırbistan'da yakalanmış olması ok dikkat çekici!!

Perde arkası vardır ama açıklanacağını veya gündeme geleceğini zannetmiyorum.Allah herşeyi biliyor.Hayırlısı neyse o olsun.

Doğan Bahçenli
23-07-2008, 01:51
Umarım yargılanır ve hakettiği cezayı alır.Yalnız Sırbistan'da yakalanmış olması ok dikkat çekici!!

Tam da Avrupa Birliği'ne girme girişimleri varken :rolleyes:

5 yıldızlı otel konforu içerisinde çeker cezasını artık..

Ozan Çetinkaya
23-07-2008, 01:55
O değil de bir insan anca bukadar kamufle edebilir kendisini...O nasıl bir değişimdir yarabbim.İnşallah DNA yaparlar yoksa inanılması çok zor.

Selcen Toraman
23-07-2008, 05:08
zaten suratsız bişeymiş adam kamufle edilmiş hali iyice korkunç olmuş
artık sırpları gönül rahatlıyla alırlar ab'ye hepsinin içten içe istediği şeyi yaptı adamlar ama olsun onlar insan haklarını bizden daha iyi bilirler!

Duygu Çalık
23-07-2008, 10:09
cidden acayip değişmiş adam. insanlıktan çıkmış resmen, hoş zaten insanlıktan çıkmış yıllar önce ya, neyse. bu arada sırbistanda yakalanması gerçekten kafa karıştırıcı...

Duygu Çalık
24-07-2008, 09:46
Karadzic'in avukatı Vujaciç'in Spiegel Online'da yaptığı açıklamaya göre, Bosna kasabı yakalandığında bir kaplıcada bir kaç gün tatil yapmaya gidiyordu. Çantasında mayo ve bone vardı (hey Allah'ım:D) Ayrıca Karadzic, savunmasını da tek başına yapacakmış.

Erman Erbay
24-07-2008, 19:52
Karadzic'in avukatı Vujaciç'in Spiegel Online'da yaptığı açıklamaya göre, Bosna kasabı yakalandığında bir kaplıcada bir kaç gün tatil yapmaya gidiyordu. Çantasında mayo ve bone vardı (hey Allah'ım:D) Ayrıca Karadzic, savunmasını da tek başına yapacakmış.

Savunmasını tek yapacak tabi , nasıl herşeyi yaptıysa :kizgin:

Murat Kurt
24-07-2008, 22:50
bakalım altından daha neler çıkacak..malum adamlar bir verip beş alıyo..:kizgin:

Gamze Kılıç
30-07-2008, 15:04
karadzic lahey yolunda.........

Gökhan Çalan
31-07-2008, 10:40
karadzic!! salı günü devletler genel sınavında çıktı hangi mahkeme diye soru bayagı uzundu soru. Doğu Bosna'da (sarejavo) 'do kaçamayan 8000 erkeğı katletmiş ama adamın ismi bosnalı sırp lider diye geçiyo...http://tr.wikipedia.org/wiki/Resim:Evstafiev-Radovan_Karadzic_3MAR94.jpg

Erman Erbay
31-07-2008, 16:14
sonu yugoslavya liderine benzeyecek bence ...

Hakan Ateşler
04-08-2008, 15:25
bu adamı öldürseniz ne farkeder, müebbet verseniz ne olur?
bütün avrupa Türkiye de dahil bu katliamı izledi. hatta katliam olsun da savaş açalım diye beklendi. adamlar keseceklerini kesmiş, her şey bitmiş Türk ordusu ve insan hakları savunucusu avrupa, ve özgürlükçü abd ondan sonra geliyor. peki bu adamlar öldürülürken nerdeydiniz diye soran da yok! ama biz k.ırak'a girerken hepsinin biyerleri tutuşup "Türkiye girip hemen oradan ayrılacağına, orada kalmayacağına garanti versin" diyorlardı. İşte bu sırp da maşa, suçlu o. kötü olan o. izleyenler değil, ona izin verenler değil...

