1907 ÜNİFEB

55 Yıl Sonra O’nu Hatırlamak

Yaşadıklarımızı, yaşamakta olduğumuz dönemi ve gelecek bütün zamanlar ve mekanları değerli kılacak özel hikayeler vardır hepimizin hayatında. Büyülü birer masal tadında, bir varmış bir yokmuşla başlayan… Var olan değerleri anlamaya çalışırken sarıldığımız, derin bir nefes aldığımızda içimizde hissettiğimiz, hayaller kurarken devlere karşılık gelen kahramanların içinde olduğu özel hikayeler. Sonsuza dek sürecek Fenerbahçe gerçeğinin masal tadındaki devlerinden biridir Şükrü Saracoğlu. Hayatı boyunca Fenerbahçe’sini memleketi tadında sevmiş özel bir insan.

1887’de Ödemiş’te doğdu, 1918’de Cenevre İktisadi ve Siyasi Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. Ulusal Kurtuluş Savaşı’na katıldı ve 1923 yılında İzmir milletvekili oldu. Muhalif vekilliklerin ardından Adalet, Maliye ve Dışişleri Bakanlıkları gibi önemli görevlerde bulundu; başbakan da oldu. Devletine ve halkına karşı sayısız hizmetlerde bulundu. Damarlarında memleket sevdasının yanında akan bir de Fenerbahçe’si vardı. 1934’te Fenerbahçe’ye başkan oldu, 16 sene görevde kalarak kırılması güç bir rekora imza attı. O dönem ülke çapında kazanılabilecek ne kadar başarı varsa hepsini kulübüne kazandırdı. Fenerbahçe başkanlık mevkisini “milletvekili oldum Türkiye’de bazı insanlar beni tanıdı, bakan oldum Türkiye’de beni tanıyanlar çoğaldı, başbakan oldum Türkiye’nin büyük çoğunluğu beni tanıdı, Fenerbahçe’ye başkan oldum bütün Türkiye beni tanıdı” vecizi ile tanımladı. O Fenerbahçe’yi tutkulu bir aşkla sevdi, sevdikçe büyüdü, büyüdükçe daha da sevdi. 1950’de bayrağı devretti, hastalandı, Fenerbahçe’yle hayata bağlandı, yürüyemedi, sevdası ayakları oldu. 1953’te kalplere kazındı, ebediyete yürüdü…

“…Belki de Vefa, sadece bir semt adı olmuş artık” diyor İslâm Çupi. Unutulmaya yüz tutmuş değerleri, unutturmamak adına, üstümüze düşeni biliyoruz İslâm Baba… Diyoruz ki, Şükrü Saracoğlu yalnızca bir stat adı değildir, aydınlık geleceğin güneş gibi doğduğu meydanlarda.

Cumartesi günü en büyük değerlerimizden birine sahip çıkmak için Zincirlikuyu Mezarlığı’nda, O’nu çok daha yakından tanıyıp Fenerbahçemiz’in tarihindeki yerini hatırlamak için 1907 Fenerbahçe Derneği’nde buluşuyoruz.

Önce geçmişimize sahip çıkıyor; sonra geleceğimizi aydınlatıyoruz…

Haydi 1907 ÜNİFEB…

Hande Müyesser & Görkem Önen
1907 ÜNİFEB – Üniversiteli Fenerbahçeliler Birliği

Bizi Takip Edin

Aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medya hesaplarımıza ulaşabilir, bizi takip edebilirsiniz.