1907 ÜNİFEB

Bugün “3 Mayıs 1907″

Takvim yaprakları 1918 yılını göstermekteyken, Birinci Dünya Savaşı tamamen ittifak devletlerinin aleyhine dönmüş bir şekilde tüm hızıyla devam etmekteydi. Savaşın başlamasıyla birlikte eli silah tutan her gencin ve birçok oyuncunun askere gitmesi sebebiyle takım kurmak da güçleşmişti. Fenerbahçe Kulübü’nün yetiştirdiği genç yetenekli oyunculardan Haldun, Halim, Nurettin ve birçoğu Çanakkale’de şehit düşmüştü. Kulüp bir yandan yoksullukla boğuşurken diğer yandan da gelen bu acı haberlerle iyice sarsılmıştı.

Tarih 3 Mayıs 1918’i gösteriyordu. Fenerbahçe Kulübü çok mühim bir misafiri ağırlayacak olmanın heyecan ve telaşı içerisindeydi. Kısa bir süreliğine İstanbul’a gelen ve o yıllarda Anafartalar Kahramanı olarak anılan Mustafa Kemal, Fenerbahçe Kulübü’nü ziyaret etmek istemişti ve bir zaman Fenerbahçe Kulübü’nde başkanlık yapmış olan aynı zamanda Mustafa Kemal’in de yakın arkadaşı olan Sabri Toprak bu isteği önceden kulübe gerekli hazırlıkların yapılması için bildirmişti.

Vakit öğleden sonrayı gösterirken; Mustafa Kemal Paşa ve Sabri Bey, Kuşdili Çayırı’ndaki Fenerbahçe Kulübü’nün Kuşdili Lokali’ne gelir. Fenerbahçeliler kendilerini karşılamak için hazır beklemektedir. Önce kendilerine bir yorgunluk kahvesi sunulur. Daha sonra kulüp hakkında bilgi alır ve lokalin 2. katında bulunan kupa müzesini gezer. Bu gezinin ardından Elkatipzade Mustafa Bey kendisine kulübün hatıra defterini getirir ve Atatürk o satırları yazar:

“Fenerbahçe Kulübü’nün her tarafta mazhar-ı takdir olmuş bulunan asarı mesaisini işitmiş ve bu kulübü ziyaret ve erbab-ı himmeti tebrik etmeyi vazife edinmiştim. Bu vazifenin ifası ancak bugün müyesser olabilmiştir. Takdirat ve tebriklerimi buraya kayd ile mübahiyim.”
Ordu Kumandanı
M.Kemal

Her zaman kulübümüz için onur kaynağı olacak bu satırları yazdıktan sonra kendisine ikram edilen limonatayı içer ve Kulüpte geçirdiği 2 saatin ardından artık gitme vakti gelir. Kendisini Moda’ya götürecek olan; Fenerbahçe Kürek Şubesi’nin beyaz renkli 2 çifte yarış teknesine kulübün iskelesinden biner. İskeleden ayrılmadan önce Fenerbahçelilere dönerek; “Fenerbahçe’ye ebedi muvaffakiyetler dilerim.” diyerek son sözlerini söyler.

İşte; Ata’mızın kulübümüzü ziyarette bulunduğu o gün o kadar önemlidir ki, kulübün kuruluş günü kabul edilir. Bugüne kadar ulusal ve uluslararası alanda birçok başarıya imza atan, her branştan binlerce sporcu yetiştiren Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kuruluş tarihi “3 Mayıs 1907″dir.

Bugün 108 yaşındaki Ulu Çınarımız; kırılmaya çalışılan her dala, vurulan her baltaya rağmen daha da güçlenerek tarih yazmaya devam edecektir. Yapılan her adaletsizliğe, kurulan her oyuna inat her yeni gün özgürlüğe doğacaktır FENERBAHÇE.

Aslı Merve Çil
1907 ÜNİFEB Sakarya Üniversitesi

Bizi Takip Edin

Aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medya hesaplarımıza ulaşabilir, bizi takip edebilirsiniz.