Erman Erbay
04-08-2008, 17:04
Ortak çıkarlar masaya yatırılınca gerisi teferruat oluyor . Öyle ki Sırpların Ruslarla bir olduğunu bilmeyen yoktur ; ancak işler öyle bir boyuta geliyor ki (müslüman Boşnaklar)
Ab ve abd bile Sırplar Dolayısıyla Ruslara göz yumuyorlar ...

Müslümanlara yapılmadığını savunanların tezlerini çok merak ediyorum , başka hangi sebeple ezeli düşmanlar aynı hedefte ilerler ?

Ozan Çetinkaya
04-08-2008, 23:45
Ortak çıkarlar masaya yatırılınca gerisi teferruat oluyor . Öyle ki Sırpların Ruslarla bir olduğunu bilmeyen yoktur ; ancak işler öyle bir boyuta geliyor ki (müslüman Boşnaklar)

Müslümanlara yapılmadığını savunanların tezlerini çok merak ediyorum , başka hangi sebeple ezeli düşmanlar aynı hedefte ilerler ?

Öyle bir tezmi var Erman?

Onur Aloğlu
05-08-2008, 00:09

Bu konuyu, ilk sayfada fikrimi söylemek dışında çok fazla takip etmedim ama şu mesaj üstüne bir iki şey karalama gereği hissettim.

Konudan bağımsız olarak, tarihin içerisinde ebedi dostluklar, ebedi düşmanlıklar diye bir durum yoktur. Üstelik vahşetin, dini, dili ırkı hiç yoktur. Vahşet kim yaparsa yapsın bir insanlık suçudur.

Söylemek istediğime dönersek, dün müslümanları ezmek amacıyla Sırplarla beraber olan Ruslar, emperyalizme karşı kazandığımız savaşta da müslümanların yanında olmuş, top, tüfek, cephane yardımı yapmışlardır. Nitekim bu da Ruslar, Türklerin ebedi dostudur şeklinde yorumlanamayacak bir durumdur.

Şu halde konuyu, Müslüman-Hristiyan ekseninden, insanın insana yaptığı olarak tartışmayı öğrenirsek büyük bir adım atmış oluruz.

Erman Erbay
05-08-2008, 00:28
Öyle bir tezmi var Erman?

Konu başlığındaki bazı cevaplara bakarsan böyle bir tezin olduğunu görebilirsin .

Erman Erbay
05-08-2008, 00:32
Bu konuyu, ilk sayfada fikrimi söylemek dışında çok fazla takip etmedim ama şu mesaj üstüne bir iki şey karalama gereği hissettim.

Konudan bağımsız olarak, tarihin içerisinde ebedi dostluklar, ebedi düşmanlıklar diye bir durum yoktur. Üstelik vahşetin, dini, dili ırkı hiç yoktur. Vahşet kim yaparsa yapsın bir insanlık suçudur.

Söylemek istediğime dönersek, dün müslümanları ezmek amacıyla Sırplarla beraber olan Ruslar, emperyalizme karşı kazandığımız savaşta da müslümanların yanında olmuş, top, tüfek, cephane yardımı yapmışlardır. Nitekim bu da Ruslar, Türklerin ebedi dostudur şeklinde yorumlanamayacak bir durumdur.

Şu halde konuyu, Müslüman-Hristiyan ekseninden, insanın insana yaptığı olarak tartışmayı öğrenirsek büyük bir adım atmış oluruz.

Bence verdiğin cevap yazdıklarınla çelişmiş . Ruslar müslümanların yanında olmuş diyorsun (din belirterek) , Türk dostu şeklinde yorumlanamayacağını belirtmişsin (ırk belirterek) ; ancak yukarıda da din ırk vs ayrımının gereksizliğinden bahsetmişsin .

Sormak istiyorum , hangi tarihçi Rusların bizlere Müslümanlık adı altında yardım ettiklerini söyler ?

Kabul edilmek istenmeyen şey şudur : Soykırımlar bir kitleye yapılır ; ancak tüm insanları ilgilendirir doğrudur .

Sırp vahşetinin tek amacı dinsel sorunlardır bu sebeple olayı daha iyi anlayabiliriz düşüncesindeyim ...

Ozan Çetinkaya
05-08-2008, 00:44
Şimdi bir saniye Erman...Sen Sırpların yaptıgı soykırımlar hakkında nekadar bilgiye sahipsin bilemiyorum.Olayın müslümanlara yapıldıgı doğrudur ama Hrsitiyanlığı yaymak için ya da haçlı seferi mantıgıyla değil.

Sırpların Osmanlı'dan itibaren Türklerden nefret etmesinden ötürü duydukları bir rahatsızlık.Müslüman halk onların gözünde Türk..

Peki müslüman halk onların gözünde neden Türk? Çünkü Osmanlı'dan önce o bölgede müslüman halk yok.Şuanki Boşnaklar ozamanlar Hristiyanlar.Ne Katolik ne de Ortodoks.Kendileri inanışlarına göre Bogomil mezhebi kurmuşlar ve ona inanmışlar.Ta ozamanlardan Ortodoks Sırplar ile Katolik Hırvatların düşmanları olarak kabul ediliyorlarmış.

Ama ozamanlar din ve mezhep savaşları sıkça yapıldıgı için bu bilginin günümüzdeki kindarlıkla pek bir alakası yok ama yine de belirteyim dedim.

Boşnakların inandıkları Bogomil mezhepi Hristiyanlıktan çok Müslümanlığa daha yakınmış.Mesela Hrsitiyanlıkta oldugu günahlarından arınmak için papazla konuşma gibi bir durum söz konusu değil.Tamamen Allah'a yalvarmak ve onun merhametine sıgınmak esas temeli...

Osmanlı o bölgeleri fethettikten sonra kendilerine yakın hissettikleri Müslümanlığı kabul etmişler.İşte bu yüzden Sırplar,Osmanlı'dan sonra müslüman olan Boşnakları herzaman Türk gözüyle görmüştür.

Yine tekrarlamak istiyorum,suçları müslüman olmaları ama müslüman olmalarından öte Sırplar'ın gözünde Türk olmaları...

Erman Erbay
05-08-2008, 00:52
Ozan , Türk! gibi görülmelerindendir diyelim ki Boşnakların Türk ırkıyla biyolojik bir bağı olamaz .

Öyle farzetsek bile her yazdığımda karşı çıkılan din , ırk vs ayrımı yapmayalım tabiri boşa çıkıyor değil mi ?

Sen Türk oldukları için dedin yani bir ırk belirttin , demek ki vahşeti insan-insan eşleşmesi gibi yüzeysel değil de daha da detaylara inerek irdelemek gerekiyor ...

Yoksa Dünya da ki her olayı insan insana yapıyor zaten bunu herkes biliyor , üzülüyoruz bu üzülme bizim bazı gerçekleride görmemizi sağlar diye umut ediyorum.

Bu arada Sırpların Hırvatlara bir mezhep farklılığı için neler yaptıklarını biliyorsunuzdur
Öyleyse Boşnakların müslüman olması kinlerini kaça katlar kim bilir ?

Ozan Çetinkaya
05-08-2008, 00:57
Tarihteki tüm soykırımlar ya ırk için ya mezhep için yapılmıştır bunu kabul ediyorum.Öbür türlüsü zaten soykırım olmaz.

De ben şimdi tartışmanın boyutunun nereye gittiğini tam anlamış değilim :)

Erman Erbay
05-08-2008, 01:03
Tarihteki tüm soykırımlar ya ırk için ya mezhep için yapılmıştır bunu kabul ediyorum.Öbür türlüsü zaten soykırım olmaz.

De ben şimdi tartışmanın boyutunun nereye gittiğini tam anlamış değilim :)

Bende nereye gideceğini kestirmeye çalışıyorum :)

Ama söylemeden geçmek istemediğim bir husus var : Osmanlı yüzünden Boşnakların Türk olarak görülmesini benimsemiyorum .24 milyon kilometrekareye Türkler yerleştirildi demek gibi birşey bu .Olanaksız:)

Ozan Çetinkaya
05-08-2008, 01:05
Şimdi konu sapmasın.Ama Anadolu'dan ve özellikle de Konya'dan Balkanlara göç eden,belki de ordaki halkın lokomotifi olması için o bölgelere gönderilen Türk halkı var onu çok iyi biliyorum.Nitekim birçok arkadaşım ve akrabamın da bu şekilde soylarının devam ettiğini biliyorum.

Erman Erbay
05-08-2008, 01:08
Şimdi konu sapmasın.Ama Anadolu'dan ve özellikle de Konya'dan Balkanlara göç eden,belki de ordaki halkın lokomotifi olması için o bölgelere gönderilen Türk halkı var onu çok iyi biliyorum.Nitekim birçok arkadaşım ve akrabamın da bu şekilde soylarının devam ettiğini biliyorum.

İşte çok güzel açıkladın benim hala İskeçe de tanıdığım Türkler var .

Ancak dediğim gibi Ozan genellemeleri dikkatli yapmak lazım . Şimdi Tüm balkanlar Türktü dersek nasıl yanlışın içindeysek , Sırpların Boşnakları Türk gibi gördüğünden bunları yapması yanlıştır , bence .

Ozan Çetinkaya
05-08-2008, 01:13
Ama o sence malesef Erman.Oradaki birçok akrabamdan öğrendiğimii,bu konu üzerine okudum onlarca kitaptan ögrendiğimi söylüyorum sana.Heralde durumu yaşayanlar bu konuda daha sağlıklı ve varsayımlara dayanmayan fikirlere sahiptirler.

Boşnakların Türk olup olmaması konusu ayrıdır.Ki hiçbir Boşnak ta kendisinin Türk oldugunu iddia etmez.Müslüman olduklarından ve Osmanlı döneminden dolayı Türkler'i kardeş olarak görürler.Ama malesef Sırplar onları Türk dostu olarak değil direk Türk olarak görüyorlar..

Neyse bu konunun bu boyutta uzamasının bir mantıgı yok bence.Söylemek istediğin başka şeyler varsa konunun özüne dönük olarak konuşalım.Ama dediğim gibi Türklük değil bu konunun amacı.Yaşanan vahşet ve soykırım.Diğer anlamlar için ayrı bir konu başlığı açarsan onun üzerinden yazışmaya devam edelim.

Erman Erbay
05-08-2008, 01:14
Gerek yok konu bu bağlamda kapanmıştır . Yaşananları detaylarıyla irdelemeniz dileğiyle görüşmek üzere ...

Onur Aloğlu
05-08-2008, 01:33
Bence verdiğin cevap yazdıklarınla çelişmiş . Ruslar müslümanların yanında olmuş diyorsun (din belirterek) , Türk dostu şeklinde yorumlanamayacağını belirtmişsin (ırk belirterek) ; ancak yukarıda da din ırk vs ayrımının gereksizliğinden bahsetmişsin .

Sormak istiyorum , hangi tarihçi Rusların bizlere Müslümanlık adı altında yardım ettiklerini söyler ?

Kabul edilmek istenmeyen şey şudur : Soykırımlar bir kitleye yapılır ; ancak tüm insanları ilgilendirir doğrudur .

Sırp vahşetinin tek amacı dinsel sorunlardır bu sebeple olayı daha iyi anlayabiliriz düşüncesindeyim ...

Rusların müslüman olmadığını üniversite seviyesine gelmiş herkesin bildiğini varsayarak yazdım. Yanlış yere takılmışsın. Ebedi dostlukların, ebedi düşmanlıkların olmadığı tarihte, ebedi menfaatler olduğu için gereksiz olduğunu söylüyorum dil, din, ırk ayrımının. Yoksa pek tabi tarihin akışı içerisinde pek çok savaşın kökeni olmuştur, din. Ama bugün burada nedenler yok, sonuçlar var... Nedenleri binlerce yıl tartışılabilir, bundan sonraki savaşlar teorik olarak engellenebilir. Fakat olan olduktan sonra gidenler hiçbir zaman dönmeyecek ileride ne olursa olsun. İşte bu yüzden mesele, sonuçları itibariyle din değil, insanlık meselesidir.

Müslüman kıyımı, Musevi kıyımı, Hristiyan kıyımı olarak bakmamak lazım meseleye sonuç itibariyle. İnsan bunlar, insan...

Hakan Ateşler
05-08-2008, 01:58
benim fikrim bugün yapılan kıyımların asla din dil ve ırk düşünülerek yapılmadığıdır. hatta onur'a şöyle katılacağım; tarihte yapılmış bütün sopykırımlar ve savaşlar olsun asla nedeni bana göre din ya da ırk değil. evet gösterişte öyle, bunlar Türk bunlar hristiyan yahudi diye katliamlar yapılmış ama arkasında hep menfaatler var. ya protestanla katolik neden birbiriyle savaşır? ya da şii ile sünni? güç için... protestan kilisesi kazanırsa gücü parayı artık her neyse malı o götürür, müslümanlarda da aynı şey. "aa sen şuna inanıyorsun geber o zaman" diye bir şey yok. ya da var o da sadece halkın içinde kandırılmış, bu uğurda bir şeyler yaptığını sanan, o amacın başındaki adamın (mali götürenlerin) işini yapa ya da haberi olmadan ona yardım eden cahillerin yaptıkları...

geçen sene lübnan bombalanırken bir tane arap ülkesi bir şey dedi mi kınadı mı? arapsa arap müslümansa müslüman daha ne? hatırlamıyorum bir arap ülkesi abd'ye petrolü kesme tehdidi yapmıştı suudi arabistan o zararı abd'ye rahat rahat karşılayacağını söylemişti. dini ırkı kalmamış bu işin. daha doğrusu hiçbir zaman da yoktu bana göre...

Erman Erbay
05-08-2008, 02:34
Rusların müslüman olmadığını üniversite seviyesine gelmiş herkesin bildiğini varsayarak yazdım. Yanlış yere takılmışsın. Ebedi dostlukların, ebedi düşmanlıkların olmadığı tarihte, ebedi menfaatler olduğu için gereksiz olduğunu söylüyorum dil, din, ırk ayrımının. Yoksa pek tabi tarihin akışı içerisinde pek çok savaşın kökeni olmuştur, din. Ama bugün burada nedenler yok, sonuçlar var... Nedenleri binlerce yıl tartışılabilir, bundan sonraki savaşlar teorik olarak engellenebilir. Fakat olan olduktan sonra gidenler hiçbir zaman dönmeyecek ileride ne olursa olsun. İşte bu yüzden mesele, sonuçları itibariyle din değil, insanlık meselesidir.

Müslüman kıyımı, Musevi kıyımı, Hristiyan kıyımı olarak bakmamak lazım meseleye sonuç itibariyle. İnsan bunlar, insan...

Rusların müslüman olmadığını biliyorum , diyorum ki Ruslar Türk insanına neden yardım yaptı müslüman olduğu için mi Türk olduğu için mi ?

Yoksa emperyal güçlere bir set olduğumuzdan mı ? Çıkar , çıkar elbette herşeyin başı ancak yapılanların nedeni ortada HAKAN da açıklamış şia sunni olayını örnek vermiş . Yine burada din konusu var ...

İnsanın insana yaptığı zulümü elbette kınıyorum ancak tekrar tekrar söylüyorum altında yatan nedenler barizdir ...

Onur Aloğlu
05-08-2008, 02:37
Rusların müslüman olmadığını biliyorum , diyorum ki Ruslar Türk insanına neden yardım yaptı müslüman olduğu için mi Türk olduğu için mi ?

Yoksa emperyal güçlere bir set olduğumuzdan mı ? Çıkar , çıkar elbette herşeyin başı ancak yapılanların nedeni ortada HAKAN da açıklamış şia sunni olayını örnek vermiş . Yine burada din konusu var ...

İnsanın insana yaptığı zulümü elbette kınıyorum ancak tekrar tekrar söylüyorum altında yatan nedenler barizdir ...

Ben de onu söylüyorum, emperyal güçlere set olduğumuz için tabii ki yardım. Başka birşey söylemedim ki?

Ebedi menfaatlerin olduğu yerde, din, dil, ırk nedenleri yapay kalıyor.

Erman Erbay
05-08-2008, 02:44
Ben de onu söylüyorum, emperyal güçlere set olduğumuz için tabii ki yardım. Başka birşey söylemedim ki?

Ebedi menfaatlerin olduğu yerde, din, dil, ırk nedenleri yapay kalıyor.

İşte ayrıldığımız yer budur senin düşüncene elbette saygılıyım .

Benim düşüncem ise ebedi menfaatler misal Sırpların Büyük Sırbistan , Türklerin Turan ... Bir de dini İslamın Cihad çağrıları ...

Bunların hepsi bence din , ırk yönünden milyarlarca insanı arkasına alıyor ...

Herkesin fikri elbet aynı değil tartışmak bunun için önemli ...

Onur Aloğlu
05-08-2008, 03:00
Ben de isterim ki sayfalarca tartışalım, çok da keyif aldığım tartışmalardır düzeyli olduğu sürece. Ancak başlığın önemini daha fazla yitirmemesi ve konudan sapmamak adına şimdilik burada bırakalım diyorum. :)

Sevgiler.

Erman Erbay
05-08-2008, 03:02
Ben de isterim ki sayfalarca tartışalım, çok da keyif aldığım tartışmalardır düzeyli olduğu sürece. Ancak başlığın önemini daha fazla yitirmemesi ve konudan sapmamak adına şimdilik burada bırakalım diyorum. :)

Sevgiler.

:) Tamam başlığa geri dönülmesi gerekiyor . Hatamız olduysa affola ...

Fatih Çelen
13-08-2008, 18:10
Derdim göz göre göre hiçbir şey yapamamaktır.... Allah onlara Sırp belasını bir kez daha yaşatmasın.

Sercan Sancak
24-08-2008, 03:22
arkadaşlar öncelikle bu önemli konuda göstermiş olduğunuz duyarlılık için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.Sürekli tekrarlanan,konuşulan,tartışılan sözleri kullanmak ve tekrarlamak istemiyorum.Savaşta birçok tanıdığımızı,akrabamızı kaybettik.Savaşın içinde elinde bıçakla hatta çakılarla tüfeklerin üzerine korkusuzca giden akrabalarım var.Mahallemiz komple boşnaktır ve Pendiğin büyük bir çoğunluğunu oluşturur.Kahvede savaşta aldığı yaraları göstererek savaşı anlatırken büyükleriminnasıl ağladıklrını çok iyi biliyorum(unutamam!).Tıpkı dünyanın anasını ağlatan Emperyalizmin bu katliama nasıl ve neden izin verdiğini bildiğim gibi(!)
Çocuktuk daha...Tekelde annemin işyerindeik...Tabiki ofiste annemin ve bizim gözümüz sürekli tv de...Ölenlerin isimleri açıklanıyor!Çocuğuz ama biliyoruzki orada teyzemiz,amcalarımız,akrabalarımız var.İsimleri okuyoruz tek tek ve dikkatlice!Okadar çoklarki gözümüzden kaçmasın diye çok dikkatli takip ediyoruz!Ve şu isimler geçiyor KIYMET HIRVAÇANİN-HASAN HIRVAÇANİN...Teyzemve ailesi!İşte O AN derler ya!Gerçektende o an!Mahvoldukç...Telefonla veya başka bir haberleşme aracı ile ulaşmak mümkün değil.Fakat gecenin ilerleyen saatlerinde sağ oldukları haberini aldık.Fakat bu sevinç çok buruktu bizm için çünkü okadar insan ölüyorduki habercilerartık sağ kalan olmadığını düşünmeye başlamıştı.Yani teyzeniz,amcanızın kurtulmuş olduğunu bilmeniz diğer akraba ve yakınlarınızın öldüğü veya öldürüleceği gerçeğini değiştirmiyordu.
Bu vahşeti birinci ağızlardan dinlemek,birçok belge ve belgesel film ile izlemek isteyen arkadaşlarımı birdahaki seneye PENDİK BOSNA SANCAK YARDIMLAŞMA VE KÜLTÜR DERNEĞİMİZE SREBRENİTSA KATLİAMINDA ÖLEN YAKINLARIMIZI ANACAĞIMIZ GÜNE DAVET EDİYORUM.

350.000 boşnak sistematik şekilde katledilmiştir! Hollandalı veya sırp hiç farketmez bütün dünya buna gözyumdu! Özelliklede SREBRENİTSADA. BİNLERCE BOŞNAĞIN CANI BİRKAÇ AVRUPALI ASKERİN HAYATINDAN DEĞERLİOLACAK DEĞİLDİ YA!!!

Erman Erbay
24-08-2008, 15:08
Sercan acını anlayabiliyorum , Allah bir daha yaşatmasın dileğimiz bu.Ayrıca Pendik deki derneğinizi biliyorum bir dahaki anma töreninde orada olacağım.

Hakan Ateşler
28-08-2008, 16:58
ben olsam dün dev gibi bosna bayrağı açardım. çünkü tam tersi durumlarda olsaydık onlar bize yapardı aynısını.

Emre Yolcu
07-09-2008, 17:29
böyle önemli bi konuyu bizlere tekrar hatırlattıgın ve daha duyarlı olmamızı sagladıgın icin selcen arkadasımıza tesekkür ediyorum..

Orada soykırıma maruz kalan bosnak halkının acılarını her türk vatandası yüreginde hissediyordur umarım..

1907ÜNİFEB MKÜ
Organizasyon Sorumlusu
Emre YOLCU
uzunoglan@msn.com

Bilseler Sewdamızı,Asarlar Bizi...

Haydar Kepekçi
17-12-2008, 18:28
teşekkürler :)

Suat Balkan
08-01-2009, 17:29
"yurtta sulh cihanda sulh"

Sercan Eryüz
08-01-2009, 20:29
boyle bır konuyu unutmayıp acanlar buna yorum yapan herkese tesekkurler ins hıc bır ulke boyle acılar yasamaz

Göktürk Daşoluk
09-01-2009, 16:37
Orada soykırıma maruz kalan bosnak halkının acılarını her türk vatandası yüreginde hissediyordur !!!

Abdulhalim Şerbetçioğlu
10-01-2009, 01:28
Orada soykırıma maruz kalan bosnak halkının acılarını her türk vatandası yüreginde hissediyordur !!!
BOSNA-AZERBEYCAN-KKTC ve sayamadığım TÜRKİYE CUMHURİYETLERİ sizler ve bizler ölüm ayırıncaya kadar kardeşizdir...kardeşimizin acısı bizim acımız onun sevınci bizim sevincimizdir...allah size eziyet eden işkence yapan her millete daha fazlasını versin....

Mustafa Yüksek
10-01-2009, 01:45
dünyada başka devletlere zulm edenlere karşı allah onlarada zulmü gösterecektir....dün bosnada ve azerbaycanda bugun ise filistinde...

Sinan Kürekçi
13-01-2009, 01:45
cezayir ve sudan ı da katalım o listeye

Selim Kul
13-01-2009, 22:34
kırgızıstan, bosna, azerbaycan, kurtuluş savası oncesi anayurt vs vs kıyımlarını unutmayalım.filistin ise en gunceli.bide bize barbar derler. Gurur duyuyorum dünyanın en asil barışcıl ve merhametli ırkından oldugum için

Tolga Aktemur
27-01-2009, 14:21
Balkan harbinde yaşanan vahşetten ötürü Kosova-Priştina dan göç eden dedemlerin anlattıklarını hiç unutmam

Bi sabah uyanıp komşunun tecavüzüne uğrayan halkın dramıdır
Irkçılığın hertürlüsüne lanet olsun
Ama sırplar..
Sizi hiç sevmiyorum.

Onur Yavuz
26-03-2009, 19:40
yaptıklarının acısı hepsinden sorulacak bir gün inş

Hüseyin Yüceer
26-03-2009, 20:29
Bi sabah uyanıp komşunun tecavüzüne uğrayan halkın dramıdır
Irkçılığın hertürlüsüne lanet olsun
Ama sırplar..
Sizi hiç sevmiyorum.

Bir Bosna göçmeni olarak +1907 ..

Abdülkadir Dinç
12-05-2009, 18:12
Senin katilin benim katilim olunca onalrın yaptıkları vahşet katliam ya da moda deyimiyle soykırım olmuyor, bizlerin yaptığı her hareket vakşet katliam ya da soykırım oluyor...

Serkan Özkaynak
14-05-2009, 03:56
işte sindime politikası

Doğan Bahçenli
11-07-2009, 02:54
11.07.1995

Unutturmaya çalışanlara inat, unutmayacağız..

İlker Kökdemir
11-07-2009, 15:18
Tam 14 yıl geçti üzerinden unutmak mümkün değil,her yıl farklı yerlerde Müslüman ve Türklere yapılan baskılar ve katliamlar devam ediyor.Tüm Müslüman alemini ve Türk Dünyasını Cenabı hak korusun.

İslam ve Vatan uğruna ölen ve öldürülen Şehitlerimizin mekânları Cennet olsun.

Göktürk Daşoluk
12-07-2009, 01:50
Tüm Müslüman alemini ve Türk Dünyasını Cenabı hak korusun.

Faruk Güler
12-07-2009, 02:04
Tüm Müslüman alemini ve Türk Dünyasını Cenabı hak korusun.

Amin...

Doğan Bahçenli
10-07-2010, 22:02
Unutmayacağız..

Hüseyin Yüceer
11-07-2010, 01:07
11.07.1995

Murat Karaman
11-07-2010, 17:01
Avrupa'nın orta yerinde, göz göre göre işlenen bir soykırım. Unutmamak gerek, hatırlamak lazım.

Narin Akın
11-07-2010, 18:37
Mekanları cennet olsun...Unutmayacağız..

Emre Vatansever
11-07-2010, 19:59
Sırplar bunu sadece Boşnaklar'a değil Arnavutlar'a da yaptılar aynı tarihte akrabağlarım bunun yüzünden göç etmek zorunda kaldılar.Mekanları cennet olsun.UNUTMAYACAĞIZ.

Abdurrahman Yıldız
05-01-2011, 22:19
Ellerine saglik kardes .Bazi seyleri canli sahit olmus kisilerden dinlemistim insanliktan nasibini almamis insan demeye bile dilim varmiyor..Ölen Sehitleri Unutmadik Unutmuyacagiz!Keser döner, sap döner gün gelir, hesap döner.